FOTBAL  »  Superliga  »  CUPELE EUROPENE

Doar FCSB are șanse mari să ajungă în grupe » Cum arată traseul din cupele europene pentru echipele românești

Florinel Coman
Florinel Coman

Articol de , - Publicat luni, 20 mai 2019 16:48

Vicecampioana FCSB beneficiază de culoarul cel mai ușor de suportat, grație coeficientului încă bun. CFR are nevoie de noroc la tragerea la sorți ca să se descurce, Viitorului și Craiovei sau Astrei le trebuie câteva minuni pentru a ajunge în grupe. 

Coeficientul european rămâne marca și averea echipei lui Becali și acum, de când clubul se numește FCSB și vine după un sezon în care a ratat calificarea în grupele cupelor continentale. Vicecampioana va fi singura reprezentantă a României favorită în toate tururile preliminare în care o să participe. Avantajul e uriaș!

Statutul le acordă roș-albaștrilor șanse mari de calificare în grupe, cu condiția să nu aibă un ghinion mare la tragerea la sorți din turul al treilea sau din play-off, să dea peste una dintre puținele formații bune din urna outsiderelor.

Prima fază preliminară și a doua ar trebui să fie lejere, în condiții normale, adică fără surprize neplăcute. Knattspyrnufelag, coșmarul lui Dinamo de la mijlocul anilor '90, e unul dintre oponenții posibili ai roș-albaștrilor, printre cei mai grei de pe listă. 

CFR, mai degrabă în Europa League

Clujul va porni în Champions League, dar șanse reale de calificare sunt mai degrabă pentru competiția a doua europeană. Trupa lui Dan Petrescu va retrograda în Europa League în momentul în care o să fie eliminată din UCL. În Champions, traseul e plin cu echipe grele, pe parcurs apare și un monstru: Ajax, semifinalista competiției în sezonul acesta. 

Dan Petrescu: „Am deja oferte, salariul se apropie de 5 milioane €!” » Ce spune despre plecare

Vișiniilor le trebuie noroc în fiecare retur, depind de tragerea la sorți. În prima fază, Steaua Roșie și Celtic ar fi teste greu de trecut, The New Saints din Țara Galilor sau Dudelange le-ar permite ardelenilor să meargă mai departe. Cu condiția să nu se facă iar de râs în fața luxemburghezilor!
În Europa League, CFR ar rămâne pe culoarul campioanelor eliminate din UCL, un traseu care e mai ușor decât al formațiilor implicate direct în C2 și aflate în urna outsiderelor. 

Fac minuni sau ies repede

Așa cum sunt Viitorul și Craiova sau Astra. Giurgiuvenii prind Europa doar dacă iau Cupa României. Oltenii au nevoie ca Viitorul să se impună în Cupă și să le elibereze lor locul din campionat. Drumul până la grupe e infernal pentru toate, le așteaptă o soartă asemănătoare celei pe care au avut-o craiovenii în precedentele ediții în care au participat.

Anul trecut au jucat un singur tur, eliminați de Leipzig, cu un sezon înainte dăduseră direct peste AC Milan și ieșiseră din start. Formații de același nivel le sunt rezervate în continuare românilor care nu sunt capi de serie: Espanyol, Frankfurt, Wolverhampton, Partizan.

Gigi Becali, atac fără menajamente după 4 ani fără titlu la FCSB: „Până acum nu am avut antrenori!” + Cum trebuie să fie viitorul tehnician

Pentru calificarea în grupe ar fi nevoie de minuni cum a mai reușit doar Astra în istoria recentă a participărilor noastre. Alb-negrii au eliminat-o pe Lyon o dată și pe West Ham de două ori. De doi ani nu mai fac nimic în Europa, din acest motiv li s-a deteriorat coeficientul și ar mai fi favoriți doar în turul al doilea. 

„Câte echipe vom avea în grupele cupelor europene? Zero! N-avem nicio șansă, nu se califică nimeni, vedeți-vă de treabă!” Dumitru Dragomir, fost președinte LPF

„Dan Petrescu a fost convins să revină din China tocmai pentru calificarea în grupele cupelor europene. Ăsta a fost de la început obiectivul lui principal, nu-l încânta titlul de campion din Liga 1, pe care l-a mai câștigat și în trecut” Bogdan Mara, manager CFR

10 puncte a câștigat CFR în sezonul 2012-2013 într-o grupă cu Manchester United, Galatasaray, Braga. A fost cea mai bună participare a unei echipe românești de când există grupe în Champions League. Anterior, Urziceni câștigase 8 puncte cu Sevilla, Rangers și Stuttgart

cfr cluj

CFR Cluj

  • Turul 1 preliminar al Champions League
  • Tragerea la sorți: 18 iunie
  • Meciurile: 9/10 iulie și 16/17 iulie
  • Adversare posibile: Celtic, BATE, Astana, Qarabag, Maribor, Steaua Roșie, Sheriff, Rosenborg, HJK, Dundalk, Dudelange, Shkendija, TNS, Slovan Bratislava
  • În turul al doilea apar în plus, ca adversare posibile, Copenhaga, Dinamo Zagreb și APOEL. În turul al treilea apare și Ajax!

fcsb

FCSB

  • Turul 1 preliminar al Europa League
  • Tragerea la sorți: 19 iunie
  • Meciurile: 11 iulie și 18 iulie
  • Adversare posibile: Dunajska Streda, Ružomberok, Kutaisi, Rovaniemi, Gzira, Europa FC, Knattspyrnufelag, Balzan FC, Narva Trans, Rigas, Liepaja
  • Va fi cap de serie în toate fazele dinaintea grupelor, inclusiv în play-off
  • Două adversare posibile din play-off: Molde și Rijeka. Dacă termină sezonul pe locul 6, și Milan ar fi pe lista din care ar fi ales oponentul FCSB! Roș-albaștrii evită, oricum, nume grele datorită statutului de capi de serie: Frankfurt, Espanyol, Feyenoord, Braga. Vicecampioana ar avea culoar simplu și în turul al doilea, abia din a treia rundă ar apărea praguri: Atromitos și Aris din Grecia, Lask Linz, posibile sunt și Alkmaar, Strasbourg, Mol Vidi. 

astra

Viitorul / Astra, câștigătoarea Cupei României

  • Turul 2 preliminar al Europa League
  • Tragerea la sorți: 19 iunie
  • Meciurile: 25 iulie și 1 august
  • Viitorul nu ar fi cap de serie. Adversare posibile: Frankfurt, Espanyol, Wolverhampton, Partizan, Zalgiris, Dinamo Minsk, Apollon, Molde
  • Astra ar fi cap de serie doar în faza aceasta. Adversare posibile: Cukaricki, Lechia, Cork, Sjarnan, Neftchi, Fola Esch

csu craiova viitorul

Viitorul / CSU Craiova

  • Oltenii vor ocupa ultimul loc european al Ligii 1 doar dacă trupa lui Hagi o să câștige Cupa. Dacă Astra ia trofeul, pe poziția asta din EL pică Viitorul
  • Turul 1 preliminar al Europa League
  • Tragerea la sorți: 19 iunie
  • Meciurile: 11 iulie și 18 iulie
  • Adversare posibile: Malmo, Molde, Mol Vidi, Rangers, Vaduz, Fola Esch, Cork City, Vitebsk

Premiile la care visează românii:

Champions League

  • Calificarea în grupe: 15.250.000 de euro
  • Victoria: 2.700.000
  • Egalul: 900.000

Europa League

  • Calificarea în grupe: 2.920.000
    - Victoria: 570.000
    - Egalul: 190.000
    - Locul 1: 1.000.000
    - Locul 2: 500.000

Se mai câștigă bani, în ambele competiții, din cota de market-pool pe care UEFA o repartizează la sfârșitul sezonului și din vânzarea biletelor la partidele de pe teren propriu. 

CFR și FCSB depind de campania asta!

Miza financiară e uriașă mai ales pentru primele două clasate din Liga 1. CFR a câștigat al doilea titlu la rând, dar e și la a doua stagiune cu cheltuieli mari și doar calificarea în grupele europene ar mai echilibra bilanțul.

Patronul Varga a mai redus costurile după ce echipa lui a fost eliminată de Dudelange, în ediția trecută din Europa League, și ar proceda la fel în cazul unui nou eșec. Lotul cu mulți jucători îmbătrâniți nu le permite clujenilor nici sâ vândă un fotbalist sau doi și să obțină astfel banii pe care i-ar rata în cupele europene.

La FCSB, Becali a anunțat clar că se va apuca și el să mai taie din costuri dacă nu se califică nici de data asta în grupe. "Bani de la mine nu mai dau!" e principiul patronului. El ar mai avea, spre deosebire de CFR, posibilitatea să vândă pe cineva: Man, Coman, Florin Tănase ar putea oricând să producă niște milioane de euro și să se păstreze astfel un buget de top în România chiar și fără Europa League. Craiova și Viitorul nu fac astfel de calcule, ele au evitat să consume atât de mult și nu-și fac bugetele în funcție de cupele europene. 

4reprezentante a avut România în cupele europene în sezonul care se va încheia în curând: CFR, FCSB, Craiova și Viitorul. Niciuna nu s-a calificat în grupe, doar CFR și FCSB au ajuns până în play-off-ul Europa League, scoase de Dudelange respectiv de Rapid Viena

85.000.000 €constituie bugetul anual al lui Ajax, de șase ori mai mare decât al lui CFR. Olandezii pot apărea în calea clujenilor în turul al treilea preliminar, dacă oamenii lui Petrescu trec de primele două adversare din competiție

vezi și

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

VIDEO Dan Petrescu, ofertă în direct pentru Teixeira: „Acum îl urc în autocar și plecăm la Cluj!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (30)
1616362188580443
Dan Dumitrescu  •  20 Mai 2019, 21:14

La socoteli de acasa care nu se mai potrivesc cu cele din targ ne pricepem cel mai bine. Cu fotbalul stam mai prost. La ora actuala niciuna dintre echipe nu are sanse reale de a prinde grupele in vreuna din competitii. Apropo, Dudelange, atat de amintita in ultimul timp, a facut pare-mi-se o figura excelenta in ultima editie EL, ceea ce ne va face sa ne umple plansul si nu rasul daca mai dam de ea.

rivaldinho
rivaldinho  •  20 Mai 2019, 19:55

Clujul daca elimina Malmo sau Dudelange, era in grupele Ligii Europa si faceau 8-12 milioane de euro. Cat despre U Craiova, ea trebuie sa isi faca coeficient cum de exemplu FCSB si-a facut. E pe forte proprii, Hagi de exemplu nu intelege asta.

2342536562479069
Florian Boldi  •  20 Mai 2019, 19:52
Postat de Cristi Ratiu pe 20 Mai 2019, 18:39

pai cum asa?.. FC Vasile Dancu Cluj Napoca nu îl mai are în spate pe tatuca sa tragă sforile și în Europa?.. aaa.. sau stați.. ca acolo nu mai merge.. vin brutarii bucătării și ospătarii și cu ei nu se mai pot trage sforile ca pe maidanul nostru

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (30)
Comentează