FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

INTERVIU EXCLUSIV // Alexandru David își asumă ratarea play-off-ului și le cere răbdare fanilor: „Nu-l mai criticați pe Rednic”

Alexandru David și Mircea Rednic
Alexandru David și Mircea Rednic

Articol de - Publicat miercuri, 20 februarie 2019 11:20

Alexandru David, președintele roș-albilor, își asumă ratarea play-off-ului și îl apără pe Mircea Rednic. Numărul 1 din Ștefan cel Mare spune că ”Puriul” a fost adus, de fapt, pentru a construi o echipă care să atace titlul stagiunea viitoare, nu pentru calificarea în primele 6 acum.

-Domnule David, Dinamo a ratat din nou play-off-ul, iar dezamăgirea este imensă.
-Înțeleg dezamăgirea tuturor, dar trebuie să fim obiectivi. Șansele de a prinde play-off-ul erau infime.

- Mircea Rednic a promis în momentul revenirii că va califica echipa în play-off.
-Nu putea să repare într-o lună ce am stricat într-o jumătate de sezon. Mircea nu are nicio vină. Un om nu poate să facă minuni peste noapte. Sau, dacă vreți, doar Mircea Rednic ar fi putut să o facă, dar cu o singură condiție.

-Ce condiție?
-Să îi întindă o mână de ajutor Zeița Fortuna. Nu a fost cazul.

"Toate achizițiile au fost neinspirate"

-Nu e vorba doar de noroc pentru că Dinamo joacă în play-out al doilea an consecutiv.
-Întotdeauna responsabilitatea este a conducătorului, deci a mea. La rece, explicațiile sunt destul de cristalizate în acest moment. 

-Care sunt acestea?
-Anul trecut am avut un play-off care ne-a păcălit. Am crezut că o să ne descurcăm cu ceea ce aveam. Când ne-am dat seama că nu se poate, a urmat un mercato ratat în întregime.

-Până la urmă cine a adus toți acei jucători slabi cu salarii mari?
-Nu mai contează acum cine a vrut jucătorii respectivi sau cine i-a adus. Rămâne rezultatul, toate achizițiile s-au dovedit neinspirate.

-Ați schimbat și antrenorii cum rar s-a mai întâmplat în istoria fotbalului.
-Legat de instabilitatea de pe banca tehnică, lucrurile sunt discutabile. Florin Bratu a plecat în momentul în care a pierdut din mână vestiarul total.

"Lotul vechi era o ruină!"

-În regulă, dar Claudiu Niculescu ce vină a avut să fie dat afară după trei meciuri?
-Claudiu a plecat pentru că mi-a fost clar că sezonul era compromis chiar din acel moment. Nu aveam cum să ratez șansa de a-l aduce pe Mircea Rednic pentru a începe reconstrucția. Nu puteam să mai pierd timp prețios.

-Dacă ne uităm la rezultate, mișcarea nu a fost cea mai potrivită. Cum spuneam, ați ratat play-off-ul.
 -Greșiți! Mircea Rednic a venit la Dinamo într-un moment extrem de dificil. A venit cu tot sufletul, singurul dinamovist care a făcut acest lucru, fără alte condiționări. A preluat din mers o mașină pusă de butuci de către noi. Nu a existat o condiționare din partea clubului să repare această mașină peste noapte. Accederea în play-off a fost un obiectiv pe care și l-a pus singur. Noi am discutat cu Mircea doar despre reconstrucția unei echipe pentru sezonul viitor. Aceasta a fost singura noastră dorință. Lucru care s-a început, iar primele rezultate pozitive deja se văd. Această reconstrucție a început dărâmând tot ce fusese construit.

-Nu a fost prea radical să dați afară aproape un lot întreg?
-Nu se putea altfel! Construcția veche era o ruină. Ce nu înțelegeți dumneavoastră este că vechiul lot nu mai putea fi salvat. 

"E imposibil să reușească toate transferurile"

-De ce nu?
-Pentru că era o stare generală de resemnare, de neputință. Eu am declarat de mai multe ori înainte de pauza de iarnă că singura soluție este o schimbare profundă și totală a vechiului lot. Mircea Rednic nu a făcut decât să caute soluții pentru a nu mai pierde încă șase luni. Chiar cu riscul asumat al lipsei de omogenitate pe termen scurt. A fost un pariu cu efecte riscante pe termen scurt, asumat de către club, dar care oferă alte perspective, mult mai optimiste, pe termen mediu și lung. 

-Mai poate cineva de la Dinamo să fie optimist?
-Sută la sută! Atmosfera e alta, atitudinea jucătorilor, la fel. Să ne amintim primele două meciuri din acest an și să nu rămânem doar cu impresia meciului cu Botoșani. E altceva, se vede mâna lui Mircea. Pe măsură ce timpul va trece, sunt convins că lucrurile vor arăta din ce în ce mai bine. 

-Au apărut deja critici legate de unele dintre transferurile făcute de Rednic.
-Este imposibil ca toate transferurile să fie unele reușite, mai ales în condițiile extreme care au fost în această iarnă la Dinamo. Dacă Mircea reușește cu 60-70 la sută din aceste transferuri, este un succes.

"Singurul dinamovist cu sufletul deschis"

-Vor urma mutări și în vară?
-Se vor face implanturile necesare pe un schelet de echipă deja format. Nu cred că există o persoană mai potrivită pentru acest lucru decât Mircea. Știu că deranjează pe mulți faptul că Rednic se ocupă de toate aceste lucruri la Dinamo.

-Pe cine să deranjeze și de ce?
-Sunt unii care se gândesc îngrijorați la viitor, dar mesajul meu pentru ei este simplu: tot clubul este scut în fața managerului nostru general, iar toate criticile nemeritate la adresa lui din acest moment vor face să fim și mai uniți, și mai determinați în demersul nostru.

-De unde atâta solidaritate pentru "Puriu"? În mandatul trecut erați dușmani.
-Am mai spus-o și o repet. Este singurul dinamovist care a venit la greu cu sufletul deschis. De la restul dinamoviștilor primim doar sfaturi. Am podul plin de sfaturi. Unul singur a avut curajul să-și suflece mânecile și să se apuce de treabă, iar acela este Rednic. Pentru asta trebuie apreciat la adevărata valoare a gestului său. Este exact ca în România, unul muncește de zor, iar ceilalți stau pe margine și își dau cu părerea, evident, fiind convinși că cel care muncește nu o face bine. Eu apreciez munca, apreciez oamenii care vin lângă tine la greu și nu mă interesează părerea celor care stau pe margine și sparg semințe.

"Se simt prost gloriile?"

-Nu îl lăudați pentru că v-a împrumutat cu bani când bugetul nu a mai fost de ajuns?
-Am văzut că s-a creat o adevărată isterie pe marginea acestui subiect. Este doar un motiv în plus pentru ca Mircea să fie apreciat. Într-o lumea a fotbalului în care 99,99 la sută dintre cei implicați sunt preocupoați să facă bani, el a venit și a adus bani. A făcut-o pentru a ajuta Dinamo. Îi înțeleg pe inamicii clubului că sunt deranjați de orice ajutor pe care acest club îl primește, dar nu îi înțeleg pe cei care teoretic iubesc Dinamo. Pe cei pe care acest club i-a ajutat să se realizeze atât profesional, cât și financiar. Care e problema lor cu acest gest? Se simt cumva puși într-o lumină proastă?

-De ce s-ar simți o glorie a clubului pusă într-o lumină proastă?
-E simplu. Clubul este de vânzare deja de aproape doi ani. Credeți că există 15-20 de dinamoviști, oameni pe care clubul i-a ajutat, care ar putea să riște 300.000 de euro fiecare, astfel încât să cumpere clubul și să facă ei treaba mai bine? Că teoretic se pricep. Eu vă spun că nu există. De ce nu o fac? Pentru că nu vrea nimeni să riște. E mai comod să stai pe margine și să fii nemulțumit. Uite că Rednic o face.

"El face tot!"

-Cumpără Rednic clubul?
-Nu știu și nu asta este important în acest moment. Important este că Rednic e garanția profesionalismului pentru noi și că ne-a demonstrat deja că face tot ce ține de el pentru a redresa corabia. Noi trebuie să-i acordăm continuitate cu orice preț și încrederea noastră pe termen nelimitat. Eforturile îi vor fi răsplătite, sunt convins de acest lucru. Văd foarte multe "voci avizate" care îi judecă munca superficial din rea-credință sau din neștiință. Cel mai important este ca suporterii dinamoviști să știe adevărul.

-Care este acela?
-Mircea Rednic este implicat sută la sută în tot ceea ce ține de Dinamo în acest moment. 

-Ce înseamnă exact această implicare. Transferuri și antrenamente?
-De la chestiuni de detalii precum masa jucătorilor, susținătoare de efort și până la chestiuni macro, întreaga lui energie este canalizată pentru a reuși în această provocare pe care o are. 

"Haideți să nu judecăm noii jucători după doar un meci. Au timp să demonstreze de acum înainte.

Suporterii sunt bunul cel mai de preț pe care clubul Dinamo îl are. Noi nu suntem un SRL ca alții, o firmă la care să facem ce vrem fără se ne intereseze părerea fanilor. Le înțeleg supărarea și îmi pare rău de situația în care suntem azi.

Sunt convins că există premise pentru un viitor care să arate multe mai bine. Pentru asta e nevoie să fim alături de Rednic pe drumul pe care l-a început. Să-i întoarcem și noi ceea ce el ne-a oferit cu inima deschisă, adică încredere totală" Alexandru David

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (18)
comedy.central
comedy.central  •  21 Februarie 2019, 06:38
Postat de duta.dd3 pe 20 Februarie 2019, 22:13

Fanii nu il critica pe REDNIC ci il SUSTIN!! Ciobanezii cu IQ scazut comenteaza pt ei insisi. DOAR DINAMO BUCURESTI!

Gigistii rautaciosi sub diverse pseudonime si denumiri cre tine injura zilnic pe Dinamo aici, pe site-ul gsp.ro pentru că li se permite si sunt chiar incurajati, gsp.ro blocand ip-urile care le raspund pe masura! Nu mor caii, cand vor câinii, nici câinii cand vor stăpânii, spune o vorba! Sa le dea la toti D-zeu dupa faptă si răsplată! ! Hai Dinamo!

duta.dd3
duta.dd3  •  20 Februarie 2019, 22:13

Fanii nu il critica pe REDNIC ci il SUSTIN!! Ciobanezii cu IQ scazut comenteaza pt ei insisi. DOAR DINAMO BUCURESTI!

duta.dd3
duta.dd3  •  20 Februarie 2019, 18:56

Fanii nu il critica pe RENIC ci il SUSTIN! Ciobanezii cu IQ scazut comenteaza pt ei insisi. DOAR DINAMO BUCURESTI

Vezi toate comentariile (18)
Comentează