FOTBAL  »  Superliga  »  CCA

ANALIZĂ GSP Plătit de FRF, Vassaras e anti-Liga 1! » Ca pe vremea comunismului: ăia buni merg la export! Aproape nicăieri nu se mai întâmplă așa ceva

Articol de , - Publicat miercuri, 23 martie 2022 08:29 / Actualizat miercuri, 23 martie 2022 13:01

Vassaras are o reţetă unică în aproape toată Europa prin care privează Liga 1 de serviciile celor mai buni „.centrali" din România. În ultimele 9 luni, grecul din fruntea CCA a permis celor doi arbitri de top ai României să aibă mai multe delegări internaționale decât cele din campionatul intern

  •  Haţegan şi Kovacs au arbitrat în ultimele 9 luni mai multe partide în afara ţării decât în campionatul nostru!
  • De exemplu, Haţegan are la activ doar 13 meciuri conduse la centru în cele 32 de etape din această stagiune (40%). Makkelie și Anthony Taylor au bifat cel puțin 75-80% în Eredivisie, respectiv Premier League
  • De asemenea, cei doi au mai multe meciuri în Golf decât toţi arbitrii Elite europeni la un loc

Arbitrajul românesc are în frunte un președinte care nu pune pe primul loc integritatea meciurilor din propriul campionat, Liga 1, ci prosperitatea „centralilor" de top pe care țara noastră îi are în momentul de față.

Cu venituri care se apropie de un milion de euro în cei 8 ani de când este şeful CCA, Kyros Vassaras certifică alte competiții în privința accesului la valoarea celor doi „centrali", Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs.

Manual de utilizare VAR în România » Managerul de proiect prezintă, prin intermediul GSP, modul în care va fi pus în practică sistemul începând din sezonul viitor
SISTEMUL VAR
Manual de utilizare VAR în România » Managerul de proiect prezintă, prin intermediul GSP, modul în care va fi pus în practică sistemul începând din sezonul viitor

Aproape nicăieri, în rândul țărilor care au „centrali" în cea mai importantă categorie de la UEFA și care au și avut reprezentanți la ultimul turneu final, Campionatul European din vara trecută, nu se întâmplă așa ceva și anume: propriul campionat să beneficieze de mai puține meciuri conduse de arbitrul sau arbitrii de top pe care țara respectivă îi deține, în comparație cu meciurile disputate în afara granițelor de către acei „centrali"

Ce face Vassaras în România: Hațegan: de 3 ori CFR, de două ori Al-Nasr

În momentul de față, Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs sunt la cel mai înalt nivel. Se află în cea mai importantă categorie a „centralilor" cu ecuson internațional, dar de experiența și calitatea lor s-au bucurat mai degrabă alții decât CFR, FCSB, Craiova și, în general, cluburile din Liga 1. „Centralul" din Arad are, în ultimele 9 luni - intervalul luat ca referință în această analiză a ziarului -, nu mai puțin de 19 meciuri în afara României și doar 13 în Liga 1.

Pe lângă cupele europene și preliminariile echipelor naționale, Hațegan a fost plecat, chiar foarte des, în Arabia Saudită, un campionat extrem de potent financiar și care apelează aproape la fiecare meci la arbitri FIFA de top, dar doar din țări care dau curs unor astfel de solicitări, iar România, prin Vassaras, a răspuns mereu „prezent".

Chiar dacă acest lucru a însemnat ca Liga 1 să fie văduvită de prezența numărului 1 din lotul de arbitri. Așa s-a ajuns ca în actualul sezon, CFR Cluj să fi beneficiat de serviciile lui Hațegan aproape în aceeași măsură ca formația Al-Nasr, din Arabia Saudită. Clujenii au fost arbitrați de 3 ori, iar clubul din Golf de două ori.

5.000 de dolarie baremul pe care îl încasează Hațegan sau Kovacs atunci când arbitrează în Arabia Saudită, în vreme ce un joc de Liga 1 valorează puțin peste 1.000 de euro

Unde au arbitrat cei mai buni români

În privința lui Kovacs, raportul e favorabil competiției interne ca volum de jocuri, însă per total, cei doi „centrali" de top se află pe pasiv în „meciul" Liga 1 versus meciuri în afara României, scor 32-34!

CompetițieNr. jocuri
Champions League11
Echipe naționale9
Liga din Arabia Saudită8
Europa League5
Conference League1

Cum e la alții: Toți își protejează propriul campionat

În peste 95% din cazurile țărilor care au arbitri în Elite la UEFA, raportul meciuri în campionatul intern vs în afara granițelor e favorabil propriei competiții. Singura excepție e o țară minusculă în fotbalul european la nivel de club și care nu înseamnă mare lucru nici ca națională, Slovenia. 

În rest, indiferent cât de mare e numele arbitrului și câtă nevoie ar fi de el la Champions League, Europa League, preliminarii și pentru derby-urile din alte țări, nu există să fie folosit mai des de altcineva decât în interesul campionatului intern.

Plătit de FRF, Vassaras e anti-Liga 1! » Ca pe vremea comunismului: ăia buni merg la export! Aproape nicăieri nu se mai întâmplă așa ceva

Hațegan, pe jumătate cât Makkelie

Nu doar acest raport al cuplului Hațegan - Kovacs e total pe dos față de ceea ce există pe continent. În privința procentului pe care „centralii" cei mai buni îl au în fiecare campionat, raportat la ce volum de meciuri au acoperit din numărul total al etapelor, managementul lui Vassaras produce un fiasco total. Hațegan a oficiat la doar 40% din etapele scurse până acum din Liga 1! 

Plătit de FRF, Vassaras e anti-Liga 1! » Ca pe vremea comunismului: ăia buni merg la export! Aproape nicăieri nu se mai întâmplă așa ceva
Hațegan, 41 de ani, și Kovacs, 37 de ani, se află pe lista din care FIFA va selecta cei 10 “centrali” europeni care vor arbitra la Mondialul din Qatar

Un nivel care e departe de ceea ce propun celelalte nume mari ale arbitrajului european. De exemplu, olandezul Makkelie trece de 81% în Eredivisie, Anthony Taylor atinge și el 75% în Premier League.

ArbitruȚarăProcentaj meciuri campionat intern
HațeganRomânia40%
LahozSpania52%
SiebertGermania60%
OliverAnglia69%
MarciniakPolonia70%
TaylorGermania75%
MakkelieOlanda81,50%

Șocant: În Golf, mai mult decât toți ceilalți la un loc

 Comparația care surprinde cel mai mult e cea dintre cei doi „centrali" români și colegii lor din categoria Elite de la UEFA în privința meciurilor arbitrate în acest sezon în zona Golfului.

 Forul de la Nyon nu se opune ca un arbitru să se ducă acolo, însă nu e de competența UEFA să decisă dacă un „central" merge sau nu, ci acest lucru cade exclusiv în responsabilitatea Comisiei de Arbitri din fiecare țară. Iar Vassaras i-a trimis pe Hațegan și pe Kovacs de mai multe ori decât au mers împreună toți ceilalți 17 analizați în această analiză. De fapt, sunt doar 4 arbitri care au ajuns în Golf.

Cine a arbitrat în Golf

ArbitruȚara în care a arbitratMeciuri
HațeganArabia Saudită5
I. KovacsArabia Saudită3
MakkelieArabia Saudită și Emirate2
Dias SoaresArabia Saudită2
CakîrEmirate1
TurpinArabia Saudită1

Doar jumătate de play-off a avut ecuson FIFA...

Modul extrem de ciudat în care grecul Vassaras conduce Comisia și mai ales cum face delegările s-a văzut în primele două etape din play-off:

  • din cele 6 confruntări, doar 50% din acestea au avut parte de "centrali" cu ecuson internațional
  • arbitrul numărul 1 al țării, Ovidiu Hațegan, încă nu a condus niciun meci în play-off
  •  din cele 4 jocuri ale celor două formații care se luptă pentru titlul de campioană, unul singur a avut un arbitru FIFA, confruntarea CFR - Voluntari 3-1, condusă de Radu Petrescu.

... și a fost deja distrus la două meciuri

În condițiile în care jocurile de play-off n-au avut toate arbitri FIFA, nu mai puțin de o treime din întâlniri au conținut erori grave de arbitraj, care au influențat și rezultatul final.

E vorba despre ambele partide susținute de FCSB. La cea cu Farul a arbitrat Lucian Rusandu și a avut o prestație pro-FCSB, în vreme ce la deplasarea de la Pitești, de duminică, Horia Mladinovici a făcut praf meciul cu erori și într-o parte, și în cealaltă. Ambii "centrali" au primit nota 2 din partea Gazetei Sporturilor.

Exemplul ultimei săptămâni, Europa vs Liga 1: 5-3

Arbitrii de pe lista FIFA, joia trecută, în cupele europene

NumePostură
Hațegancentral Lyon - Porto
Kovacscentral Steaua Roșie - Rangers
R. Petrescucentral AS Roma - Vitesse
Feșnicrezervă Steaua Roșie - Rangers
Bârsanrezervă AS Roma - Vitesse
A. Chivuletefără meci
M. Barbufără meci

Arbitrii de pe lista FIFA, la ultima etapă de Liga 1

NumePostură
Hațeganfără meci
Kovacsfără meci
R. Petrescucentral Mioveni - Chindia
Feșnicfără meci
Bârsanrezervă FC Argeș - FCSB
A. Chivuletefără meci
M. BarbuVoluntari - CSU Craiova

8 anise vor împlini în iulie de când Kyros Vassaras a fost instalat ca președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor

VIDEO Totul despre România - Grecia

Citește și:

Rapid face rost de bani pentru cupele europene! Bugetul giuleștenilor, alimentat de 4 societăți importante + plan pentru Pro Rapid

Gigi Becali, Lucescu și ucrainenii » Patronul FCSB le-a deschis azi porțile bazei din Berceni: „I-am zis lui Sydorchuk: «E în interesul tău să joci»”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (8)
kensan.gmm
kensan.gmm  •  23 Martie 2022, 19:18

Sa pui un presedinte strain in tara ta, asta inseamna sa fii ***. Il doare pe Vassaras *** de fotbalul romanesc.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

johnny_blade
johnny_blade  •  23 Martie 2022, 15:29

Bai dar voua chiar nu va e deloc rusine? Nu va mai saturati sa scrieti anti-Steaua? De acord, Rusandu a arbitrat pro-Steaua, dar Mladenovici a gresit in "ambele directii"? Chiar nu aveti pic de bun-simt? Mladenovici a gresit o data pro-Steaua si de 7 (sapte) ori pro-Pitesti (deci contra-Steaua). Sunteti ***? Nu stiti sa numarati? Cum adica Mladenovici a gresit "in ambele directii"? Clovnilor!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

tororosso
tororosso  •  23 Martie 2022, 14:56

Acest Vassaras nu are ce căuta în manevrarea arbitrilor în România . Noi nu avem pe cine pune ? Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs sunt arbitri care nu își riscă renumele în cloaca celor *** .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează