FOTBAL  »  Superliga  »  LICENȚA PRO

Televiziunile, revoltă în cazul celor 4 antrenori interziși: „Să ne spuneți sub ce formă să îi prezentăm"

Televiziunile, revoltă în cazul celor 4 antrenori interziși:
Televiziunile, revoltă în cazul celor 4 antrenori interziși: "Să ne comunicați forma prin care..."

Articol de , - Publicat marti, 24 august 2021 18:30 / Actualizat marti, 24 august 2021 19:01

Diferendul iscat de solicitarea Școlii de Antrenori ca antrenorii care nu dețin licența Pro să nu mai aibă voie să ofere declarații înainte și după meciurile din Liga 1 continuă să provoace valuri în fotbalul intern. 

Radu Naum s-a enervat în direct: „E penibil! Televiziunile sunt penalizate”
FC Botoșani - Rapid 0-2
Radu Naum s-a enervat în direct: „E penibil! Televiziunile sunt penalizate”

Cei 4 tehnicieni vizați de FRF sunt Mihai Iosif (Rapid), Andrei Prepeliță (FC Argeș), Marius Croitoru (FC Botoșani) și Ilie Poenaru (Academica Clinceni). 

Doi dintre ei au refuzat încă din etapa precedentă să se prezinte la interviurile realizate pentru cele 3 televiziuni deținătoare de drepturi, e vorba despre Iosif și Croitoru. Ceilalți doi au vorbit, dar există în continuarea amenințarea FRF că vor suporta sancțiuni financiare severe.

Poziția FRF a revoltat posturile TV, cele care, prin intermediul firmei care a câștigat licitația pentru drepturile Ligii 1, EAD Interactive, achită anual 28,5 milioane de euro. Acestea au luat atitudine și au semnat o adresă prin care solicită în mod oficial la interviuri, înainte de startul jocurilor, dar și la final, în mod explicit, 4 persoane de la respectivele cluburi: "Noi dorim ca domnii Iosif, Croitoru, Prepeliță și Poenaru să ne dea declarații. Și înainte de partidă, dar și după".

În plus, televiziunile au solicitat și modul în care să fie prezentați publicului cei în cauză, care sunt angajați ai respectivelor echipe: "Vă rugăm să ne spuneți sub ce formă să îi prezentăm pe cei 4: antrenor secund, doar antrenor, pur și simplu, sau o altă formă pe care o doriți și pe care așteptăm să ne-o comunicați".

Articolul 61 din ROAF prevede la litera d "organizarea unei conferinţe de presă în ziua dinaintea jocului, preferabil în localitatea în care va avea loc jocul, cu participarea antrenorului principal şi a unuia sau a doi jucători", iar la litera g "Antrenorul principal al fiecărei echipe este obligat să participe la conferinţa de presă de după meci, primul invitat fiind cel al echipei vizitatoare".

În regulament nu se specifică la niciun punct că un alt membru al staff-ului tehnic sau din club nu are voie să ofere declarații. Cum de foarte multe ori s-a întâmplat ca înainte sau după meciuri să ofere declarații președinții, directorii sportivi, chiar patronii, în acest caz televiziunile i-au solicitat explicit pe cei 4.

Într-un comunicat oferit ieri de FRF se spune că "Prin decizia Comitetului Executiv FRF din 19 iulie 2021 s-a aprobat ca sesizarea Comisiei de Disciplină și Etică a FRF cu privire la nerespectarea funcțiilor din cadrul staff-ului tehnic sau exercitarea atribuțiilor de antrenor principal de către persoane care nu dețin calificările necesare să se efectueze de către Școala Federală de Antrenori (SFA) sau de către delegatul de joc.

Pot da instrucțiuni în timpul jocului doar Directorul Tehnic, antrenorul principal sau antrenorul secund. În cazuri excepționale (de ex. antrenorul principal și antrenorul secund sunt suspendați), antrenorul cu portarii va avea dreptul de a da instrucțiuni în timpul jocului. 

Conform art. 20 alin 2 litera a) din Regulamentul privind Statutul Antrenorului, la nivelul Ligii 1, antrenorul principal trebuie să fie posesor al licenței UEFA PRO, antrenorul secund cel puțin al licenței UEFA A, iar antrenorul cu portarii cel puțin al licenței UEFA B și al unei diplome care să ateste specializarea ca antrenor pentru pregătirea portarilor.

Până în prezent, de la startul ediției 2021-2022 a Ligii 1, Școala Federală de Antrenori a sesizat Comisia de Disciplină și Etică a FRF cu privire la eventuale încălcări ale regulamentului de către 4 cluburi din Liga 1 și 4 antrenori aflați sub contract cu acestea, doi dintre aceștia posesori ai licenței UEFA A, iar doi ai licenței UEFA B. 

Școala Federală de Antrenori apreciază activitatea și rezultatele antrenorilor care fac subiectul acestor sesizări. În același timp, unul dintre principalele obiective ale FRF este prevenirea și sancționarea oricăror încălcări ale statutului, regulamentelor, directivelor și deciziilor FRF, FIFA, UEFA. 

Prin urmare, SFA are obligația de a respecta și proteja regulamentele în vigoare, dar și de a respecta eforturile tuturor antrenorilor din România în parcursul de dobândire a calificărilor și licențelor necesare pentru activarea în fiecare eșalon fotbalistic. În prezent, la nivelul țării există 195 de antrenori cu licență UEFA PRO eliberată de SFA".

Primele meciuri din etapa a 7-a în care vor fi implicați antrenori fără licența Pro se vor disputa sâmbătă: Dinamo - FC Argeș, la oaspeți fiind Prepeliță, și Rapid - CSU Craiova, cu Iosif tehnician al giuleștenilor.

Final de telenovelă: Alexandru Mitriță semnează! Acord total

Lotul României pentru meciurile din septembrie » Rădoi a luat cei mai mulți jucători de la FCSB, 0 de la Rapid!

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (15)
remarque
remarque  •  25 August 2021, 10:30
Postat de sorinache pe 25 August 2021, 01:26

Da, domle, cand o să mergi la spital o să - ți dea rețetă femeia de serviciu. Dacă te revolti, îi încâlci art 30 din Constituția României. Ce rol mai au școlile dacă nu respectăm diplomele? Cei 4 să treacă pe la școală. Ah, că ar trebui pentru ei o dispensa temporară e altceva. Dar pe viitor nu mai trebuie permise. Ai calificare, ocupi funcția. Nu ai, lasă pe altul.

cum s-a descurcat fotbalul romanesc pana nu a aparut scoala de antrenori? Care absolvent al acestei scoli de antrenori a aratat ceva din cunostintele valoroase dobandite in aceasta scoala? Ce pericol exista daca o echipa e antrenata de exemplu un om cu bacalaureatul luat fata de cazul in care aceeasi echipa e antrenata de un antrenor cu licenta PRO? Ce fel de riscuri se pot identifica si cuantifica pentru prima ipostaza? Cine decide daca isi asuma sau nu respectivele riscuri? Ce garantie de capacitate profesionala ofera o licenta PRO?

1500744200249107
Marius Cristian  •  25 August 2021, 09:14

școala românească de antrenori , ce ne mai miram !? Doar pt privilegiați " ca el a jucat fotbal,nu sa fie pus la același nivel cu unul care nu a jucat " - cum zice Gardos ! Ca sa ajungi antrenor îți trebuie minte , nu te mai ajuta picioarele , bai rataților ! Ajunge cu cliaca fotbalustilor de la scoala de antrenori . Cautati oameni inteligenți pt meseria de antrenor , nu fosti jucator care nu pot lega 3 cuvinte !

knxdan
knxdan  •  25 August 2021, 09:01
Postat de knxdan pe 25 August 2021, 09:00

meciurile Rapidului plac ochiului (Rapid este intr-o vizibila crestere de forma!), dar sa nu uitam ca s-a creat o emulatie in egala masura si datorita interviurilor cu Mihai Iosif. Este cireasa de pe tort! Un meci care nu se termina cu interviul lui Mihai Iosif este ca un meci intrerupt.

erata: acelasi lucru este valabil si pentru Marius Croitoru. De asemenea se exprima deosebit la interviuri si nu vine cu banalele clisee ...

Vezi toate comentariile (15)
Comentează