FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Se luptă pentru play-off și anunță: "Vreau să îi chinuim pe toți"

Articol de - Publicat duminica, 04 februarie 2018 14:42

Costel Enache, 44 de ani, vorbeşte cu o sinceritate debordantă despre el şi despre FC Botoşani, evidenţiind pentru Gazeta Sporturilor latura lui zen atunci când dialoghează despre fotbal.

O măsuţă, laptop, două sticle de apă plată, dintre care una pe jumătate goală. Un telefon mobil, nu unul de fiţe, un încărcător, multe coli albe pentru schemele de joc.

Smartphone-ul acoperă o bună parte dintr-o carte cu echipa Barcelonei pe copertă, iar printre literele ce ies la iveală se observă titlul unui volum dedicat antrenamentelor tehnico-tactice ale catalanilor. De aici porneşte dialogul cu Costel Enache, antrenorul de 44 de ani al Botoşaniul, revelaţia, şi el, şi echipa, sezonului de toamnă în Liga 1.

- Domnule Enache, credeţi că mai sunteţi outsiderii luptei pentru play-off?
- Ar fi un avantaj dacă ne-ar considera aşa. Nici noi nu ne vedem principalii pretendenţi la play-off, suntem doar o echipă care are şanse reale.

- Vă enervează că sunteţi asimilaţi ca prietenii Stelei?
- Nu pot controla gândurile şi vorbele celor din jurul nostru. Avem libertate de exprimare, dar aş fi mai atent când spunem ceva să avem şi argumente. Sunt mici frustrări şi supărare, se mai scapă câte o vorbă ce nu e la locul ei.
Între pasiune şi restart

- Moruţan mai e cu mintea la FC Botoşani?
- Un copil extraordinar de echilibrat pentru vârsta lui. Nu-şi va pierde pasiunea pentru fotbal.

- Golofca poate aduce ceva nou?
- Sper că-şi va da un restart cu acest transfer. Fiecare avem în viaţă perioade mai puţin reuşite, de care nu suntem mândri. Îi cunosc pe Golofca, pe Achim, pe Golubovici, îi ştiu oameni cerebrali, motivaţi, de calitate, pot ajuta grupul. Şi Acsinte cunoaşte bine echipa, doar a fost căpitan aici. Iar Axente mi-a creat multe probleme ca adversar în trecut, poate fi un sprijin.

"Ar fi o decepţie să nu prindem top 6"

- Ar fi o dramă să nu prindeţi play-off-ul sau ar fi ceva normal să ajungeţi acolo?
- Mai degrabă o decepţie. Fiindcă ne-am hrănit cu acest vis în ultimele luni şi nu vrem să scăpăm printre degete ceva realizabil. Nu vreau să adormim, am pierde esenţa.

- Cine e favorită la titlu?
- Ca orice consumator de fotbal trăiesc cu astfel de lucruri, dar vreau să fiu echilibrat, eu m-aş bucura să-i chinui pe toţi în play-off. (râde) Ca să nu mai fie discuţii, să-i batem pe toţi!

- A fost 2017 cel mai bun an al carierei dumneavoastră, în care aţi ieşit mai bine în evidenţă?
- Personal, aş spune că da, dar nu că am ieşit eu în evidenţă. Partea profesională a venit ca o împlinire a unor lucruri personale, în care am găsit rezolvare cu mult sprijin din jurul meu. Mulţumesc celor care mi-au fost alături, aş umple pagini întregi de ziar.

- În familie este totul în regulă cu băieţelul dumneavostră? Denis a trecut cu bine peste intervenţiile chirurgicale din cauza tumorii cervicale?
- Da, totul e OK, a fost un an bun, să sperăm că vom continua la fel. Am alte repere după care evaluez bucuria şi tristeţea, cred că mă apropii de maturizarea umană şi profesională.

Lecţie de sinceritate

- La ce stadiu sunteţi acum ca antrenor?
- Aş spune că sunt încă confuz, mai am multe de pus la punct. Degeaba zic că mi-am făcut o filosofie a mea despre fotbal, apare altceva şi altceva, noi metodologii, mai sunt multe lucruri de pus la punct.

- Întotdeauna sunteţi atât de sincer?
- Vă zic ce descopăr. Nu se termină niciodată acumulările în fotbal. Mereu găseşti verificări la idei sau poţi elimina lucruri în care credeai.

- Câte ore alocaţi studiului?
- Nu sunt habotnic. Sunt şi momente în care realizez că nu trebuie să exagerez. Multe învăţ din colaborarea cu jucătorii mei.

"Sunt lucruri inexplicabile"

- Credeţi că vor fi dueluri corecte în ultimele 4 etape din sezonul regulat, apoi în play-off?
- Da, fără să mă gândesc la altceva. Nu văd conspiraţii între echipe. Nici n-aş avea o logică despre cum s-ar putea face chestiile astea. Vor fi greşeli provocate de joc, ce pot fi interpretate.

- Cum a fost la Golubovici la meciul Gaz Metan - Dinamo din toamnă, când a făcut un henţ inexplicabil în propriul careu.
- Exact, un moment de black-out. Dacă l-am analiza suspicios, ştampila i-ar fi pusă imediat, fără recurs. Cine a jucat fotbal poate înţelege ce a fost, lucruri ce n-ai cum să ţi le explici, oricât ai analiza.

5 fotbaliştia adus Botoşaniul în această iarnă: Golofca şi Achim, ambii de la Steaua, Golubovici, de la Mediaş, Acsinte, de la Voluntari, şi Axente, de la Al Faisaly

"Chestiile socio-umane şi mentale mă cuceresc cel mai rapid la un jucător şi definitiv. Restul se poate îmbunătăţi uşor. Dacă omul are responsabilitate şi determinare, accept o greşeală tactică mai uşor"
Costel Enache

"Cel mai apăsat mă simt că trebuie să confirm lucrurile, că am o responsabilitate, nu doar de a face rezultate, ci de a menţine un nivel foarte înalt, pentru a nu destabiliza investiţiile sufleteşti făcute în mine"
Costel Enache

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (10)
148891712577342
Gabriel Alexandru Pintea  •  05 Februarie 2018, 11:49

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

indolentu
indolentu  •  04 Februarie 2018, 17:37
Postat de zizu pe 04 Februarie 2018, 17:25

tu ai facut clasamentul?

clasamentu cascadorilor risului ca asta stie

indolentu
indolentu  •  04 Februarie 2018, 17:35
Postat de satyricon pe 04 Februarie 2018, 17:14

E extrem de amuzant cum se strofoaca pe aici rinistii si acuza pe altii, desi rinam0 este una dintre cele mai blatiste echipe ever. ***i.

va cascadorurisului sa te vad ce gaguri si momente vesele mai faci daca te trezesti alaturi de iechipa staintului cu aia de la dinamo si cu iasu atunci sa vad ce cuie mai inghiti ca bran sau cum o sa zici gudbai de o suta de ori si intri cu masina in mlastina ai uitat la oliver hardy cum v a dat otelu titlu ca voi n ati fost in stare sa bateti iasu in ultima ietapa ba ***?asa ca treci cu pianu pe podiscacaricatura

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează