FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

ANALIZĂ GSP Falimentul unui mare talent din Liga 1 » Cariera acestui fotbalist plin de calități conține aproape numai bile negre

FOTO: Imago
FOTO: Imago

Articol de , , - Publicat luni, 27 decembrie 2021 17:26 / Actualizat luni, 27 decembrie 2021 17:54

Constantin Budescu (32 de ani) va fi dat afară de la FCSB și bifează încă un club de la care pleacă fără să demonstreze nimic.

  • Cariera acestui fotbalist plin de calități conține aproape numai bile negre, de la zero participări la un turneu final sau în grupele Champions League până la dezamăgiri crunte în țări unde fotbalul e de mâna a treia: China și Arabia Saudită
  • Budescu are o medie de numai două selecții pe an în perioada în care a intrat în circuitul naționalei și în CV deține o jumătate de titlu de campion

Budescu va pleca pe ușa din dos de la FCSB. La nici o jumătate de an de când a fost prezentat drept „Artistul", chiar de site-ul oficial al vicecampioanei, Gigi Becali nu-l mai dorește și vrea rezilierea contractului.  La aproape 33 de ani, pe care îi va împlini în februarie, Costică mai bifează un eșec. Unul de proporții, în care a ajuns să fie rezervă la FCSB și să evolueze puțin și foarte puțin.

De fapt, ceea ce i se întâmplă acum nu e o premieră. În ciuda unui talent formidabil și a unor calități tehnice cum puțini fotbaliști români au avut, el a realizat extrem de puțin, iar aproape la fiecare club a lăsat în urmă doar dezamăgiri.

„Becali a vrut să-i dea viteză” » Cele două echipe la care ar putea ajunge Budescu: „E adulat acolo”
FCSB
„Becali a vrut să-i dea viteză” » Cele două echipe la care ar putea ajunge Budescu: „E adulat acolo”

Radiografia poveștii lui de fotbalist nu doar că nu are nimic notabil, dar conține multe pete, un lung șir de experiențe nefericite și prea puține lucruri de valoare, care să conteze cu adevărat. 

GSP face astăzi o analiză în detaliu a modului în care Budescu s-a exprimat ca fotbalist și ceea ce a câștigat într-un sport în care întotdeauna a lăsat senzația că joacă doar de plăcere.

Budescu la echipa națională: ca și inexistent

E oglinda în care Costică n-ar trebui să privească niciodată. Aproape toate capitolele importante din perspectiva primei reprezentative îi sunt defavorabile.

1. Nu a participat niciodată la un turneu final de Mondial sau European. A avut o șansă mare chiar la ultima prezență a României la o astfel de competiție, Euro 2016, însă cu 6 luni înaintea acelui turneu a dat curs unei oferte din China și a ieșit din vederile selecționerului.

2. Are un număr infim de selecții, raportat la talentul pe care l-a avut. Doar 14 meciuri în tricolor

3. A marcat 5 goluri, însă 4 sunt împotriva unor naționale de duzină (Feroe și Kazahstan), iar al 5-lea l-a reușit cu Chile, într-un amical

4. A debutat în reprezentativa de seniori la o vârstă, 26 de ani și jumătate, la care alți jucători cu valoarea lui bifaseră deja zeci de prezențe.

5. Niciodată n-a fost integralist sub tricolor. Cele mai multe minute au fost bifate cu Feroe (87) și Kazahstan (78).

6. Mai mult de jumătate dintre selecții sunt în amicale, 8 din cele 14 jocuri au fost de verificare. Restul: 3 în preliminarii de CE, două în preliminarii de CM și unul în Liga Națiunilor.

1,3 milioane de eurovalorează Budescu în prezent, conform cotației site-ului transfermarkt; în decembrie 2020, nivelul său era de 2 milioane de euro, iar în decembrie 2018 atinsese 4 milioane

7. De numai 9 ori a prins tricoul de titular.

8. În cei aproape 7 ani în care s-a aflat în circuitul echipei naționale are o medie umilitoare de meciuri în tricolor: doar două pe an! De fapt, în 3 ani n-a jucat deloc:

AnSelecții
20154
2016-
20174
20184
2019-
2020-
20212

9. În ultimii 2 ani, are numai 44 de minute în națională, jucate în amicale în vara lui 2021: 33 de minute cu Georgia și 11 minute cu Anglia.

10. Din momentul în care a început să conteze la Astra și să și câștige trofee interne, din sezonul 2013-2014, Budescu a reușit să convingă doar 3 dintre cei 5 selecționeri pe care i-a avut România. Cei doi care nu l-au văzut capabil pentru a juca în tricolor au fost Pițurcă și Daum.

AntrenorMinute Budescu
Pițurcă-
A. Iordănescu208
Daum-
Contra425
Rădoi44

Budescu a acuzat că a fost victima jocurilor de culise la lot

În 2017, Budescu a câștigat un trofeu individual important: cel mai bun fotbalist român în Ancheta Gazetei Sporturilor. Atunci, el a oferit un amplu interviu în care a vorbit inclusiv despre faptul că are prea puține meciuri în prima reprezentativă. Iar răspunsurile sale au lăsat să se înțeleagă că cei care nu l-au chemat, Pițurcă și Daum, l-au ocolit în mod nejustificat fiindcă apelau la criterii care nu țineau seama exclusiv de forma și valoarea fotbaliștilor.

Pasaj din interviul realizat de GSP cu Budescu în decembrie 2017:

Falimentul unui mare talent din Liga 1 » Cariera acestui fotbalist plin de calități conține aproape numai bile negre
Constantin Budescu // FOTO: Imago

- Ai fost lăudat că ai talent, că ai jucat bine, dar la națională nu erai. Explicația ta care e?
- A fost o conjunctură...

- O conjunctură?
- Nu eram în vizorul oamenilor de acolo. Aveau alte criterii pe care selecţionau.

- Ce criterii?
- Nu erau doar criteriile fotbalistice. Cred că și din cauza asta eu n-am fost acolo.

- Prietenii, interese?
- Da... Așa cum am spus, erau și alte criterii de care cei de acolo țineau cont. Acum totul s-a schimbat şi mă bucur că s-a întâmplat aşa. E cea mai importantă schimbare. Chiar una majoră.

- Apropo de națională, mulţi susţin că tu joci bine doar cu Feroe şi Kazahstan!
- Nu mă interesează ce spune lumea despre mine, eu nu joc ca să le răspund celor care mă critică. Eu îmi văd de treaba mea. Ce puteam să fac la echipa națională dacă nu eram convocat? Să joc bine şi să confirm când eu nici nu eram convocat?

- Dar crezi că...
- Când am fost convocat, eu mi-am făcut treaba, am marcat. Ce puteam să fac mai mult? Nu am prea multe selecții ca să zică lumea că nu fac față. Am câteva, iar în acele jocuri eu chiar consider că m-am descurcat bine.

- Ai primit vreo explicație din partea lui Daum fiindcă nu te-a chemat deloc?
- Nu am vorbit niciodată cu domnul Daum! Nu doar cu dânsul, nu am vorbit cu nimeni despre neconvocările mele.

3 goluria marcat Budescu în tot anul 2021: două în tricoul Astrei și unul la FCSB, acesta din urmă din penalty

Budescu la echipele de club: o jumătate de titlu...

Are 3 trofee câștigate, toate cu Astra. O Cupă a României, o Supercupă și un titlu de campion. Acesta din urmă e cel mai valoros din vitrina atacantului, însă în sezonul în care formația de la Dunăre a terminat pe primul loc, Budescu a evoluat doar în jumătate din partide. În iarna dintre 2015 și 2016, el a lăsat Astra pentru a semna în China. 

Falimentul unui mare talent din Liga 1 » Cariera acestui fotbalist plin de calități conține aproape numai bile negre
Budescu a deziluzionat acum la FCSB: a jucat în doar 10 etape, dintre care doar de 3 ori a fost în formula de start // FOTO: Imago

Când a plecat, Astra era pe primul loc, cu 3 etape înainte de finalul campionatului regulat. Avea o distanță de 3 puncte față de Viitorul, 5 față de Dinamo și 6 față de FCSB, însă punctele aveau să se înjumătățească la intrarea în play-off. Gruparea din Giurgiu s-a descurcat excelent și fără Costică și a terminat pe primul loc, cu 5 puncte peste FCSB. În acel sezon, Budescu a disputat 18 meciuri și a marcat 8 goluri. 

14 golurie recordul reușit de Budescu într-un singur sezon, exclusiv în campionat, și a fost reușit de două ori: mai întâi, în Liga a 2-a, la Petrolul, în 2009-2010, apoi la Astra, în 2013-2014

... și niciodată în Ligă

Nu doar naționala dă cartea de vizită a unui fotbalist, ci și partiparea și realizările în cupele europene. Acolo unde cea mai importantă competiție, Champions League, n-a fost niciodată accesată de Budescu. N-are niciun minut în care să fi evoluat în grupele Ligii, ci doar 45 de minute în „dubla" cu Sporting Lisabona, din play-off-ul UCL din vara lui 2017. 

24 de aniși jumătate a fost vârsta lui Budescu atunci când a debutat în cupele europene, în vara lui 2013, în Domzale - Astra 0-1, când a și marcat

Fără Champions în palmares, lui Costică i-a rămas Europa League, unde a participat de 3 ori în grupe: în 2014 cu Astra, sub comanda lui Isăilă, în 2016, tot cu Astra, cu Șumudică antrenor, și în 2017, în tricoul FCSB-ului, când „principal" era Dică. 

Eu vreau să joc până la 40 de ani! Abia acum un an și jumătate m-am apucat mai serios de fotbal, după ce am împlinit 30 de ani. Tot timpul am jucat de plăcere și o să joc la fel în continuare. Pentru mine e mult mai greu fără public. Jucam fotbal pentru cei care veneau la stadion. Sper să revină cât mai repede alături de noi 
- Constantin Budescu, în martie 2021

„Afară" a jucat jos, puțin și fără randament

Budescu a avut până acum și 3 experiențe externe:

Falimentul unui mare talent din Liga 1 » Cariera acestui fotbalist plin de calități conține aproape numai bile negre
  • prima a fost una catastrofală. În Liga a 2-a din China, la Dalian Yifang, a evoluat în doar 4 meciuri în care n-a marcat niciun gol, după care a fost îndepărtat;
  • a doua s-a numit Al Shabab, în Arabia Saudită, unde a jucat 22 de meciuri și a marcat 7 goluri, însă antrenor era Șumudică. Chiar și așa, echipa a terminat doar pe locul 5;
  • a treia și ultima ieșire a fost în prima jumătate a acestui an, tot în Arabia, la un club extrem de modest, care s-a luptat pentru evitarea retrogradării: Damac. Prestațiile lui au fost slabe: niciun gol în 12 meciuri, după care n-a fost păstrat în lot. 

Dacă aș putea schimba ceva din trecut, probabil ar fi începutul meu la Astra, pentru că doi ani nu am jucat. Mi-a sărit umărul într-un meci, apoi m-am certat cu cei din club. Doi ani am stat degeaba, n-am jucat deloc. După ce mi-a sărit umărul, m-am operat și-am stat 8 luni
 - Constantin Budescu

VIDEO Dumitru Dragomir: „Budescu trebuie să se ducă la Petrolul sau Sibiu”

Citește și: 

MM Stoica a avut dreptate! „Ciorbele reîncălzite” de la FCSB sunt pe lista neagră a lui Becali

Play-off-ul: adrenalină sau cacealma? » În configurația din acest moment, Gigi Becali ar avea un singur aliat. CFR Cluj, trei!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (34)
leu.mr
leu.mr  •  28 Decembrie 2021, 19:07

Budescu nu joaca mai nimic e ceva vreme. Da vreo 2/3 exterioare si, eventual un sut la poarta si gata. Nu cred ca mai este bun nici de liga II ... S-au dus vremurile cind putea sa decida un meci (daca a putut asta vreodata)

corectu
corectu  •  28 Decembrie 2021, 16:40

Știam că Budescu nu va sta mult la Steaua(FCSB)pentru că doar cu talentul nu se poate reuși.

remarque
remarque  •  28 Decembrie 2021, 12:43
Postat de andrei.steaua pe 28 Decembrie 2021, 12:12

Depinde. Tu analizezi după ce îți imaginezi tu, nu după lucrurile care exista. Este suficient sa vezi datele de pe turnicheți de la Steaua ( FCSB ), traficul pe GSP făcut de suporteri, vizualizările făcute de Steaua ( FCSB ). Date de pe turnicheți care arată ca Steaua ( FCSB ) are mai mulți suporteri la meciuri ca Dinamo, CFR, CSU împreuna

datele de pe care turnicheti? Ar trebui sa ai intai de toate un stadion, ori nu este cazul la FCSB. Apoi cifrele trebuiesc privite in evolutie(la FCSB e involutie dar na...). Adica, pana numele FCSB a fost asociat cu Steaua a fost o situatie, iar dupa deciziile instantei si dupa promovarea Stelei in liga a II-a este o alta situatie. Eu zic ca situatie se poate inrautati in continuare pentru FCSB daca nu castiga titlul in editia actuala de campionat. Lumea se reobisnuieste cu Ghencea, Becali vinde tot ce poate fi vandut, franele castiga titlu dupa titlu, in Europa dati peste super echipe gen Karagandi si va elimina inca din tururile preliminare, ajunge Edi sau Mutu la nationala, la revedere convocarile ”perlelor”, Gigi imbatraneste, ideea e ca va asteapta vremuri grele. Iar FCSB nu exista fara Gigi. E doar un moft a lui.

Vezi toate comentariile (34)
Comentează