FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

Mircea Lucescu, povești de senzație cu Hagi, Răducioiu și Sergen: „La pauză era cu telefonul în mână și paria pe curse de cai”

Articol de , - Publicat vineri, 15 mai 2020 19:48

Mircea Lucescu a rememorat fotbalul din anii '80, considerat cel mai intens deceniu din fotbalul românesc, într-un interviu maraton acordat Gazetei Sporturilor care a durat șapte ore.

În episodul de astăzi, Mircea Lucescu vorbește despre influența pe care a avut-o în cariera lui Gică Hagi și povestește întâmplări de senzație cu Răducioiu și Sergen. 

- Aveţi vreo explicaţie pentru care Hagi nu s-a impus din plin la Real? 
- La Steaua era numărul 1, la naţionala României la fel. Acolo, a nimerit într-un grup cu jucători fantastici, unde conduceau 3-4 nume: Michel, Sanchez, Butragueno, Hierro. Eu l-am convins să vină la Brescia, i-am zis aşa: «Vino cu mine 2 ani şi o să vezi la ce nivel o să fii». El avea nevoie şi de o pregătire deosebită, la Real erau toţi jucători atât de buni încât nu aveau nevoie să fie şi fizic foarte sus. Ăia erau buni oricum, chiar şi nepregătiţi. 

- În '94 a fost poate cel mai bun Hagi din istorie!
 - Ştii ce i-am zis înainte cu câteva zile de debutul acelui Mondial? «Eşti pregătit 100%, o să fii unul dintre cei mai importanţi jucători ai acestui turneu». Am avut dreptate. Dacă treceam de Suedia, Hagi era declarat MVP-ul acelui Mondial. 

- Cruyff v-a sunat şi pe dumneavoastră în vara lui '94, să vă întrebe de Hagi? 
- Nu, l-a văzut la Mondial, a decis să-l ia, iar eu am intervenit pe lângă Corioni să-l lase fiindcă Hagi mai avea contract încă 2 ani la Brescia. Cred că de la Real Corioni l-a luat cu vreo 2,5 milioane de dolari şi l-a vândut la Barcelona cu vreo 4 milioane şi ceva, o sumă foarte mare pentru vremurile acelea. 

- E adevărat că după primul sezon la Brescia, când aţi retrogradat, Hagi a avut ofertă de la Napoli şi dumneavoastră cu Corioni nu l-aţi lăsat să plece şi el s-a supărat? 
- Nu ştiu, la mine n-a ajuns niciodată informația despre o ofertă, Corioni nu mi-a spus, doar ziarele au scris despre acest lucru. Dar nu cred că a fost, fiindcă i-ar fi dat drumul, Brescia trăia din vânzările de jucători. Aşa a făcut rost de bani şi când a fost nevoie de proiectul Brescia romena, aşa am vrut eu, după modelul Interului german, al lui AC Milan olandez, la Lecce erau ruşi, filieră argentiniană la Napoli, braziliană la AS Roma şi ambiţia mea a fost să fac o colonie românească la Brescia. Corioni a vândut 4 sau 5 jucători pentru a face rost de bani pentru fotbaliștii români: Ganz, Marco Rossi, Saurini, De Paola. Au venit Hagi de la Real Madrid, Sabău de la Feyernoord, Mateuț de la Zaragoza, Răducioiu de la Bari. 

De ce s-a rupt relația Răducioiu - Capello 

- Ca şi Hagi la Real, nici Răducioiu nu a fost star la Milan. V-a surprins că nu s-a impus în acea echipă formidabilă a lui Capello? 
- În primul rând, Răducioiu a ajuns la Milan datorită unei discuţii pe care am avut-o eu cu Capello. La început el a jucat acolo, apoi s-a întâmplat ceva şi din acel moment s-a cam rupt totul. 

- Ce anume? 
- Jucase un meci pentru România, împotriva Belgiei. A dat gol şi a scos şi penalty şi pe final se lovise la gleznă. Se plângea că îl doare, dar aşa era felul lui, mai copilăros, eu ştiam cum să-l iau, cum să-l motivez, mereu îl mângâiam, îl îmbrăţişam, îi ziceam «hai, Răducu', vino să vedem ce facem, cum facem», ăsta era felul lui, aşa a fost mereu. Ce să vă spun, că mergeam cu el să-l duc la şcoală, iar la final îl aşteptam ca să-l duc în cantonament? Bun, revin, s-a întors la Milan după România - Belgia, iar Capello l-a anunţat: vezi că duminică joci titular. Şi el a zis că nu poate, că îl doare glezna. Aşa ceva, când eşti la Milan, nu poţi să faci, mai ales că la naţională jucase tot meciul, terminase partida în teren. De-acolo s-a terminat relaţia lui cu Capello. 

- Poate că dumneavoastră aţi fi trecut cu vederea, dar Capello n-a făcut-o! 
- Răducioiu ar fi avut nevoie de un antrenor ca mine, care să ştie cum să-l ia, aşa cum, ca să vă dau exemplu, a fost cu Sergen. Păi, Sergen era cu telefonul în mână în pauza meciurilor, să parieze pe diverse curse de cai. Lupu a fost un alt jucător foarte talentat care doar cu mine a dat randament, am căutat întotdeauna să câştig astfel de fotbalişti. Și mi-a ieșit mai mereu!

VIDEO / Mircea Lucescu despre cum s-au născut marile echipe Steaua și Dinamo din anii '80

Citește și alte știri despre Mircea Lucescu:

Mircea Lucescu continuă războiul cu Steaua: „Eu îmi pun in palmares și Cupa din ‘88. O merit, e a mea!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
kamouniyak
kamouniyak  •  28 Iulie 2020, 03:05
Postat de polilula pe 16 Mai 2020, 09:12

Eu am făcut...Datorită mie....În primul rând, eu....Doar eu...Eu am fost singurul....Doar cu mine....

Macar stii ca cei care au facut performanta la Campionatele Mondiale din 1990 si 1994 au foat promovati de Lucescu in anii '80? Doare adevarul?? Inclusiv Hagi o spune.

parolo
parolo  •  22 Mai 2020, 22:59

Defapt Il *** încearcă să ne zică că el descoperise la vremea aia smartphone ul cu acces usor la internet! Sunt curios oare exista vreun site de pariuri online atunci?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

popicoo
popicoo  •  16 Mai 2020, 10:01

Nea Il *** ramane cel mai mare arheolog, geolog, paleontolog, antrenorolog, jucatorolog si alti -ologi din trecurul, prezentul si viitorul fotbalului. Este clar ca El i-a descoperut pe toti, tot El i-a invatat pe toti, i-a motivat pe toti, i-a sfatuit pe toti. Si daca nu erau arbitri si Valentin Ceausescu invingea si pe 17 Nentori Tirana sau pe Vaalerenga Oslo. De fapt, cred ca este destul de plauzibil ca El *** sa-l fi descoperit si pe dumnezeu . Il si vad zicandu-i:"hai dumnezeica, hai sa facem niste lumina, ca o sa te vada patronul lui Real Madrid si o sa ii spun sa te ia la Real si sa te joace exact cum vor juca Dulapul Coras si Camiloiul Camataru in celebrele meciuri de peste cateva sute de miliarde de ani". Ce nu stie multa lume este ca tot Lucescu l-a descoperit si pe Iliescu, atunci cand acesta din urma era doar un biet copil care se juca cu *** in tarana la curtea imparatilor romani din secolul I. Oare nu tot el a descoperit-o si pe JK Rowling? De fapt, Lucescu doar pe arbitri nu i-a descoperit, ca aia vad ca sunt singurii care au avut curaj sa-i stea in cale si sa-l indeparteze de succesele universale pe care le merita!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează