FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

EXCLUSIV Interviu deschis cu Toni Conceicao, antrenorul liderului CFR Cluj: "Nu aș lucra niciodată cu Becali" + "Nu mă mai tot dați afară!"

Articol de - Publicat sambata, 05 ianuarie 2019 13:05

Portughezul Toni Conceicao (57 de ani) a reușit s-o redreseze pe CFR și s-o ducă pe primul loc, la 6 puncte de FCSB, dar recunoaște că a avut un sezon extrem de dificil "în care cel mai greu a fost să conving echipa că nu plec și rămân să luptăm împreună".

- Domnule Conceicao, v-ați mai liniștit, acum, de Sărbători?
- (Oftează adânc). Da, pot să zic că am lăsat deoparte presiunea, problemele, și am regăsit puțin liniștea de Crăciun, în mijlocul familiei. A fost greu, dar deocamdată am reușit să gestionez tot ce s-a întâmplat la CFR, deși am preluat echipa din mers, într-un moment delicat. 

"A fost multă șmecherie împotriva mea"

- Cel mai greu sezon din cariera dumneavoastră?
- Nu-mi place să fac comparații, dar a fost unul dintre cele mai dificile. Nu neapărat fotbalistic, fiindcă, la câtă experiență am acumulat, sunt obișnuit cu genul ăsta de presiune. Dar toate zvonurile alea care apăreau, "Gata, Conceicaco va fi îndepărtat, vine un spaniol!", "Gata, îl dau afară pe Conceicao, se întoarce Dan Petrescu!", mi-au făcut viața foarte grea. Sincer, a fost lipsă de respect. Eu rezistam chiar și la asta, dar marea problemă a fost că toate aceste șmecherii, că altfel nu pot să le numesc, afectau și jucătorii, atmosfera în vestiar. Iar mie nu-mi place deloc genul ăsta de șmecherie! Vreau să fiu lăsat să îmi fac treaba, știu ce am de făcut, știu de ce sunt capabil, dar nu se poate așa, din două în două săptămâni să fiu dat afară prin presă! 

- Cine credeți că a lansat pe piață aceste zvonuri?
- Eu știu, dar nu vreau să dau nume în acest moment. Poate vreodată am să vorbesc despre asta. Dar acum au trecut toate și important e că am rezistat. Și eu, și echipa. 

- Nu credeți că la fel s-a simțit și Edward Iordănescu când l-ați înlocuit?
- Eu chiar nu am avut nicio vină! A fost decizia conducerii clubului. În plus, și acum eu tot mai cred că el a fost înlocuit prematur, prea repede. 

"N-am avut timp să reglez lucrurile până la Dudelange"

- Cum ați găsit echipa când ați preluat-o?
- Era un moment greu, atmosfera nu era deloc bună. Dar era ceva normal, o schimbare de antrenor nu face bine în vestiar. În plus, cum am venit au început meciurile din trei în trei zile, nu am avut timp să fac mai nimic, să am niște cicluri normale de antrenamente, să îmi impun stilul de joc. A trebuit să facem totul din mers, ceea ce nu e deloc simplu. 

- Și a urmat "dubla" cu Dudelange. 
- A fost, poate, cel mai greu moment și pentru mine, și pentru jucători, și pentru club. Nu îmi caut alibiuri, dar abia venisem de o lună și ceva, programul a fost extrem de încărcat, nu am reușit să fac ca lucrurile să funcționeze. În plus, am avut probleme de lot la retur, mi-au lipsit Culio, Hoban, Djokovici, plus Deac, pe care îl pierdusem mai demult. Toți, jucători extrem de importanți! Știu, era un adversar din Luxemburg, rămâne o pată pe blazonul echipei, dar astfel de lucruri se mai pot întâmpla când nu ai timp să reglezi toate mecanismele. 

- Până la urmă ați reușit să redresați lucrurile și ați încheiat cu o serie de 14 meciuri fără înfrângere, cea mai lungă din Liga 1.
- Nu e o vorbă goală, un antrenor chiar are nevoie de timp, mai ales când ia o echipă care a început deja competiția! Lucrurile au început să se regleze, am avut posibilitatea să vorbesc individual cu jucătorii, să le explic ce aștept și ce vreau de la ei. Normal că nu aș fi reușit dacă nu aș fi avut un grup atât de bun, niște jucători valoroși și extrem de profesioniști. Și eu simt, am simțit mereu că echipa a fost cu mine, că este de partea mea. Iar asta îmi dă cea mai mare încredere pentru viitor. 

"Să fie foarte clar, eu fac echipa, schimbările, nu conducerea!"

- L-ați dat afară pe Nicolae Dică, după ce l-ați bătut. 
- Îmi pare rău, e un moment greu pentru Dică, dar asta este viața antrenorilor. Depindem de rezultate, de răbdarea patronilor. Gândiți-vă că puteam să fiu eu în locul lui! Avusesem 5 puncte distanță, iar dacă ne băteau în ultimul meci, ne egalau, pierdeam tot avansul. Asta e situația, eu am mereu bagajul făcut. 

- Ați avut o strategie specială pentru acest ultim meci cu FCSB?
- Da, le-am cerut jucătorilor să fie agresivi, să facă presing sus, în permanență, să nu-i lase să construiască, să nu-și creeze ocazii de gol. Băieții s-au dăruit, au înțeles să se sacrifice și ne-a ieșit. 

- Ați lucra cu un patron de genul lui Gigi Becali, care se implică la echipă?
- Nu, niciodată. Lucrurile trebuie să fie clare: antrenorul cu treaba lui, conducerea cu a ei! A, că trebuie să colaborăm, când facem lotul, când stabilim transferurile, asta e altă treabă. 

- Dar aveați în contract o clauză că trebuie să vă consultați cu conducerea în legătură cu echipa de start, inclusiv la jocurile amicale. 
- Asta a fost o altă șmecherie prin care s-a încercat să se pună presiune pe mine. Cine mă cunoaște știe foarte bine că eu fac lotul, eu fac echipa, eu fac schimbările și că nu accept niciun fel de interferență din partea conducerii. 

- Acum sunteți favoriți la câștigarea titlului.
- Stați că mai e mult până acolo! Suntem pe primul loc, avem 6 puncte înaintea celor de la FSCB, dar ar rămâne doar 3 în play-off. Și asta dacă reușim să păstrăm avansul, că mai sunt 5 etape din sezonul regulat. Nu e nimic decis. Va fi un play-off extrem de echilibrat, de greu. Echipele se vor întări în iarnă. Și nu e doar FCSB, vor fi acolo, la bătaie, și Craiova, și Viitorul.

- Au apărut oferte pentru Țucudean, pentru Arlauskis
- Asta ar putea să fie bine pentru club, pentru jucători, dar nu prea e bine pentru mine. Să pierzi jucători de bază, importanți, nu e deloc simplu. Trebuie să îi înlocuiești, pe cei noi să îi faci să joace la fel de bine în echipă. Eu sper ca până în vară să nu plece nimeni. Dar aici sunt lucruri care mă depășesc. 

- Ați cerut întăriri? Că se aude că nu va fi buget de transferuri dacă nu vindeți...
- Eu nu știu de așa ceva. Am vorbit cu conducerea, cred că ar mai fi nevoie de 2-3 jucători, pentru a echilibra lotul. Nu vă pot spune ce jucători sau pe ce posturi, dar sper să putem să aducem ceva în această iarnă. Oricum, cu sau fără transferuri, obiectivul e clar: câștigarea titlului. Dar fotbalul este imprevizibil! Trebuie să rămânem la fel, uniți și foarte atenți!

"Am văzut că Dan Petrescu a zis că joc cu aceiași jucători aduși de el. Corect, dar avem concepții diferite. Fără să fac comparații, jucătorii evoluau într-un fel cu el și merg altfel cu mine. Nu zic că mai bine sau mai rău, important e că am reușit să păstrăm nivelul rezultatelor"
Toni Conceicao, antrenor CFR 

"Cea mai grea perioadă la CFR a fost între eliminarea cu Dudelange și înfrângerea de acasă, cu Viitorul. Zvonurile despre iminenta mea înlăturare erau tot mai dese. A fost groaznic să lucrez așa!"
Toni Conceicao, antrenor CFR 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
ray51
ray51  •  06 Ianuarie 2019, 09:58

Este f greu sa lucrezi cu tensiunea pierderii locului de munca. E cu atat mai mare meritul antrenorului. Sta bine psihic. Nu mai vorbesc de tactica si strategie in abordarea partidelor si in mentalizarea jucatorilor. Bine d-le Toni !

luisharcsa
luisharcsa  •  05 Ianuarie 2019, 18:48
Postat de picassony pe 05 Ianuarie 2019, 15:23

asa e. au vorbit cu aia de la dudelange sa-i elimine :))

Tu ai citit articolul?A lipsit tot mijlocul CFR-ului,plus alte probleme.Dar unul ca tine nu va intelege niciodata.Nu te duce capul.

picassony
picassony  •  05 Ianuarie 2019, 15:23
Postat de c0munist pe 05 Ianuarie 2019, 14:47

Nu vedeti ca nici Conceicao nu stie de acest buget redus de transferuri vehiculat in presa din Bucuresti. Doar sa bage minciuni despre CFR stiu miticii ...

asa e. au vorbit cu aia de la dudelange sa-i elimine :))

Vezi toate comentariile (8)
Comentează