FOTBAL  »  Superliga  »  HERMANNSTADT

INTERVIU „Să fii stăpânul jocului” » Marius Măldărășanu, antrenorul turului pe GSP.ro, fără secrete: de la cine se inspiră, ofertele primite, când ar pleca de la Hermannstadt

Marius Măldărășanu. Foto: Imago Images
Marius Măldărășanu. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat joi, 16 noiembrie 2023 08:23 / Actualizat joi, 16 noiembrie 2023 14:41

Declarat de cititorii GSP.ro antrenorul turului în Liga 1, Marius Măldărășanu a vorbit pentru Gazeta Sporturilor despre tehnicianul Măldărășanu, despre realizările sale la Hermannstadt, dar a comentat și eventualitatea unei posibile despărțiri de sibieni. 

Ca și sezonul trecut, pe vremea asta, FC Hermannstadt se află din nou pe un loc de play-off, 5. Înaintea unor echipe cu mari pretenții, precum campioana Farul, cu care tocmai a remizat la Ovidiu, 1-1, sau Sepsi. Mai mult, antrenorul Marius Măldărășanu are cu sibienii o serie de 15 meciuri fără eșec, în campionat (12) și în Cupa României (3).

Marius Mădărășanu: „Suntem FC Hermannstadt, nu Manchester City”

- Domnule Măldărășanu, care-i rețeta pentru un asemenea parcurs?
- Nu există o rețetă. Există doar muncă și atât. Sigur, fiind vorba de sport, ești un pic dependent și de șansă. În debutul sezonului n-am prea avut, dacă-mi aduc aminte de meciurile cu Farul, Universitatea Craiova sau Sepsi. Ratam mult. Apoi, când am ajuns să avem mai mult echilibru, am început să avem și noroc și să salvăm puncte în unele partide ca și pierdute. Mă gândesc la cea cu U Cluj, de la Sibiu, și la ultima, cea de la Ovidiu, când am egalat în prelungiri.

- Cum s-a schimbat Hermannstadt de la promovarea în Liga 1, în 2022? Sau, mai bine zis, cum a evoluat de atunci?
- Să știți că noi ne-am păstrat stilul. Poate că avem și o mai mare încredere, deși, zic eu, aici mai trebuie lucrat. Cu Farul, de pildă, am constatat la ai mei o anume teamă, un prea mare respect în prima repriză. După pauză a fost mult mai bine. Să știți că încrederea în forțele proprii se câștigă greu, ți-o aduc seriile fără eșec și noi am ajuns la 15. Dar trebuie să ținem cont și de faptul că suntem FC Hermannstadt, nu Manchester City. 

Ion Crăciunescu, scandalizat de o decizie de arbitraj din week-end: „Aoleu! N-ai cum să nu dai roșu!”
ARBITRAJ
Ion Crăciunescu, scandalizat de o decizie de arbitraj din week-end: „Aoleu! N-ai cum să nu dai roșu!”

Interviu cu Marius Măldărășanu. „Aveți grijă, că lumea vă judecă”

- Acum e stabilitate în club, liniște, nu ca anul trecut, când erau probleme cu banii. A influențat în vreun fel?
- Jucătorii trebuie să-și facă bine treaba și când sunt bani, și când apar întârzieri. Ei sunt profesioniști și se reprezintă și pe sine, nu doar clubul. Anul trecut, când eram într-o situație delicată financiar și la un moment dat nu s-au antrenat două zile le-am și spus: <Aveți grijă, că lumea vă judecă>. Acum avem un grup extraordinar. Mai sunt discuții, mai apar nemulțumiri, ca în orice colectiv. Dar pe teren dau mereu totul. Și cei noi s-au integrat rapid, grupul i-a adoptat repede.

- Cum l-ați caracteriza pe antrenorul Marius Măldărășanu? Unul defensiv, ofensiv sau genul care caută un echilibru?
- Cu siguranță unul care caută echilibrul. Așa sunt și ca om. Pun accentul pe posesie, dar vreau să am un echilibru. Nu-i ușor când pe atacul tău apare o pasă greșită, că se poate întâmpla, adversarul te prinde descoperit și-ți dă gol. De aceea ne propunem mereu să avem o siguranță defensivă atunci când plecăm în ofensivă. Sistemul meu preferat e 4-3-3, unul ofensiv, dar îl adaptăm și în funcție de adversar, și după cum ne duce jocul. Am început uneori în 4-3-3 și am terminat în 3-5-2.

De la cine se inspiră Marius Măldărășanu

- Foarte mulți oameni din fotbal, inclusiv presa, vă consideră antrenorul turului. Dumneavoastră unde vă vedeți?
- Nu-mi place să vorbesc despre mine. Prefer să vorbească faptele, rezultatele, specialiștii. Cred că este cel mai important și cu asta am spus totul.

- Ați avut, aveți vreun model de antrenor? Unul de la care vă inspirați?
- Pep Guardiola, clar. V-am spus că pun accentul pe posesie, exact ca și el. Când ai mingea cât mai mult în posesie ești stăpânul jocului. Decât să alergi tu după ea e mai bine să alerge adversarul.

„Dacă se întâmplă o ruptură?”

- Ați declarat că nu intenționați să plecați de la Hermannstadt. Ați și prelungit. Totuși, în ce condiții s-ar putea întâmpla?
- Se poate întâmpla oricând să apară oferte. Nu știu ce va fi. Acum nu-mi doresc să plec, dar numai Dumnezeu știe. Dacă se întâmplă o ruptură, dacă mă cert cu conducerea și se pune problema unei despărțiri?

- Sau vine Rapid, ori o altă echipă de top și vă face o ofertă „de nerefuzat”, cum se spune?
- Rapid merge bine și are un antrenor de top. De ce ar apela la mine? Oricum, nu mi se pare corect să vorbim despre alte cluburi, în acest context.

Marius Măldărășanu: „Domnul Mititelu nu m-a sunat niciodată”

- Am avut o informație potrivit căreia la un moment dat v-a dorit domnul Adrian Mititelu la FCU Craiova. E adevărat?
- Pe mine, domnul Mititelu nu m-a sunat niciodată. Ăsta-i adevărul. Au fost alții care mi-au luat pulsul, ca să zic așa. Dar de la domnul Mititelu n-am primit nicio ofertă. Niciodată.

- Să ne întoarcem la echipă. Care-i cel mai mare atu al lui Hermannstadt în acest moment? Și unde mai aveți de lucrat?
- Atu? Cred că omogenitatea. Jucătorii se cunosc foarte bine, se simt pe teren. De lucru cred că mai avem tot la mental. Trebuie să-și dorească să fie cât mai sus. Dar toți, fiindcă sunt unsprezece care intră pe teren.

Ce spune „Măldă” despre șansa naționalei de a ajunge la Euro 2024

- Momentan nu aveți niciun jucător la lotul național. Aveți vreunul în lot cu potențial de națională?
- L-am avut pe Opruț, până să plece în Belgia. Dar acolo a avut o perioadă dificilă, la început nu prea juca, și a ieșit din vederile selecționerului. Acum ar fi, în primul rând, Daniel Paraschiv. El a făcut deja pasul, e în lotul lărgit. Eu zic că va veni și vremea lui. Mă mai gândesc la Butean, un jucător foarte constant, care a crescut mult. De asemenea, Gabi Iancu are calități extraordinare.

- Se apropie „decisivele” cu Israel și Elveția. Ne calificăm la turneul final din Germania?
- Suntem într-un moment bun și, ceea ce este foarte important, suntem la mâna noastră. Trebuie să profităm! Nu știi când mai prinzi o asemenea grupă, accesibilă, un asemenea culoar. Le țin pumnii băieților!

Mai puteți citi:

Mihai Pintilii dezvăluie cum se face echipa la FCSB înainte de meci: „El e omul de legătură”

Ce prime de calificare la Euro 2024 au „tricolorii” » Cum se împart cele 10 milioane de la UEFA

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
badeadorian
badeadorian  •  16 Noiembrie 2023, 19:16
Postat de carol_k pe 16 Noiembrie 2023, 14:50

Un om serios si ambitios, rezultatele o arata. Va ajunge sus.

Asa este ... cu ceva ani in urma , cand il intalneam in campionatele de mini-fotbal era de o modestie si de un bun-simt iesit din comun !!! . Are un caracter unic in acest moment printre antrenorii din prima liga !!! . Poate doar Ioan Ovidiu Sabau sa fie din acelasi ''calapod'' !!! ...

carol_k
carol_k  •  16 Noiembrie 2023, 14:50

Un om serios si ambitios, rezultatele o arata. Va ajunge sus.

Rumanoschi
Rumanoschi  •  16 Noiembrie 2023, 14:45

Un tehnician promițător. Mulțumesc pentru interviu.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează