FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV // CAZ SCANDALOS dezvăluit de GSP » Harlem Gnohere a inventat un caz de rasism: "A minţit că i-aş fi zis «nigger» ca să pună presiune pe mine!" » Ce s-a întâmplat la vestiar bate filmele

Articol de GSP - Publicat marti, 31 iulie 2018 09:10

Fostul arbitru Cristi Balaj relatează o întâmplare incredibilă: "Gnohere a minţit că i-aş fi zis «nigger» ca să pună presiune pe mine".

Francezul Harlem Gnohere e azi în centrul atenţiei, după ce a fost ţinta gesturilor rasiste ale fanilor lui Dinamo, în derby-ul de duminică, 3-3. În trecut însă, atacantul celor de la FCSB a fost cel care a dorit să creeze artificial un scandal de rasism.

Evenimentele s-au produs când el era fotbalistul celor din Ştefan cel Mare, iar fostul arbitru FIFA, Cristi Balaj, e cel care povesteşte filmul unor evenimente incredibile. 

"I-a zis lui Danciu că l-am făcut «nigger!»"

"M-a pus într-o situație groaznică la un meci CFR - Dinamo. Conducea CFR și am lăsat jocul să continue după ce un fotbalist de la Dinamo a fost faultat, am lăsat la latitudinea lor să continue sau nu faza.

Cei de la Dinamo au dat mingea în afara terenului, iar jucătorul a rămas jos, deși inițial păruse că se ridică. În acel moment, Gnohere a venit la mine să-mi reproșeze că n-am oprit jocul imediat, gesticula, era foarte vehement.

I-am atras atenția să nu mai protesteze, că îi dau cartonaș galben. El a continuat să-mi reproșeze și i-am dat galben. După ce a continuat cu aceeași atitudine, i-am spus: «Please, shut up!» (n.r. Te rog, taci!).

După două minute am fluierat finalul primei reprize și Gnohere s-a dus la Dănciulescu să-i spună ceva. Danciu a venit apoi la mine și mi-a spus: «Cristi, mi-e greu să cred că e adevărat ce mi-a zis Gnohere, dar mi-a povestit că i-ai spus «Shut up, nigger!» (n.r. Taci, negrule!)»", şi-a adus aminte Balaj.

Cum l-a demonstrat că a mințit

Fostul "central" FIFA povesteşte şi cum a reuşit să-l determine pe Gnohere să recunoască faptul că a minţit.

"Ar fi fost o problemă gravă, dar aveam martori colegii care au auzit în cască. Am mers în vestiar, m-am gândit, am mers apoi în vestiarul lui Dinamo şi i-am spus că noi avem înregistrat ce vorbim în cască și am să fac hârtie către Comisia de Disciplină. N-aveam nici o înregistrare, nimic, am blufat.

Şi i-am zis că apoi fac memoriu la Oficiul Național al Discriminării şi îl dau în judecată. Gnohere și-a cerut scuze, am dat mâna și n-am mai scris nimic în raport despre asta. A fost o situaţie incredibilă. El era pregătit ca după joc să mă acuze, dar când i-am zis că toate convorbirile noastre se înregistrează, abia atunci a recunoscut că a minţit, că a inventat povestea asta", a adăugat Balaj. 

Haţegan a riscat excluderea în Europa!

Arbitrul din Arad nu doar că nu se află la primul caz în care trebuie să gestioneze gesturi de rasism, dar în urmă cu câţiva ani a fost foarte aproape să plătească scump după un meci din cupele europene. A arbitrat ŢSKA Moscova - Manchester City, iar fanii ruşi imitau, la adresa lui Yaya Toure, acelaşi tip de gesturi ca şi galeria lui Dinamo către Gnohere. Fotbalistul de culoare a mers la arbitru şi i-a transmis, însă meciul n-a fost întrerupt.

UEFA a deschis după joc o amplă procedură disciplinară, iar Haţegan s-a aflat în mare pericol atunci. A fost acuzat că n-ar fi transmis nimic către arbitrul de rezervă şi, implicit, mai departe, către crainicul arenei, care să facă un apel spre spectatori.

Marele noroc al lui Haţegan a fost că imaginile TV analizate în detaliu au arătat, citindu-i pe buze, că le-a transmis celor de la marginea terenului să avertizeze spectatorii să înceteze. Observatorul acelui meci a fost exclus, iar de atunci Comisia de Arbitri UEFA a decis ca toate convorbirile celor din brigada de arbitri, de pe parcursul meciurilor, să fie înregistrate, tocmai pentru a exista probe în astfel de cazuri. 

Gnohere acum 6 luni: "Nu e rasism în România!"

La finalul lui 2017, Gnohere a câştigat premiul de cel mai bun fotbalist străin în Ancheta Gazetei Sporturilor. În amplul interviu pe care l-a acordat ziarului, a existat o întrebare şi despre cum s-a simţit tratat în România, în toţi aceşti ani, având în vedere că e o persoană de culoare.

- Ai simţit vreodată în România că eşti privit altfel, că eşti nedreptăţit sau chiar dat deoparte din cauza că eşti negru?
- Niciodată! N-am simțit asta de când sunt în România. Nici când sunt pe teren, nici în afara lui, nici din partea jucătorilor adverși sau din partea publicului. Nu m-am confruntat cu situația asta. Dacă se mai fac glume, nu mi se pare că sunt cu tentă rasistă. Dacă ar veni de la un adversar o asemenea provocare, aş putea înţelege, pentru că şi eu îi provoc ca să le scadă concentrarea. 

FCSB a plătit scump acum 13 ani!

Clubul lui Becali a simţit pe propria piele cât de exigentă e UEFA atunci când e vorba despre rasism. În vara lui 2005, FCSB a jucat pe Ghencea cu Shelbourne, în preliminariile UCL. Observatorul acelui joc a notat în raport că o mare pare a spectatorilor au avut gesturi rasiste la adresa jucătorilor de culoare din echipa irlandeză. UEFA a judecat cazul la Comisia de Disciplină, iar Steaua a fost suspendată, a fost nevoită să joace un meci acasă la o distanţă mai mare de 250 de kilometri de Bucureşti. 

A păţit-o şi Wellington

În urmă cu 4 ani a avut loc în Liga 1 un alt incident reprobabil. Atacantul brazilian al Chiajnei, Wellington, a fost ţinta fanilor rapidişti. Aceştia au aruncat spre el inclusiv o coajă de banană. Wellington a cedat nervos şi la vestiare a început să plângă. "Nu se poate așa ceva, unde suntem? De ce se întâmplă asta? Este un gest care nu are ce căuta pe terenul de sport. Soția mea a fost la meci cu copilul meu. Acum, când am ieșit de la vestiare, cel mic a întrebat de ce a dat lumea cu banane în mine", a declarat brazilianul după acel joc.

Citește și: EXCLUSIV Hațegan nu l-a crezut pe Gnohere: "Nu mi-am dat seama dacă strigau «Augh! Augh!» sau imitau maimuțe!"

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (135)
zizu
zizu  •  01 August 2018, 09:05
Postat de orlick pe 31 Iulie 2018, 22:40

Cum spuneam, nu intelegi. Pe site-ul asta, niciun om intreg la cap nu postează comentarii cu pretentii de opere literare. Fiecare încearcă sa-si exprime opiniile, intr-un mod mai mult sau mai putin civilizat. Eu sper doar sa ma fac inteles, dar in cazul tau nu reusesc si sunt aproape sigur ca nu din cauza mea :))). Chestia cu satul meu s-a vrut jignirea suprema? Nu stau la sat (si nu e nimic in neregula cu cei care stau) dar sunt sigur ca nici tu n-ai copilărit la Buckingham.

SPER’....MATA dar speri degeaba! Iar chestia cu înțelesul e vina celui care se exprimă, dacă numai el înțelege ce a vrut să zică! Înseamnă că are probleme ....grave! Iar dacă tot ce ai înțeles tu din fraza cu premiul nobel e doar faptul că ești de la țară.....chiar ești de plâns....:)

939271716140965
Manu Ion  •  01 August 2018, 07:50

Nu stiti ce sa mai inventati sa-l puneti pe Becali pe prima pagina . PENIBILILOR .

vicol_vali
vicol_vali  •  01 August 2018, 05:12

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (135)
Comentează