FOTBAL  »  Superliga  »  DEZVĂLUIRI

EXCLUSIV De ce nu merge VAR? Ce au transmis tehnicienii care se ocupă de sistemul video

La jumătate dintre meciuri au fost probleme până acum cu sistemul VAR/ foto Raed Krishan
La jumătate dintre meciuri au fost probleme până acum cu sistemul VAR/ foto Raed Krishan

Articol de , , - Publicat vineri, 29 iulie 2022 13:35 / Actualizat vineri, 29 iulie 2022 14:02

Oficiali din fotbal au criticat defecțiunile pe care le-a arătat sistemul de arbitraj video în primele două etape. Tehnicienii care operează tehnologia au trimis către LPF o scrisoare în care somează Liga să oblige cluburile să-și pregătească stadioanele pentru VAR, altfel nu vor dispărea problemele.

EAd, societatea care deține drepturile TV pentru campionatul românesc, a achiziționat mașinile și tehnologia necesare pentru arbitraj video, dar VAR nu funcționează la parametrii maximi la noi deoarece cluburile nu și-au pregătit stadioanele pentru sistemul acesta.

Decizie de ultimă oră în Bănie » Ce surpriză: CS Universitatea Craiova vine în casa FCSB-ului!
DECIZIE
Decizie de ultimă oră în Bănie » Ce surpriză: CS Universitatea Craiova vine în casa FCSB-ului!

„Să se priceapă, nu doar să țină cheile!”

E concluzia dintr-o scrisoare pe care tehnicienii care operează VAR au trimis-o către LPF. Ei atenționează instituția că e nevoie ca arenele să fie puse la punct și adaptate la tehnologia nouă, altfel defecțiunile vor persista în etapele viitoare. „În prima etapă am avut probleme tehnice pe șase dintre cele opt stadioane pe care au fost disputate meciuri" e atenționarea din scrisoare.

Specialiștii roagă Liga să le solicite cluburilor care nu au avut stadioanele în regulă să se asigure că la următoarele partide cu VAR de pe terenurile lor să aibă, cu cinci ore înaintea meciurilor, specialiști în electrică, în montarea fibrei optice și în rețelistică de internet. „Ca să nu ne mai trezim că discutăm cu niște simpli păstrători de chei ai unor casete cu echipamente despre care nu știu să ofere nicio informație!”, s-au plâns tehnicienii care gestionează aparatura pentru arbitraj video.

Primăria i-a acuzat pe ei

Cluburile au avut nevoie de o acreditare VAR pentru stadioanele lor încă dinainte de începutul campionatului. Chiar dacă au obținut-o, arenele nu au fost chiar în regulă la jocurile oficiale. Au existat defecțiuni la Mediaș, CFR Cluj, FC Argeș, FC Botoșani, Arena Națională. Iar la Arad au fost fluctuații ale tensiunii electrice care au afectat sistemul video. 

În prima etapă, la partida FCSB-U Cluj, „centralul” Barbu a fost asistat de un fel de „VAR în orb”, adică arbitrii video aveau la dispoziție imaginile și puteau să comunice cu oficialul principal de pe teren, numai că el nu a putut să revadă nicio fază pe monitorul de la marginea terenului. 

Cum doar „centralul” e responsabil pentru decizii, VAR nu a putut să-l atenționeze că unele momente meritau să fie revăzute. Barbu a ratat un penalty pentru FCSB la un henț în careu al lui Romario și nu l-a eliminat pe Sorin Șerban, de la gazde, autorul unui fault extrem de dur.

Primăria a transmis un comunicat în care a aruncat vina pe tehnicienii responsabili de arbitrajul video, care ar fi conectat greșit niște cabluri. „Oamenii noștri s-au aflat la Arena Națională, dar cei de la VAR le-au spus că n-au nevoie de ajutorul lor”, a susținut instituția. 

„Nu e cel mai ieftin VAR”

Faptul că sistemul nu a funcționat la toate meciurile i-a determinat pe unii dintre cei care s-au simțit nedreptățiți să se plângă sau să ironizeze tehnologia. „Cred că avem cel mai ieftin VAR din lume”, a spus Adrian Mihalcea, antrenorul Chindiei Târgoviște. 

Afirmația l-a deranjat pe Orlando Nicoară, șeful EAd: „Nu e cel mai ieftin VAR, e a doua cea mai scumpă tehnologie din lume. Oricum, toate sistemele pentru arbitraj video sunt aprobate de FIFA, nu poți să lucrezi cu ceea ce vrei tu. Și nu ai cum să-ți iei VAR fals, făcut pe vapor. Noi am plătit pentru achiziționarea acestei tehnologii și îi rog pe oficialii cluburilor să nu mai comenteze în necunoștință de cauză”. 

EAd are trei mașini echipate pentru arbitrajul video. Pentru că în duminica trecută au fost programate patru partide, aceea dintre Sepsi și FC Argeș nu a avut VAR. EAd a încercat să închirieze o mașină din străinătate pentru jocul de la Sfântu Gheorghe, fără să reușească. 

Cinci faze pe care le-a corectat VAR până acum:

MeciulArbitrulFaza
U Craiova - Sepsi 2-2Radu PetrescuMateiu a fost eliminat după consultarea VAR
CFR - Rapid 1-0Sebastian ColțescuRapid a primit un penalty la un henț al lui Hoban
FCSB - U Cluj 1-1Marian BarbuA anulat un gol pe care Chipciu îl înscrisese cu mâna
Mioveni - Farul 0-2Florin AndreiA acordat penalty la un fault al lui Garutti asupra lui Dragoș Nedelcu
Mioveni - Farul 0-2Florin AndreiToma, de la gazde, a luat "roșu" după ce arbitrul a consultat VAR

Citește și:

Știm zilele și orele la care FCSB, CFR, Craiova și Sepsi joacă în turul III din Conference League » Roș-albaștrii, singurii programați miercuri

Becali s-a pus pe treabă după calificarea cu Saburtalo: „Cum m-am trezit am dat 3-4 telefoane pentru jucători” + Răspunsul celor de la UTA la oferta pentru Miculescu

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
mihneailie030
mihneailie030  •  29 Iulie 2022, 21:58

Suntem în România, d, aia nu merge... Dacă eram într-o țară civilizată, mergea. Firma care se ocupă e precis relația cuiva, e a cuiva, cu epoleți, etc. Jenant.

msdr
msdr  •  29 Iulie 2022, 17:21

asta arata cel mai bine cum se face verificarea stadionelor de catre LPF/FRF cand se dau licenetele pt sezonul urmator. Ma indoiesc ca e de la tehnologia VAR care functioneaza perfect la altii

Stefan21
Stefan21  •  29 Iulie 2022, 16:15

Pai firma asta minune nu a fost in stare sa asigure functionarea in parametri normali pe Național Arena, la Vascautii din Deal nici nu se pune problema sa functioneze...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează