FOTBAL  »  Superliga  »  U CLUJ - DINAMO, LUNI, 21:00, LOOK PLUS ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

S-au muşcat între ei » Motivele care fac din U Cluj - Dinamo unul dintre cele mai tari dueluri din Liga 1

Articol de , - Publicat duminica, 03 august 2014 00:00 / Actualizat duminica, 03 august 2014 10:50

U Cluj - Dinamo reprezintă o confruntare care va cunoaşte luni al 93-lea episod al duelurilor directe, unele în care s-au obţinut rezultate istorice


Mîine seară, pe Cluj Arena, "Şepcile roşii" şi "cîinii roşii" se vor duela în confruntarea cu numărul 93 din istoria directă a celor două cluburi.

Ambele echipe sînt neînvinse în primele meciuri ale sezonului, Cupa Ligii şi campionat. Dar şi U Cluj, şi Dinamo au amintiri negre atunci cînd vine vorba de partidele directe. De ce?

- Două din cele trei înfrîngeri cu 0-8 în prima divizie au fost suferite de clujeni în duelurile cu Dinamo (1956 şi 1998), acesta fiind cel mai sever scor negativ înregistrat de ardeleni în campionat.

- Una din cele trei cele mai drastice înfrîngeri din Liga 1 suferite de "cîini" au fost în faţa ardelenilor, 0-5, în iunie 1968. Un meci de referinţă pentru Mihai Adam, autorul unui hattrick, fiindcă astfel l-a depăşit în clasamentul puncherilor pe Florea Voinea (Steaua), care marcase doar de două ori cu Petrolul, şi-a cîştigat titlul de golgeter al campionatului.

Dinamo, doar pe plus, de 3 ani
Pe terenul clujenilor au fost 46 de dueluri, 13 victorii gazdele, 13 remize, 20 de victorii Dinamo. U nu s-a mai impus în faţa roş-albilor din 1 aprilie 2011, 2-1, acasă, goluri Claudiu Niculescu şi Menassel, respectiv Dănciulescu. Au urmat 3 victorii Dinamo şi tot atîtea remize. Anul trecut, în turul ediţiei precedente, bucureştenii au cîştigat cu 6-0 în Ştefan cel Mare, producînd adversarilor cea mai severă înfrîngere din ultimii 15 ani în prima ligă.

Cote generoase la pariuri
Cotă Categorie
2 Ambele marchează
2,30 Victorie Dinamo
2,35 Peste 2,5 goluri
3 Remiză
3,40 Victorie U Cluj
4,50 Victorie Dinamo şi peste 2,5 goluri în meci
6,50 Victorie U Cluj şi peste 2,5 goluri în meci

50 de victorii are Dinamo în 92 de confruntări cu U Cluj. Alte 21 de meciuri s-au încheiat la egalitate, iar de 21 de ori au învins ardelenii

25 octombrie 1953 este data primei victorii a clujenilor, scor 4-2, pe propriul teren, pe banca ardelenilor fiind legendarul Ştefan Kovacs, aflat la începutul carierei de antrenor, iar la Dinamo era un alt "titan", Angelo Niculescu

0-0 este singura remiză albă de pe terenul clujenilor în ultimii 28 de ani, pe 29 octombrie 2011. În total, doar în 4 din cele 46 de partide cu U gazdă nu s-a marcat


Confruntarea tinerilor
Cei mai tineri antrenori din stagiunea curentă, Mihai Teja (35 de ani şi 10 luni) şi Flavius Stoican (37 de ani şi 8 luni), s-au mai întîlnit o singură dată, în returul ediţiei precedente, tot la Cluj, cînd Dinamo s-a impus cu 1-0. "Va fi un meci mult mai greu decît cele cu Chiajna şi cu Galaţiul, va trebui concentrare şi mai mare", a comentat Stoican. "I-am văzut pe jucătorii noştri determinaţi să obţină victoria", a spus Teja.

Tensiuni înainte de primul meci
Prima confruntare între cele două formaţii a avut loc pe 19 septembrie 1948, U Cluj - Dinamo (1-1), goluri Justin Zehan, respectiv Carol Bartha. Pe banca ardelenilor a stat Ştefan Cîrjan, demis cu cîteva zile înaintea meciului, dar repus în funcţie după ce jucătorii au intrat în grevă! Un gest de mare curaj pentru acele vremuri. În 1947, pe vremea cînd antrena Unirea Tricolor, împreună cu Constantin Anghelache, secretarul clubului, cei doi s-au opus preluării echipei de către Ministerul de Interne. Mai tîrziu, gestul lor s-a lăsat cu ani grei petrecuţi în puşcăriile comuniste.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (34)
unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  17 August 2014, 02:17

FORZA DINAMO ! SA BATEM LA PIATRA NEAMT SI NU E CHIAR RAU !

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  17 August 2014, 02:16
Postat de zecs93 pe 04 August 2014, 02:09

daca te uiti pe superstitii ai vedea ca meciul se va termina egal, uitate incoa la moa, pai deja primele 3 au castigat in deplasare, dupaia primele 3 au fost invingatoare gazdele, iar mai nou vor urma 3 egaluri, victoriile in deplasare le-au adjudecat: Tg Mures,Rapid,Chiajna.... alea de acasa le-au adjudecat: Steaua,Petrolul,Astra.... iar mai nou egal sa terminat PANDURII-CFR 0-0, va urma si Medias cu Iasiu tot egal si Dinamo cu U.Cluj tot egal, eu sper din tot sufletu sa bata Dinamo maine, HAI CAINII !!!

este a 3 sutea oara cand iti spun : comentezi mult si prost. abia astept sa vad a cui clona esti, tot te capturez eu ! dar banuiesc, probabil ala cu nickul ce incepe cu B si o freaca prin italia... a fost 2-3, fraiere. a batut DINAMO ! pricepi >?..))

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  17 August 2014, 02:15
Postat de unico_biancorossi pe 04 August 2014, 00:32

si inca o data repet : e meci de 2 nicicum altfel.

..)))))))))))asa a fost. desi in loc de 1-6 s-a terminat 2-3..)) tot e bine. mai naspa a fost cu ASA...

Vezi toate comentariile (34)
Comentează