LIGA 1  ·  SPECIAL GSP

Mircea Lucescu: „Performanțele de la Mondialul din '94 sunt și ale mele!” + cum au fost blocați în țară Dobrin și Dumitrache

Momentul de apogeu al naționalei României, bucuria după victoria cu Argentina, 3-2, din 1994, care ne ducea în sferturile de finală // sursă foto: Guliver/gettyimages
Momentul de apogeu al naționalei României, bucuria după victoria cu Argentina, 3-2, din 1994, care ne ducea în sferturile de finală // sursă foto: Guliver/gettyimages

Articol de — , Vineri, 15 Mai, 08:55

Mircea Lucescu (74 de ani) crede că performanța de la Mondialul din S.U.A. e și meritul lui, pentru că a reconstruit reprezentativa pe principii sănătoase în anii '80 și l-a pus pe picioare pe Gheorghe Hagi (55) înaintea acelui turneu.

- Ce rol a avut Halagian în crearea Stelei '86?
- Unul mare. Avea un simţ al jocului şi al valorii jucătorilor extaordinare. Antrenor foarte strict, dur, rigid. Jucătorii, cu el, mai mult de teamă jucau. A simţit că jucători ca Bumbescu, Bărbulescu, Piţurcă pot fi utili. Plus că l-a adus pe Boloni. De fapt, până să vină Boloni, Steaua n-a făcut niciun fel de performanţă. Juca fotbal frumos, rapid, dar fără eficienţă. Loţi a tacticizat echipa, l-a influenţat foarte tare şi pe Ienei. Loţi a transmis la Steaua multe din lucrurile pe care le făcea la echipa naţională cu mine selecţioner.

- Cum de un club de Serie A, imediat după '89, şi-a îndreptat privirea către un antrenor din blocul estic?
- Bătusem Italia, campioana lumii, aveam 36 de ani, plus că eram foarte cunoscut în Italia. Eram preocupat să promovez imaginea jucătorilor români în presa internațională ori de câte ori aveam ocazia.

- Aveaţi acces la presa de afară?
- În '87, o televiziune din Monte Carlo mi-a propus să comentez meciul România - Spania 3-1, pe Ghencea. Am acceptat, până la urmă acea naţională era creată de mine, era cea de la succesul categoric cu Austria, în urma căruia m-au debarcat. Aveam prieteni extraordinar de buni la France Footbal, la L'Equipe. Am încercat permanent să-mi menţin o relaţie internaţională, chiar dacă în ţară păţisem ce păţisem.

- Aţi privit vreodată cu invidie ce a reuşit Iordănescu la naţională?
- Niciodată! Mai ales că eu consider că și eu am fost la baza acelei echipe din 1994.

- Cum așa?
- Ce s-a făcut la naţională între 1982 şi 1986 a fost esenţial pentru construcţie. Apoi e uşor, fiindcă se transmite de la jucător la jucător acea filosofie. De exemplu, Boloni când a ajuns prima dată la lot, cu mine în cameră a stat. Apoi, Boloni a devenit veteran şi l-a luat în cameră pe Rednic şi tot aşa. Ulterior a apărut Hagi, care a stat la naţională peste 15 ani, a primit şi a integrat mulţi alţi jucători. Extraordinar lider! Aşa cum mult mai înainte un alt fotbalist senzaţional a fost Dumitrache, pe care Juventus l-a dorit enorm.

„Hagi a fost un lider formidabil în anii '90. Dar un lider creat în 1985, 1986” - Mircea Lucescu

Mircea Lucescu: „Nu prea mă primeau pe la echipă”

- Ați fost prezent la Campionatul Mondial din 1994, nu?
Am văzut meciurile din grupă la faţa locului, apoi a trebuit să plec la Brescia, fiindcă reluam pregătirile. Apoi, România s-a calificat în „sferturi" şi pentru meciul cu Suedia m-am dus din nou în SUA, la San Francisco. Am luat avionul, am văzut meciul, imediat m-am dus în Italia, înapoi. În total, 35 de ore am făcut. Oricum, pe mine nu prea mă primeau pe la ei, p-acolo, pe la naţională.

- Nu? De ce?
- Nu ştiu! Dar au avut grijă să-mi ia cel mai bun om al meu pentru analizele meciurilor, pe Grigore Sichitiu, pe care eu îl adusesem de la Bacău.

4 jucătoridin echipa de bază a Mondialului American au fost produși cu un aport major al lui Lucescu: Stelea, Hagi, Lupescu și Răducioiu

De ce au fost blocați Dumitrache și Dobrin

- Povestiți-ne despre oferta lui Juve pentru Dumitrache.
- Într-o vară am jucat un amical cu Juventus și a dat un gol superb. L-au dorit, dar nu a fost lăsat. Apoi, mai târziu, după ce România a început să aibă rezultate cu mine selecţioner, Balaci a fost insistent curtat de AC Milan. Boloni a fost şi el dorit de Verona, acelaşi impresar din Modena a discutat şi pentru el. Au venit italienii în România, dar nu li s-a dat voie acestor jucători să plece. Aşa cum pe mine m-a dorit Rennes după Mondialul din 1970, că ajunsesem eu şi marele Gruia, handbalistul, să-l pândim pe Pană, primarul Capitalei, pe care-l lăsase Ceaușescu la conducerea țării cât se afla el într-o vacanță. L-am prins și l-am rugat pe Pană să ne ajute. Numai pe Gruia l-au lăsat să plece. Pe mine, nu, dar măcar am găsit mai târziu înţelegere la Ilie Verdeţ să mă lase să plec antrenor la Corvinul. El fusese prim-secretar la Hunedoara.

- Revenind strict la fotbal, nici pe Dobrin nu l-au lăsat să plece afară.
- Pff, ar fi fost fantastic să se ducă la Real! Oferta a fost adevărată, sută la sută. Abia târziu, spre finalul anilor '80, datorită lui Valentin, li s-au permis lui Boloni, Stoica, Piţurcă să plece să joace în străinătate. Mai înainte îi fusese permis și lui Iordănescu să meargă în Grecia, în '82.

Mircea Lucescu: „Nu m-am gândit niciodată să plec din țară”

- Dumneavoastră n-aţi fost tentat să rămâneți în străinătate?
- Niciodată!

- Vă gândeaţi la familie!
- Nu! Nu de familie era vorba, ci a fost foarte puternic ataşamentul faţă de ţară, faţă de echipă, de club. Nu mi-am pus deloc această problemă, să fug. Au realizat şi ei acest lucru fiindcă la Europeanul din 1984 le-au permis soţiei şi lui Răzvan să vină cu mine în Franţa. La graniţă, în schimb, le-au oprit pe soţia lui Ştefănescu şi pe prietena lui Cămătaru! Lor nu le-au dat voie. Iar soției lui Boloni i-au permis să călătorească.

Comparație Hagi - Balaci: „Mai profesionist Gică”

- L-aţi amintit pe Balaci. Cum l-aţi descrie pentru cei care nu l-au văzut jucând? Era atât de bun pe cât povestesc cei ce l-au prins?
- Era un lider, era într-adevăr foarte bun, da. Era tehnic, capacitate de efort mare, calităţi atletice, era rapid, avea ambele picioare. Extraordinar! La început, în jurul lui construisem naționala. Pe urmă s-a accidentat.

- Cum era faţă de Hagi?
- Alt tip, alt profil. Mai profesionist Hagi, a făcut performanţă pe unde a fost. Plus că lui Hagi i s-a ivit şansa să plece afară după Revoluție. Cum ar fi decurs cariera lui Ilie dacă ajungea la AC Milan? Sau a lui Dobrin dacă ajungea la Real. Dumitrache la fel.

VIDEO. Mircea Lucescu: „Dinamo o depășise pe Steaua la popularitate”

Citește mai multe știri despre Mircea Lucescu:Două zile cu cifre-record de noi infectări pe plan mondial. Noul epicentru al pandemiei de COVID-19

Libertatea

Comentarii (19)

Ionel Albu  •  15 Mai 2020, 11:50

Conform melodiei,tu,doar tu! Lui Zdrobis io i am zis hai sa facem un egal! Înaintea lor Datcu,legal,nu transfug, și apoi Doru Nicolae. Datcu care l ai avut coleg și la Dinamo,și coleg la turci,că antrenor de portar,pe care tu l ai cerut!

cpt.ahab  •  15 Mai 2020, 11:49

Câtă răutate! Lăsați omul în pace. Lucescu este la o vârstă și cu o carieră în spate care ar trebui să ne facă mai îngăduitori cu excesele, exagerările și obsesiile lui. Voi n-ați avut sau n-aveți bunici? Al meu, din partea mamei, a făcut războiul și prizonierat în Siberia, Dumnezeu să-l ierte! Una dintre maniile lui era să ne povestească modul în care s-a descurcat în prizonierat, unele lucruri părându-ne a fi niște înflorituri. L-am iubit necondiționat. Lucescu are dreptate în mare parte din ceea ce spune, din altele răzbătând orgoliul și neîmplinirile. Lăsați-l pe bunic să povestească, treceți-i cu vederea neputințele și respectați ce a făcut el pentru fotbalul românesc, atât ca jucător cât și ca antrenor. Uitați-vă cum vorbește Hagi despre el, altă mare valoare a fotbalului nostru nemeritat înjurată! Nu mai batjocoriți valorile, că și așa avem foarte puține! Atâta poftă de scandal și de înjurătură există în nația asta, ceva de speriat!

lupu68  •  15 Mai 2020, 11:21

Nea Mircea, esti o valoare, dar nu ai nevoie de asa ceva! Vezi ca o iei pe urmele Procurorului si nu e bine. Asta, dupa ce s-au dus Nero si Printi, a cam luat-o putin pe aratura, doar nu vrei sa ajungi ca el?!? Ai deja o varsta si trebuie sa ramai respectat. Astfel de traznai nu te ajuta deloc. Mai ales cu Udrea si Raureanu, care sunt specialisti in bagat batul prin gard. Bine ca nu a fost pe faza si expertul anti-FCSB-ist de renume mondial Craitoiu, precis te-ar fi intrebat ce-ai cautat la noi in vestiar...

Vezi toate comentariile (19 )

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
17:30 Emisiune TV

Fotbal European

Digi 1
19:30 Emisiune TV

Digi Sport Special

Digi 1
21:30 Fotbal, Bundesliga

Koln - Leipzig

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
Program TV complet

Liga 1