FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

Liga 1 în stil CM 2018! » Etapa a doua a adus un record pentru Liga 1 după 3 sezoane

foto: Raed Krishan, GSP
foto: Raed Krishan, GSP

Articol de , - Publicat miercuri, 01 august 2018 09:00

Cei mai mulți străini cu minute în primele etape din 2018-'19 sunt chiar francezi (9) și croați (7), finalistele Mondialului rus.

Etapa a doua a adus un record pentru Liga 1 după 3 sezoane. Cei mai mulți străini pe teren, 68, cifră la care nu se mai ajunsese din sezonul 2015-'16. Când erau însă 18 echipe, cu 4 în plus!

Mai mult, țările care au trimis cei mai mulți fotbaliști din afara granițelor au nume în fotbalul din prezent. Sunt chiar Franța și Croația, finalistele Mondialului rus.
I-au depășit pe portughezi

Astfel, cei 16 fotbaliști care au bifat minute în ambele etape și provin din cele două țări sunt:

  • Franța (9 jucători): Omrani (CFR Cluj), Laïdouni, Belahmeur (Voluntari), Diallo (Gaz Metan), Mimoun (Poli Iași), Ongenda (Botoșani), Begue (Astra), Gnohere (FCSB), Houri ( Viitorul)
  • Croația (7): Djokovici, Males (CFR Cluj), Mrzljak (Astra), Glavina, Kelici (U Craiova), Gomelt, Pesici (Dinamo)

Astfel, cele două țări depășesc hegemonia Portugaliei, țara care a ținut ani de-a rândul întâietatea în fosta Divizie A. Acum, doar 6 portughezi au mai jucat în ambele etape, în frunte cu Mario Camora, căpitanul CFR-ului.

Males a fost la naționala mare

Printre fotbaliști există și oameni care au bifat meciuri la echipele lor naționale în ultimii ani. Deși pare greu de crezut!

  • Mate Males de la CFR a debutat la selecționata ex-iugoslavă în 2014, într-un meci amical cu Elveția, fiind înlocuit, în minutul 59, chiar de către cel mai bun fotbalist al turneului final, Luka Modrici! Acesta a fost și în lista lărgită pentru Mondialul din Brazilia, însă a ratat prezența la turneul final din cauza unei accidentări.
  • Glavina și Kelici au jucat pentru Croația la nivel U21, în timp ce Ivan Pesici a fost selecționat la toate loturile de juniori ale țării sale natale. La fel, Ongenda de la Botoșani are o prezență pentru Franța U21.

Primii au fost Meride și Vitaici

Prezența francezilor e extinsă. Practic, mai mult de jumătate dintre echipele din prima divizie, 8, au măcar unul!

Asta după ce, în primii 13 ani după Revoluție, Liga 1 nu a avut nici măcar unul. Primul sosit a fost Xavier Meride, adus de Dinamo de la Lens via Créteil-Lusitanos. Acesta nu s-a impus în Ștefan cel Mare și a ajuns, de acolo, direct în Liga a 4-a franceză, netrecând, apoi, de nivelul de amatori.

În vreme ce primul croat s-a lăsat așteptat până în 2008. Tot un nume călător, Frane Vitaici la Oțelul, personaj care a jucat sporadic la viitoarea, pe atunci, campioană a țării și a revenit imediat în țara sa. 

Viitorul, fără integraliști

Incredibil, Viitorul Constanța nu a avut nici măcar un integralist în primele două etape. Astfel, Gică Hagi nu a folosit un jucător timp de 180 de minute. Ce-i drept, în ultimul meci, cel cu Concordia Chiajna, tehnicianul a menajat mai mulți fotbaliști, printre care Ianis Hagi sau Denis Drăguș, pentru meciul cu Vitesse Arnhem de mâine, din Europa League. La polul opus se situează Hermannstadt, care a folosit doar 14 jucători. 

5 cifre despre străinii Ligii 1

  • 37 de țări au fost reprezentate în ambele etape, inclusiv state exotice, precum Luxemburg și Filipine
  • 34,8% reprezintă procentul străinilor din totalul fotbaliștilor care au fost prezenți pe teren în ultima etapă
  • 13 goluri au marcat fotbaliștii străini în primele etape
  • 2 goluri a dat Carlos Fortes, singurul cu procentaj de 100%
  • 20 dintre țările reprezentate sunt din Europa, 11 din Africa, 3 din America Centrală și Caraibe, 2 din America de Sud și una din Asia

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează