FOTBAL  »  Superliga  »  HULIGANISM ÎN FOTBAL

VIDEO+FOTO Cele mai șocante 10 episoade cu huliganii României: de la „Poștașul” la „Tweety” și „Drogatul din Ploiești” » Unde fanii fac legea, de club se alege praful!

Articol de GSP - Publicat marti, 11 iunie 2019 08:57

Patru branduri importante, ale căror strategii au depins și de dorințele ultrașilor lor, au clacat lamentabil în acest sezon: Dinamo, Petrolul, U Cluj și CSA Steaua.

"Fotbalul românesc duce lipsa echipelor cu tradiție, care au în spate o masă mare a suporterilor"

Este cel mai des întâlnit clișeu al ultimilor ani, dar actualul sezon, la nivelul primelor 4 divizii, a infirmat din plin această teorie. Există câteva exemple, unde cluburi cu nume mare și foarte mare, dar la care suporterii s-au implicat masiv și chiar agresiv în luarea unor decizii importante pentru viața formației, au ratat total obiectivele impuse.

DINAMO

Cea mai proastă clasare all-time

Suporterii l-au susținut pe Rednic, l-au contestat violent pe Negoiță, iar Dinamo, pe parcursul sezonului le-a făcut pe plac ultrașilor: Negoiță s-a dat la o parte, a lăsat clubul pe mâna altora, Rednic a devenit factotum, dar finalul a fost unul pentru istoria neagră a clubului: locul 9 și cea mai proastă clasare în istoria de peste 70 de ani.

Mai mult, fanii continuă să încerce, de această dată și mai agresiv, să blocheze demiterea lui Rednic și instalarea lui Eugen Neagoe. În plus, fanii au intrat într-un conflict deschis și cu simbolul numărul 1 al lui Dinamo: Cornel Dinu.

6.000.000 €a fost bugetul lui Dinamo în acest sezon, al 5-lea în Liga 1, după FCSB, CFR, Craiova și Viitorul, dar echipa din Ștefan cel Mare a terminat pe locul 9

STEAUA

Doi ani degeaba în Liga a 4-a

CSA Steaua a fost susținută de cel mai dur nucleu al suporterilor pe care îi avea pe vremuri Steaua: cei care compuneau Peluza Sud. Aceștia, implicați în toate incidentele la meciurile de pe Ghencea, au fost un punct de reper important pentru conducerea secției de fotbal. Generalii din MApN le-au făcut pe plac, au adus doar foste glorii roș-albastre, iar la meciuri n-au luat niciun fel de măsuri împotriva scandărilor, a bannerelor și a manifestărilor dure pe care fanii le-au avut.

Rezultatul? CSA a ratat pentru al doilea an la rând promovarea în Liga a 3-a. În plus, fanii au creat acte de huliganism la meciul cu Carmen, au pătruns pe gazon, au bătut stewarzi, au dezbrăcat jucătorii, l-au bătut pe Predescu, după care au intrat în conflict și cu simbolul numărul 1 all-time al Stelei: Marius Lăcătuș. Care a demisionat zilele trecute!

400.000 €a fost bugetul lui CSA în acest sezon, de departe cel mai mare de la nivelul ligiilor 3 și 4 și aproape la fel cât a avut Academica Clinceni, care a promovat în Liga 1

PETROLUL

A ratat și promovarea, și locul de baraj

Un alt club la care suporterii sunt practic în conducerea clubului. S-a schimbat antrenorul în acest sezon de fiecare dată când fanii au dorit acest lucru și a și fost adus tehnicianul care era dorit de tribune. Ultimul pe listă: Gheorghe Mulțescu. În debutul sezonului, antrenor a fost Leo Grozavu, dar după chiar primul meci, terminat remiză pe teren propriu, 0-0 cu Snagov, suporterii l-au băgat în ședință pe tehnician, l-au chemat în dreptul peluzei și i-au cerut explicații. 

Concluzia sezonului a fost una dezamăgitoare. Petrolul a terminat abia pe locul 4. N-a prins nici cele două locuri direct promovabile, dar nici măcar locul de baraj.

1.300.000 €a fost bugetul Petrolului în acest sezon, aproape de 3 ori peste cel al Academicii Clinceni și cu peste 60% mai mare decât al Chindiei Târgoviște

U CLUJ

Buget faraonic pentru nimic

Suporterii au avut un rol mult mai important în viața echipei chiar și decât la Petrolul. Clubul le-a susținut toate ideile, inclusiv cele prin care suporterii celebrau diverși fani, unii dintre ei care se aflau pe lista Jandarmeriei având antecedente penale rezultate din acțiuni de violență pe stadioane. La meciul cu Hermannstadt, în arenă, organizatorii au permis accesul, ca și la restul partidelor disputate acasă în actualul sezon, mai multor fani cărora instanța de judecată le interzisese participarea la manifestări sportive.

Chiar unul dintre acești fani interziși a pătruns pe gazon la finalul meciului și a fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru ca el să nu agreseze jucătorii. În plus, unul dintre jandarmii de pe pista stadionului a fost lovit în cap cu un scaun aruncat din tribune de unul dintre ultrași, iar respectivul om al legii a rămas inconștient, într-o baltă de sânge. A fost salvat de intervenția echipei medicale, însă e în continuare la Terapie Intensivă.

1.600.000 €a fost bugetul Universității Cluj, de peste 3 ori mai mare decât al Clinceniului și cu doar 30% sub bugetul lui Gaz Metan, echipă care a câștigat play-out-ul în Liga 1

CONTRAEXEMPLE

CFR, Viitorul, Clinceni, Târgoviște

Sezonul recent încheiat a avut în prim-plan, la primele două ligi, echipe unde suporterii, cu o medie mai mare, mai mică sau chiar inexistentă, nu au un rol determinant în luarea deciziilor din club. CFR și Chindia au fost campioanele de la Liga 1 și Liga a 2-a, în vreme ce Viitorul a prins cupele europene și a câștigat Cupa României, iar Clinceni, club care n-a avut mai mult de 200 de spectatori la jocurile de acasă, a furnizat cea mai mare surpriză: a promovat în Liga 1.

Huliganii României: de la "Poștașul" la "Tweety" și "Drogatul din Ploiești"

Galeria Universității Cluj a făcut haos după ce echipa lui Bogdan Lobonţ a pierdut meciul tur al barajului cu Hermannstadt, un jandarm a fost lovit în cap cu un scaun în cap și-a zăcut inconștient într-o baltă de sânge

Scene șocante au avut loc la meciul tur al barajului de menținere/promovare în Liga 1 dintre Universitatea Cluj și Hermannstadt.
Un ultras al "șepcilor roșii" a intrat la bustul gol pe teren și a fost imobilizat imediat de forțele de ordine. Ajunși în fața galeriei, clujenii au început să arunce cu tot ce-au avut la îndemână în jandarmi și stewarzi. Unul dintre jandarmii aflaţi în faţa galeriei clujene a fost lovit puternic în cap cu un scaun rupt şi a rămas inconştient, într-o baltă de sânge.

 

 

După ce-a primit îngrijiri de la paramedici pe pista de atletism a terenului, acesta a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență din Cluj, iar medicii i-au făcut imediat un examen cu un computer tomograf. Doctorii susțin că există riscul ca jandarmului să-i apară un hematon în zona lovită.

Conform directorului spitalului, Adela Golea, pacientul a fost diagonosticat cu "traumatism cranio-cerebral, grad 1, fractură cu înfundare parietală stânga, plagă contuză parietală stânga". Ieri, victima se afla sub observare la secția de Terapie intensivă a spitalului.

GSP vă prezintă alte zece cazuri șocante în care huliganii din fotbalul românesc au făcut haos la meciurile din România

1. "Poştaşul" l-a atacat pe Niculescu

Pe 21 noiembrie 2004, la un joc Universitatea - Dinamo, un ultras din Bănie şi-a revărsat furia pe "trădătorul" Claudiu Niculescu. Ovidiu Todoran, cunoscut de fanii ca "Poştaşul", a intrat pe teren în minutul 80 cu intenția de al lovi pe Niculescu. Ultrasul a prins momentul când atacantul nu era atent, a alergat până la el şi i-a aruncat cu un fular al Craiovei în faţă, după care a urlat: "Eşti un trădător împuţit!". N-a mai apucat să zică altceva, după ce Adrian Mihalcea l-a doborât la pământ cu o intrare de arte marțiale. "Poştaşul", care era tatuat pe tot corpul cu simbolurile Universităţii, l-a dat în judecată pe Mihalcea că l-a oprit să-l lovească din nou pe Niculescu. 

