FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA - DINAMO 0-3 (1989)

ISTORIA LA RAPORT EPISODUL 10, Steaua - Dinamo » Dueluri de 5 stele: Sabău - Ilie Dumitrescu 7-1, Iovan - Răducioiu 6-1

Sabău venise la
Dinamo cu 15 luni înaintea
acelui derby, de la ASA Tg.
Mureș (foto: Arhiva GSP) +10   FOTO
Sabău venise la Dinamo cu 15 luni înaintea acelui derby, de la ASA Tg. Mureș (foto: Arhiva GSP)

Articol de - Publicat vineri, 21 octombrie 2022 14:25 / Actualizat vineri, 21 octombrie 2022 15:35

Derby-ul din 1989 a conținut câteva contraste spectaculoase, înfruntări față în față între jucători de clasă mondială ♦ Fotbalistul titular care a avut cel mai mare procentaj al duelurilor câștigate a fost Sabău, în vreme ce cel mai slab a fost Lăcătuș ♦ Klein a subordonat total 3 piese de mare calibru ale roș-albaștrilor, 9-1 cu Hagi, Lăcătuș și Rotariu ♦ Iovan l-a dominat autoritar pe puștiul Răducioiu, în vreme ce Rotariu l-a învins pe Mateuț, scor 4-1.

Deși fotbalul e un sport de echipă, duelurile unu contra unu sunt cele care pot face diferența, de cele mai multe ori, pe parcursul unui meci. Iar în acel meci de poveste Steaua - Dinamo au existat aproape la fiecare duel pentru balon confruntări de clasă mondială. 

EPISODUL 10: Steaua - Dinamo din 1989 a avut poate cel mai spectaculos fotbal jucat vreodată în România: 60 de minute de joc și peste 70 de driblinguri în ultimul Derby de România dinaintea Revoluției!
steaua - dinamo
EPISODUL 10: Steaua - Dinamo din 1989 a avut poate cel mai spectaculos fotbal jucat vreodată în România: 60 de minute de joc și peste 70 de driblinguri în ultimul Derby de România dinaintea Revoluției!

Cele mai interesante 6 concluzii din radiografia duelurilor:

1. Klein i-a subordonat pe Hagi și Lăcătuș

Fundașul stânga al lui Dinamo a avut de susținut 50% din toate duelurile din acel meci împotriva a 3 steliști: Hagi, Lăcătuș și Rotariu. Iar Mișa s-a comportat fabulos și i-a dominat copios pe toți:

  • 3-0 Lăcătuș 
  • 3-1 Hagi 
  • 3-0 Rotariu

2. Iovan l-a strivit pe Răducioiu

Un duel dezechilibrat din perspectiva vârstei a fost cel dintre Iovan și Răducioiu. Stoperul Stelei avea 29 de ani, în vreme ce Florin era cel mai mic fotbalist de pe teren, doar 19 ani. Și acest lucru s-a văzut în raportul de forțe: a fost 6-1 pentru Iovan în duelurile unu contra unu. În plus, dinamovistul a pierdut într-o manieră categorică și în fața celuilalt fundaș central al roș-albaștrilor, 0-4 cu Daniel Minea. 

La acel moment, Răducioiu nu debutase în echipa națională. În schimb, Iovan era unul dintre veteranii României, avea 30 de selecții și două finale Cupa Campionilor disputate.

Imagini de colecție de la derby-urile Steaua - Dinamo din anii '80 (foto: Arhiva GSP)
Imagini de colecție de la derby-urile Steaua - Dinamo din anii '80 (foto: Arhiva GSP)
Imagini de colecție de la derby-urile Steaua - Dinamo din anii '80 (foto: Agerpres)
Mihăescu vs. Hagi. Imagini de colecție de la derby-urile Steaua - Dinamo din anii '80 (foto: Arhiva GSP)
Florin Răducioiu. Imagini de colecție de la derby-urile Steaua - Dinamo din anii '80 (foto: Arhiva GSP)
+6 FOTO

3. Sabău a fost fabulos 

Deși a fost nevoit să evolueze ca fundaș dreapta, care nu era postul său, Ioan Ovidiu Sabău a făcut o partidă mare. S-a descurcat senzațional și a terminat meciul cu un procentaj imens al duelurilor câștigate, 78%. Niciun alt jucător, dintre titulari, n-a atins nici măcar 70%. 

Următorii în top au fost Klein și Mihăescu, ambii cu câte 65%. Cum mijlocaș stânga la Steaua a evoluat Ilie Dumitrescu, cel mai des Sabău s-a întâlnit cu acesta. Și l-a strivit, efectiv. S-a impus în 7 din cele 8 dueluri directe. 

Sabău versus: 

  • 7-1 Ilie Dumitrescu 
  • 2-0 Balint 
  • 2-0 Rotariu 
  • 1-0 Ungureanu 
  • 1-0 Minea 
  • 1-1 Muzsnay 
  • 0-2 Negrău

90%din acțiunile de joc ale lui Sabău în acel meci au fost reușite, de departe, cel mai ridicat procentaj dintre toți cei care au evoluat

4. Lăcătuș a fost cel mai slab 

Fotbalistul cu cel mai scăzut procentaj al duelurilor câștigate a fost Lăcătuș. În tot meciul, șeptarul Stelei s-a impus în doar două astfel de momente ale jocului. Raportul total e unul șocant pentru un jucător a cărui calitate principală era chiar combativitatea:

  • 0-3 Klein 
  • 1-2 Andone 
  • 1-1 Rednic 
  • 0-1 Mihăescu 
  • 0-1 Lupescu 
  • 0-2 Lupu

Concluzia: Lăcătuș n-a fost pe plus cu niciunul dintre adversarii cu care a disputat cel puțin un duel!

5. Timofte, procentaj șocant: 100%

A existat un fotbalist care a câștigat toate duelurile purtate. Numele lui: Daniel Timofte. El a fost introdus în teren în minutul 74, în locul lui Răducioiu, și avea să și marcheze un gol. A avut 7 dueluri și s-a impus de fiecare dată. Adversari i-au fost: Hagi, Dan Petrescu, Iovan și Minea.

6. Hagi l-a subordonat doar pe Rednic 

Un alt fotbalist-cheie al Stelei, în afara lui Lăcătuș, care a fost ținut în frâu în duelurile unu contra unu, a fost Gică Hagi. 

Un singur fotbalist i-a cedat, Rednic, în rest, toți ceilalți cu care s-a aflat față în față i-au fost superiori: 

  • 1-3 Klein 
  • 0-1 Andone 
  • 1-0 Rednic 
  • 3-6 Mihăescu 
  • 0-2 Lupu 
  • 0-1 Mateuț 
  • 0-1 D. Timofte

Hagi, scene de K1, după ce a fost scos din minți de Lupescu 

Steaua a terminat derby-ul în genunchi, din perspectiva scorului, dar și în inferioritate numerică. În final, la scorul de 0-3, Balint a încercat o intrare la intimidare asupra lui Lupescu, care s-a ferit, după care a fost atins și cu cotul, intenționat, de atacantul Stelei. 

Arbitrul nu a fluierat fault, Balint a rămas în posesia balonului, fapt ce l-a iritat pe Ionuț, care i-a dat peste picioare, într-un gest total lipsit de fair-play. 

Văzând ce a făcut Lupescu, Hagi, care se afla cam la 20-25 de metri de cei doi, a plecat în sprint spre ei și a avut o intrare violentă asupra lui Lupescu, pe care l-a lovit cu genunchiul și cu cotul în zona capului. Lupescu s-a prăbușit pe gazon, însă singurul dinamovist care a avut reacție și l-a înfruntat pe Hagi a fost Andone, dar spiritele s-au calmat. 

Hagi a văzut cartonașul roșu, pe care l-a acceptat fără să protesteze și a plecat la cabine.

Citește și alte articole:

EPISODUL 10: Steaua - Dinamo 0-3 (1989) » MVP-urile unui meci de poveste au fost cei doi decari: Hagi și Mateuț + Mihăescu, „gardianul” stelistului
STEAUA - DINAMO 0-3 (1989)
EPISODUL 10: Steaua - Dinamo 0-3 (1989) » MVP-urile unui meci de poveste au fost cei doi decari: Hagi și Mateuț + Mihăescu, „gardianul” stelistului

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședința s-a încheiat! Cristiano Bergodi a plecat OFICIAL de la Rapid: „Mulțumim pentru momentele frumoase”


Comentarii (4)
mehigh_ms
mehigh_ms  •  22 Octombrie 2022, 05:31
Postat de claudiu1982alba pe 21 Octombrie 2022, 18:19

Hagi lipsit de fair plai

si tu la tine pe plai esti penibil!

creeperno807
creeperno807  •  21 Octombrie 2022, 22:46

Zidane ar fi fost mandru

claudiu1982alba
claudiu1982alba  •  21 Octombrie 2022, 18:19

Hagi lipsit de fair plai

Vezi toate comentariile (4)
Comentează