FOTBAL  »  Superliga  »  EXCLUSIV GSP

Raphael Stănescu rămîne cu picioarele pe pămînt: "Succesul nu-mi va lua minţile"

Articol de , - Publicat marti, 08 februarie 2011 00:00 / Actualizat luni, 07 februarie 2011 23:13

Raphael Stănescu a povestit ce vrea de la viaţă, speră să ajungă mai bun ca Xavi şi şi-a conturat profilul ca fotbalist şi ca tînăr de viitor

Raphael Stănescu este cel mai tînăr fotbalist din lotul dinamovist şi jucătorul care a impresionat cel mai mult şi mai rapid în cantonamentul din Antalya. Fotbalistul de 17 ani şi jumătate a acceptat să-şi dezvăluie concepţiile în faţa suporterilor dinamovişti.

- Rafa, ce a însemnat pentru tine să debutezi în Liga 1 în tricoul lui Dinamo la 16 ani?
- Cea mai mare bucurie a mea în 2010. Mi s-a îndeplinit un vis. De fapt, îmi trăiesc visul, fiindcă de cînd m-am apucat de fotbal am ţinut şi am vrut să evoluez la Dinamo.

"Părinţii sînt idolii mei"

- Mai resimţi emoţiile începutului de carieră?
- Da, fiindcă am puţine minute la echipa mare. Cred că e normal ca la vîrsta mea să ai emoţii, vrei să marchezi cumva evenimentul, să nu te faci de rîs. Sper că pînă acum am reuşit lucruri frumoase.

- Cît de mult te ajută că părinţii tăi au fost sportivi de performanţă?
- Ei sînt idolii mei. Îi iubesc şi îi stimez enorm. Nu doar că m-au învăţat ce e bine şi ce e rău, dar m-au ajutat şi în sport. Ce să fac, cum să mănînc, să dorm etc. Sînt cei mai importanţi oameni din viaţa mea, dar vreau să-i depăşesc!

- Cum de te-ai născut în Germania?
- Mama şi tata au plecat imediat după '90 acolo pentru un trai mai bun, aşa că eu şi sora mea ne-am născut la Degendorf, lîngă Munchen. Sînt bavarez, ca să zic aşa. Păcat de faptul că nu ştiu germana, am plecat la 3 ani de acolo.

- Regreţi că n-ai rămas în Germania?
- Şi da, şi nu. Acesta a fost destinul meu. N-am mai fost acolo de atunci, dar sper să mă reîntorc curînd. Cum o să fac rost de bani, mă duc acolo într-o vacanţă.

"Nu sînt Adrian Cristea al doilea"

- Cînd te-ai prezentat împreună cu ceilalţi puşti din echipă ai zis că visul tău e să ajungi la AC Milan. De ce?
- E echipa mea preferată. Asta vreau eu, să ajung la nivelul de a fi titular la Milan. Îmi place Ronaldinho. Poate că avem ceva puncte comune. Păstrînd proporţiile, probabil tehnica.

- Te avantajează momentul actual de la echipă, cu infuzia aceasta de tineri?
- Ăsta este momentul meu! Eu sînt singurul care poate profita. Trebuie să mă pregătesc bine pentru ca domnul Ioan Andone să se uite şi să aibă încredere în mine.

- Ce-ai tu în plus faţă de ceilalţi puşti ai clubului?
- E greu să descriu, mai ales că nu mă uit sau nu-i critic pe alţii. Eu încerc să-mi fac treaba cît mai bine.

- Ce aşteptări ai de la sezonul de primăvară?
- Aş vrea să prind echipa mare, să joc cît mai bine şi să bifez multe meciuri. Ar fi tare de tot!

- Ţi-a plăcut comparaţia cu Adrian Cristea după primul gol din Turcia?
- Nu e nici o legătură între mine şi el, chiar dacă am numărul 20 acum. Mă stimulează doar fotbalul şi să-mi fac treaba cît mai bine. Eu trebuie să arăt că merit să joc cît mai mult, nu să fiu al doilea Adrian Cristea. Trebuie să joc fotbal pentru echipă, nimic altceva.

- Nu ţi-ai dori să fii «noul Prinţ» al «cîinilor»?
- Nu, deloc. Cu tot respectul, nu vreau să mă compar cu Adrian, pe care-l stimez enorm. Eu sînt prea mic acum, sînt un copil.

"Nu le am cu cluburile"

- Cum este Raphael Stănescu cel din afara stadionului?
- Liniştit, ca orice băiat care face sport. Nu sînt clubber, dacă la asta vă refereaţi prin întrebare. Recunosc, mai merg la «majoraturi» cînd sînt invitat, cu prietenii. Amicii mei sînt şi ei oameni liniştiţi.

- Ce cadou îţi doreşti la 18 ani?
- Să fiu sănătos şi să am evoluţii bune în fotbal. În rest, nimic, doar să fie şi ai mei sănătoşi.

- Ce maşină vrei să-ţi iei?
- Nu m-am gîndit. Una cu patru roţi. Nu contează modelul, cînd o să am bani o să-mi cumpăr una drăguţă.

- Eşti internaut, fan facebook?
- Aşa şi aşa. Nu sînt înnebunit după aceste lucruri.

"Am tehnică de invidiat"

- Crezi că succesul te va schimba în următorii ani?
- Sper că nu. Sînt un băiat modest, n-are cum să mă ia capul.

- În ce campionat ţi-ai dori să evoluezi?
- Italia sau Spania. Pe lîngă Milan, îmi mai place şi Barcelona.

- Ai fost comparat deja cu Xavi.
- Domnul antrenor Sorin Popescu de la juniori m-a asemănat cu Xavi. E mare diferenţa acum, dar vreau să-l depăşesc pe catalan. Şi pot asta!

- Care sînt calităţile tale?
- Tehnica de invidiat, clarviziunea, faptul că lovesc mingea bine cu ambele picioare.

- La ce nivel ţi-ar plăcea să ajungi?
- Champions League. Şi să joc la campionate mondiale şi europene.


"E bine că mi se explică şi nu sînt certat"

- Am văzut că te închini mereu înainte de a intra pe teren. Eşti credincios?
- Da. Fără Dumnezeu nu pot şi nu poţi face nimic în viaţă!

- Crezi că Dinamo poate ajunge un Arsenal de România? Dacă se va continua promovarea tinerilor veţi ajunge cel mai tînăr grup din prima ligă.
- Ar fi frumos. Grădiniţa trebuie să demonstreze ce poate. Ne responsabilizează presiunea asta. Să vedem în meciuri oficiale, să nu ne lăudăm prea mult.

- Cum e relaţia cu antrenorul?
- Domnul Ioan Andone mă încurajează mereu. Cînd greşesc, îmi explică, nu mă ceartă, ceea ce înseamnă mult fiindcă aşa nu-mi pierd încrederea. Mă stimulează cînd vorbesc cu dînsul. Şi toate vorbele frumoase care s-au spus despre mine în ultima vreme mă aprind, vreau mereu mai mult, să arăt că nu sînt minciuni.

- Te recomanzi ca dinamovist cu acte în regulă. Ce jucător ţi-a plăcut cel mai mult din istoria "cîinilor"?
- Sînt foarte mulţi, mi-e să nu uit vreunul dacă îi zic. Dar un respect deosebit o să-i port mereu lui nea Cornel Ţălnar, care m-a promovat la 16 ani la Dinamo 2, apoi la echipa mare. Pe dînsul îl port în suflet.

"Peste tot în lume, echipele aruncă tinerii în luptă. Dar schimbările se fac în timp, aşa că Dinamo are nevoie în continuare de jucătorii cu experienţă de la care să învăţăm"
Raphael Stănescu, mijlocaş Dinamo

"Merg cu metroul, cu tramvaiul, sînt un tînăr obişnuit care stă la coadă, are respect pentru cei mai în vîrstă şi are dragoste de familie"
Raphael Stănescu, mijlocaş Dinamo

Familie 100% dinamovistă
Tatăl mijlocaşului ofensiv, Orlando, a jucat şi el fotbal la Dinamo. "Era foarte talentat, dar a avut ghinion. Ar fi putut ajunge mare jucător", au declarat Răducioiu şi Lupescu, colegi de generaţie. O accidentare care nu i-a dat pace i-a curmat repede cariera, iar acum Stănescu senior este magazioner la Dinamo 2. Mama sa a practicat tirul de performanţă. Bunicul său este un înfocat suporter al "cîinilor". "Probabil cînd mă voi căsători o să-mi iau soţie tot dinamovistă", s-a amuzat puştiul.

Crişan vrea să fie noul Tamaş
Fundaşul Raul Crişan (23 de ani), adus în această iarnă în Ştefan cel Mare, speră să devină om de bază la Dinamo: "Îmi place Tamaş, e un jucător foarte bun. E greu să spui că ai un idol, trebuie să iei de la fiecare cîte ceva bun! Cînd vrei să ai rezultate, trebuie să te odihneşti şi să fii pregătit! La antrenamente se face selecţia, trebuie să dai tot ce ai mai bun".

"Avem şansă că nu mai sînt vedete!"
George Ţucudean, revenit după împrumutul la UTA, îşi doreşte să rămînă în Ştefan cel Mare. "Sperăm să ne impunem şi noi, cei tineri, şi să ajungem titulari. E mai bine fără vedete la echipă, aşa avem şi noi şanse să jucăm. Îmi place Ibrahimovici şi sper să ajung măcar la jumătate din ce joacă el", a zis atacantul de 20 de ani.

Moţi s-a lovit
Veşti proaste pentru dinamovişti: Cosmin Moţi s-a accidentat la meciul cu Gyeongnam (0-0), suferind o contractură musculară în minutul 75 al partidei. După ce-a fost consultat de către staff-ul medical, stoperului i s-a transmis să ia o pauză de trei zile. Dar nu există pericolul să se agraveze situaţia.

Ghionea e liber
Sorin Ghionea, 31 de ani, şi-a reziliat ieri contractul cu FC Rostov, din cauza restanţelor financiare. Ex-stelistul a fost propus lui Dinamo, şefii păreau interesaţi de el, dar jucătorii "cîinilor" le-au transmis conducătorilor că nu-l vor printre ei pe fostul căpitan al echipei din Ghencea. Ghionea mai este vizat pentru transfer şi în Grecia, şi în Ucraina, fiind acum liber de contract.

Amical pentru brazilieni
Azi, de la ora 15:00, este amicalul cu Olimpia Ljubljana. Ando ar fi vrut să amîne partida pentru 13 februarie, cînd i se vor întoarce 7 jucători de la loturile naţionale, dar slovenii nu mai sînt la data respectivă în Antalya! Tehnicianul are de gînd să-i testeze o repriză şi pe cei 5 brazilieni, în frunte cu atacantul Carlos Martins, propuşi de la o selecţionată a sud-americanilor, aflată în cantonament în Turcia.


Inbox
- Zie Diabate şi-a amînat cununia civilă, care urmează să fie pe 17 februarie, la o săptămînă distanţă de data prevăzută iniţial. Ivorianul a fost dat peste cap de extinderea cantonamentului de către şefi.
- Duminică seara, Cristi Borcea i-a scos pe antrenori şi pe jucători la o masă de peşte în Antalya. Acţionarul a ciocnit şi un pahar de vin cu băieţii, fiind mulţumit de cum s-au pregătit în Turcia.
- Florentin Petre: "Am văzut că lui Dinamo îi merge bine, acum să dea Dumnezeu să fie linişte, asta e cel mai important! Mă bucur că echipa nu mai primeşte gol".

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
dinamovistulflorin
dinamovistulflorin  •  08 Februarie 2011, 11:26

Ar trebui ca Ando sa-i dea mai multa incredere lui RAFA si sa joace din ce in ce mai mult la echipa mare. RAFA daca esti SERIOS vei ajunge MARE !!!

blessy
blessy  •  08 Februarie 2011, 09:16

Rapha, tine minte, nu intra pe mana fec.alienilor ca esti rupt. Uita-te ce a patit Mutu cu ei. Tine-te tare si departe de ei. Daca esti bun nu ai nevoie de intermediari, vin ofertele la tine. Doamne ajuta!

mircea_deca
mircea_deca  •  08 Februarie 2011, 08:43

sunt cu picioarele pe pamant....infipti in glia stramoseasca......... cap n-au ...ce le mai trebuie... dinamo va construi ...o f. buna echipa de b.........

Vezi toate comentariile (6)
Comentează