FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV Istoria secretă a Rapidului: blaturi pentru câștigarea primelor două titluri. Mărturii incredibile: „Hai, mă, copii să facem egal!” + regia tovarășilor Pădureanu și Lucescu

Articol de - Publicat marti, 22 august 2023 11:24 / Actualizat marti, 22 august 2023 13:58

Decenii de-a rândul, fanii Rapidului s-au mândrit cu imaginea de dizidenți, de susținători ai unui club onest aflat tot timpul în opoziție față de sistemul corupt din fotbalul românesc. Astăzi, Gazeta publică două mărturii noi, remarcabile, potrivit cărora Rapid a beneficiat de aranjamente în sezoanele istorice în care clubul a obținut primele două titluri de campioană

La 86 de ani, legendarul Mircea Dridea are o memorie fenomenală. Știe pe de rost ziua, luna și anul meciurilor importante din cariera sa, își amintește perfect când a marcat cu Liverpool în Cupa Campionilor, când a câștigat cele 3 titluri de campion cu Petrolul, când a debutat la națională și când a părăsit-o, dezamăgit de umilința de la Zurich (1-7).

Gigi Becali n-a mințit, chiar sunt nemulțumiți de staff! Ce i-au transmis jucătorii patronului
FCSB
Gigi Becali n-a mințit, chiar sunt nemulțumiți de staff! Ce i-au transmis jucătorii patronului

Tot timpul elegant în discurs și atitudine, fostul mare atacant al Petrolul a evitat mereu controversele. În toate interviurilor acordate de-a lungul timpului, Dridea s-a ferit să vorbească despre partea întunecată a meseriei de fotbalist. Blaturile nu există, practic, în amintirile sale dintr-o carieră impresionantă. 

142 de goluria înscris Mircea Dridea în cele 272 de meciuri jucate pentru Petrolul în prima ligă. Dridea este pe locul 15 în topul clasamentul marcatorilor all-time din Liga 1

Pe finalul emisiunii GSP Live din 18 iulie 2023, Dridea a fost rugat să discute despre aranjamentele oculte petrecute în anii ’60 în prima ligă din România. Inițial, s-a eschivat și a mutat subiectul înspre anii Cooperativei, când fotbalistul Dridea era retras de multă vreme. Reporterul a insistat, iar invitatul i-a aruncat o privire tăioasă.

Reporter: Povestiți-mi dacă v-ați lovit de meciuri aranjate în cariera de jucător. 
Dridea: (Se uită cu severitate la reporter și nu spune nimic)…

V-ați uitat la mine foarte sever. A fost prima privire severă pe care mi-ați aruncat-o în dimineața asta.
(Zâmbește) Da?!

Da, da. V-ați uitat foarte sever ca și cum ziceți: „Ce vrea, domnule, ăsta de la mine? De ce mă pune să spun asta?”.
(Se freacă secunde bune la ochi cu ambele palme, întârziind răspunsul) Da… Este un exemplu, dar nu știu dacă e bine…

Istoria secretă a Rapidului: blaturi pentru câștigarea primelor două titluri. Mărturii incredibile: „Hai, mă, copii să facem egal!” + regia tovarășilor Pădureanu și Lucescu
Mircea Dridea are o memorie incredibilă la 86 de ani

Puteți să-l spuneți fără nume dacă vă e mai ușor…
Am avut un joc cu una din echipe… Era sfârșit de campionat, noi eram campioni. Meciul era la Ploiești. Nea Ilie (n.r. - Ilie Oană, legendarul și influentul antrenor al Petrolului, aflat în acel moment fără angajament după demiterea de la națională) era prieten bun cu antrenorul lor (n.r. - Valentin Stănescu). Ni s-a spus: „Măi, copii, hai, mă, sunt amărâți ca noi. Sunt echipă muncitorească. Hai să ne vedem de treabă, să facem un meci egal!”. Și am făcut, într-adevăr, un meci egal.

Nu cumva echipa adversă a câștigat campionatul în meciul ăla?
Ba da. (Zâmbește conspirativ) Dar considerați că n-am spus nimic…

A fost 1-1?
0-0. Eu și cu Mișu Ionescu am stat în tribună. (Mustăcește) Am avut temperatură.

Ați băut rece înainte de meci?
(Răspunde hâtru) Am băut după meci.

Rică Răducanu a sugerat blatul

Meciul la care se referă Dridea a intrat în istoria Rapidului. Petrolul - Rapid 0-0 s-a jucat în iunie 1967 în ultima etapă. Petrolul era campioana en-titre, însă nu mai avea nicio miză în acel final de sezon. Înainte de joc, Rapid era lider cu două puncte și trei goluri avans față de Dinamo, care juca pe teren propriu cu UTA. 

