FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP. Singurul antrenor care i-a pregătit pe Dobrin și pe Hagi împlinește 85 de ani: „Diferența între ei a fost făcută de...”

Articol de , , - Publicat marti, 12 ianuarie 2021 10:00 / Actualizat marti, 12 ianuarie 2021 10:45

Născut pe 12 ianuarie 1936 la sud de Dunăre, în Kalipetrovo (Bulgaria), într-o familie de aromâni, Tănase Dima a copilărit la Curtea de Argeș, localitate în care trăiește și acum. După o carieră modestă de jucător, a început rapid una de antrenor.

A avut șansa de a lucra încă de la juniori cu Nicolae Dobrin, apoi, peste ani, la Sportul, a pregătit un alt mare „greu”, pe Gică Hagi. Este, de altfel, unicul tehnician care i-a antrenat, la echipe de club, atât pe „Prințul din Trivale”, cât și pe „Rege”. A mai făcut-o și Ienei, însă nea Imi l-a „avut” pe Hagi doar la națională.

La 85 de ani pe care-i împlinește chiar azi, Tănase Dima se păstrează într-o formă spirituală extraordinară. Glumește la tot pasul și rememorează cu ușurință întâmplări din urmă cu 40, 50 sau chiar 60 de ani.

„Am driblat COVID-ul”

- Bună seara, domnule Dima, la mulți ani! Ce mai faceți? Cum e viața la 85 de ani?
- Foarte frumoasă, mulțumesc pentru urări!

- Ați driblat COVID-ul până acum?
- Slavă Domnului, da. Am fost mai sprinten decât copiii mei, care au fost depistați pozitiv. Ce să le fac?, ei se mișcă mai greu. (se amuză)

- Privind retrospectiv, cu ce rămâneți după o viață în fotbal?
- Cu satisfacția de a fi lucrat, cu rezultate bune și foarte bune, alături de cei mai mari jucători și antrenori români. Asta, bineînțeles, după ani de trudă, de sacrificii.

La Pitești, trebuia să câștigăm titlul și în '78, când Steaua ne-a întrecut la golaveraj. Din nefericire, am pierdut un meci la Oradea pentru că trebuia să-l pierdem, ca să nu pice Bihorul. Altfel, cu măcar un punct scos atunci, am fi fost noi campioni.
- Tănase Dima

Tănase Dima, despre Nicolae Dobrin: „Un suflet sensibil, un artist”

- S-o luăm pe îndelete. Dobrin la FC Argeș.
- În '61, în calitate de secund la echipa mare, eram și „principal” la formația de tineret a clubului. Iar acolo am descoperit această minune de om care a fost Nicolae Dobrin.

+13 FOTO

- Era un copil de 14 ani, pe atunci.
- Da, un suflet extraordinar de sensibil, de emotiv, de modest. După un an, debuta deja în prima divizie. Mă mândresc că am contribuit, fie și puțin, la modelarea lui Gicu.

În '79, la celebrul Dinamo - Argeș 3-4, eu schimbasem deja tabăra, eram în Ștefan cel Mare. Am regretat că am pierdut titlul, dar a fost bine că măcar trofeul s-a dus la Pitești.
- Tănase Dima

- Cum l-ați caracteriza în trei cuvinte?
- N-am nevoie decât de unul: artist!

„Din nefericire, în cariera lui Dobrin sunt prea mulți de dacă”

- Ce avea atât de deosebit?
- O inteligență în joc absolut ieșită din comun. Inventa execuții care efectiv nu se pot antrena. Era definiția spectacolului. De asta a și vrăjit atât de mulți oameni, din toată țara, nu doar suporteri ai Argeșului. Părea să aibă o baghetă magică prin care fermeca și balonul, și inimile spectatorilor.

- Ce i-a lipsit să se realizeze cu adevărat?
- S-a născut prea devreme! Dacă ar fi putut să joace și el în străinătate, sunt convins că ar fi ajuns un mare fotbalist al Europei. El a fost oricum imens, însă n-a avut parte de o recunoaștere pe măsură, întrucât a evoluat numai în Divizia A.

Când îl judecăm pe Dobrin, e bine să analizăm ce a făcut el pe teren. Aceeași discuție e valabilă și la Maradona. Ce rost are să le scoatem în evidență părțile negative? S-au dat cumva sfinți? Au fost genii, însă tot oameni, cu diverse păcate.
- Tănase Dima

- Poate dacă pleca la Real, în 1973...
- Din nefericire, în cariera lui Dobrin sunt prea mulți de dacă. Dacă era lăsat la Real, dacă juca la Mondialul din '70, dacă... dacă... dacă...

"DA, S-A IMPLICAT TOVARĂȘA"

- Apropo, din ce cunoașteți, de ce n-a fost folosit deloc în Mexic?
- O fi avut și Gicu o parte de vină, însă nici colectivul nu l-a ajutat să se integreze în tot ce însemna atmosfera unei Cupe Mondiale într-o țară cu o climă atât de diferită, cu atât de multe tentații...

+13 FOTO

În afara lui Hagi și Dobrin, i-am mai pregătit pe Dudu Georgescu, Radu II, Dinu, Augustin, Mulțescu, Dragnea, Cazan, Iorgulescu, Coraș, Mircea Sandu, Dorinel Munteanu, Mihali și mulți, mulți alții. Cum să nu fii satisfăcut?
- Tănase Dima

- Revenind la oferta Realului, e adevărată legenda că Elena Ceaușescu s-a opus cel mai vehement?
- Așa am auzit și eu. Ea ar fi zis că „Dobrin e bun național și nu poate fi înstrăinat”. Vă dați seama la ce nivel de popularitate era „Gâscanul” pe atunci, dacă tovarășa îl considera bun național!

- Oricât ne-am dori, nu putem evita întrebarea: Dobrin sau Hagi?
- Pele sau Maradona? Messi ori Cristiano?

Gică Hagi și calitățile aromânilor

- Totuși...
- Sunt niște diferențe. La ascensiunea lui Gicu am asistat încă la început. Cu Hagi am lucrat relativ târziu, din '84, când el era deja format. În plus, Gică e aromân, ca și mine, nu pot fi obiectiv sută la sută.

- Nici nu vă cerem asta. De ce cariera lui Hagi e mult mai spectaculoasă, dincolo de faptul că a avut oportunitatea de a pleca din țară în '90?
- Cred că a avut ceva ce Dobrin nu putea avea, niște calități specifice aromânilor. Adică perseverență, dăruire, ambiție. Dobrin a avut o boemie care nu l-a ajutat mereu.

+13 FOTO

- Fanii lui Dobrin susțin că Hagi n-a umplut niciodată stadioanele cum o făcea „Prințul din Trivale”.
- Nu pot fi de acord. Un exemplu. Abia mă dusesem la Sportul, iar la un meci a asistat și soția mea. La final, a venit la mine și mi-a zis: „Păi, ce hal de echipă e asta, de vin numai rudele în tribune?!”. Ușor-ușor, în principal datorită lui Gică, tribunele s-au umplut și în Regie. E adevărat, parcă Dobrin avea un magnetism superior. Mai țineți, totuși, cont și de epoci. Una era în anii '60-'70 și alta în '80-'90.

Man, Coman, Cicâldău și alții ca ei trebuie lăsați să plece în străinătate, aici nu știu cât mai pot progresa. În plus, ratarea unor transferuri îi poate afecta emoțional. Și uite așa apare regresul în carieră.
- Tănase Dima

Icoana Dobrin și silenzio Mutu

- Pe Adi Mutu l-ați prins la Pitești? Că ați fost acolo în mai multe funcții, și antrenor, și în conducere...
- Nu.

- Îl putem compara cu Dobrin sau cu Hagi?
- Am o rugăminte: vorbim despre ce vreți, dar nu despre Mutu! Nu vă supărați...

- Nu ne supărăm. Atât mai întrebăm: v-a supărat cu ceva, v-a jignit, v-ați certat?
- Nici, nici, nici. Am spus cândva că Dobrin rămâne ca o icoană pentru fotbalul românesc, iar în fața lui Mutu nu poți rosti o rugăciune, oricât te-ai strădui. Îmi mențin părerea!

Grupa de calificare la Mondiale n-ar fi grea. Doar Germania mă pune pe gânduri. Problema e la noi! Am mare încredere în Rădoi. E un băiat serios, dârz, carismatic, pasionat, disciplinat. Bine ar fi să-l ajute și echipa, altfel...
- Tănase Dima

„Balaci n-a avut pe nimeni lângă el”

- Un alt fotbalist care s-a apropiat valoric de Dobrin și de Hagi?
- O să dau un răspuns banal, Balaci. L-am cunoscut bine pe Ilie, deși nu l-am antrenat nicăieri. Prin anii '70, Argeșul și Craiova mergeau mereu în cantonament la Herculane. Toate aniversările le făceam împreună. Balaci a fost mare, mare de tot, avea și el niște calități excepționale!

+13 FOTO

- Parcă simțim că ar urma și aici un „totuși”...
- Mai degrabă, tot un „din păcate”, ca la Gicu. La Ilie a fost aceeași problemă, că nu s-a putut transfera în străinătate. Plus acea accidentare gravă pentru vremurile respective. Dar parcă și el ar fi trebuit să aibă grijă mai multă de propria persoană. Sau să fi avut pe cineva care să-l strunească în anumite momente.

- Puteți detalia?
- Balaci a fost un orgolios, ca mai toți marii jucători. Însă mândria lui depășea uneori limitele. Conștient de valoarea lui, afișa o atitudine de superioritate care deranja. Sigur, dacă apucai să-l cunoști, vedeai că și el e un suflet sensibil.

„Să ne revedem pe stadioane”

- Dintre antrenorii cu care ați colaborat, de care ați fost cel mai apropiat?
- Aici chiar n-aș vrea să nedreptățesc pe careva. De la toți am învățat ceva. Bine, am avut și de la cine învăța. Piști Covaci, Valentin Stănescu, Angelo Niculescu, Titi Ardeleanu, Nelu Nunweiller... Numai oameni de calitate.

- Echipa de suflet?
- Am iubit toate cluburile la care am activat. Dar, per total, pot spune că la FC Argeș m-am afirmat, la Dinamo m-am desăvârșit, iar la Sportul m-am împlinit.

- Cum se zice „La mulți ani!” în aromână?
- Ăăă, „Tră mulţă ańi!”

- Tră mulţă ańi, domnule Dima!
- Din toată inima vă mulțumesc! Și hai să terminăm o dată și cu pandemia asta, că tare mi-e dor de un meci pe stadion!

Titlul se decide între Steaua, CFR și Craiova. E dificil de anticipat câștigătoarea, sunt prea mulți factori în discuție. Terenuri grele în ianuarie-februarie, accidentări, eventuale îmbolnăviri de covid... Plus prostia cu înjumătățirea punctelor în play-off. Cine din lumea civilizată mai procedează la fel?!
- Tănase Dima

+13 FOTO

CV Tănase Dima

  • s-a născut pe 12 ianuarie 1936, la Kalipetrovo (Bulgaria)
  • între 1952 și 1961, a fost legitimat la Flamura Roșie Curtea de Argeș
  • în '61-'62, a fost secundul lui Ştefan Vasile la FC Argeş; în acel sezon a debutat Dobrin în L1
  • tot ca asistent la FC Argeș (1970-1978) a colaborat cu Titus Ozon, cu Florin Halagian (alături de care a câştigat primul titlu pentru FC Argeş, în '72) și cu Ştefan Coidum
  • a stat pe banca piteştenilor la celebrul FC Argeş - Real Madrid 2-1, din octombrie '72
  • la Dinamo ('78-'81), a lucrat cu Ion Nunweiller, Angelo Niculescu și Valentin Stănescu
  • în '81-'82, a activat la Chimia Rm. Vâlcea, inclusiv ca "principal"
  • la Sportul ('84-'87), ca secund al lui Constantin Ardeleanu, a contribuit la obținerea celor mai bune rezultate ale "studenților" în L1: locul 3 în '85 și locul 2 în '86
  • a stat pe bancă la Sportul - Inter Milano 1-0, în septembrie '84
  • în '86-'87, a fost inclusiv "principal" al trupei din Regie
  • la Flacăra Moreni ('87-'88), a lucrat ca asistent al lui Ion Nunweiller
  • în '88-'89, revine în Trivale ca Dumitru Nicolae Nicușor
  • la FC Olt (1989-1990), "principal" în turul campionatului; după decembrie '89, echipa din Scornicești este desființată
  • activat în mai multe mandate la loturile naționale de tineret și olimpic
  • din 1996, e fondator, antrenor și președinte la Sporting Pitești, club privat care i-a lansat, printre alții, pe Raț, Maftei, Sepsi sau Chipciu
RETRO GSP. Singurul antrenor care i-a pregătit pe Dobrin și pe Hagi împlinește 85 de ani: „Diferența între ei a fost făcută de...”
infografie FC Arges anii '70

Dănuț Lupu: „Eu spun că la fotbal au fost «împăratul» Dobrin, «regele» Balaci și restul! Balaci a fost mai mare decât Hagi!”

CITEȘTE ȘI ALTE EPISOADE DIN RETRO GSP

RETRO GSP. 87 de ani de când debutul lui Baratky la națională ne putea face să pierdem Mondialul din '34: "Ne-au turnat ungurii!"

RETRO GSP. 35 de ani de când Steaua începea fantasticul traseu către triumful de la Sevilla. De ce eroul din Danemarca n-a prins loc în fotografia oficială cu trofeul?

RETRO GSP. 91 de ani de la nașterea celui mai cinstit și mai ghinionist jucător din istorie

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
200748401087864
Gabriel Degeratu  •  12 Ianuarie 2021, 12:15

La multi ani,domnule profesor Tanase Dima ! ..La un meci, Halagian i-a zis lui Dobrin ca il menajeaza si i-a permis lui Gicu sa plece din cantonament. Insa ni s-a accidentat un jucator, iar a doua zi aveam meci de la ora 11:00. Halagian m-a trimis sa il caut pe Dobrin si sa il aduc inapoi la echipa ca trebuie sa intre si sa joace. Eu stiam pe unde sa-l caut pe Gicu, dar in noaptea aia nu l-am gasit deloc.Am dat in cele din urma de Dobrin pe la 6 dimineata. Am intrat in locul unde era si i-am spus ca e groasa rau si ca trebuie sa se intoarca la echipa si sa intre sa joace. Gicu a inceput sa rada si m-a intrebat daca stiu cat e ceasul? El primise liber, dar mi-a zis ca merge la echipa dar sa nu il auda apoi pe Halagian ca nu il lasa doua zile sa se odihneasca. Gicu a intrat din primul minut, iar la pauza deja aveam 3-0. In minutul 50 Halagian l-a schimbat, pentru ca meciul era castigat cu al nostru Dobrin dupa o noapte de petrecere" rememora Tanase Dima. Cu multa nostalgie,pentru profesor ! MULTA SANATATE,DOMNULE PROFESOR !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează