FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

VIDEO EXCLUSIV Blat cu scandal-monstru într-un derby Steaua - Dinamo, dezvăluit la GSP LIVE: „Am vorbit între noi, jucătorii, să facem egal, dar noi am încălcat înțelegerea” + dilema lui Ioan Chirilă

Bogdan Bucur // Foto: romaniansoccer.ro
Bogdan Bucur // Foto: romaniansoccer.ro

Articol de - Publicat miercuri, 19 ianuarie 2022 14:44 / Actualizat miercuri, 19 ianuarie 2022 15:28

Bogdan Bucur (51 de ani), primul fotbalist de după Revoluție care s-a transferat de la Dinamo la Steaua, a povestit în direct la GSP Live despre un aranjament între marile rivale din Liga 1, pus la cale în decembrie 1993. Blatul nu a fost respectat, însă, de steliști care s-au răzgândit după ce au înscris golul de 1-0,

În 5 decembrie 1993, Steaua a învins-o pe Dinamo cu 1-0 în derby-ul Ligii 1. Era prima etapă din retur, iar cu acest succes liderul Steaua își mărea la 7 puncte avansul față de U Craiova și Petrolul și la 8 puncte de Dinamo (locul 4), în condițiile în care încă se acordau doar două puncte la victorie.

În aceea după-amiază, pe zăpada din Ghencea au jucat 7 dintre componenții lotului de 22 pe care Anghel Iordănescu avea să-l convoace pentru Mondialul din America, din vara următoare. Prodan, Gâlcă, Panduru, Ilie Dumitrescu (la Steaua), Prunea, Mihali și Viorel Moldovan (la Dinamo) reprezentau aproape o treime din Generația de Aur care avea să ducă România în sferturile turneului final.

Golul victoriei a fost înscris de Ilie Dumitrescu în minutul 70, după ce Prunea a respins în față mingea trimisă din lovitură liberă de Gâlcă. 

„Victorie meritată a steliștilor. În tribune, doar regretul că terenul, ca și impracticabil, s-a opus unui meci în care dăruirea ambelor echipe ne-a sugerat că am pierdut un derby frumos, în care s-a jucat cu un fair-play de tip profesionist, jucătorii evitând orice accidentare”, scria Ioan Chirilă în Gazeta Sporturilor de a doua zi, înainte de a adăuga un PS curios: „Asupra stării de tensiune de după încheierea partidei, în numărul de mâine”. 

Blat cu scandal-monstru într-un derby Steaua - Dinamo, dezvăluit la GSP LIVE: „Am vorbit între noi, jucătorii, să facem egal, dar noi am încălcat înțelegerea” + dilema lui Ioan Chirilă

Ce s-a întâmplat în culisele blatului dintre Steaua și Dinamo

La 29 de ani distanță de la acel meci, un fost jucător al Stelei a recunoscut în direct la GSP Live că partida fusese aranjată de fotbaliștii celor două echipe pentru un egal. Bogdan Bucur venise la Steaua tocmai de la Dinamo, în iarna lui 1991. 

A fost doar un episod pe care foarte multă lume nu îl știe. A trecut atât de mult timp încât nici nu mai contează, o să-l povestesc. A fost un derby Steaua - Dinamo pe o vreme extrem de câinoasă, urâtă, pe zăpadă. Cunoscându-se jucătorii celor două echipe între ei, s-a hotărât să facem un meci egal. Era Halagian antrenor la Dinamo, cu Stoichiță secund. Eu eram la Steaua. 

E meciul Steaua - Dinamo 1-0, câștigat de noi cu un gol în minutul 70. A fost o lovitură liberă, Prunea a respins în față și a venit Ilie Dumitrescu și a dat gol. Ceea ce discutaserăm noi la început era să facem egal din cauza vremii, să fie totul ok. În momentul în care s-a făcut 1-0, noi n-am mai vrut să respectăm înțelegerea verbală. 

Îmi amintesc că în cabina lui Dinamo a ieșit un scandal. Halagian a făcut un scandal nemaipomenit. Striga: «Cum este posibil să fiu păcălit?!». Sunt lucruri care s-au întâmplat, lucruri pe care mulți fotbaliști nu au curajul să le spună. Dar sunt lucruri adevărate, nu le putem ține sub tăcere”, a declarat Bucur. 

Declarațiile sale confirmă ceea ce un fost oficial al lui Dinamo, actualmente angajat al FRF, a povestit de-a lungul anilor în cercurile de prieteni. „Trebuia să fie blat, dar steliștii s-au răzgândit. După gol, Halagian striga la Ienei: “Imiiiii!, Imiiiii!”. Ienei s-a făcut că nu-l aude. La final, Halagian a vrut să facă un autodenunț, a fost scandal mare în vestiar”. 

Dilema lui Ioan Chirilă: „A fost sau nu blat”

Și acum înapoi la Ioan Chirilă, jurnalistul Gazetei care a asistat la meci. Așa cum a promis, a revenit a doua zi pe tema tensiunii de după încheierea partidei: 

Blat cu scandal-monstru într-un derby Steaua - Dinamo, dezvăluit la GSP LIVE: „Am vorbit între noi, jucătorii, să facem egal, dar noi am încălcat înțelegerea” + dilema lui Ioan Chirilă

„Mai întâi a fost lansat zvonul că după terminarea partidei se vor face unele comunicări. Grupul de cronicari s-a îndreptat spre vestiar. L-am văzut pe Florin Halagian congestionat. Am deschis ușa vestiarului. Prunea, urcat pe dulăpiorul în care stau de obicei ghetele, perora în fața coechipierilor. Era evident surescitat. La un moment dat, și-a aruncat șortul spre peretele opus. 

În ușa întredeschisă, Mihali. Când l-a văzut pe Halagian în spatele meu, i-a spus cu glas tare: «Nea Florine, nu declarăm nimic Nu declara nimic!». Am revenit descumpănit. M-am apropiat de Deleanu (n.r. - Coco Deleacu, conducător la Dinamo): «Ce se întâmplă aici, Coco?».. M-a privit lung, nefiind parcă hotărât: «Întreabă-l pe Alecsandrescu (n.r. - Ion Alecsandrescu, poreclit «Sfinxul»., președinele legendar al Stelei) de ce l-a chemat pe Prunea la pauză».”. 

Apoi au început discuțiile. Se acredita ideea că s-ar fi ajuns la un acord, înainte de meci, pentru un joc egal, care acord, chipurile, nu ar fi fost respectat. Îmi era greu să accept ideea că Steaua ar fi solicitat un joc egal pe terenul său. L-am întrebat și pe Ion Alecsandrescu: 

Chirilă: „Ce e cu povestea asta legată de Prunea, în pauza meciului?”
Alecsandrescu: „M-au întrebat mulți…Lucrul nu ar fost nici măcar posibil. Întotdeauna, la pauză, eu intru în vestiarul nostru, la băieți. Este exact ceea ce am făcut și de data asta».

Chirilă: „Se spune că ambelor echipe le-ar fi convenit un joc egal, fără riscuri pe terenul greu».. 
Alecsandrescu: „Cum ne-ar fi convenit un joc egal pe terenul nostru? Afirmația că l-aș fi chemat pe Prunea la mine, la pauză, este o pură calomnie”. 

Chirilă: „A fost, deci, o furtună într-un pahar cu apă”. 
Alecsandrescu: “În ceea ce mă privește, absolut”

Și chiar dacă acest «în ceea ce mă privește» lasă o portiță deschisă, aș vrea să cred că n-a fost decât obișnuita sporovăială de care fotbalul nostru nu duce lipsă…”, concluziona Ioan Chirilă. 

Aproape 30 de ani mai târziu, unul dintre fotbaliștii Stelei de atunci confirmă, însă, că teoria blatului încălcat nu a fost o „furtună într-un pahar cu apă”.

Alte două derby-uri suspectate de blat

Meciul din 1993 nu e singurul derby asupra căruia planează dubii. Tot la GSP LIVE, Eric Linkar, fost mijlocaș la Steaua, și Adrian Porumboiu, fost arbitru, au vorbit despre alte două meciuri suspecte între Steaua și Dinamo.

Fostul mijlocaș a rememorat un meci cu cântec între Steaua și Dinamo încheiat 0-0. Partida la care se referă Lincar s-a jucat pe 15 mai 1999, în etapa a 30-a din Divizia A, pe Ştefan cel Mare.  La vremea respectivă s-a scris că acest meci trebuia să fie câștigat de Dinamo, aflată în luptă strânsă cu Rapid pentru titlu, cu ajutorul unor fotbaliști de la Steaua

„La fotbal, câteodată, apar și surprizele. Degeaba s-a jucat 16 la 6, că tot egal a ieșit. Acel joc l-am jucat și în inferioritate, dar acum nu mai contează. Eu cred că acum multe lucruri din trecut nu se mai întâmplă”, spunea Lincar. (Detalii, pe larg – AICI)

Adrian Porumboiu susține că meciul dintre Steaua – Dinamo, 3-1, din 10 mai 1997, rămas în istorie pentru momentul în care fanii „câinilor” au dat foc peluzei de pe Stadionul Ghencea, că a fost blat. 

„Am fost la un Steaua – Dinamo care a fost un blat ordinar! Atunci când au dat foc la tribune. Acel 3-1, da”, spunea Porumboiu. (Detalii, pe larg – AICI).

Citește și: 

Dinamo a anunțat despărțirea de Sorescu: „Nu ne rămâne decât să-i mulțumim pentru evoluțiile în tricoul alb-roșu!”

EXCLUSIV Culisele tranzacției dintre Dorin Șerdean și Pablo Cortacero pentru preluarea acțiunilor lui Dinamo: „Asta e miza”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (17)
6955340417817313
Stefan Ciobanu  •  20 Ianuarie 2022, 10:11

Hahaha, in tramvai, conversatie cu Stefan Feodot antrenor atunci la Victoria, cam in 1984. Ce faci la Ploiesti duminica Nea Fane? 2-0 pune pariu. 2-0 a fost.

creeperno115
creeperno115  •  19 Ianuarie 2022, 22:40

Bine ca povestiti acum ca sa nu va pedepseasca nimeni

fcsarbitrii
fcsarbitrii  •  19 Ianuarie 2022, 22:11

puneti poza cu steaua din 1993 daca tot comentati despre acea echipa nu cu cea din sezonul 95-96.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează