FOTBAL  »  LIGA 2  »  RETRO GSP

RETRO GSP. 87 de ani de când debutul lui Baratky la națională ne putea face să pierdem Mondialul din '34: "Ne-au turnat ungurii!"

Articol de , - Publicat joi, 29 octombrie 2020 11:08 / Actualizat joi, 29 octombrie 2020 11:24

Pe 29 octombrie 1933, România disputa primul meci din istorie în preliminariile unui campionat mondial. Asta pentru că la turneul inaugural, în '30, s-a mers pe bază de invitații. A participat cine a vrut, că oricum au vrut puțini, din pricina drumului lung și periculos până în Uruguay.

Pentru CM Italia '34, România a avut de jucat într-o grupă cu Iugoslavia și Elveția. Câte o singură partidă cu fiecare. Iar de calificat se calificau primele două clasate, deci important era să nu terminăm ultimii.

EGALI PE TEREN

În prima dispută din grupă, Iugoslavia și Elveția au remizat, 2-2, la Belgrad. Apoi, noi ne-am deplasat la Berna. Și am făcut tot 2-2, goluri Sepi (18'), Dobay (67'), după o confruntare pe care am dominat-o și pe care o puteam câștiga lejer, în ciuda unui arbitraj defavorabil.

La câteva zile după partidă, regretele românilor s-au transformat în furie. Motivul? Adversarii au contestat dreptul de joc al lui Iuliu Baratky, aflat chiar la debutul în naționala noastră, și au solicitat să câștige cu 3-0, la "masa verde"!

"ABSURD!"

"Elvețienii au pretenții absurde, Baratky a respectat toate normele în vigoare. În cel mai rău caz, meciul se va rejuca. Și poate e mai bine, că de astă-dată n-o să-i mai iertăm", se scria în Gazeta Sporturilor din acea vreme.

În spatele memoriului depus de elvețieni au stat niște antrenori unguri, care cunoșteau exact situația lui Baratky! Dar ce criterii nu îndeplinea Giussy?

+10 FOTO

BUCLUC CU CETĂȚENIA

În vara anului 1933, cel ce avea să devină prima "Minune Blondă" a fotbalului autohton tocmai se întorsese în campionatul nostru. Evoluase excelent timp de 5 sezoane la Hungária Budapesta, actuala MTK, însă din pricini familiale revenise la Oradea. Semnase nu cu CAO, ci cu mai slab cotata Crișana.

Chiar și așa, selecționerul Costel Rădulescu nu-l putea ocoli. Mai trebuia rezolvată o singură problemă. Cetățenia!

Se pare că, în anii petrecuți în Ungaria, Baratky a renunțat la cetățenia română, condiție pusă de vecinii noștri pentru a-l folosi în naționala lor. Când a vrut să joace pentru noi, el a reprimit imediat cetățenia română.

"DECIZIE MONSTRUOASĂ!"

Totuși, FIFA a considerat că a existat o schimbare a cetățeniei, nu o redobândire a ei, iar conform regulamentelor în vigoare Iuliu ar fi trebui să stea 3 ani pe bară, înainte să joace pentru altă reprezentativă. Drept urmare, n-a dictat repetarea duelului cu Elveția, ci pierderea acestuia cu 0-3!

"O monstruoasă decizie dată de FIFA! Nu doar ungurii și-au băgat coada, ci și italienii. În calitate de gazde ale turneului final, au tot interesul să se califice Elveția, care va asigura minimum 10.000 de spectatori și cel puțin încă pe atâția turiști, care timp de două săptămâni vor cheltui o grămadă de bani în Italia", încerca Gazeta o explicație a hotărârii forului suprem.

+10 FOTO

OUT DOI ANI

Chiar dacă a venit abia pe 24 aprilie 1934, anunțul n-a avut darul de a-i descumpăni pe români. Dimpotrivă, i-a ambiționat și mai tare. După numai 5 zile, Dobay și compania au învins Iugoslavia la București, 2-1, și s-au calificat la Mondiale, de pe locul secund.

Baratky n-a mai fost folosit deloc în reprezentativa României până în august 1935. N-a stat, așadar, în carantină decât doi ani, pentru că în tricoul Ungariei evoluase ultima oară în iulie '33.

De ce doi, și nu trei, cum prevedea regulamentul? Un compromis, probabil, între FIFA și Federația de la București, după tot scandalul început în urmă cu exact 87 de ani.

"Giussy a fost mare, mare de tot. Cel mai mare! Peste Dobrin, peste Balaci, peste Hagi. El nu avea pregătire şcolară, făcuse doar patru clase primare, însă era un băiat extraordinar. N-avea aere de vedetă, deşi parcă te hipnotiza mereu"
Ioan Costea, fost coleg la Rapid

29 octombrie 1933, preliminarii CM 1934, grupa a 6-a
Elveția - România 2-2 (0-1) / 3-0 la "masa verde"
Au marcat: Hufschmid (75'), Hochstrasser (84'-pen) / Sepi (18'), Dobay (67')

Elveția: Séchehaye - Minelli, Weiler - Hufschmid, Gilardoni, Bielser - Känel, Sandoz, Hochstrasser, Abegglen, Rochat. Selecționer: Karl Rappan
România: Zombory (Ripensia) / 58' Püllöck (Crișana) - Vogl (Juventus), Gh. Albu (Venus) - Morawetz (RGMT), Kotormany (Ripensia), Lakatos (Ripensia) - Bindea (Ripensia), Baratky (Crișana), Sepi (U Cluj), Bodola (CAO), Dobay (Ripensia). Selecționer: Costel Rădulescu

Stadion: Wankdorf (Berna). Spectatori: 15.000. Arbitru: Broeckman (Olanda)

5.000 de oameni în fața redacției

Cum partida de la Berna n-a fost transmisă la radio, o mulțime de suporteri ai reprezentativei s-au adunat în fața redacției Gazetei Sporturilor pentru a afla cât mai rapid amănunte. Ziarul scria că "interesul a fost uriaș, aproape 5.000 de oameni au blocat circulația pe strada Anghel Saligny, timp de mai multe ore", în așteptarea veștilor primite prin telefon din Elveția. "Ne bucură că echipa noastră stârnește asemenea pasiuni, deși vacarmul din stradă a ținut în loc lucrările redacției până târziu în noapte", a mai notat Gazeta din 30 octombrie 1933.

"Baratky a fost complect șters. N'a reușit să se impună un singur moment, deși se conta pe o largă contribuție. S'au scremut munții... Vedeta Crișanei este sub reputația cari i s'a creiat"
caracterizarea jocului lui Baratky din Gazeta de pe 30 octombrie 1933

"A băut mult Giussy, a și fumat... Cred că avea zile în care fuma și trei pachete! Chiar și în condițiile astea, a jucat până la aproape 40 de ani. Un talent cum nu cred că se va mai naște!"
Ioan Costea, fost coleg la Rapid

CV Iuliu Baratky

  • Data/locul naşterii: 14.05.1910 (Oradea)
  • Data/locul decesului: 14.04.1962 (București)
  • Echipele în tricoul cărora a evoluat la seniori: Stăruința Oradea (1927-1928), Hungária Budapesta (1928-1933), Crișana Oradea (1933-1936), Rapid București (1937-1944), Carmen București (1944), Rapid București (1944-1945), Libertatea Oradea (1946-1947), RATA Târgu-Mureș (1948)
  • 20 meciuri/13 goluri pentru România
  • 8 meciuri/0 goluri pentru Ungaria
  • 155 meciuri/100 goluri în prima divizie din România
  • 82 meciuri/52 goluri în prima ligă din Ungaria

Performanţe

  • a câștigat de 6 ori Cupa României cu Rapid
  • e jucătorul cu cele mai multe goluri marcate în finalele de Cupa României - 10 goluri
  • a cucerit un titlu de campion în Ungaria (1929), cu Hungária Budapesta
  • a marcat un gol în România - Cuba 3-3, de la turneul final al CM 1938

RAPID. În ce stadiu al lucrărilor se află arena de aproape 40 de milioane de euro din Giulești

CITEȘTE ALTE POVEȘTI DIN RETRO GSP

RETRO GSP. 35 de ani de când Steaua începea fantasticul traseu către triumful de la Sevilla. De ce eroul din Danemarca n-a prins loc în fotografia oficială cu trofeul?

RETRO GSP. 46 de ani de la Hamburg - Steagul Roșu Brașov 8-0, cel mai îngrozitor eșec din istoria fotbalului românesc! "Nici drogați nu puteam juca atât de slab!"

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (17)
2719519908363981
Sebastian Ravensburg  •  30 Octombrie 2020, 10:54
Postat de iobag pe 30 Octombrie 2020, 01:19

Tu esti constient ce inseamna faptul ca in 1934 exista campionat de fotbal profesionist in tara doar de 2 ani? Fotbalistii buni de la nationala veneau in mare parte de la Timisoara, unde pana in 1918 jucau in alt campionat deja profesionist si cand au intrat in campionatul romanesc l au dominat. Era cam greu sa ai multe nume romanesti de la niste oameni care cu 16 ani in urma erau pe teritoriu strain.

Bine, inteleg (chiar daca nu cred narrativa cu romanii din Ardeal alungati de pe terenurile de fotbal). Da bine, la Bucuresti, in Oltenia, Moldova... pai in libertate mare frate, acolo de ce nu sa facut fotbal profesionist si de perspectiva? Ce tre sa recurgi la niste renegati? Si acum un pic mai serios: uite, ceea ce romanii le reprosau ungurilor in trecut (asimilare, negarea drepturilor de minoritate) - se face acum invers. Si acum daca te uiti, ii cheama Chiriches (si nu Kerekes), Keseru (in loc de Keserű), Puscas (in loc de Puskás) samd. Deci e oarecum ironic, cand vorbiti de mongoli, dar ... sa spun mai departe? Ce-ar fi, sa incepem sa ne bagam unii pe altii de seama nu numai din perspectiva proprie fiind jigniti in identitatea nationala, ci chiar ca oameni (si asta reciproc). Imi place mult, ca unii jurnalisti chiar de la GSP au aceasta mentalitate - si tot respectul meu.

iobag
iobag  •  30 Octombrie 2020, 01:19
Postat de Sebastian Ravensburg pe 29 Octombrie 2020, 21:23

pai si cat conteaza 8 ani? Sa nu ai 5 romani de nationalitate pentru nationala - pai daca nu din Ardeal, atunci din Muntenia, Moldova. Deh, iau din vest, ca oricum e mai de calitate, decat marfa noastra. Iar orasele din Ardeal auf fost cucerite, nu recucerite.

Tu esti constient ce inseamna faptul ca in 1934 exista campionat de fotbal profesionist in tara doar de 2 ani? Fotbalistii buni de la nationala veneau in mare parte de la Timisoara, unde pana in 1918 jucau in alt campionat deja profesionist si cand au intrat in campionatul romanesc l au dominat. Era cam greu sa ai multe nume romanesti de la niste oameni care cu 16 ani in urma erau pe teritoriu strain.

2719519908363981
Sebastian Ravensburg  •  29 Octombrie 2020, 21:23
Postat de belane pe 29 Octombrie 2020, 18:17

Mai frate esti ciclop ! Vezi numai din perspectiva conditiilor de astazi, hai sa nu fim lenesi si sa avem in vedere contextul : primul meci oficial consemnat de o cronica in Romania de atunci a fost in 1907, primul meci de fotbal consemnat in Transilvania a fost in 1899 (la acea vreme facea parte din Imperiul Austro-ungar si era considerata o regiune a Ungariei), primul meci oficial de fotbal din Ungaria nu stiu cand s-a disputat dar prima carte despre regulile fotbalului in limba maghiara a aparut in 1896. Principatul Romaniei in toata perioada interbelica cat si in Romania postbelica pana la sf. anilor '40 era o tara supermajoritar agrara si rurala, tu crezi ca fotbalul era la fel de popular ca in tarile sau in regiunile din Europa Centrala ? Normal ca majoritatea practicantilor si a jucatorilor de valoare ii gaseai in orasele fostelor provincii recucerite - Banat si Transilvania sau Maramuresul de Nord, tinuturi colonizate in timp cu zeci de nationalitati iar neaosii transilvaneni sau banateni majoritatea dintre ei traiau la tara si aveau alte probleme mai importante decat sa stea sa bata basica de dimineata pana seara sau sa fie "abonati" la Nemzeti Sport sau Gazeta Sporturilor, multi dintre ei probabil daca-i intrebai ce-i ala sport ei iti raspundeau : "munca!" si nu pentru ca ar fi fost inapoiati dar fotbalul nu era industria din ultimii 30 de ani la care sa poti fi expus 24 din 24.

pai si cat conteaza 8 ani? Sa nu ai 5 romani de nationalitate pentru nationala - pai daca nu din Ardeal, atunci din Muntenia, Moldova. Deh, iau din vest, ca oricum e mai de calitate, decat marfa noastra. Iar orasele din Ardeal auf fost cucerite, nu recucerite.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează