LIGA 1  ·  SPECIAL GSP

Cum era sabotat Mircea Lucescu de rivali în Divizia A: „Ienei era selecționer și dădea indicații adversarelor lui Dinamo! Nu inventez nimic” + ce a pățit în Bănie

Mircea Lucescu susține că Emeric Ienei (stânga) ar fi dat sfaturi rivalelor lui Dinamo din postura de selecționer al echipei naționale a României
Mircea Lucescu susține că Emeric Ienei (stânga) ar fi dat sfaturi rivalelor lui Dinamo din postura de selecționer al echipei naționale a României

Articol de — , Joi, 14 Mai, 01:20

Mircea Lucescu, 74 de ani, dezvăluie două episoade incredibile de la Oradea și din Bănie, când Steaua și Craiova au făcut totul posibil pentru a o sabota pe Dinamo.

- Domnule Lucescu, susţineţi că arbitrii greşeau împotriva lui Dinamo, credeţi că erau chestiuni premeditate? 
- Nu ştiu asta, dar ceea ce ştiu e că s-au comis nişte erori, întotdeauna în defavoarea noastră. Nu în favoarea noastră. Să mi se aducă un singur meci în care să mi se arate că am câştigat cu un arbitraj prietenos! Unul singur!

- Când Valentin apărea în tribună, credeţi că un arbitru se simţea ameninţat, fără să-i fi cerut nimic în mod direct? 
- Înţelegeţi-mă şi pe mine, relaţia mea cu Valentin din prezent nu-mi permite să mai vorbesc despre toate aceste lucruri. Au avut de suferit prea mult şi el, şi cei din familia lui ca să mai întorc şi eu nişte lucruri acum. Cert e că cineva a beneficiat de influenţa, de puterea, de absolut tot ce însemna el atunci. Plus că ei au spus-o, cei de la Steaua, că se simţeau protejaţi de Valentin! O astfel de echipă altfel e motivată, încărcată, atunci când se simte protejată. Bravo lor pentru ce au câştigat. Totuși, trebuie pus stop atunci când se ajunge să se acuze partea adversă!

"Valentin a fost un element pozitiv, repet, că alţii au beneficiat de influenţa lui la toatele nivelurile, asta e altă poveste. De fapt, unchi-său, Ilie, era cel care făcea, iar Ilie Ceauşescu era împins mereu de Vadim Tudor, care era permanent în spatele lui şi instiga"

- Tocmai, Tudorel Stoica susţine că rolul lui Valentin era să o protejeze pe Steaua de intervenţiile şi abuzurile pe care Dinamo le făcea cu şi asupra arbitrilor! 
- Voi mă provocaţi să spun anumite lucruri. Păi, ne-am dus să jucăm un meci la Oradea, iar portarul lor a ieşit la mijlocul terenului şi a intrat direct cu crampoanele în burta lui Cămătaru. La pauză, Ienei, care era selecţioner, a intrat în cabina Bihorului, ca să le dea indicaţii jucătorilor. Antrenorul naţionalei! Unde eu trimiteam 5-6 jucători de la Dinamo. La acel meci venise şi Valentin!

- Spera să vă pună piedică. Aţi câştigat acel meci? 
- Da, 2-0! Singura formație care a reuşit să ne bată a fost Craiova, dar şi atunci... S-au întâmplat nişte lucruri incredibile. Incredibile!

Mircea Lucescu: „Au urmărit să pierdem la masa verde cu Craiova”

- Ce anume? 
- Înaintea acelei partide din Bănie, Miliţia ne anunţase că urmau să fie nişte manifestări la hotelul unde urma să ne cazăm, la Jiul, ca să nu lase jucătorii să se odihnească. Şi am luat hotărârea să nu mai plecăm cu o zi înainte, ci să ajungem cu avionul în ziua partidei. Ne-am dus la aeroport, am urcat în avion, dar ni s-a zis că aeroportul din Craiova e închis. Că e ceaţă. La Bucureşti era soare, frumos. Atenţie, aeroportul din Craiova fiind aeroport militar! Cu noi era şi echipa de tineret, care urma să joace în deschidere. Apoi mi-am dat seama ce ar fi urmat să se întâmple, am fi pierdut meciul cu 0-3 dacă nu ajungeam în Craiova.

- Şi ce aţi făcut? 
- Am dat jos echipa imediat şi am ordonat să plecăm de urgenţă cu autocarul. Când am ajuns, soare, frumos la Craiova, iar aeroportul nu era închis. Am ajuns la stadion cu 45 de minute înainte de meci!

