FOTBAL  »  Superliga  »  EI SÎNT VIITORUL

Povestea unui jucător stelist care a luat viaţa în propriile mîini » Noul Lăcătuş din Ghencea!

Răzvan într-un meci Steaua - Rapid. Foto: Răzvan Păsărică +8   FOTO
Răzvan într-un meci Steaua - Rapid. Foto: Răzvan Păsărică

Articol de - Publicat luni, 26 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 26 noiembrie 2012 11:30

Plecat de acasă la 12 ani pentru a ajunge un fotbalist, Răzvan Grădinaru speră să îmbrace cît mai repede tricoul Stelei, să ajungă la echipa naţională, apoi să se transfere în Anglia


Steaua are sute de talente. Cele mai multe stau şi se antrenează la grupele de copii şi juniori. Toţi se ghidează în viaţă după marii jucători pe care roş-albaştrii i-au dat fotbalului românesc.

"Lăcătuş", nu Marius, ci Răzvan, are 17 ani şi peste tot pe unde merge este strigat cu numele legendei roş-albastre. Născut în 1995, pe 23 august, Răzvan Grădinaru, şeptarul grupei Under 18 de la Steaua, nu prea ştie prea multe despre semnificaţia zilei sale de naştere. Pentru el, fotbalul reprezintă totul în viaţă şi visează cu ochii deşchişi la momentul cînd va debuta oficial în tricoul roş-albastru la prima echipă a Stelei. Şi-a văzut idolii alături la antrenamentele echipei, atunci cînd Ilie Stan îl oprise în lot.

Lăcătuş, idolul puştiului

Provenit dintr-o familie modestă din zona Zimnicei, Răzvan a fost obligat să ia viaţa în propriile mîini la o vîrstă extrem de fragedă. La numai 12 ani a plecat d-acasă şi s-a mutat în gazdă la Bucureşti pentru a reuşi să se afirme în viaţă. "Am iubit fotbalul din totdeauna şi mi-am dorit enorm de mult să lupt pentru a ajunge la o echipă mare. Vreau să devin titularul Stelei! Ăsta e cel mai mare vis al meu", spune Răzvan. Joacă pe postul de mijlocaş dreapta cu 7 pe tricou, asemenea lui Lăcătuş sau Chipciu, dar nu simte greutatea numărului care a adus momente unice în istoria fotbalului românesc. "Îmi pare rău că nu l-am prins jucînd pe Lăcătuş, dar după ce spectatorii m-au asociat cu el, am început să caut pe internet şi faze din meciurile pe care le juca la Steaua! Pot să spun că acum chiar ştiu totul despre el", continuă puştiul.

- Salut, Răzvan! Spune-ne cum începe povestea ta.
- Am venit în Bucureşti la 12 ani, dar la Dinamo. A fost o perioada grea, pentru că locuiam cu gazdă la o familie pe care nu o ştiam din zona Crîngaşi. Iarna trebuia să mă scol la 6 dimineaţă ca să plec către stadion, pentru că la 7:30 aveam antrenament.

- Cum te descurci departe de familie într-un oraş atît de mare ca Bucureştiul?

- A trebuit să mă descurc singur, fără ajutorul părinţilor mei, însă faptul că ajunsesem să joc pentru o echipă de top din România m-a motivat foarte mult şi am reuşit să trec cu bine peste probleme. La 14 ani am trecut la Academia Stelei şi mi-a fost mult mai uşor, pentru că acolo aveam asigurată cazarea şi mîncarea, pe care le primeam din partea clubului. Acum, locuiesc la căminul Liceului "Mircea Eliade", unde şi învăţ.

- Tu eşti din Zimnicea. De ce ai plecat de acasă?
- Pentru că am vrut un viitor! Am participat la o selecţie la Dinamo, m-au plăcut foarte mult şi au vrut să rămîn jucătorul lor. Mi-am dorit întotdeauna să ajung un foarte bun jucător. Era o şansă uriaşă pentru mine.

- De la Dinamo la Steaua. De ce?
- În Ghencea am ajuns după 2 ani şi am făcut acest pas pentru că proiectul Stelei cu Academia îmi oferea toate condiţiile necesare pentru pregătire. Nu regret deloc pasul făcut, mai ales că visul oricărui fotbalist este să joace la Steaua.

- Totuşi cum reuşeşti să rezişti dacă părinţii tăi nu-ţi dau bani?
- Am avut noroc de un domn care mi-a cumpărat de la Londra primele mele ghete de fotbal. Aveam 8 ani, ce fericit eram! Această persoană mă susţine financiar, plus tot ce înseamnă evaluări medicale. Mi-a promis că voi avea absolut tot ce am nevoie pentru a face performanţă. Şi îi mulţumesc!

"Provin dintr-o familie care nu are deloc posibilităţi financiare. Îmi doresc să ajung un fotbalist mare ca să-i pot ajuta să o ducă mai bine"
Răzvan Grădinaru, junior Steaua

85 este numărul de goluri pe care Răzvan a reuşit să le înscrie în 110 meciuri jucate pentru Steaua la juniori

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (19)
blu3_sky
blu3_sky  •  27 Noiembrie 2012, 10:26

Dupa parerea mea,noi nu investim foarte mult in aceste centre,caci potential este

luciano86
luciano86  •  27 Noiembrie 2012, 08:31

Mult succes Razvane!

juniordefotbal
juniordefotbal  •  26 Noiembrie 2012, 19:34
Postat de dinamir pe 26 Noiembrie 2012, 15:38

Eu doar am vrut sa-l informez pe Craitoiu ca nu steaua are sute de juniori.Craitoiu trebuia sa stie sau sa informeze cititorii despre proiectul lui Dinamo de a a deschide centre de juniori in mai multe zone din tara pentru a descoperi si creste jucatori.Despre profesionismul celor de la Onesti vor vorbi rezultatele.Daca intr-o serie reusesc sa trimita unul,doar unul la Bucuresti pentru echipa mare inseamna ca si-au facut treaba.Se vor mai deschide centre la Deva(sau deja sau deschis)si la Satu Mare.Si acum il intreb pe dl.Craitoiu cine are sute de jucatori si cine se ocupa cu adevarat de cresterea juniorilor.Cand vor termina junioratul varfurile au o echipa unde sa se rodeze ca la Dinamo II?

Acest "proiect Dinamo" a fost inceput si la Steaua, acum 4 ani, cand seful centrului a fost tot Bebe Alexe. Acel proiect a avut aceeasi desfasurare: se incepuse colaborarea cu Kinder Tg-Mures, dominau campionatele la juniori. Dar a venit domnul manager-antrenor Piturca si cu o miscare de mana a distrus tot. A fost dat afara Bebe Alexe, dupa aceea a plecat domnul Jurca, s-a plecat din Ghencea si tot asa, s-a ales praful de "Academia Stelei". Dnul Argaseala nu e strain...Sa-ti plece gratis 19 jucatori de loturi nationale GRATIS, e o mare realizare. Una din "perlele" Stelei, portarul Radu, a ajuns la Dinamo si acum la Inter. Inter a platit enorm: 400.000 €. Apara l

Vezi toate comentariile (19)
Comentează