FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB VS STEAUA

Puiu Iordănescu: Fără Edi, FCSB nu e Steaua! Cu Edi, FCSB e Steaua :)

Anghel Iordănescu a ajuns la 71 de ani, pe care i-a împlinit în luna mai
Anghel Iordănescu a ajuns la 71 de ani, pe care i-a împlinit în luna mai

Articol de , , - Publicat joi, 19 august 2021 21:50 / Actualizat joi, 19 august 2021 22:11

Deși în ultimii ani s-a poziționat clar în disputa dintre CSA și FCSB, susținând că "sunt două formații diferite și n-am cum să dau la o parte CSA Steaua, echipa unde am crescut și m-am format", când fiul său era în negocieri finale cu Gigi Becali a asimilat FCSB ca fiind Steaua

FCSB sperie rivalele cu numirea lui Iordănescu: „S-au blindat, e clar!”
FCSB
FCSB sperie rivalele cu numirea lui Iordănescu: „S-au blindat, e clar!”

Disputa ultimului deceniu în fotbalul românesc, FCSB versus CSA Steaua, privind identitatea celui mai mare club din țară, capătă noi dimensiuni, după venirea lui Edi Iordănescu la gruparea patronată de Gigi Becali.

Iar semnalul a fost dat chiar de una dintre cele mai importante figuri din istoria Stelei, Anghel Iordănescu. Nimeni altul decât tatăl actualului antrenor instalat la FCSB.

Puiu a avut păreri ferme în ultimii ani, după ce Becali a pierdut marca în instanță. Iordănescu a delimitat în mod clar, în luările de poziție publice, cele două formații și nu a susținut niciodată că e vorba despre faptul că FCSB și CSA Steaua sunt, de fapt, una și aceeași echipă.

Exemple:

FEBRUARIE 2020

"Trebuie să-mi spună juriștii dacă FCSB e Steaua! Să-mi spună oamenii care decid în instanță care este situația. Eu n-am cum să uit sau să scot din sufletul meu CSA Steaua. Eu am ajuns la Steaua când se numea CCA, când avem 10 ani. Eu acolo m-am format, acolo am crescut și n-am cum să dau la o parte Clubul Sportiv al Armatei Steaua"

IULIE 2020

"Pentru mine, FCSB e o echipă cu jucători valoroși, cu jucători tineri, care pot să producă un fotbal adevărat. Sunt un suporter, într-un fel, și al FCSB-ului, dar evident că FCSB și CSA Steaua sunt echipe diferite"

MAI 2021

"Am văzut că Gigi Becali încerca prin toate mijloacele să se opună promovării Stelei. Nu l-am înţeles. El, care totuşi a apărut la Steaua cu mulţi ani din urmă, adus de Gică Hagi. La început nu se pricepea la fotbal, dar încet, încet, se ataşase foarte mult de Steaua stând între noi. Ca dovadă că ulterior a ajuns să devină investitorul FCSB-ului"

Fără să fie implicat, nici el, nici altcineva din familia sa la FCSB, Iordănescu separa fără echivoc cele două echipe.

După ce Gigi Becali a început negocierile cu Edi Iordănescu și după ce devenise evident că va prelua echipa, Puiu a avut o ieșirea publică la DigiSport. Iar în explicațiile pe care le-a dat a spus: "E doar decizia lui Edi dacă va ajunge să semneze sau nu cu Steaua, dar...", moment în care a fost întrerupt de moderator și atenționat că e vorba despre FCSB.

Chiar și atunci, Iordănescu a oftat și a luat o pauză de câteva secunde. Întrebat apoi explicit de editorialistul GSP, Cristi Geambașu, cum se mai situează în acest diferend, Puiu și-a nuanțat serios poziționarea pe care o avusese până ca fiul său să fie în cărți la FCSB. "Nu pot eu să răspund dacă FCSB e Steaua, dar o situație asemănătoare am văzut că e și la Craiova, chiar și la Rapid înțeleg că mai există un alt Rapid", a adăugat Iordănescu. 

1993e ultimul an în care Anghel Iordănescu a lucrat la Steaua, a fost antrenor principal în acel sezon, '92-'93, și a câștigat titlul, terminând la 4 puncte de Dinamo, la 15 de U Craiova și la 18 de Rapid, iar în Cupa Cupelor a ajuns până în "sferturi"

DE CE E IORDĂNESCU LEGENDĂ PENTRU STEAUA

Puiu Iordănescu: Fără Edi, FCSB nu e Steaua! Cu Edi, FCSB e Steaua :)

A petrecut 17 ani în Ghencea:

PerioadaStatut
1962-1968Jucător la juniori
1968-1982Jucător la seniori
1984-1986Antrenor secund
1986-1990Antrenor principal
1992-1993Antrenor principal

Locul 3 all-time ca jucător

JucătorMeciuri Liga 1Goluri Liga 1
1. T. Stoica36843
2. M. Lăcătuș35798
3. A. Iordănescu317155
4. Șt. Sameș27420

Locul 2 all-time ca antrenor

AntrenorMeciuriProcent victorii
1. E. Ienei31163%
2. A. Iordănescu16880%
3. D. Dumitriu10567%
4. V. Pițurcă10152%

7trofee a câștigat Iordănescu ca antrenor al Stelei, fiind pe locul 2 all-time, la egalitate cu Gheorghe Popescu și Țiți Dumitriu, primul fiind Emeric Ienei (9)

Nici un moment la FCSB...

Iordănescu are aproape o viață petrecută la Steaua, dar nici măcar o zi la FCSB. Din ianuarie 2003, de când Becali a luat clubul și până în prezent, Puiu n-a fost implicat direct sub nicio formă, deși a avut mereu o relație extrem de apropiată de Gigi.

În schimb, doi dintre cei 3 fii ai săi au fost la FCSB: Edi Iordănescu ca secund cu Ilie Dumitrescu, Lăcătuș și Ilie Stan, iar Alexandru a fost la grupa 1994 a clubului. 

... dar a trădat pentru Rapid

Puiu Iordănescu: Fără Edi, FCSB nu e Steaua! Cu Edi, FCSB e Steaua :)

În schimb, Anghel Iordănescu a fost autorul unui gest, în urmă cu mai bine de 20 de ani, care i-a șocat pe suporterii steliști. A dat curs ofertei venite din partea lui George Copos și a preluat-o pe Rapid din calitatea de antrenor principal. 

N-a stat foarte mult pe banca giuleștenilor, însă a avut timp să joace o "dublă" celebră, împotriva lui Liverpool, în Cupa UEFA. S-a jucat în turul 2 preliminar, după ce Rapid trecuse de Mika Aștarak, din Armenia. S-a pierdut calificarea, dar după două jocuri extrem de echilibrate, 0-1 în Giulești și 0-0 pe Anfield. 

Printre elevii lui Puiu de atunci se numărau Răzvan Lucescu, Isăilă, Măldărășanu, Pancu, Sergiu Radu, în vreme ce Gerard Houllier îi avea sub comandă pe Carragher, Michael Owen, Robbie Fowler, Heskey, Ziege. 

Edi Iordănescu, prima conferință de presă la FCSB

FCSB a câștigat o legendă: „Țin iar cu ei! CSA Steaua e nou-înființată”

Mihai Stoica, reacție imediată după ce Edi Iordănescu l-a chemat pe banca celor de la FCSB: „N-am crezut că există ceva sau cineva care să facă asta”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (54)
doar...titi
doar...titi  •  20 August 2021, 12:03
Postat de mario78a pe 20 August 2021, 08:31

Cand va pleca de la SC FC FCSB SA tot de la SC FC FCSB SA va pleca , nu de la STEAUA. Ne place sau nu cat timp pe tricourile lor este trecut FCSB si o cruce NU ARE CUM SA FIE STEAUA!!! AMIN

de la steaua bucuresti ..nu are cum sa mai plece , ca denumirea steaua bucuresti nu mai e disponibila conform instantei!!eventual csa steaua !!

magic4ever
magic4ever  •  20 August 2021, 10:52

Daca ne luam dupa statistici ca jucator si ca antrenor,Anghel Iordanescu este mai legenda pentru Steaua* decat Marius Lacatus...

magic4ever
magic4ever  •  20 August 2021, 10:52

Daca ne luam dupa statistici ca jucator si ca antrenor,Anghel Iordanescu este mai legenda decat Marius Lacatus...

Vezi toate comentariile (54)
Comentează