"Rivalitatea politică, din cauza fotbalului, ajunsese la un nivel de neconceput"

- V-au minţit, practic! 
- La astfel de situaţii se ajunsese! Am fost inspirat să-mi dau seama ce se petrece şi să decid să plecăm cu autocarul, altfel pierdeam cu 0-3. Bine, meciul l-am pierdut oricum, 1-0 pentru Craiova, în fața a 50.000 de spectatori, dar nici încălzirea nu am făcut-o aşa cum trebuie. Dinamo crescuse atât de mult încât era nevoie de astfel de lucruri. Eu nu inventez nimic, jucătorii acelor vremuri trăiesc, vorbiţi şi puteţi verifica dacă eu mint cu ceva! Dinamo la acea oră nu mai putea să fie bătută decât dacă se întâmpla ceva! În sfârşit...

"Craiova aia din '89 a bătut-o și pe Steaua după ce ne învinsese pe noi. Cârțu construise acolo o trupă nouă, foarte bună"

Mircea Lucescu: "Steaua - Dinamo din anii '80 era o confruntare între ministere. Rivalitatea înseamnă și lovituri sub centură"

Citește și alte știri despre Mircea Lucescu: Două zile cu cifre-record de noi infectări pe plan mondial. Noul epicentru al pandemiei de COVID-19

Libertatea

Comentarii (33)

Calin Francu  •  23 Mai 2020, 01:21

Lucescu a luat-o pe aratura rau .taiat-i microfonul numai timpeni vorbeste . Mai are putin si o da cu extraterestrii. Si cine vorbeste capul mizerilor din acei ani. El tot timpul gaseste o scuza altii l-au furat dar ce a facut el si gasca de la Dinamo uita sa spuna . Uite Dinu care nu se crede asa mare antrenor ca amaritul asta spune ce mizerii se faceau la Dinamo inclusiv si in cupele europene. Daca era asa mare echipa Dinamo de ce erau eliminati an de an de albanezi si echipe de doi bani . Unde era marele antrenor ca dupa spusele lui el a creat toate performantele din Rominia in acei ani mai are putin si spune ca datorita lui a cistigat Steaua cupa campionilor. Rusine un laudaros si un om frustrat .mare antrenor . A ost si el antrenor la Saktior unde si femeia de servici putea antrena la ce fotbalisti ii aducea Ahmetov. Cind a fost la Inter aruncau jucatorii ricourile dupa el . Iar la Galata , Hagi ia facut tot jocul Mare antrenor ce mai . Ma mir cum Hagi nu spune nimic despre aceste mizerii spuse de unul care a facut la greu aranjamente si presiuni in aceea perioada .Frustrarea lui a fost ca Steaua era prea buna si nu putea sa o fure prin sistemul controlat de Dinamo cum ar fi vrut el.

sylverstar  •  20 Mai 2020, 15:16
Postat de nightought pe 14 Mai 2020, 20:56

Daca a fost sau nu soare e mai putin important ! Cert e ca aeroportul nu era inchis ! Deci Craiova a incercat o " cotcaiala " !

Toar'șu dinamovist, coțcăiala e doar în capul tău. Clubul U Craiova nu putea să ordone ce avioane să zboare și care să stea la sol, și nici să închidă aeroporturi prin România. Iar aeroportul Craiova nu era militar, ci civil! Lucescu minte! Pentru zborurile civile exista Autoritatea Aeronautică Română care era coordonată de la nivelul ministerului de interne. De altfel ca și aeroporturile, pe care le controla tot Ministerul de Interne. Adică Ministerul de Interne a vrut să-i pună bețe în roate echipei Dinamo?? Ăsta e doar un alt puseu de paranoia al acestui individ care nu mai știe ce spune. Am trăit și noi pe atunci, nea Mircea, nu e chiar atât de mult timp de atunci, poate doar copiii să creadă prostiile astea. Că dinamoviștii adevărați care au prin vremea aia oricum știu cum stă treaba.

nightought  •  14 Mai 2020, 20:56
Postat de jonescu pe 14 Mai 2020, 13:45

https://youtu.be/eFO8EoJMZuA...meciul s-a disputat pe 5 noiembrie pe "Central" !...in noiembrie dimineata poate sa fie ceata,chiar si bruma,iar la pranz poate sa fie soare...dar se vede pe Youtube ca atunci nu a fost soare in Craiova...asa ca Lucescule,nu bate campii ca si armata,cu aeroportul v-a mintit sa nu veniti cu avionul !...am fost 50000 atunci pe stadion si stii ce mult iubeam noi "militienii" !

Daca a fost sau nu soare e mai putin important ! Cert e ca aeroportul nu era inchis ! Deci Craiova a incercat o " cotcaiala " !

Vezi toate comentariile (33 )

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
17:30 Emisiune TV

Fotbal European

Digi 1
19:30 Emisiune TV

Digi Sport Special

Digi 1
21:30 Fotbal, Bundesliga

Koln - Leipzig

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
Program TV complet

Liga 1