FOTBAL  »  Superliga  »  OŢELUL - DINAMO 1-1

Istvan, promovare pe blat cu limba română! » Dezvăluire incredibilă despre arbitrul care a distrus meciul Oţelul - Dinamo 1-1

Kovacs (27 de ani) e arbitru FIFA de la 1 ianuarie 2010
Kovacs (27 de ani) e arbitru FIFA de la 1 ianuarie 2010

Articol de GSP - Publicat vineri, 23 martie 2012 00:00 / Actualizat joi, 22 martie 2012 19:44

Kovacs făcea praf toate lucrările teoretice atunci cînd era la eşaloanele inferioare, nu reuşea să ia niciodată peste 7,5 din cauza faptului că nu stăpînea limba română, dar şefii CCA l-au promovat la excepţional.

Arbitrul care a fost personajul negativ al derby-ului Oţelul - Dinamo 1-1 ascunde o promovare de care se leagă multe semne de întrebare. În urmă cu 7-8 ani, atunci cînd Kovacs încă nu împlinise 20 de ani, a intrat în vederile Comisiei Centrale a Arbitrilor pentru a participa la concursurile de promovare la Liga a III-a şi apoi a II-a.

"Eu l-am descoperit, mi-a plăcut ca arbitru, însă din caza faptului că el vorbea mai mult limba maghiară, la testele teoretice nu se descurca bine. Eu am insistat să trec peste acest deficit al lui pentru că am zis că are calităţi native, fizice în special, pentru a deveni un bun arbitru", a spus Gheorghe Constantin "Vîlcea" într-un interviu în Gazeta Sporturilor.

"În loc de 4-5 fraze, răspundea în 3-4 cuvinte"
Un alt fost şef al comisiei de atunci vine cu completări: "Lucrările teoretice ale lui Kovacs erau de nota 5-6 cu indulgenţă. Erau întrebări la care trebuie să scrii pe larg răspunsul, dar el, nestăpînind foarte bine limba română, răspundea în 3-4 cuvinte. Cea mai mare notă pe care a luat-o, din ce îmi aduc aminte, a fost un 7,5 sau 7,8, cu care i-ar fi fost imposibil să promoveze la un eşalon superior avînd în vedere că existau atunci peste 250 de candidaţi".

"Avînd însă la îndemînă posibilitatea de a-l promova la excepţional, fără examen, am ales această soluţie, mai ales că el la testele fizice a fost mereu printre cei mai buni", a adăugat cel care s-a aflat în CCA în momentul în care lui Kovacs i s-a acceptat faptul că nu stăpînea bine limba română şi a fost promovat.

Kovacs: "Atunci cum mi-am luat Bacalaureatul?"
Arbitrul din Carei a comentat acuzaţia că nu ar fi stăpînit foarte bine limba română. "Vreau să vă întreb: cum mi-am luat bacalaureatul în acest caz? Şi să vă mai spun ceva. La liceu aveam întotdeauna note mai mari la română decît la maghiară! Şi vorbesc şi germana, şi engleza. Cu cît ştii mai multe limbi, cu atît ai şanse mai mari de reuşită în viaţă", a declarat Kovacs.

La fel şi Rusandu
Un alt arbitru care a ajuns în Liga 1 deşi atunci cînd a urcat treptele de la eşaloanele inferioare nu stăpînea aproape deloc limba română e Lucian Rusandu, din Sfîntu Gheorghe. "La un curs al arbitrilor pe vremea lui Ion Crăciunescu, l-a ridicat în picioare să spună ceva şi Rusandu, din cauza faptului că nu ştia bine româneşte, dar şi din cauza emoţiilor, a spus 3 fraze din care nimeni din sală n-a înţeles nimic în ce limbă le-a rostit", a spus unul dintre şefii CCA din acea vreme.

E mereu în topul erorilor
În sezonul trecut, Istvan Kovacs a fost pe podiumul clasamentului în privinţa arbitrilor care au greşit cel mai mult. A avut 10 mari erori, în faţa lui fiind doar Marius Avram (17) şi Radu Petrescu (11). Şi în actualul sezon, "centralul" din Carei e în topul gafeurilor, avînd deja 6 erori.

Şase meciuri la CFR, nici o înfrîngere
Kovacs e asociat în lumea fotbalului cu CFR. Din momentul în care a ajuns în Liga 1 şi pînă azi, "centralul" din Carei a oficiat la 6 meciuri ale grupării din Gruia. Rezultatul? CFR n-a pierdut niciodată cu el la centru.

Data: Meciul / Nota GSP
23 februarie 2008: CFR - U Craiova 4-1 / 7
17 octombrie 2008: CFR - Dinamo 1-0 / 5
10 aprilie 2009: CFR - Bistriţa 2-2 / 4
24 mai 2009: FC Argeş - CFR 0-2 / 5
30 octombrie 2010: Oţelul - CFR 1-1 / 4
9 septembrie 2011: Oţelul - CFR 0-4 / 7

"Istvan Kovacs a fost accidentat în primele 3 etape din 2012? Probabil că a fost găsit cu mîna prinsă într-o uşă pe la cineva din Cluj. El e noul Horthy" ( Cornel Dinu, administrator delegat Dinamo)

"Kovacs ştie că trebuie să apere interesele CFR-ului. Arbitrează numai în avantajul ungurilor" (Gigi Becali, patron Steaua)

"Sînt cetăţean român de naţionalitate maghiară. Aceste atacuri sînt făcute la adresa mea fiindcă sînt de naţionalitate maghiară. Ce să fac, să-mi schimb numele? Nu voi face niciodată asta. Să plec din ţară? Nu, pentru că eu reprezint România" (Istvan Kovacs)

92 de zile trecuseră de la precedentul meci pe care Kovacs îl arbitrase pînă la jocul Oţelul - Dinamo, e vorba despre partida FC Vaslui - Rapid 2-3, din 20 decembrie 2011

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (28)
cosmin_lazar
cosmin_lazar  •  01 Iunie 2012, 12:01

articol specific JeSePe. ZERO informatii, anti CFR.

aaragn
aaragn  •  24 Aprilie 2012, 20:06

Ironic: intr-un articol despre stapanirea corecta a limbii romane apare fraza "Rusandu ... a spus 3 fraze din care nimeni din sală n-a înţeles nimic în ce limbă le-a rostit". Tare asta.

paul.nic
paul.nic  •  26 Martie 2012, 01:08

Ma tampitule , daca maidanezul ala impiedecat nu rata 11 metri aveai alta opinie .atunci Dinamo ar fi castigat meritat, (cu un 11 metri imginar) iar arbitul ar fi fost excelent Chiar nun ti-e rusine?

Vezi toate comentariile (28)
Comentează