FOTBAL  »  Superliga  »  LPF

EXCLUSIV Incredibil: LPF vrea să schimbe pe furiș regula care o expune pe FCSB! Cerere adresată către FRF fără să anunțe cluburile din Liga 1

foto: Cristi Preda/GSP
foto: Cristi Preda/GSP

Articol de - Publicat luni, 01 noiembrie 2021 11:14 / Actualizat luni, 01 noiembrie 2021 11:50

Liga Profesionistă de Fotbal cere ca FRF să schimbe regulamentul în timpul campionatului, dorind modificarea regulii care o expune pe FCSB înainte de meciul cu Farul.

LPF a trimis către Federație o cerere prin care vrea schimbare regulii care prevede ca echipa care a cauzat reprogramarea unui meci să piardă la „masa verde”, cu 3-0, dacă partida nu se poate disputa la data reprogramării.

O decizie ar putea fi luată miercuri, cu o zi înainte de FCSB - Farul, în Comitetul Executiv al FRF.

Regula o expune pe FCSB

Liga a trimis cererea pe 25 octombrie, la doar o zi după data în care trebuia să se joace Farul – FCSB, amânat ca urmare a cazurilor de COVID-19 de la echipa roș-albastră. Meciul e programat e programat pe 4 noiembrie și dacă nu se va juca, FCSB va pierde, în baza actualului regulament, stabilit la începutul sezonului trecut, cu 3-0.

Totuși, meciul stă sub semnul întrebării. După primul meci al acestei etape însă, Botoșani - Farul 0-2, Gică Popescu, președintele constănțenilor, a spus că echipa pe care o conduce se confruntă cu probleme de lot. „Avem și cazuri de Covid, dar și jucători accidentați", a declarat Popescu pentru Gazeta Sporturilor. 

Întrebat în ce măsură e în pericol disputarea reprogramării cu FCSB, fostul internațional a replicat: „Nu știm ce se va întâmpla până joi, o să vedem".

LPF nu a discutat cu cluburile din Liga 1. Consideră  că regula e „nelegală și discriminatorie”

Cererea de modificare a regulamentului nu a fost discutată de LPF cu echipele din Liga 1 și nu li s-a cerut punctul de vedere, așa cum se obișnuiește în astfel de cazuri, iar echipele au aflat abia azi de demersul Ligii.

În adresa către FRF, LPF explică motivele care au determinat-o să ceară schimbare regulamentului, considerând că această regulă este una discriminatorie și nelegală, 

Incredibil: LPF vrea să schimbe pe furiș regula care o expune pe FCSB! Cerere adresată către FRF fără să anunțe cluburile din Liga 1
Incredibil: LPF vrea să schimbe pe furiș regula care o expune pe FCSB! Cerere adresată către FRF fără să anunțe cluburile din Liga 1
Incredibil: LPF vrea să schimbe pe furiș regula care o expune pe FCSB! Cerere adresată către FRF fără să anunțe cluburile din Liga 1

Cele două situații în care Farul - FCSB va fi 3-0 la „masa verde

1. Farul să aibă 26 de absenți: cu Covid-19 și accidentați

Prima variantă e cea în care trupa lui Hagi să nu dețină nici ea 13 jucători din lista depusă la LPF, așa cum s-a întâmplat cu FCSB acum o săptămână. Această ipoteză însă e însă extrem de greu de luat în calcul fiindcă Farul are, pe listele A și B, depuse la Ligă, un număr de fotbaliști cu 35% mai mare decât avea FCSB

Roș-albaștrii au 28, în vreme ce Farul are 19 pe lista A și alți 19 pe lista B. Ar fi nevoie de nu mai puțin de 26 de jucători absenți, din diverse motive (Covid-19, suspendați, accidentați) pentru a avea cel mult 12 nume.

În prezent însă, sunt pozitivi doi jucători, Boboc și Dobrosavlevici, iar după meciul cu Botoșani s-a ales cu o accidentare serioasă Mladen, iar alți doi acuză și ei accidentări mai ușoare. Farul nu are nici un suspendat pentru jocul cu FCSB.

2. 5 titulari din meciul de la Botoșani să aibă „probleme acute de sănătate”

A doua variantă e cea care se prevede în ROAF, la articolul 14, punct de regulament care exista și înainte de pandemie și care permite unui club să solicite amânarea unui joc într-o situație de forță majoră.

Cluburile pot invoca un caz excepțional în situația neprezentării la jocul oficial programat din motive ce privesc transportul delegației sportive, neasigurarea asistenței medicale, probleme acute de sănătate a cel puțin 5 jucători titulari (în ultimul meci oficial), numai dacă prezintă o dovadă scrisă din partea organelor competente (compania de transport feroviar, compania de transport rutier, organele de poliție, administrație locală sau județeană, centrul de medicină sportivă, prestatorul de servicii medicale etc.)
-Pasaj din Articolul 14 din ROAF

Practic, dacă 5 dintre fotbaliștii care s-au aflat în echipa de start în confruntarea de aseară, de la Botoșani, vor acuza o problemă de sănătate și Farul va depune la LPF dovezi scrise din partea unei autorități medicale, atunci, forul organizator, în speță Liga, va fi nevoită să accepte cererea de amânare a constănțenilor. Cum însă reprogramarea nu mai poate fi amânată încă o dată, atunci disputa de joi ar urma să fie decisă la „masa verde” în favoarea clubului condus de Hagi și Gică Popescu.

LPF: aliat pentru FCSB, dușman pentru restul Ligii 1!

Gazeta Sporturilor a prezentat marți o analiză din care reiese că în sezonul trecut, Sepsi, Voluntari și Viitorul n-au beneficiat de același tratament favorabil din partea Ligii, așa cum a avut FCSB, deși au avut aproape la fel de mulți jucători lipsă, fie infectați cu virusul, fie din alte motive. 

 

LPF a fost „mumă” pentru FCSB atunci când i-a reprogramat meciul cu Farul, de duminica trecută, fiindcă trupa lui Edi Iordănescu a spus că are prea mulți absenți. Nu mai puțin de 16 jucători, dintre care 9 aveau Covid sau erau în izolare, iar alți 7 erau accidentați. LPF a anunțat că meciul se va juca peste 11 zile.

PRECEDENT » Farul a câștigat la „masa verde” cu U Cluj

Există pe parcursul sezonului trecut un caz în care o echipă s-a impus prin forfait, beneficiind de prevederile protocolului de desfășurare a competițiilor, aprobat de FRF. 

Și e vorba exact de Farul Constanța, însă clubul care în 2020-2021 a evoluat în liga secundă și care atunci era condus de Ciprian Marica. „Victima constănțenilor a fost U Cluj, iar cazul a iscat un imens scandal și acuze dure din partea ardelenilor. FRF a dat un verdict, prin comisiile sale, abia după 4 luni!

  • Inițial, meciul U Cluj - Farul trebuia să se dispute pe 10 noiembrie 2020. U Cluj a avut cazuri de coronavirus și a solicitat amânarea jocului, mai ales că avea o decizie a DSP-ului din Cluj, care nu-i permitea să joace fiindcă fusese stabilit că la echipă e un focar de infecție cu COVID-19. La acel moment, existau peste 20 de jucători testați pozitiv de la U Cluj. Era al doilea meci consecutiv din Liga 2 pe care a fost nevoită să-l amâne, după cel cu Rapid 
  • Partida U Cluj - Farul a fost reprogramată pentru 2 decembrie 
  • La această nouă dată, cei de la Farul au anunțat subit că au șase cazuri de jucători infectați cu SARS-CoV-2, iar DSP Constanța a interzis deplasarea echipei la Cluj. Farul plecase spre Cluj, dar a fost întoarsă. 
  • U Cluj a lansat acuzații dure la adresa adversarei, pe care a bănuit-o că a înscenat totul pentru a nu se juca meciul, iar regulamentul o avantaja pe Farul. Pentru a protesta, clujenii au mers la stadion, la data la care trebuia să aibă loc reprogramarea și chiar au ieșit pe teren 
  • Cazul s-a judecat la Comisia de Disciplină și a primit un verdict la "masa verde": "Clubul AS FC Universitatea Cluj se sancționează cu Forfait (3-0 în favoarea AFC Farul Constanța)" 
  • Meciul Rapid - U Cluj, reprogramat pentru data de 19 noiembrie, a avut loc, pe terenul de la Buftea, și a fost câștigat de giuleșteni, scor 1-0

VIDEO Edward Iordănescu, despre posibilitatea de a juca în Ghencea: „Aștept un răspuns clar”

Citește și: 

EXCLUSIV Doar Gigi Becali e non-grata peste tot » Ce echipă din afara Capitalei a fost acceptată pe stadionul „Arcul de Triumf”

Momente de panică la FCSB » Un jucător, serios afectat de COVID: „A căzut din picioare în cameră”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (112)
mosvasile
mosvasile  •  02 Noiembrie 2021, 10:10
Postat de zorrozabal pe 01 Noiembrie 2021, 12:50

Totusi regula aia a fost dictata de UEFA,iar cei care conduc Liga lui Becali -chiar daca nu le-a convenit- au trebuit sa o includa si la noi!Si atunci?!Cum isi permite Justin Stefan?Sau,vazand ca i-a tinut figura -(cand a comunicat la UEFA ca FCSB e...Steaua)-chiar si-a pierdut simtul masurii,punand in pericol de sanctionare-din partea UEFA-intreg fotbalul romanesc?!

La momentul cand alde Justin Stefan au inclus-o in regulament prevederea aia,ei aveau in vedere doar amarasteni ca Dinamo!Nicidecum nu se gandeau ca i se poate intampla si fcsb-ului-care isi facea„testele”la clinica proprie si o avea si pe sefa de la DSP Bucuresti foaarte binevoitoare!Si daca totusi, nu mai puteau sa joace jucatorii (doborati de covid),ii dadeau...„accidentati la antrenamente”!!!

zorrozabal
zorrozabal  •  02 Noiembrie 2021, 09:56
Postat de zorrozabal pe 01 Noiembrie 2021, 12:50

Totusi regula aia a fost dictata de UEFA,iar cei care conduc Liga lui Becali -chiar daca nu le-a convenit- au trebuit sa o includa si la noi!Si atunci?!Cum isi permite Justin Stefan?Sau,vazand ca i-a tinut figura -(cand a comunicat la UEFA ca FCSB e...Steaua)-chiar si-a pierdut simtul masurii,punand in pericol de sanctionare-din partea UEFA-intreg fotbalul romanesc?!

Dixit!

zorrozabal
zorrozabal  •  02 Noiembrie 2021, 09:55
Postat de doomsday2000 pe 01 Noiembrie 2021, 13:17

toate cluburile din liga 1 au votat retrogradarea dinamoului, perfect regulamentar; FRF a impus schimbarea regulamentului si salvarea artificiala a dinamoului

Cum sa fie„perfect regulamentar”-in timpul competitiei, mai fcsb-el?!Dupa ce chiar Liga lui Justinel ii reprogramasera meciurile?!poate dupa „regulamentul”cooperativei cuviosului mafiot,sa fie„perfect regulamentar”!!!V-ar conveni daca ACUM cluburile ar vota sa se„inghete”clasamentul asa cum e-cu toate ca fcsb-(eleaua) are jocuri amanate?!Ar fi„perfect regulamentar”?

Vezi toate comentariile (112)
Comentează