2. Agresorul cu lanțuri din Ghencea

În aprilie 2007, Robert Cristea, cameramanul postului public de televiziune, TVR, a fost lovit de suporteri cu lanţuri peste picioare înaintea derbyului Steaua - Dinamo, de pe stadionul Ghencea. Înainte de a intra în curtea stadionului, cameramanul a nimerit în mijlocul unui grup de suporteri stelişti, care au încercat să-l împiedice să filmeze. L-au lovit cu lanţuri la picioare şi i-au lovit inclusiv camera de filmat. În urma acestor incidente, Cătălin Iordan, alias "Tweety", a fost acuzat de ultraj contra bunelor moravuri, lovire şi alte violenţe. A fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, primind ulterior o interdicție de 6 ani pe stadioane.

3. Agresorul în șlapi, bâte și scandal

În iulie 2007, la meciul Steaua - Charleroi, huliganii din galeria Stelei au intrat pe teren și s-au încăierat cu forțele de ordine. Incidentele au fost provocate de o fază banală din debutul jocului, în prim-plan cu Dică și portarul lui Charleroi. Cei doi s-au șicanat reciproc, iritat un suporer a sărit gardul în papuci, a intrat pe teren și a vrut să-l lovească pe goalkeeper. Nu a reușit și a încercat să se reîntoarcă în fugă în tribună. A fost însă agățat de forțele de ordine chiar atunci când escalada gardul terenului. Au urmat alte momente de panică: ultrașii au invadat pe teren și s-au luat la bătaie cu jandarmii! Au intervenit și stewarzi și au avut loc arestări.

4. Patru ani în pușcărie după ce-a lovit un cameraman

Pe 7 mai 2008, înainte de derby-ul Ardealului dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj, un ultras al "șepcilor roșii", Adrian Stanciu, zis "Controlorul", l-a lovit cu o dală de beton smulsă din trotuar pe Gabriel Oșan, cameramanul Jandarmeriei. Acesta a căzut imediat la pământ, dar alți trei suporteri l-au lovit cu picioarele în cap! Jandarmul a reuşit să se ridice cu ajutorul unui coleg, dar apoi a căzut iar pe caldarâm şi a intrat în comă. Oşan a avut nevoie de aproape 80 de zile de îngrijiri medicale. Principalul agresor a primit 6 ani de pușcărie cu executare și a fost eliberat după ce-a efectuat 4 ani din pedeapsă, fiind acuzat de tentativă de omor.

5. "Câinii" s-au bătut cu jandarmii și au oprit meciul

Ultrașii dinamoviști s-au dat în stambă la un meci din cupele europene: Dinamo-Slovan Liberec, disputat în august 2009. Suporterii au oprit meciul în minutul 88, au rupt gardurile și au pătruns pe teren. Au aruncat cu tot ce-au găsit în jandarmi și stewarzi, s-au bătut cu forțele de ordine. O sută de fani au intrat atunci pe teren, dar mai puțin de zece au fost prinși și identificați de Jandarmerie. Dinamo a pierdut atunci meciul cu 3-0 la "masa verde". Fanii s-au răzbunat și pe jucători, pe care i-au scuipat și i-au obligat să se dezbrace. La acel meci, jucătorii dinamoviști se baricadaseră în vestiar de furia suporterilor, temându-se pentru siguranța lor.

6. Un drogat l-a lovit în figură pe Galamaz

Pe 30 octombrie 2011, la meciul Petrolul-Steaua, tocmai când bucureştenii se pregăteau să execute un penalty, pe teren a pătruns un ultras al Petrolului, Dragoș Enache. A traversat lejer aproape jumătate de teren, fără ca cineva să-l oprească. S-a apropiat de George Galamaz și l-a lovit pe acesta din spate, cu pumnul în obraz. Ultrasul a alergat spre restul jucătorilor şi a vrut să-l atace pe Martinovici, dar sârbul l-a placat, l-a trântit la pământ și a început să-l lovească cu picioarele. Diagnosticul lui Galamaz: fractură de os zigomatic, 45 de zile de repaus. Analizele au arătat că ultrasul a consumat droguri de mare risc înaintea atacului de pe "Ilie Oană".

7. Ucis cu o lovitură de baston telescopic!

Adrian Daniel Matei avea 18 ani și de abia trecuse în clasa a XII-a a Colegiului Tehnic "Anghel Saligny". Alături de un prieten, a văzut din Peluza Cătălin Hîldan derbyul Steaua-Dinamo, în august 2016. După meci, în zona metroului Titan, puștii au fost atacaţi. Unul dintre agresori l-a lovit pe Adrian cu un baston telescopic, iar puștiul a decedat patru zile mai târziu! Agresorul Alexandru Badea a fost prins la scurt timp și și-a recunoscut faptele. Criminalul a fost condamnat definitiv la 17 ani de închisoare petru omor! Alexandru Badea, zis "Bibiloi", era fan rapidist și membru al brigăzii "Radicals".

8. S-au umplu de sânge pe Arena Națională

La meciul din L4 dintre CSA Steaua și Rapid a fost război! În aprilie 2018, ultrașii de la Sud au spart, în minutul 26, sectorul peluzei pe care au ocupat-o și au trecut, alergând nestingheriţi, prin tribuna a doua. Odată ajunși la peluza ocupată de rapidiști, a început un adevărat război civil, armele fiind piepturi dezgolite, scaune rupte, ţevi de steaguri aruncate și mulţi, mulţi pumni. Stewarzii angajaţi să păstreze ordinea în interiorul stadionului parcă nici n-au existat, spiritele fiind calmate cu greu de intervenţia scutierilor, care au folosit gaze lacrimogene. Mai mulți fani au fost reținuți și transporați la poliție pentru audieri.

9. Ultrașii lui Mititelu au dat foc la stadion

În noiembrie 2018 a fost scandal monstru la derby-ul Băniei din L3, confruntarea dintre CSU Craiova II și FCU Craiova 1948. Susținătorii echipei lui Adrian Mititelu s-au bătut cu jandarmii și au fost evacuați. Înainte de a părăsi tribunele, aceștia au dat foc scaunelor din tribună. Unii au rupt bucăţi de bordură ca să lovească forţele de ordine. În acel moment echipele de intervenţie ale Jandarmeriei au intervenit în forță și au pulverizat gaze lacrimogene! În confruntare, zece jandarmi au fost răniţi, dar au existat multe victime și printre suporteri. Lupte de stradă au existat și înaintea meciului, când ultrașii au distrus zeci de mașini.

10. Pumni, picioare și gaze lacrimogene

Pe 2 iunie 2019, CSA Steaua a ratat promovarea pentru al doilea an consecutiv în Liga a 3-a, după ce a fost învinsă de Carmen, iar fanii au invadat la finalul partidei terenul și s-au luat la bătaie cu stewarzii. Imediat după finalul meciului, ultrașii Peluzei Sud au sărit gardurile și-au pătruns pe teren. Au împărți pumni și picioare stewarzilor, au aruncat cu scaune și bucăți de beton, iar Jandarmeria a intervenit în forță, cu gaze lacrimogene, pentru a calma spiritele. Mai mult, jucătorii au fost chemați la gard, obligați să se dezbrace de tricouri, iar lui Lăcătuș i s-a cerut demisia. Nervii au continuat și la vestiare, acolo unde steliștii au fost înjurați și scuipați de ultrași.

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (25)
129860641583849
Brânza de Ibănești  •  17 Septembrie 2019, 01:14

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

rjka
rjka  •  11 Iunie 2019, 17:04

Domnilor jurnaliști încercați sa nu mai fiți vânduți politic ca am ajuns ca toată presa din România sa fie controlată de câte un partid anume , nu mai vorbiți de huligani înainte sa va faceți autocritica , pai faceți și un reportaj cu jandarmi care au bătut lumea nevinovata pe 10 August sa vedem și noi care e mai huligan .?? De ce nu faceți Reportaje cu interlopi și mafioți care scot sabia pe strada și agresează oameni .??? Cu scandalurile lor ., Poate ar fi bine sa faceți un reportaj și cu huligani din presa noastră de zi cu zi care scot doar fake news pe banda rulantă .! Și atunci poate se va schimba ceva in țara noastră .!

blahblahblah111
blahblahblah111  •  11 Iunie 2019, 16:07

De observat ca suporterii fcsb/csa steaua sunt mai mereu cei implicati in astfel de lucruri.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează