FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV Portretul viitorului portar de la FCSB, Ștefan Târnovanu: „Sunt și eu plecat de acasă, altfel cum aș face 200 de plonjoane pe zi?”

Ștefan Târnovanu în tricoul naționalei U19
Ștefan Târnovanu în tricoul naționalei U19

Articol de GSP - Publicat miercuri, 06 mai 2020 12:56

Trec zilele în autoizolare, iar Ștefan Târnovanu așteaptă venirea la București și antrenamentele cu noua echipă, FCSB. Își va sărbători aniversarea de 20 de ani, de pe 9 mai, în casă, însă știe că a doua parte a anului 2020 îl așteaptă momente pe care nu le va uita.

- Ce faci, Ștefan? Mai reziști? 
- Cu greu, dar trebuie! Până la urmă nu o facem doar pentru noi, ci și pentru apropiați și cred că asta e cazul să ne dea de gândit mai mult atunci când ignorăm ceea ce ni se spune. Văd că a venit și acest anunț că vom reveni la antrenamente, deci ușor-ușor lucrurile intră în normal.

- Câteva etape, apoi te muți la București, vii la FCSB, cum vezi lucrurile? 
- Firește că e o oportunitate uriașă pentru mine, până la urmă abia fac 20 de ani. Vreau să demonstrez că-s un portar bun și că toată încrederea celor de la FCSB n-a fost în zadar. Și că transferul ăsta n-a picat întâmplător.

Ștefan Târnovanu: „Nu-s speriat de critici, de fel sunt foarte pozitiv"

- Te sperie ce te așteaptă? 
- Nu, eu în general nu-s genul speriat și iau totul ca atare. Caut să mă ambiționez din fiecare provocare și am învățat că așa pot progresa. Mi-am dorit un astfel de club, unul cu pretenții, care să se bată la titlu. Mă motivează concurența, ideea că pot juca în Champions League. Că echipa la care am ajuns e FCSB, atunci e și mai bine. Înseamnă că am făcut lucrurile bine până acum.

„Țin cu FCSB să ia titlul, am și eu beneficii"

- A plecat Bălgrădean, lupta pentru titularizare se va da între tineri... 
- Așa este. Și Andrei Vlad și Toma Niga sunt portari buni. Sper să mă integrez rapid, sper să am șanse să joc și trebuie să fiu mereu pregătit pentru debut. Atunci când intru trebuie să impresionez și să nu mai ies. Știi cum e patronul, nu-ți lasă timp de nicio relaxare. Așa că doar constanța mă va ține în poartă.

- Te compari puțin cu Andrei Vlad? 
- Nu-s eu genul să fac comparații. Amândoi suntem portari cu talie, tineri. Nu pot spune mai multe despre Andrei, l-am cunoscut la lot și e un băiat foarte ok. Sigur ne vom înțelege bine. Consider că eu sunt un portar sigur, cred că atuul meu ar fi concentrarea. Ca o concluzie, cred că ne asemănăm într-o oarecare măsură.

- Se reia campionatul, cum vezi lupta la titlu? 
- Cred că mai important pentru mine e să mă uit la Poli Iași. Avem muncă grea aici, trebuie să ne salvăm de la retrogradare. Sunt aici la Iași. Despre titlu, e normal să țin cu FCSB. Doar nu o să țin pumnii CFR-ului. Merg la FCSB, am și eu de câștigat dacă ei iau titlu. Normal că aș vrea ca echipa mea să ia titlul, în dauna CFR-ului.

- Nu știm încă dacă Champions League, dar probabil Europa League vei juca... 
- Abia aștept cupele europene. Mereu mi-am dorit, visam de copil la asta. Să văd stadionul plin, 50.000 de oameni, cred că e cel mai frumos sentiment. Uite, și acum visez cu ochii deschiși la momentele astea.

- Îmi spuneai anul trecut, imediat după transfer, că te asemeni cu Tătărușanu... 
- Așa cred, plus că sunt mulți oameni care mi-au zis asta. Și înălțimea, plus că și el a făcut pasul de tânăr la FCSB. Și eu cred că am calmul lui. Sunt un tip liniștit în poartă. Sper să-i calc pe urme.

- Transferul la FCSB te va aduce în atenție, ești pregătit să fii criticat la TV? 
- Sunt puternic de fel și am o mare calitate. Nu-mi pasă ce zice lumea, fiecare să-și țină părerile pentru ei. Dacă le vor spune la TV, e dreptul lor, sunt acolo să analizeze. Oricum știu să trec ușor peste critici, răutăți. Toată lumea își dă cu părerea, e cel mai ușor să scoți pe cineva vinovat. De fel sunt foarte pozitiv și optimist.

- Despre portari se spune că trebuie să fie puțini nebuni, tu cum ești? 
- Aaaa, sunt și eu plecat de acasă. Le am pe ale mele, o mai iau pe arătură. Mai vorbesc singur, când alții nu se mai înțeleg cu mine trebuie să ies să mă plimb să mă liniștesc. Îți dai seama că îți trebuie puțină nebunie să faci 200 de plonjoane la un antrenament. Și noi n-avem peste tot iarbă. Mai sărim și pe ciment. Ieșim mereu juliți. Ce avem noi, portarii, prin genunchi... După antrenamente le mai zic colegilor în glumă, gata, v-ați antrenat? Ați dat și voi două ture și vă plângeți.

„Cu cine ar fi trebuit să țin?”

- Ai fost fan FCSB de mic? 
- Ce bine că m-ai întrebat. Am mai zis ceva de genul și am fost așa criticat. Că acum mă dau mare stelist. Păi hai să ne gândim. Acum 12-13 ani când am început eu să realizez ce e ăla fotbal, adică 2007-2008, cu cine ar fi fost cel mai ușor să țin? Că tot m-au criticat unii. Păi Steaua bătea atunci Dinamo Kiev, știu meciul ăla pe de rost. A fost primul pe care l-am conștientizat. Păi visam golul lui Dică. Cu cine puteam să țin când am prins anii ăștia de superperformanțe?

- La ce n-ai face niciodată reclamă dacă vei fi solicitat? 
- Țigări și case de pariuri. Nu pot promova ceva care-s vicii pentru oameni. Nu-s de acord cu chestiile astea. Contează și imaginea. Ok, banul e important, dar trebuie să ai principii. Nu pot promova ceva în ce nu cred, toate prostiile.

- În final imaginează-ți primul derby cu Dinamo? 
- Pff, parcă văd 30-40.000 de oameni în tribune. Țin mine rivalitățile de când eram copil și jucam la Vaslui. Ne băteam la propriu în teren. Cu Dinamo abia aștept. Am și prieteni dinamoviști. După ce câștigăm îi sun să râd de ei. Îți dai seama că m-aș bucura în fața lor, e cel mai dureros pentru orice fan să piardă în derby. Te doare rău!

12 meciuria jucat Târnovanu în acest sezon pentru Poli Iași

300.000 de euroeste cota lui Târnovanu pe transfermarkt

"Mi-aș dori să-i apăr un penalty lui Cristiano Ronaldo. Îmi place mult de el de când era la United. Poate dacă joacă până la 40-42 de ani, îl prind și eu. Sau cine știe? În Champions League cu FCSB"
Ștefan Târnovanu

"Când aveam 8-9 ani traversam tot orașul să merg la antrenament. Aveam un metru și puțin și mergeam singur. Nici nu ajungeam să mă țin de bară în autobuz. Dar acum îmi dau seama că a meritat totul"

Ștefan Târnovanu 

"Primii bani din câștigați din fotbal au fost 300 de lei. Țin minte că era ziua mea și am ieșit cu băieții în oraș să fac cinste. I-am consumat într-o zi" 

Ștefan Târnovanu, portar Poli Iași

VIDEO. Fotbaliștii din Liga 1 intră în izolare totală

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Anamaria Prodan, ironizată de un patron din Liga 1: „Cum să te votez pe tine șefa LPF? M-a bufnit râsul!”

FCSB, cea mai subțire candidată: abia mai strânge 18 jucători! Concurentele CFR și Craiova au cu mult mai multe soluții

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (15)
amicu
amicu  •  07 Mai 2020, 07:00
Postat de iliegalerie pe 06 Mai 2020, 14:41

Bravo Tarnovanu!!! Ai ales bine! Steaua este indiscutabil cea mai iubita echipa din Romania si cea mai cunoscuta si respectata in exterior. Chiar daca GSP si alte ziare insista cu acceptarea cenzurii si nu pronunta adevarul cunoscut de toata lumea, ca Steaua este FCSB, Tarnovanu o spune clar ca el tine cu Steaua de al meciul cu Dinamo Kiev!!! Si când te gandesti ca unii, rataciti, afirma ca Steaua nu mai exista din 2003, chiar daca la meciurile cu Valencia, Villareal, Kiev, Arsenal, Lyon, Real Madrid, Ajax, Chelsea, etc. ei au sustinut cu fanatism Steaua, din peluza sud sau nord! Ce poate fi mai ridicol decat asta!!!!

:))..cea mai iubita echipa care nu este in stare se umple un stadion. In deplasare au 20 de insi si aia samantari locali. Serios? Pai tu cand te-ai nascut? Bah, cand exista steaua, peluza era plina in deplasare si stadionul era plin ochi si cand juca cu echipele de la subsol, la meciuri fara miza. Nu sunt stelist, ba din contra, mi-e cea mai antipatica echipa, da nu poti spune ca fcsb este steaua. Iti recomand interviul dat de Hagi la emisiunea lui Marius Tuca (o gasesti pe youtube), sa vezi planul lui gigi de a pune mana pe steaua.

liviuemil
liviuemil  •  06 Mai 2020, 23:08

@forza_csms :pol1tehnicaiasi: Ori nu aveti viziune de ansamblu aspra unui articol citit, ori cititi doar ce vreti voi. Mai studiati articolul si apoi comentariile voastre.

forza_csms
forza_csms  •  06 Mai 2020, 19:56

Tarnovanu, esti un ***. In primul rand tu nu esti in stare sa fii titular la Iasi, apoi la FCSB. In al doilea rand, esti un nesimtit, fara respect pentru clubul din Iasi si pt. suporteri. Ai merita sa-ti aratam partea dorsala. In al treilea rand, smecher erai daca aveai o echipa preferata din strainatate sau echipa oraslui tau, nu mizeria de FCSB. Orice taran tinea cu ei.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează