FOTBAL  »  Superliga  »  EDITORIAL

"România, ţara în care banii de la UEFA nimicesc cluburile" » Un editorial tranşant al lui Remus Răureanu

Articol de GSP - Publicat miercuri, 10 iulie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 10 iulie 2013 11:35

Premiile uriaşe din Champions League au dezvoltat afacerile patronilor, nu fotbalul.

Companiile care primesc fonduri europene nerambursabile sînt monitorizate ani de zile ca să se verifice respectarea proiectelor şi destinaţia banilor. Dacă şi UEFA ar proceda precum Uniunea Europeană, oamenii lui Platini s-ar simţi precum Mulder şi Scully într-un episod din Dosarele X, transportaţi într-o lume extraterestră.

Ar merge la Urziceni cu rezultatele Champions League ediţia 2009-2010 în faţă şi ar da peste un stadion părăsit şi părăginit, la trei ani distanţă de momentul în care UEFA trimisese acolo 20 de milioane de euro. Mergînd pe urmele banilor cu search pe google şi cu GPS, ei s-ar trezi, pînă la urmă, la 65 de kilometri mai departe de Urziceni, în faţa unui cartier nou-construit pe 120 de hectare. Green City, afacerea imobiliară pentru care Dumitru Bucşaru a sacrificat în 2011 echipa.

În episodul următor, Mulder şi Scully de la UEFA ar ajunge la Galaţi. Oţelul a primit 18 milioane de euro în 2012 pentru participarea în Champions League, 10 la sută din bugetul primăriei locale pe un an! Cum au schimbat banii europeni campioana României din 2011? Echipa e mult mai slabă decît în urmă cu doi ani, nu a investit în nici un transfer important şi are un antrenor de patru ori mai prost plătit decît era Dorinel Munteanu în 2012!

Clubul tocmai a solicitat intrarea în insolvenţă. Într-un minut de nervi, Marius Stan a susţinut că Dan Adamescu a transferat 4 milioane de euro de la Oţelul către firma sa de asigurări, acum amîndoi tac mîlc. Stan a beneficiat şi el de Liga Campionilor: după ediţia 2011-2012 a competiţiei, s-a transformat din preşedinte de club în primar. Adevărul e că UEFA nu trimite comisari să verifice utilizarea banilor din Champions League, dar consecinţe tot există. România, ţara în care banii europeni nimicesc cluburile, nu-şi mai trimite campioana direct în competiţie şi la sursa finanţelor, ci în tururile preliminare.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (14)
malkin71
malkin71  •  28 Iulie 2021, 11:14

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

abel
abel  •  10 Iulie 2013, 13:01
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Molde e echipa care a batut in ambele meciuri echipa care a umilit 4-0 pe Rapid

kossu
kossu  •  10 Iulie 2013, 12:39
Postat de vladutz13 pe 10 Iulie 2013, 12:07

Ai dreptate, masini pentru Paszkany... ce altceva nene??? stadionul e acelasi ca acum 6 ani, academia aceeasi, functioneaza dar nu produce pt echipa mare.

Scuză-mă, dar... Mașini pentru Paszkany? Ăsta își ia câte un Ferrari cam la 2-3 ani o dată, că ăsta este fixul lui. O mașină din aia costă 200.000 - 250.000 de euro max. Nu e ceva anormal la milionari, crezi că Maybach-ul lui Becali a fost primit cadou? De fapt, cred că Țucudean a cheltuit mai mult pe mașinile lui decât Paszkany sau Niculae, de pildă. Cât despre stadion: e făcut din banii clubului (deci și ai lui Paszkany), a costat peste 20 de milioane și e singurul stadion aflat în proprietatea unui club din România. Cum adică de 6 ani n-a mai făcut nimic? Știi tu vreo echipă care să-și schimbe stadionul tot la 10 ani? Steaua, Dinamo, Vaslui etc. pe ce stadioane joacă? Ale statului cumva?

Vezi toate comentariile (14)
Comentează