FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV Teoria corectitudinii lui Lucescu, demontată în direct: „Înainte de meciurile cu Dinamo, ni se spunea cu cât să pierdem. Aveam primă la înfrângere”. Cum s-a ordonat un „4-4, ca la teatru”

Articol de - Publicat luni, 07 decembrie 2020 13:40 / Actualizat luni, 07 decembrie 2020 14:16

Emil Ursu (56 de ani), fost jucător de la bază la Victoria București în anii ’80, demontează declarațiile lui Mircea Lucescu potrivit cărora Victoria nu ar fi fost satelitul lui Dinamo. Ursu a povestit în direct la GSP Live mai multe episoade din meciurile aranjate între cele două echipe.

 În mai 2020, într-un interviu acordat Gazetei, Mircea Lucescu a susținut că între Dinamo, echipa antrenată de el, și Victoria, echipa Miliției, era o rivalitate aprigă deși ambele formații erau sub tutela Ministerului de Interne.

  •  Reporter: Apropo de sfere de influențe, Victoria a fost o echipă închinată lui Dinamo! 
  •  Lucescu: Hahahah! Victoria echipa noastră? 
  • Reporter: Da!  
  • Lucescu: O altă legendă neacoperită deloc de realitatea acelor vremuri. Doreau cei de acolo să arate că sunt peste noi, chiar ne-au scos de pe jumătatea noastră de teren de la Săftica, să nu ne putem antrena. Atunci am avut probleme mari cu Dumitru Dragomir, care era la Victoria, n-am vorbit mult timp. Victoria n-a luat, niciodată, niciun punct Stelei în acea perioadă, Flacăra Moreni la fel, n-a luat niciodată vreun punct cu Steaua! 

Primă pentru meci pierdut 

În direct la GSP Live, Emil Ursu - mijlocaș la Victoria în acei ani și actualul antrenor de la Dinamo 2 - a povestit, însă, că înaintea meciurilor cu Dinamo primeau instrucțiuni de la generalii de Interne în privința scorului final: 

Sunt dinamovist pur sânge. Am ajuns în clubul Dinamo la 13 ani. Țineam cu Dinamo, eram mereu în galerie. Mergeam în galeria și când promovasem cu Victoria în Liga 1. Aveam emoții mai mari în tribună, la meciurile lui Dinamo, decât când jucam în teren, în tricoul Victoriei 
- Emil Ursu, fost junior la Dinamo

 „Victoria a fost făcută atunci de Postelnicu (n.r. - Tudor Postelnicu, ministrul de Interne), de generalul Nuță (n.r. - Constantin Nuță, adjunctul ministrului de Interne și șeful Direcției a IV-a a Securității), care era șeful Miliției, cu scopul de a o contracara pe Steaua. Credeau ei că erau multe echipe din provincie care o ajutau pe Steaua, dar nu era adevărat. Apoi au promovat-o și pe Flacăra Moreni în A. Victoria și Flacăra erau sateliți ai lui Dinamo care trebuiau să o încurce pe Steaua. 

Noi nu puteam să jucăm pe bune meciurile cu Dinamo. Eram la Săftica împreună în cantonament, eram prieteni cu mulți dintre jucătorii lui Dinamo. Chiar înainte de meciurile cu Dinamo, venea generalul Nuță la Săftica și ne spunea: „Câștigă Dinamo la un gol diferență!”. Sau „se termină meci nul”.  

Am jucat patru semifinale de Cupa României și cădeam numai cu Dinamo. Niciodată cu Steaua, cu Craiova. Aranjau bilele să fie finală Steaua - Dinamo. Noi aveam primă că pierdeam. În 1989, ultima semifinală Victoria - Dinamo s-a jucat la Brăila cu 40.000 de oameni în tribune. Am plecat, trebuia să pierdem la un gol diferență. Am pierdut cu 2-1 (n.r. - scorul a fost 2-0 pentru Dinamo). Și am avut primă că am pierdut. Plecam în vacanță atunci”.  

109 meciuriși 6 goluri în Divizia A are Emil Ursu în tricoul Victoriei București, între 1985 și 1990

SEMIFINALELE CONSECUTIVĂ DE CUPA ROMÂNIEI

1986Dinamo - Dinamo Victoria 4-2
1987Dinamo - Dinamo Victoria 4-2
1988Dinamo - Dinamo Victoria 4-2
1989Dinamo - Dinamo Victoria 2-0

Antrenamente comune cu Lucescu 

Deși Lucescu susține că Dinamo ar fi fost scoasă de cei de la Victoria de pe jumătatea de teren de la Săftica, Ursu povestește un alt moment inedit: „Înainte de semifinalele astea, uneori, în ziua meciului, făceam un antrenament comun cu nea Mircea Lucescu la Săftica. Noi și cei de la Dinamo”.  

Ursu a povestit alte două meciuri aranjate între cele două cluburi. Primul este probabil în semifinala din 1986: 

„La o altă semifinală de Cupă, pe Dinamo, îl aveam antrenor pe Dumitru Nicolae Nicușor. Trebuia să luăm bătaie. El zice: „Hai să-i chinuim! Să nu-i lăsăm să dea gol!”. În momentul ăla au început repercusiunile. Au început să bage materiale. Era și o disensiune între noi.  Lucescu, la Dinamo, nu-i lăsa pe jucători să aducă din străinătate mărfurile pe care le puteam aduce pe noi, la Victoria. Le zicea să facă bani din fotbal. Ei aveau voie să aducă doar câte două videouri, noi puteam să aducem câte voiam. Pe la Săftica, jucătorii lui Dinamo nu ne prea mai înghițeau, câștigam mai bine decât ei I-am chinuit, 0-0, 0-0, la un moment dat a luat nea Mircea foc: „Nu puteți să-i bateți!”. După pauză, i-am lăsat și ne-au bătut”.  

4-4, ca la teatru 

Al doilea meci aranjat este un celebru 4-4 care avea scopul de a-l apropia pe Rodion Cămătaru, atacantul lui Dinamo, de Gheata de Aur a Europei. Ursu:  

„Înainte de un meci de campionat, generalul Nuță a venit în vestiar și ne-a zis: „Să fie 4-4 ca la teatru, Cămătaru să dea patru goluri!”. Exact așa ne-a zis. Noi ne gândeam că trebuie să luăm bătaie la un gol, 2-1, 3-2. A dat Cămătaru patru goluri. Cami era un atacant excepțional, dar a mai dat goluri așa și cu Rapid, nu?!”. 

 În interviul din luna mai, Lucescu declarase că golurile lui Cămătaru fuseseră marcate pe bune: Să-mi arate mie cineva că s-a dat la o parte din calea lui Cami, ca să marcheze el. Jocul nostru era ofensiv, iar Cami era cel mai bun atacant pe care l-am avut vreodată”.  

După 1990, Gheata de Aur i-a fost retrasă lui Cămătaru, iar trofeul a fost temporar desființat. 

CITEŞTE ŞI AlTE ARTICOLE DESPRE DINAMO: 

EXCLUSIV Modul „diabolic” în care Cristi Borcea făcea bani în tinerețe: „La 15 ani, câștiga 700-1000 de lei pe noapte!”

EXCLUSIV Situație halucinantă la Dinamo! Antrenorul, presat de spanioli să folosească anumiți jucători: „Au zis că nu îi interesează rezultatele”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (40)
137729076992236
Conache Pavel  •  08 Decembrie 2020, 05:26

Afirmatia ca Victoria nu a luat niciun punct Stelei e inexacta pentru ca a fost un meci Steaua - Vicoria, jucat pe fostul Stadion Metalul si incheiat 0-0.

lagardere_72
lagardere_72  •  08 Decembrie 2020, 01:18
Postat de mattteo pe 07 Decembrie 2020, 21:50

Daca Gheta de Aur a lui Camataru a fost o rusine, astea de azi ale lui Immobile etc, ce sunt?? Cate goluri o fi furat Ca?ataru din akea 40? 2, 5, 10?? Nu a batut deloc penalty-uri. Nici el, nici Mateut. Acum Immobile da 15 din 35 din penalty (pe care le-ar putea da oricine din echipa) si cica e mai corecta ;))

Am spus deja că sunt dinamovist. La meciul de la Galați despre care am vorbit comentatorul radio a spus că, căpitanul echipei Oțelul (nu îmi mai aduc aminte numele lui) a ieșit accidentat, dar eu care am fost pe stadion a văzut că practic el nu a mai vrut să joace în acel meci. Așa erau vremurile, era ordin de mai de sus decât Dinamo ca jucătorii români să ia gheata de aur. Era o luptă a lumii comuniste cu occidentul unde se foloseau toate mijloacele. Steaua a avut altă bubă de acest gen și anume să stabilească record de meciuri fără înfrângere și au ajuns la 104 meciuri dacă îmi aduc bine aminte

badeadorian
badeadorian  •  07 Decembrie 2020, 23:33
Postat de dobrin pe 07 Decembrie 2020, 19:32

Ce pot sa spun e ca m-am intalnit de cateva ori cu galeria Rapidului pe tren sau in statie, si pur si simplu mi s-a facut scarba de comportamentul lor. Dar echipa juca fotbal, nu facea nenorocirile lui Onoriu si Valentin.

Nu generaliza ...pentru ca nu exista padure fara uscaturi !!! Si eu am vazut comportamente reprobabile in galeria Rapidului !!! Dar alte galerii ai mai intalnit , in afara de cea a Rapidului ??? Sau ei sunt singurul reper ??? ... experienta ta ''scarboasa'' am avut-o si eu pe alte stadioane !!! ...

Vezi toate comentariile (40)
Comentează