Istoria secretă a Rapidului: blaturi pentru câștigarea primelor două titluri. Mărturii incredibile: „Hai, mă, copii să facem egal!” + regia tovarășilor Pădureanu și Lucescu
Cronica meciului Petrolul - Rapid 0-0 din ziarul Sportul

Rapid a făcut egal și a devenit campioană pentru prima dată în istorie. „Meciul s-a terminat de aproape jumătate de oră, dar de aici, din biroul de unde scriu aceste rânduri, aud neîntrerupta manifestație a miilor de suporteri ce și-au întovărășit echipa la acest meci care putea să însemne totul sau nimic”, scria Valentin Păunescu, trimisul Gazetei la Ploiești.

Conform mărturiei lui Dridea, Petrolul s-a asigurat că meciul va însemna „totul” pentru Rapid. Undeva, printre rândurile cronicii lui Păunescu, se subînțelege ajutorul dat de ploieșteni. „Dinu, Jamaischi și Codreanu au alcătuit o linie de mijloc sufocantă pentru intențiile de acțiune ale adversarilor, reducând aproape la zero activitatea liniei adverse Iuhas, Badea și Dragomir. Badea, în special, n-a contat în echipa sa în acest meci. Chiar și un junior ar fi dat mai mult”. 

Apaticul Badea era înlocuitorul lui Dridea, rămas în tribune „cu temperatură”.

De-a lungul timpului, mai mulți jucători rapidiști au vorbit despre intensitatea extraordinară a partidei de la Ploiești care a adus primul titlu din istoria clubului. Fundașul Ilie Greavu a povestit: „Am jucat în ultimele treizeci de minute cu un nod în gât. Fiecare minut care ne apropia de titlu mi se părea fără sfârșit. Acea jumătate de oră a fost cel mai greu examen din viața mea”. 

Totuși, într-un interviu acordat în 2020 pentru Fanatik, Rică Răducanu a lăsat de înțeles că și rapidiștii au fost informați și implicați în noncombatul decis în vestiarul adversarilor: 

„A venit Niki Dumitriu la mine când ieșeam după pauză și-mi zice «Băi, Rică, aveți grijă la apărare, că noi, la atac, ținem 0-0»… (râde)”

Istoria secretă a Rapidului: blaturi pentru câștigarea primelor două titluri. Mărturii incredibile: „Hai, mă, copii să facem egal!” + regia tovarășilor Pădureanu și Lucescu
Rapid, campioana României din 1967

Mărturia lui Mutică: blat cu Pădureanu și Lucescu

După titlul din 1967, Rapid a mai câștigat două cupe (1972, 1975), apoi a început declinul, iar până în 1990 clubul a petrecut opt sezoane în Divizia B. Următorul titlu a venit la 32 de ani distanță de primul, cu Mircea Lucescu pe banca Rapidului. 

În sezonul 1998-1999, Dinamo - cu Cornel Dinu pe bancă - a fost lider până în etapa a 28-a, însă a pierdut meciul direct cu Rapid din Ștefan cel Mare și a ratat titlul. Cele două rivale au terminat campionatul cu un număr impresionant de victorii: Dinamo a câștigat 26 de meciuri din 34, în timp ce Rapid a avut 28 de partide câștigate. 

Una dintre victoriile formației lui Mircea Lucescu a fost la Bistrița, pe un stadion unde se câștiga extrem de greu dacă jocul se disputa corect. Pe 17 octombrie 1998, în etapa a 10-a, Rapid a câștigat cu 4-2 în fața Gloriei lui Jean Pădureanu. Dorel Mutică a marcat golul trei al oaspeților și a fost desemnat de Gazetă „Omul meciului”, însă - la 25 de ani distanță - fostul fundaș central a mărturisit în direct la GSP Live că partida a fost aranjată. 

Moderator: Ai jucat în vreun meci aranjat?
Mutică: Aș fi ipocrit să spun că nu.

Povestește-ne un meci aranjat, dar nu da nume.
Am și marcat în meciul ăla. Nu știu dacă e bine să spun contra cărei echipe… O echipă de prin mijlocul României. Am câștigat cu 4-2, era în deplasare și am dat și un gol.

Știați de dinainte că trebuie să câștigați meciul ăla?
Da, da, da.

Istoria secretă a Rapidului: blaturi pentru câștigarea primelor două titluri. Mărturii incredibile: „Hai, mă, copii să facem egal!” + regia tovarășilor Pădureanu și Lucescu
Mutică, în dreapta, alături de Iencsi și Șumudică

Meciul Gloria - Rapid 2-4 este singurul care corespunde descrierii lui Mutică. Contactat de Gazetă după această mărturie, Gheorghe Leahu - fundașul stânga al Gloriei intrat pe teren în repriza a doua a partidei - a confirmat: „În sezonul ăla au venit la Bistrița mai mulți jucători de la Rapid. Vasile Popa, Cezar Zanfir, Târțău… Țin minte că la pauză mi-a zis nea Jean: «Intră și rezolvă jocul!». Înțelegerea era să pierdem la două goluri diferență”. 

În momentul intrării lui Leahu pe teren, scorul era 2-2. Ionel Ganea marcase ambele goluri ale Gloriei și era golgeterul Ligii 1, însă peste doar două luni avea să se transfere la Rapid!

La finalul jocului, jurnalistul Daniel Nanu scria în Prosport: „Rapid și Gloria au luat, încă o dată, la mișto fotbalul și meseria de fotbalist. Scenariul a fost unul scris prost și montat întocmai. Gazdele au deschis scorul, așa de ochii tribunei, bineînțeles, prin Ganea, golgheterul vopsit al Gloriei, fotbalist care trebuie să regrete de mama focului că Gheata de Aur s-a desființat”. 

Am marcat cu mult noroc astăzi. Nu sunt mulțumit de jocul echipei, chiar dacă e o victorie prețioasă, la fel ca oricare alta obținută în deplasare. Mi-a plăcut Ganea, care ne-a pus din nou mari probleme
- Mircea Lucescu, la finalul meciului Gloria - Rapid 2-4

Istoria secretă a Rapidului: blaturi pentru câștigarea primelor două titluri. Mărturii incredibile: „Hai, mă, copii să facem egal!” + regia tovarășilor Pădureanu și Lucescu
Ionel Ganea în duel cu Narcis Răducanu, după transferul de la Gloria Bistrița la Rapid

Secundul lui Luce: „Pădureanu punea tot la dispoziție”

Fără ca publicul să știe, Jean Pădureanu și Mircea Lucescu erau legați de o relație strânsă de prietenie, cimentată în 1980, când Gloria ar fi ajutat Corvinul Hunedoara să promoveze în prima ligă. „Legenda spune că a doua zi după meci, venite de la Hunedoara, au intrat în gara Bistrița 16 vagoane de fier beton și alte câteva de zgură. Nu le-am văzut, dar toată lumea era convinsă că erau răsplata bistrițenilor pentru victoria Corvinului”, declara în 2015 Constantin Sănduță, fostul președinte al Consiliului Județean pentru Educație Fizică și Sport Bistrița-Năsăud, pentru Sportul bistrițean. 

Istoria secretă a Rapidului: blaturi pentru câștigarea primelor două titluri. Mărturii incredibile: „Hai, mă, copii să facem egal!” + regia tovarășilor Pădureanu și Lucescu
Copos, Lucescu și jucătorii Rapidului celebrează titlul din 1999

În 1981, în paralel cu postul de la Corvinul, Mircea Lucescu era numit și selecționer al României, iar naționala avea să facă mai multe cantonamente la Bistrița. Mircea Rădulescu, secundul lui Lucescu în acel mandat, a povestit pentru Gazetă: „Bistrița a avut meritele ei la calificarea naționalei la Euro 84. Lucescu și Pădureanu erau în relații tovărășești foarte bune. Pe vremea aia au fost cluburi și conducători care au oferit din proprie inițiativă condiții pentru pregătirea naționalei. 

Jean Pădureanu era foarte apropiat de echipa națională. La Bistrița, îmbinam odihna, peisajul și condițiile excelente de nutriție. Mergeam cu avionul până la Târgu Mureș, apoi ne lua un autocar. Ne cazau, după care ieșeam toți la o masă câmpenească la o gospodărie agricolă. Pădureanu punea tot la dispoziție, ne simțeam foarte bine. Evident, făceam și un meci tactic de pregătire cu Gloria”. 

Lista aranjamentelor lui Lucescu

Mărturia lui Dorel Mutică se adaugă pe o listă de dezvăluiri despre aranjamentele făcute de echipele lui Mircea Lucescu. În ultimii anii, patru foști antrenori și jucători au povestit în direct la GSP Live meciuri trucare cu știința actualului antrenor de la Dinamo Kiev.

În 2018, Nae Stanciu - fost căpitan la Rapid - a povestit că a jucat într-un meci Rapid - Rocar care trebuie să se termine la egalitate pentru a ajuta echipa finanțată de Gigi Nețoiu să se salveze de la retrogradare. Partida s-a terminat la egalitate, 1-1, spre nemulțumirea fanilor rapiștilor care au acuzat un aranjament.

Istoria secretă a Rapidului: blaturi pentru câștigarea primelor două titluri. Mărturii incredibile: „Hai, mă, copii să facem egal!” + regia tovarășilor Pădureanu și Lucescu
Lucescu, antrenorul campion al României cu Rapid în 1999

Tot în 2018, Claudiu Vaișcovici - atacant la Dinamo la finalul anilor ’80 - a dezvăluit că a participat la un blat între Dinamo și satelitul ei, SC Bacău, meci care trebuie să se încheie cu scorul de 0-0. Vaișcovici a declarat că la pauză, sătul de mascarada din prima repriză, a amenințat că va marca în repriza secundă, însă nu a mai primit nicio pasă, iar la final a fost tachinat ironic de Lucescu: „Ai văzut, mă, că n-ai putut să dai gol?”. 

În 2020, fostul antrenor al lui Oțelul Galați, Ioan Sdrobiș, a mărturisit că, la presiunile lui Vasile Ianul și Mircea Lucescu, a acceptat un aranjament cu Dinamo, cu scor corect 3-3, pentru a se salva de la retrogradare. Potrivit lui Sdrobiș, Lucescu a decis scorul și marcatorii în vestiarul Oțelului, scopul fiind ca Rodion Cămătaru să iasă Gheata de Aur a Europei. 

Anul trecut, mărturia lui Sdrobiș a fost întărită de Benone Dohot, portarul lui Dinamo în sezonul în care Cămătaru a ieșit Gheata de Aur. Acesta a declarat în direct că a fost portarul de sacrificiu care a trebuit să încaseze 19 goluri în meciuri trucate jucate pentru a-l ajuta pe Cămătaru să ajungă în numai două luni de la 17 la 44 de goluri și să-l depășească pe austriacul Toni Polster (39 de reușite) în ierarhia europeană. 

CITEȘTE ȘI

Mărturie senzațională despre Gheata de Aur falsă a lui Cămătaru. Portarul lui Dinamo: „Eu am fost mielul de sacrificiu. Știam și minutele golurilor, erau stabilite să nu producă revoltă în tribune”
DINAMO
Mărturie senzațională despre Gheata de Aur falsă a lui Cămătaru. Portarul lui Dinamo: „Eu am fost mielul de sacrificiu. Știam și minutele golurilor, erau stabilite să nu producă revoltă în tribune”
VIDEO EXCLUSIV Detalii șocante din vestiar la un meci aranjat de Mircea Lucescu: „A intrat și ne-a zis că trebuie să dea gol Cami în minutul 1, ăla în minutul 10…”
GSP LIVE
VIDEO EXCLUSIV Detalii șocante din vestiar la un meci aranjat de Mircea Lucescu: „A intrat și ne-a zis că trebuie să dea gol Cami în minutul 1, ăla în minutul 10…”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (170)
iobag
iobag  •  23 August 2023, 22:40
Postat de lefter_popescu pe 22 August 2023, 22:43

Amice, asta e cusurul tău...nu știi ca tocmai Iliescu s-a opus desființării cluburilor staliniste steaua și Dinamo la propunerea lui Cornel Dinu . Acesta dorea desființarea ca pe o răzbunare personala și nu pt a se face dreptate. Cat îl privește pe Ion Iliescu el , ca mulți alții, se dădea rapidist pentru ca asa dadea bine la popor dar era un iubitor al celor doua cluburi.

La care popor sa se dea bine prietene cu o echipa ca rapid care are 3 fani jumate? :))) mai lasa etnobotanicele. Apropo, vezi ca iliescu a fost rapidist pentru ca tatal lui a lucrat la cfr, ca multi alti comunisti din anii 30

Danemarca_Albania_2_0
Danemarca_Albania_2_0  •  23 August 2023, 21:28
Postat de freddy pe 23 August 2023, 20:38

Trol plin de tupeu. Suntem în mizeria asta și din cauza unora ca tine. Sa te iei de mână cu ciobanul ca sunteți din aceeași speță. Niște mincinoși ordinari plini de tupeu. Diferența e ca ala are bani. Rău faceți însă amândoi. Ticăloșenie de om ce ești!

Ti-am mai zis ma, nu tine cu "ba tu". Tocmai ai fost prins mintind cu ticalosie maxima ca as avea eu mai multe conturi pe libertatea etc. La asa cioban, asa p(r)ostac, cum e turcul si pistolul etc. DEZGUSTATOR!

freddy
freddy  •  23 August 2023, 20:38
Postat de Danemarca_Albania_2_0 pe 23 August 2023, 18:49

Fugi si cere sportul de rusine de la "f3rma". IAR AI FOST PRINS IN FLAGRANT SI TE-AI FACUT DE RAS.

Trol plin de tupeu. Suntem în mizeria asta și din cauza unora ca tine. Sa te iei de mână cu ciobanul ca sunteți din aceeași speță. Niște mincinoși ordinari plini de tupeu. Diferența e ca ala are bani. Rău faceți însă amândoi. Ticăloșenie de om ce ești!

Vezi toate comentariile (170)
Comentează