FOTBAL  »  Superliga  »  SEPSI

Primarul din Sf. Gheorghe, care a aplaudat decizia lui Chivulete de a opri meciul Sepsi - FCU Craiova pentru scandări xenofobe, cere autonomia Ținutului Secuiesc: „Europa se schimbă sub ochii noștri...”

Articol de , , - Publicat joi, 28 septembrie 2023 18:15 / Actualizat joi, 28 septembrie 2023 18:16

Un personaj politic important și extrem de prezent în viața clubului Sepsi, la meciurile căreia participă extrem de des, a avut astăzi o propunere extrem de controversată. 

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a susținut, într-o postare pe pagina lui de Facebook, că România ar trebui să accepte oficial autonomia Ținutului Secuiesc.

Luarea de poziție a edilului din Sf. Gheorghe, care e în același timp și președintele filialei UDMR din Sf. Gheorghe, a venit ca urmare a propunerii președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a acorda autonomie pentru Corsica.

Mesajul integral postat de Arpad Antal:

  • Corsica devine autonomă! Acesta este un moment istoric în Franţa şi o piatră de hotar pentru minorităţile naţionale din Europa! Într-o Franţă care s-a opus până acum în mod rigid oricărei forme de autonomie, preşedintele Republicii Franceze a anunţat intenţia statului francez de a stabili autonomia Corsicii în termen de şase luni.
  • Această autonomie înseamnă că statul francez, în cuvintele lui Macron, "recunoaşte specificitatea comunităţii corsicane, din punct de vedere istoric, lingvistic şi cultural şi că acest lucru va fi înscris în Constituţia franceză.
  • Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii. Vrem ca o clauză similară să fie inclusă în Constituţia României şi ca statul român însuşi să stabilească autonomia Ţinutului Secuiesc într-un mod similar. 
  • Vedem cum Europa se schimbă sub ochii noştri şi consider că este un semn că şi ultimul mare stat naţional a cedat şi a recunoscut nevoile de autonomie ale comunităţilor naţionale.

La toate meciurile pe care Sepsi le dispută pe teren propriu în campionat, gardurile stadionului sunt împânzite cu steaguri cu însemnele Ţinutului Secuiesc. 

De asemenea, suporterii cântă înainte şi la final imnul ținutului respectiv, dar fredonează şi versurile melodiei Nelkuled, care îi aparţine formației Ismeros Arcok, aceasta fiind un imn neoficial al maghiarilor din întreaga lume.

Conform Hotnews, "în urmă cu o săptămână, Primăria Sfântu Gheorghe a amplasat standuri în mai multe zone ale orașului, în care, timp de două săptămâni, vor fi strânse semnături pentru susţinerea steagului secuiesc, anulat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe motiv că nu este reprezentativ pentru toţi locuitorii oraşului, ci doar pentru comunitatea maghiară".

A câștigat al 4-lea mandat cu 76% din voturi

În urmă cu 3 ani, Arpad Antal a câștigat al 4-lea său mandat ca primar al orașului Sf. Gheorghe.

A făcut-o însă de o manieră categorică. A fost votat de 76% dintre cei care au mers la urne. Acesta a fost ales pentru prima dată primar în 2008, după un mandat complet în care a fost deputat UDMR în Parlamentul României.

Ce este Ținutul Secuiesc

  • teritoriul format din judeţele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș
  • în județul Covasna, unde se află și orașul Sf. Gheorghe, maghiarii reprezintă 74% din totalul populației
  • în județul Harghita, maghiarii reprezintă 85% din totalul populației
  • în județul Mureș, ultimele date indică o populație de etnici maghiari în jur de 45%

A fost vehement în scandalul de la Sepsi - FCU Craiova

La începutul acestui an, după ce Andrei Chivulete a oprit definitiv meciul dintre Sepsi și FCU Craiova, din cauza scandărilor xenofobe ale fanilor olteni, Arpad Antal a avut o luare de poziție. 

"Modul în care suporterii extremiști își bat joc de fotbal și de sport prin comportamentul lor de ură necalificată față de maghiari este intolerabil și inacceptabil. Totuși, astăzi, pentru prima dată, s-a luat în sfârșit decizia corectă, care cred că este o decizie foarte importantă și bună: arbitrul a oprit meciul din cauza manifestărilor antimaghiare. Problema va fi evaluată în continuare de către Comisia de Disciplină a Federației, pe baza raportului arbitrului. Rezultatul ar trebui să fie 3-0 în favoarea noastră!", a susținut primarul din Sf. Gheorghe.

Ulterior, după ce Comisia de Recurs a desființat decizia de la Disciplină și a dictat rejucarea partidei, Antal a fost extrem de dur. 

"Este o decizie scandaloasă, iresponsabilă, inacceptabilă. Practic, motivația Comisiei de Recurs legalizează violența verbală și xenofobia pe toate stadioanele din România. Aici s-a ajuns pentru că a existat presiune publică, politică și din alte zone ale societății. 

Mesajul este extrem de negativ către partea normală a României, către acei oameni care vor să trăiască într-o Românie normală. Vorbesc în numele comunității maghiare, nu în numele lui Sepsi. Eu sunt primar și voi sesiza UEFA! 

Comisia de Recurs a legalizat violența verbală, să vedem dacă UEFA e de acord cu așa ceva", a spus Antal într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor.

Cele mai mari comunități de etnici maghiari în România

  • Tg. Mureș - 70.100
  • Cluj - 60.300
  • Oradea - 57.000
  • Sf. Gheorghe - 46.100
  • Satu Mare - 45.300
  • Odorheiu Secuiesc - 35.400
  • Miercurea Ciuc - 34.400

Unde are Ungaria, în Europa, cei mai mulți etnici

  • România - 1.237.000
  • Slovacia - 520.000
  • Serbia - 293.000
  • Ucraina - 156.000
  • Germania - 120.000 
  • Austria - 40.500
  • Croația - 16.600
  • Slovenia - 6.500

Viktor Orban a avut un discurs rasist la Tușnad, în vara lui 2022

În iulie anul trecut, în mijlocul României, la Băile Tușnad, s-a desfășurat Școala de vară, o acțiune a etnicilor maghiari la care au participat multe oficialități din Ungaria, în frunte cu premierul Viktor Orban. 

Acesta a ținut un discurs șocant. "Noi, ungurii, nu suntem o rasă mixtă şi nici nu vrem să devenim. Țările unde europenii şi non-europenii se amestecă nu mai sunt naţiuni" a fost unul dintre mesajele cu care Orban a inflamat spiritele atât în coaliția politică din România, cât și în diverse organizații din străinătate. 

Câți bani le trimite Viktor Orban celor de la Sepsi? Echipa din Sfântu Gheorghe șochează: venituri-record din Ungaria în 2022!
SEPSI
Câți bani le trimite Viktor Orban celor de la Sepsi? Echipa din Sfântu Gheorghe șochează: venituri-record din Ungaria în 2022!

Klaus Iohannis a solicitat oficial UDMR-ului să ia atitudine și să explice ceea ce a vrut să spună Orban, în vreme ce Comitetul Internaţional Auschwitz s-a arătat oripilat de ceea ce a putut să declare Orban. 

"Este un discurs stupid şi periculos, ce le aduce aminte supravieţuitorilor Holocaustului de perioadele sumbre ale propriei lor excluziuni şi persecuţii", a declarat vicepreşedintele organizaţiei, Christoph Heubner.

În schimb, la acțiunea din acest an, Orban a precizat, înainte de a-și ține discursul: 

Ministerul Afacerilor Externe din România, care ţine mai mult de Preşedinţie, mi-a trimis un material şi mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc, dar cum anume, şi ce anume ar trebui să omit, absolut, din discursul meu

Care a fost primul vis în fotbal al lui Laszlo Dioszegi și cum a câștigat primii bani: „Munceam câte 16-18 ore în fiecare zi la 40 grade”

Citește și:

PSD plus PNL sperie găinile » Primarii de la sate își fac câte două, trei echipe pentru distracția lor și a votanților încântați că sparg semințe la teren
REPORTAJ LIGA 5
PSD plus PNL sperie găinile » Primarii de la sate își fac câte două, trei echipe pentru distracția lor și a votanților încântați că sparg semințe la teren
Gigi Becali nu poate scăpa de el, oricât s-ar accidenta! » Cum s-a asigurat Chiricheș că își ia toți banii, chiar dacă stă pe bară
FCSB
Gigi Becali nu poate scăpa de el, oricât s-ar accidenta! » Cum s-a asigurat Chiricheș că își ia toți banii, chiar dacă stă pe bară

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (36)
Nagyvagany
Nagyvagany  •  29 Septembrie 2023, 20:27
Postat de tomitan pe 29 Septembrie 2023, 07:17

Eu le-as propune urmatorul lucru , regiunea HarCov sa aiba autonomie timp de 5 ani.Toti banii de la comunitate sa ramana acolo ,dar nici sa nu primeasca nimic de la bugetul de stat, inclusiv tot ce inseamna ,pensii,asigurari de sanatate,subventii energie etc. La pariu ca dupa primele 6 luni o sa fie prinsi si ciomagiti toti din UDMR? Domnii de la UDMR sa le explice si votantilor un lucru ,cum este posibil ca suma venita de la bugetul statului ,intrarile sa fie mult mai mare decat taxele datorate bugetului ,iesirile ,asta ptr o regiune ce se vrea autonoma. Daca iesirile ,taxele,catre buget ,erau mai mari decat intrarile ,puteau ridica pretentii,dar tu cand esti pe post de asistat social mai tupeul sa ridici pretentii de autonomie? In afara de 5 judete care produc ceva mai mult ,restul fara ajutor de la stat ar intra in faliment. Ptr dl.Antal : 1.daca s-ar da autonomie ,oare armata de udmr isti din aparatul central unde si-ar gasi un alt job? 2.oare cat va fi salariul domniei sale in cazul unei autonomii?Comunitatea maghiara este pregatita sa sustina doar din propriul buzunar aparatul administrativ condus de dl.Antal?3.cu sistemul de sanatate cum faci? Tratezi oamenii cu pălincă si aspirină ,că estd mai ieftin? PS. Inainte sa viseze la Cataluña,Corsica si Tirolul de Sud , mai bine s-ar uita la Kosovo.Care este nivelul de trai? In afara de scandaluri cu sârbii , dpdv econmic ce produc? Nimic,zero.Sunt asistati sociali de catre Albaniasi fonduri din UE si SUA.

Stati dumneavoastra linistit, ca ambele judete produc mai mukta valoare si platesc mai multe taxe decat primesc inapoi. Aaa, ca dumneavoastra nu calculati resursele celor doua judete exploatate de firmele din Bucuresti (apropiate guvernului), care platesc taxe tot in Bucuresti? Inteleg…. Poate ca va mai documentati un pic, si apoi puneti intrebari despre autosustinerea secuilor. Oamenii de acolo nu sunt ***. Sunt harnici, oameni cinstiti. Se descurca ei si fara “ajutorul” Bucurestiului.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Tatu
Tatu  •  29 Septembrie 2023, 19:53

Felicitari dl. Primar!!

vivi.napoca1_
vivi.napoca1_  •  29 Septembrie 2023, 11:48

Da ,eu as fi de acord cu Autonomia lor ( desigur nu cum crede lumea ca ,gata nu mai fac parte din RO. ) ! Vad pe " spinarea " mea cum alții la vot orice facem tot ei câștiga și oarecum sant obligat sa ma supun lor împotriva voinței mele ! În Cluj ,în Ardeal este o alta viziune dar ma rog asta este Democrația! Este o vorba și fără sa jignesc ; E pro.....,dar E mulți!!!??? Asa ca pe undeva nu este corect ca alții sa- ți decidă viitorul ! De analizat nu repede ne repezim și " Dam cu parul" !

Vezi toate comentariile (36)
Comentează