FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV Legăturile neștiute dintre Traian Băsescu și titlurile câștigate de CFR Cluj și Unirea Urziceni: „Totul se juca în culise, știți ce poate să facă un arbitru”

Iuliu Mureșan și Arpad Paskazny sărutând trofeul de campion al Ligii 1.
Iuliu Mureșan și Arpad Paskazny sărutând trofeul de campion al Ligii 1.

Articol de - Publicat luni, 25 mai 2020 14:11

Cozmin Gușă (49 de ani) este președintele Federației Române de Judo, acționar la Realitatea PLUS, fost deputat și actual membru în PSD. Politicianul a fost la GSP Live și a vorbit despre implicarea politicului în sportul românesc și cum au fost ajutate CFR Cluj și Unirea Urziceni. 

  • Unirea Urziceni, sub comanda lui Dan Petrescu, a reușit o mare surpriză în fotbalul românesc: cucerirea campionatului în Liga 1 în sezonul 2008-2009. După titlul cucerit a urmat participarea în grupele Ligii Campionilor. Apoi echipa s-a mai menținut în fotbal timp de un sezon și jumătate. Pe 6 iulie 2011, Unirea Urziceni s-a retras oficial din toate competiţile organizate de FRF.
  • CFR Cluj s-a remarcat puternic în fotbalul românesc sub patronatul lui Arpad Paszkany. După ce a adus echipa în prima ligă, a reușit să câștige 13 trofee și a avut performanțe remarcabile în competițiile europene, Champions League și Europa League: 3 participări în grupele Ligii Campionilor.

Gușă a fost secretar general al PSD între 2001 și 2003, în timpul guvernării lui Adrian Năstase, pentru ca mai târziu să îi fie șef de campanie lui Traian Băsescu. Acesta a vorbit pe larg la GSP Live despre influența politică de care au beneficiat CFR Cluj, în timpul patronării lui Arpad Paszkany, și Unirea Urziceni. 

VIDEO Cozmin Gușă vorbește despre influența politică de la CFR Cluj și Unirea Urziceni

- Ai intrat în PD în 2004, te întreb direct, crezi că e întâmplătoare ascensiunea lui CFR Cluj din anii mandatelor lui Băsescu, ținând cont că Paszkany era un sponsor al partidului? 
- Paskazny era într-o legătură foarte bună cu echipa lui Băsescu de la Cluj. Nu cred că este o întâmplare. El a avut succes și pentru că a investit, dar probabil că i s-au făcut și diverse înlesniri. Îți răspund tot direct, nu a fost o întâmplare. Toate articolele de presă legate de dosare, iertare de dosare și așa mai departe sunt reale. 

- Cum crezi că se putea descărca influența politică pentru a ajuta sportiv o echipă?  
- Cooperativa din vremurile acelea devenise groaznică. Totul se juca în culise. Tu și colegii tăi știți mai bine decât mine ce poate să facă un arbitru, chiar și unul de margine. Sau cine știe ce programări de meciuri în economia unui campionat. Multă mizerie! 

- E întâmplătoare ascensiunea Unirii Urziceni, care era patronată de Bucșaru, un tip din cercul Cocoș - Udrea? 
- În mod clar sunt lucruri necurate, dar n-aș șterge cu buretele performanța sportivă. A fost totuși o performanță sportivă. Acel ajutor care vine din mediul politic este otrăvitor. Omoară competiția, spiritul jucătorilor care devin frustrați că nu au și ei un Dorin Cocoș. Astea sunt lucrurile urâte din sportul românesc și internațional, arată un soi de înapoiere. Nu te poți dezvolta în acest fel, fotbalul nu poate progresa așa.  

Citește mai multe știri de la GSP Live:

Bogdan Vintilă și președintele LPF, acuzați de blat de Cozmin Gușă: „A fost o fază din lumea aranjamentelor” + dezvăluire în direct despre o datorie la pariuri

Dezvăluiri din interiorul naționalei: „M-a șocat cum i-am văzut pe jucători în hotel. Contra mi-a spus că e disperat"

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Cristi Chivu a lăsat-o fără cuvinte pe prezentatoarea matinalului: „Doamne, Doamne! Îmi tremură mâinile. Îți datorez foarte mult”


Comentarii (42)
dodo001
dodo001  •  29 Mai 2020, 22:11
Postat de therealtruth1 pe 25 Mai 2020, 21:04

hai ca iti spun eu adevaruri si nu vorbe. ati furat statul,jucatorii si fotbalul de si acum va blesteama maftei ca nu si-a primit banii si ati intrat in insolventa. in ucl ati intrat pe spatele stelei si tot pe ultimele locuri ati terminat. hai ca iti mai zic inca una(daca ai avea infornmatii de la clujenii tai de la cfr poate ai stii deja): titi diesel ala de al cfr nu mai are de gand sa finanteze mizeria aia de echipa numita cfr si cel tarziu la anu va desfiintati. peste zece ani nu o sa isi aduca nimeni aminte ca ati existat,bai infractorilor.

Esti ofticat frate rau pe CFR. Nu a intrat in grupele UCL direct de fiecare data, au mai jucat si tururi preliminare. Nu au fost pe ultimele locuri, au facut 4 puncte in cel mai slab sezon. Fcsb a mai facut si cate 1 punct in grupa UCL, semn ca ei se descurcau mai bine in Europa League

dodo001
dodo001  •  29 Mai 2020, 22:00

Vorbiti tampenii! Va luati tocmai de echipele care au peformat in Liga Campionilor. Daca Fcsb mai facea cate un punct in grupa UCL, CFR nu a facut mai putin de 4 puncte. Cand Urziceni facea 8 puncte intr-o grupa cu Sevilla, nu mai reuseati sa o laudati.La fel CFR, 10 puncte intr-o grupa UCL cu vicecampioana Europei , Man Utd, campioana Turciei, Galatasaray si vicecampioana Portugaliei, Braga. Toate lucrurile acestea inseamna valoare si merit.

francescoli1974
francescoli1974  •  26 Mai 2020, 11:54
Postat de Adrian Nicolae pe 25 Mai 2020, 20:38

Poate ne spune domnul Gușa cum a promovat Timișoara la baraj cu Buzău...tot prin anii 2000...după ce a bătut Bz la timișoara in tur...

Poli a batut atunci Buzaul,tur-retur ,5-3 si 3-1,nu ai "nimerit-o".

Vezi toate comentariile (42)
Comentează