FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

VIDEO Valeriu Iftime, interviu fără ascunzișuri: „Impresarii sunt cărăuși de carne!” + Ce răspuns a dat la întrebarea: „Mai faceți afaceri cu Gigi Becali?”

Valeriu Iftime, patronul celor de la FC Botoșani, pune presiune pe Marius Croitoru și anunță posibilele plecări ale lui Racovițan, Edjouma și Ongenda.
Valeriu Iftime, patronul celor de la FC Botoșani, pune presiune pe Marius Croitoru și anunță posibilele plecări ale lui Racovițan, Edjouma și Ongenda.

Articol de , - Publicat luni, 24 ianuarie 2022 16:38 / Actualizat luni, 24 ianuarie 2022 16:41

Valeriu Iftime, patronul celor de la FC Botoșani, pune presiune pe Marius Croitoru și anunță posibilele plecări ale lui Racovițan, Edjouma și Ongenda. 

VIDEO Valeriu Iftime, interviu pentru GSP.ro: „Play-out-ul e similar cu retrogradarea! ”

- Domnule Iftime, cum a fost cu echipa în cantonament?
- Pentru mine e mereu super OK, pentru ei nu știu (râde). Pe lângă faptul că-s mai aproape de băieți, pot înțelege câteva lucruri, mai de finețe, dintre fotbaliști, staff și așa mai departe. Mai fac și puțin sport, plus că văd și la jucători mai multă înțelepciune. La Botoșani stau foarte puțin cu ei, poate o dată pe lună.

- Ce sporturi practicați când aveți vreme?
- Tenis! Tenis de câmp. Să nu credeți că sunt vreun Sampras! Sunt de la Botoșani (se amuză copios). Joc de 10 ani tenis, o fac de plăcere. De două ori pe săptămână maximum. Uneori mai și alerg.

Suspiciuni înainte de Farul - FCU Craiova » Măsură de urgență luată de Mititelu: „Are legături cu echipa lui Hagi”
FARUL - FCU CRAIOVA
Suspiciuni înainte de Farul - FCU Craiova » Măsură de urgență luată de Mititelu: „Are legături cu echipa lui Hagi”

- Nu stați mult cu jucătorii, dar nici nu-i iertați atunci când e cazul. Totuși am observat că vorbesc frumos despre dumneavoastră.
- Nu mă așteptam să mă laude jucătorii, nici să mă critice. Sunt destul de caustici. Sunt chestii de bani și de viață. La viață îi ajut, la bani, după regulament. Caut să am plăcerea dialogului cu ei. Trebuie să discutăm cu o anumită înțelepciune. 

Papa e un băiat extraordinar. A învățat limba română, prinde orice glumă. I-am zis într-o zi la masă, „Ce faci, Papică, mănânci 5 ouă?”. Și a răspuns unul: „Păi, în Albania nu-s ouă, ci numai pui" (râde). Prinde astea! Caut mereu să păstrez o regulă a omeniei, să nu fim triști. Oricum totul merge prost în țară, ce rost are să mai fim și triști? Să criticăm? 

Trebuie să gândim pozitiv, doar așa lumea poate fi mai bună. N-am văzut niciodată poporul român bucurându-se, poate numai la nuntă sau petreceri. „Mamă, ce greu! Vai, ce rău". Totul merge prost, însă funcționează. Așa e filosofia mea de viață. Pozitiv fiind, poate că e altfel consumul timpului.

VIDEO Oferte pentru Edjouma și Racovițan

- De transfer lui Racovițan ce se mai aude?
- Are o ofertă interesantă din Polonia, încă nu știu ce se va întâmpla. Dacă transferul nu se face, nu ne supărăm foarte tare. Sper ca băiatul să rămână în aceeași stare. Că mă întreba și el, dacă știu ceva, ce spun eu despre acest transfer. În general, nu prea îi sfătuiesc. Dacă nu-s sigur de context. Dacă pleca în Spania, în prima ligă, l-aș fi împins eu. În Polonia nu știu dacă e un fotbal mai echilibrat sau mai bun decât al nostru.

- Alte posibile tranzacții?
- Mai avem o ofertă pentru Edjouma, tot din Polonia. E adevărat că suma nu-i foarte interesantă. Am zis că l-aș da pe Edjouma pe o ofertă de nerefuzat. Adică un milion de euro. Hai la 800.000 îl dau azi. Însă la jumate deja mă gândesc. Pentru Racovițan luăm cam ce ne dorim, cu aproximație. Sare cu mult de 500.000 de euro.

Iftime: „Am spart plafoanele pentru Ongenda”

- Cum e cazul Ongenda?
- Hervin e ca atunci când citești o poezie. O citești, îți place, o uiți, iar o citești, iar îți place, iar o uiți. Nu știu ce să zic. Am o afinitate specială pentru talentele astea, pentru geniile astea. Așa de mult aș vrea să nu dea cu capul în bară, să aibă o ofertă bună, să dea lovitura, să câștige bani, să se realizeze. Produce spectacol acest băiat. Nu-s convins că are pregătirea asta mentală. Trebuie să se așeze. Nu știu dacă se va maturiza vreodată. Aș vrea să plece, pentru că noi am lua niște bani, el ar avea un salariu de vreo 9 ori mai mare.

- De unde e oferta?
- Din zona Golfului. N-a fost o discuție clară, pentru că el nu pleacă liber. Trebuie să negocieze cu clubul. Mă tem că mulți impresari care roiesc în jurul fotbaliștilor își fac interesul. Fac transferul, iau niște bani. Te fură puțin atmosfera asta, că pleci. Mă tem că iar o încurcă, iar revine curând la noi. Nu știu ce să zic. Eu l-am rugat să rămână. Ba i-am făcut o ofertă peste toate regulile mele, am spart tot, toate plafoanele! Așa, pare că înțelege, apoi la o jumătate de zi e schimbat.

E destul de greu pentru un club mic să fie stabil. De-asta și vrem play-off. În fiecare an dintre cei intrați s-a ales praful. Clinceniul acum nu-și găsește nici măcar portar la stadion, Astra a plecat. E greu să ai continuitate. Doar cu play-off-ul se poate asta.

- Valeriu Iftime

VIDEO Iftime: „Impresarii sunt cărăuși de carne vie”

- Mai faceți afaceri cu Gigi Becali?
- Oricând aș face afaceri cu domnul Becali! Există, fără îndoială, un tip de respect, cel puțin din partea mea, pentru oamenii care au cheltuit bani în fotbal. Unii au reușit, alții nu. OK, la ora actuală FCSB nu e o echipă reușită, cel puțin după așteptările patronului. Astăzi nu am ceva concret cu FCSB, asta e.

- Vă întrebam din cauza problemelor cu banii de pe urma lui Moruțan.
- Nu m-a deranjat. Eu, personal, nu l-aș fi vândut pe Moruțan atunci. Dacă îl dădeam, îl dădeam cu bani mai mulți. Dar na, fiecare... Cred că de multe ori, noi, cei care suntem în fotbal, proprietarii, judecăm fotbaliștii ca pe niște obiecte tranzacționare. Ca și cum ai vinde un butoi de motorină sau un aparat frigorific. Și nu e așa! Nu vorbesc despre impresari, că ăștia sunt chiar transportatori, cărăuși de carne vie! Asta deși vorbesc mult, că-i copilul lor și se ocupă de el, dar ei trăiesc din asta, așa devin meschini, cinici. 

Revin la responsabilitate, pentru că noi trebuie să fim atenți la educația lor, la traseul lor viitor. Noi nu gândim ceea ce se va întâmpla cu ei mai departe. Așa am făcut și cu Moruțan. Copilul are nevoie de asistență, pentru că nu e prost, ba chiar e deștept! Păi, înainte jucam cu Arsenal și Sevilla, chiar asta vorbeam cu Marius și jucătorii la masă. M-am răcit când auzeam. Păi, acum dacă jucăm cu Arsenal, intrăm în carantină toată țara. E ceva incredibil unde am ajuns. Cum creșteau acei copii?

- Vă temeți că arbitrajul va influența lupta la titlu?
- 100%! După istoric, pare că suntem cea mai dezavantajată echipă ca număr de greșeli de arbitraj. Și Chindia. Bine, dar Chindia stă numai în apărare... Când stau numai acolo, normal că se mai dă câte un penalty greșit contra lor. Noi încercăm să producem ceva. Pe fiecare meci găsim câte o greșeală, iar jucătorii reproșează asta. Eu tot încerc să-i aduc acasă, să le zic că greșeala e la noi, nu la alții. Pe de altă parte, recunosc că mi-e frică. Am văzut un arbitru pur și simplu... Nu e nicio reacție a CCA. Oricum se vorbește mult despre arbitraj...

VIDEO Valeriu Iftime: „N-am vorbit la băutură”

- Nu s-ar fi discutat atât dacă n-ar fi fost erori.
- Da, da. Așa este! Faptul că nu am putut pune VAR e o greșeală. Aici trebuia să facă FRF și LPF, nu era nevoie de cvorum de 1.000 de oameni. Trebuia pus mai repede. Nu s-a făcut. Iar ne uităm în urmă.

- Mai aveți gânduri de retragere?
- Da, n-am spus-o la ambiție și nici la băutură! Retragerea nu înseamnă o cortină trasă și praf în urmă. Mă gândesc că FC Botoșani nu mă mai motivează. O spun cu sinceritate, pentru că nu pot face mai mult. Sistemul în care mă mișc e atât de dezaxat! Rolul meu în tot puzzle-ul ăsta e să fac spectacol sportiv. Cred că fotbalul e cel mai mare spectacol pe acest glob. Iar eu vreau să fie cât mai frumos.

La noi, arbitrul te face să simulezi! Ei ne-au învățat! Pentru că la noi, la orice atingere iei cartonaș galben. Păi, vine "Sfeșnic" sau Feșnic cum îl cheamă pe ăla, îți dă "roșu". Ți-e și frică să joci fotbal! La noi se dă "galben" și în minutul 3 pentru o intrare mai dură. Lasă, domne, jocul!
- Valeriu Iftime

- Cum?
- Păi, prima chestie care îmi vine în cap e stadionul din Botoșani. Acolo nu poți face ceva. Îți amintește de Divizia B, de când am fost acolo. Vezi toți jucătorii ăia care au fost, unii-s bătrâni și unii "Dumnezeu să-i odihnească!". Apoi văd lucrurile astea apropo de FRF care nu se schimbă. Văd o lipsă de talent și de energie la copiii ce vin din urmă. Mă consumă asta!

- Ce obiectiv are Marius? Play-out-ul ar fi un dezastru?
- Daaa, mare eșec! Nici nu mă gândesc! Play-out-ul e similar cu retrogradarea! Dacă suntem în play-out, nu știu dacă mai merg la meci. Nu pot! N-am motivație! Îți zic sincer, nu e o amenințare.

- Locul 7 poate duce la baraj de Conference.
- Nu pot! Dacă intrăm în play-off e altceva, mă gândesc la o cupă europeană, cum să încurc echipe. Ambiția e extraordinară. Play-out-ul ar fi o revoluție în sens invers. Mă tem de orice dacă mergem în play-out.

- Pe cine vedeți în play-off?
- Păi, CFR, FCSB, Craiova, noi, Voluntari și cred că Farul.

- Deci Rapid în play-out.
- După fotbalul pe care îl știu eu, nici nu poate! Voluntariul are un stil de joc fantastic cu Ciobotariu. Ca un bolovan. Îl vezi acolo, "Lasă-l, domne, în pace!". Farul știe fotbal, Craiova e imposibil să nu intre în play-off. Și noi, care avem ambiție. 

Dificultățile financiare vor fi tot mai mari, nu sunt bani în fotbal. Veți vedea în viitor asta! Nu sunt bani nicăieri, nici în Belgia, nici în Turcia. Ori mutăm totul la alt nivel, mai jos cu salariile, ori intrăm în mari dificultăți. Botoșaniul încă e în echilibru
- Valeriu Iftime

Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 1:

Gigi Becali își compară căpitanul cu Ciprian Deac: „El a câștigat meciul pentru CFR, Tănase a dormit pe teren!”

Farul a cedat un fotbalist la rivala din lupta pentru play-off: „Îți dorim mult succes!”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
steaua.libera
steaua.libera  •  24 Ianuarie 2022, 23:55

Inginerul din fotbalul românesc. Respect!

367678170245994
Gabriel Miulescu  •  24 Ianuarie 2022, 19:40

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ge0x
ge0x  •  24 Ianuarie 2022, 19:07

Bine ca sunteti voi frumosi!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează