FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB ACUZĂ

ANALIZĂ Play-off-ul: adrenalină sau cacealma? » În configurația din acest moment, Gigi Becali ar avea un singur aliat. CFR Cluj, trei!

Gigi Becali, patron FCSB
Gigi Becali, patron FCSB

Articol de , , - Publicat duminica, 26 decembrie 2021 18:11 / Actualizat duminica, 26 decembrie 2021 18:35

Mihai Stoica a susținut public schimbarea sistemului competițional și renunțarea la play-off, acuzând jocurile de culise împotriva FCSB-ului. De când s-a introdus acest model, 2015-2016, clubul roș-albastru a pierdut titlul în fiecare sezon, 6 ani consecutiv. 

  • Dintre primele 10 clasate acum, cu șanse la play-off, doar clubul patronat de Valeriu Iftime e loial FCSB-ului, în timp ce CSU Craiova, Rapid și Farul ar fi aliați ai CFR-ului.

Declarație-dorință făcută de managerul general al vicecampioanei în prag de Crăciun. „Chiar dacă am militat în trecut în favoarea sistemului cu play-off, pentru clubul pe care îl reprezint, play-off-ul nu e ceea ce trebuie”, a declarat Mihai Stoica la Telekom Sport

FCSB vrea schimbarea acestui mod de desfășurare a Ligii 1, iar motivul e că partea a doua a campionatului, cele 10 etape din play-off, nu s-ar desfășura în mod corect.

Reacția lui Mihai Stoica, după ce Rădoi a anunțat: „Am informații că vor face Liga 1 cu 18 echipe și o vor salva pe Dinamo”
REPLICĂ
Reacția lui Mihai Stoica, după ce Rădoi a anunțat: „Am informații că vor face Liga 1 cu 18 echipe și o vor salva pe Dinamo”

Ce acuză Mihai Stoica

Antipatiile se pot arăta în finalul play-off-ului din partea unora care nu mai au nimic de câştigat sau de pierdut din punct de vedere sportiv, dar pot câştiga din alte puncte de vedere. Nu mă refer la criteriul financiar, ci dacă eu nu suport o echipă, bineînţeles că o să fac tot ce pot să nu ia campionatul. În play-off se pot schimba multe. 

Practic, oficialul vicecampioanei acuză că echipa în conducerea căreia se afă are de înfruntat și alte lucruri, în afara adversității echipelor pe care le întâlnește în meci direct. Stoica redeschide o discuție care a mai existat și care s-a făcut aproape an de an în finalul campionatului. În ce măsură echipele care nu mai au niciun obiectiv în final de play-off își mai joacă în mod corect șansa?

Cât timp Liga 1 va fi cu play-off, FCSB nu va câștiga titlul.

- Basarab Panduru, în 2018 

Petele din trecut ale play-off-ului

Primul sezon care a fost viciat de astfel de meciuri, în care o echipă a căutat să plătească polițe, nu să joace corect, a fost 2016-2017. Universitatea Craiova a cedat fără luptă meciul de acasă cu Viitorul, pentru a o împiedica pe FCSB să ia titlul, ceea ce s-a și întâmplat.

Becali s-a răzbunat acum două sezoane, când a pierdut voit, tot pe teren propriu, în fața CFR-ului, iar Craiova a ratat titlul. Nu doar aceste meciuri au fost subiect de polemică privind integritatea campionatelor precedente.

Două cluburi care au fost în play-off acum 3 ani, FCSB și Astra, au dat naștere unui caz judecat la Comisiile FRF și ambele au fost amendate din cauza unui împrumut acordat de FCSB către echipa patronată de Niculae. Decizia a venit și în urma confruntării directe de la Giurgiu, care a fost catalogată de mass-media ca un meci prea ușor pentru roș-albaștri.

Ce alianțe se întrevăd acum în play-off

Cum arată în acest sezon lupta pentru completarea play-off-ului? În afară de CFR și FCSB, care, practic, și-au cam antamat accesul între primele 6, restul echipelor sunt într-o bătălie teribilă.

Sunt nu mai puțin de 8 cluburi care se vor lupta pentru doar 4 locuri. Între poziția a 3-a, ocupată de Voluntari și a 10-a, deținută de Sepsi, sunt 11 puncte. Iar în joc, din sezonul regulat, mai sunt 27 de puncte.

Vestea proastă pentru FCSB e că indiferent de modul în care va arăta play-off-ul, nu va avea prea mulți prieteni. Dintre cele 8, unul singur pare aliat și pe hârtie, dar și pe modul în care s-a comportat în anii precedenți.

În sensul în care a fost supus, a pierdut majoritatea disputelor, dar a și împiedicat rivalele. Numele acestui club: FC Botoșani. În rest, sunt cluburi care fie au demonstrat că s-ar situa de partea adversarului FCSB-ului, fie sunt declarați rivali istorici ai clubului lui Becali sau au o afinitate pentru CFR.

Cum arată sfera de influență a echipelor cu șanse de a fi în play-off

PRO CFR CLUJ 

  1. CSU Craiova - Dușman declarat al FCSB-ului, care în 2017 a decis titlul cu un non-combat 
  2. Rapid - Chiar Gigi Becali a indicat această echipă ca aliat al CFR-ului: „Nu vreau Rapid în play-off fiindcă s-ar da la o parte cu CFR” 
  3. Farul - E un club în fața căruia deși FCSB are un palmares excelent, în anumite play-off-uri a avut un rol determinant în a înclina balanța în favoarea CFR-ului.

PRO FCSB

  1. FC Botoșani - Club prieten. Cei doi patroni au realizat multe transferuri, iar FCSB s-a impus aproape de fiecare dată atunci când a avut nevoie. În toată istoria confruntărilor directe, Botoșani a câștigat un singur meci, în startul unui campionat.

CLUBURI APROPIATE DE CFR CLUJ?

  1. Sepsi - Chiar dacă în sezonul trecut a bătut-o pe CFR chiar în Gruia, Sepsi a fost privită mereu ca o formație în sfera de influență a clujenilor. A fost un club care i-a creat daune majore FCSB-ului, în fața căruia a pierdut puține meciuri în ultima vreme. În ultimele 7 confruntări, FCSB s-a impus o singură dată. Tot în ultimele 7 jocuri directe, CFR a câștigat de 4 ori cu Sepsi.

CLUBURI APROPIATE DE FCSB?

  1. Voluntari - Pare o echipă aflată sub influența lui Becali datorită relației dintre patronul FCSB-ului și primarul Voluntariului, Florentin Pandele, căruia Gigi i-a fost naș la cununia cu fostul primar al Bucureștiului, Gabriela Firea. 

    Totuși, în ultimii ani, Voluntari a reușit de mai multe ori să o împiedice pe FCSB decât pe CFR, dar nici nu a fost vreodată în play-off. Chiar și în acest sezon, Voluntari a încurcat-o pe FCSB, 0-0 acasă, în vreme ce la Cluj a pierdut, 0-1.

CLUBURI NEUTRE?

  • FC Argeș și UTA - Sunt cluburi care au apărut recent pe prima scenă. Au promovat împreună în 2019 și până acum n-au accesat play-off-ul, dar în actualul campionat au încă șanse de a prinde primele 6. Cele două au disputat 6 meciuri directe cu CFR și FCSB, iar linia de clasament arată așa: eșecuri pe linie!

100%dintre sezoanele disputate până acum în sistemul cu play-off, 6 din 6, au fost pierdute de FCSB, care a terminat de nu mai puțin de 5 ori pe locul 2

42%dintre sezoanele cuprinse între 2003-2004 și 2014-2015, care s-au jucat în sistem clasic (tur-retur), adică 5 din 12, au fost câștigate de FCSB (2005, 2006, 2013, 2014, 2015)

Mihai Stoica a dezvăluit și cum ar arăta în viziunea lui un play-off perfect: „Am fi noi, apoi CFR. Dinamo, dacă s-ar putea, aș vrea să fie în play-off. Rapid și o Craiovă și încă una, să zicem Sepsi fiindcă au un stadion prea frumos”. Sezonul precedent, în primele 6, la finalul celor 30 de runde din sezonul regulat, s-au regăsit: CFR, FCSB, CSU Craiova, Sepsi, Botoșani și Academica Clinceni.

FCSB a câștigat doar două play-off-uri, dar niciun titlu

În cele 6 ediții precedente de play-off, FCSB a reușit în numai două să acumuleze cele mai multe puncte raportat exclusiv la cele 10 runde. Chiar și așa, niciodată n-a luat titlul.

SEZONPRIMELE 2 CLASATE*CAMPIOANA
2015-2016Astra 22p, FCSB 21pAstra
2016-2017FCSB 20p, Dinamo 19pViitorul
2017-2018FCSB 21p, CFR 20pCFR
2018-2019CFR 23p, FCSB 23pCFR
2019-2020CFR 23p, FCSB 9pCFR
2020-2021CFR 22p, FCSB 12pCFR

* punctaj exclusiv în cele 10 runde din play-off

Cum a arătat podiumul la ultimele 3 titluri cucerite de FCSB

Sezonul 2012-2013

  1. FCSB 79p 
  2. Pandurii 63p 
  3. Petrolul 62p

Sezonul 2013-2014

  1. FCSB 77p 
  2. Astra 72p 
  3. Petrolul 68p

Sezonul 2014-2015

  1. FCSB 71p 
  2. Tg. Mureș 68p 
  3. CFR 57p

Mai multe știri din Liga 1: 

Anamaria Prodan, din nou la tribunal: „E simplu. Ca în cazul lui Man”

Ultimele informații despre „renegații” de la FCSB: unul pleacă sigur, cu celălalt e mai complicat!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (95)
718861492287982
Alex Nicolae  •  28 Decembrie 2021, 21:58

Mimisor draga,se pare ca ai uitat de cazul valiza si alergatul ciobanului cu bani prin parcari dupa adversarele Rapidului primele promise adversarilor,gen Farul,etc.etc.Tu lupul moralist ))))))

cuviosulmafiot
cuviosulmafiot  •  27 Decembrie 2021, 20:24
Postat de cuviosulmafiot pe 27 Decembrie 2021, 14:40

Gresit dragi GSP-isti!CFR are chiar... 4„aliati”,iar cel mai docil„aliat”al CFR este...fcsb!In meciurile directe- mereu ii da punctele lu CFR

he he he!

farist11
farist11  •  27 Decembrie 2021, 18:34

Faci Ce Spune becali mai bine sa-si vada de joc si sa comenteze cat mai putin. Mereu se vaita si se caineaza, fara nici un motiv.

Vezi toate comentariile (95)
Comentează