FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

Cămătaru și Mateuț, Ghete de Aur „fabricate” la Dinamo? Mircea Lucescu: „Astea sunt niște prostii!”

Mircea Lucescu, alături de cei mai prolifici 2 atacanți de la Dinamo din timpul domniei sale: Cămătaru (dreapta) și Mateuț (stânga)
Mircea Lucescu, alături de cei mai prolifici 2 atacanți de la Dinamo din timpul domniei sale: Cămătaru (dreapta) și Mateuț (stânga)

Articol de , - Publicat sambata, 16 mai 2020 10:33

Mircea Lucescu (74 de ani) respinge vehement ideea că Dinamo a făcut blaturi pentru a-i fabrica golgheteri pe Rodion Cămătaru (61 de ani) și Dorin Mateuț (54).

- A existat şi există acuzaţia că Dinamo a făcut anumite jocuri în acea perioadă, inclusiv pentru titlul de golgeter şi Gheata de Aur!
- Bine că m-aţi întrebat şi de subiectul ăsta! Deci, în '86-'87, după ce Steaua se distanţase şi era clar că va câştiga, iar noi eram siguri de locul 2, au apărut nişte presiuni ca să ajutăm anumite echipe.

Mircea Lucescu: „Ni se cerea să ajutăm anumite echipe, inclusiv Rapidul”

- Adică să le daţi meciul.
- Să le ajutăm. De exemplu, Oţelul în sezonul '86-'87! Apoi, mi-aduc aminte că Rapid era în dificultate în 1989 şi nea Tinel a venit personal la Săftica să mă roage să-i ajutăm. Mi-era imposibil, i-am zis că echipa e atât de bună încât n-am cum să le cer ceva jucătorilor. Şi am jucat şi s-a terminat cu victoria noastră categorică, pe „23 August". În final de meci am scos 2 jucători din echipa mea, nu i-am înlocuit, am jucat în 9 ca să fie cât de cât echilibrat jocul. Apoi, am avut rivalitate cu Victoria.

- I-ați ajutat până la urmă pe cei de la Oțelul?
- A venit adjunctul ministrului de interne şi a stat lângă noi ca nu cumva să-i batem. Intervenise Dăscălescu şi ceruse ca Galaţiul să nu retrogradeze, s-a terminat 3-3, dar nu le-am zis eu să se dea la o parte. Da, le-am zis să joace doar pentru atac, să nu-i mai intereseze altceva, că locul 2 oricum nu-l mai puteam pierde.

- Şi Cămătaru profita de acest deal neconvenţial şi marca el pe bandă rulantă!
- Să-mi arate mie cineva că s-a dat la o parte din calea lui Cami, ca să marcheze el. Jocul nostru era ofensiv, iar Cami era cel mai bun atacant pe care l-am avut vreodată. După ce şi-a revenit după acea fractură, a fost formidabil. Într-un meci cu Rapid, din ultima etapă, a marcat 3 goluri, dar fiindcă era foarte bun. Bine, la acel meci a venit şi Bărbulescu, şeful Miliţiei.

- Pentru ce?
- I se dăduse misiune ca nu cumva să retrogradeze Rapid.

- Cum vă simţeaţi ca antrenor când trebuia să pierdeţi ca să respectaţi un ordin?
- N-aveam de ales. Dar aceste episoade n-au fost multe!

Cifrele ireale ale lui Cămătaru în ultimele 10 etape din sezonul '86-'87

MeciGoluri marcate de Cami
Dinamo - Victoria 4-44
Petrolul - Dinamo  2-22
Dinamo - Steaua 1-1-
FC Argeș - Dinamo 0-21
Dinamo - Corvinul 3-33
Oțelul - Dinamo 3-33
Dinamo - Moreni 2-32
Sportul - Dinamo 5-44
Dinamo - Jiul 6-2 5
Rapid - Dinamo 4-33
Total goluri27

„Victoria, FC Olt, Moreni au influențat negativ fotbalul românesc, fiindcă aceste echipe erau jucăriile unor oameni care probabil iubeau fotbalul. Pe noi, de la Dinamo ne deranja cel mai tare că Victoria și Flacăra ne creau o imagine negativă” - Mircea Lucescu

- Deci respingeţi ideea că s-au fabricat în acea vreme golgeterii?
- Exclus! Nici măcar din penalty nu-i lăsam să bată. În anul în care Mateuţ a câştigat Gheata de Aur, el n-a avut voie să bată penalty-uri, deşi câștigam şi cu 10-1, 10-2. Am avut 11 penalty-uri în acel sezon, o singură dată m-a păcălit şi a tras el. Am bătut la Târgu Mureş, 7-0! Şi fiindcă m-am întors eu cu spatele, nu ştiu ce făceam, Mateuţ a luat mingea şi a executat el. Ce certuri a luat de la mine ulterior... I-am zis să dea goluri pe merit, nu să ia Gheata de Aur din penalty-uri.

44 de goluria marcat Cămătaru în sezonul 1986-1987. A primit Gheata de Aur la Monte Carlo, s-a pozat cu trofeul, e venit cu el acasă. Apoi însă i-a fost retras, simbolic, iar câștigătorul oficial din statistici a rămas Toni Polster (Austria Viena, 39 de goluri)

Clasament Gheata de Aur în a doua jumătate a anilor '80

1985/1986Van Basten (Ajax, 37 de goluri), Protasov, Colak
1986/1987Cămătaru (Dinamo, 44), Polster (39), Sirakov
1987/1988Tanju Colak (Galatasaray, 39), Eriksen, Pițurcă (34)
1988/1989Mateuț (Dinamo, 43), Coraș (36), Morais
1989/1990Hugo Sanchez (Real Madrid, 38), Stoicikov, Rodax
  • Un alt român, Dudu Georgescu (Dinamo) câștigase Gheata de Aur în sezoanele '74-'75 si '76-'77

- Dar cifrele lui Cămătaru şi Mateuţ par desprinse din CV-urile lui Messi şi Ronaldo.
- Pentru că aceste echipe, Dinamo și Steaua, erau formidabil de bune şi într-o zi bună puteau marca şi 9-10 goluri. Adversarele plecau oricum cu gândul că vor pierde, nu se mai pregăteau pentru meci ca şi cum ar avea vreo şansă şi de aici apăreau diferenţele mari de scor. Păi, era vorba aia «Cine intră în Groapă fără 3 nu scapă».

130 de goluria marcat Dinamo în sezonul 1988-1989, în care Steaua a câştigat titlul cu „doar" 121 de reușite

- Dar la acel meci cu Rapid a ieşit cum trebuia, Cămătaru şi-a făcut norma!
- Nu, i-am zis înainte de meci că el nici nu are nevoie să dea vreun gol fiindcă oricum avea avans de vreo 3 puncte, dar a marcat fiindcă era bun. A marcat 3 goluri, deşi noi trebuia să pierdem acel meci cu Rapidul. Asta fusese decizia, era rău că fotbalul începuse să fie transformat într-o chestiune politică. Partidul avea grijă de echipele muncitorești.

„Când Hagi a marcat 6 goluri cu Olt, în ultima etapă, Sportul a câştigat 7-5, nu s-a dat nimeni la o parte, valoarea lui Hagi era atât de mare încât a făcut posibilă acea performanţă. La fel şi cu Cămătaru”

„Nu vă gândiţi că anumite echipe acceptau să piardă cu 8-2, 6-0 doar ca să-l fabrice cineva golgeter pe Cami! Astea sunt nişte prostii!” - Mircea Lucescu

VIDEO. Mircea Lucescu: „Mereu s-a greșit în defavoarea noastră la meciurile cu Steaua. Dinamo devenise prea puternică, nu putea fi oprită altfel!"

Citește mai multe știri despre Mircea Lucescu:

Gabi Balint îl contrazice pe Mircea Lucescu, după dezvăluirile lui Il Luce pentru GSP: „Niciodată!”

Dinamo, mai iubită decât Steaua? Victor Pițurcă îl contrazice pe Mircea Lucescu: „Nu există comparație!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (64)
107390053917829
Mihai Badea  •  06 Aprilie 2022, 22:08

Pacat ca acest profitor tiganos, lingau securist, M.Lucescu, mai poate ingaima ceva pana la moarte! Este absurd ca cineva sa-i dea vreo valoare morala, sau sa-l urmareasca in ce spune! Sa-i fie rusine!

leu.mr
leu.mr  •  15 Martie 2022, 10:39

Marele Camataru nu prea a reusit sa faca ceva in meciurile cu 17 Nentori ...

kamouniyak
kamouniyak  •  28 Iulie 2020, 15:24
Postat de godot pe 16 Mai 2020, 16:47

Penibil. Nimeni nu contestă valoarea lui Cami, dar Lucescu se comportă absurd de prostesc, negand evidența. "Da, domne, au fost niste excese regretabile, care au făcut rău tuturor Până la urma ", asta trebuia sa spună, dacă avea vreo urmă de obraz. Dar na, sângele...

Pai si daca n-au fost de ce sa sluna?? Vad ca azi nu ii banuieste nimeni pe aia de la Red Bull Salzburg ca de joaca ofensiv si Patson Daka sau Dabbur aia ai lor au cele mai multe.goluri dim Europa?? Nu era campionatul nostru la nivel de Spania, Anglia, Germaia, dar intre ai nostri aici aveam echipe foarte ofensive, cum e Salzburg azi in Austria.

Vezi toate comentariile (64)
Comentează