FOTBAL  »  Superliga  »  VAR

Vassaras a lămurit faza controversată de la meciul CFR Cluj - Rapid: „Este bine ca oamenii să știe asta” + Reacția plină de ironie a lui Mihai Stoica: „Îmi cer scuze arbitrilor”

Vassaras a lămurit faza de la penatly-ul apărat de Bălgrădean în CFR - Rapid 1-0/ foto captură Prima Sport 1
Vassaras a lămurit faza de la penatly-ul apărat de Bălgrădean în CFR - Rapid 1-0/ foto captură Prima Sport 1

Articol de GSP - Publicat duminica, 17 iulie 2022 11:58 / Actualizat duminica, 17 iulie 2022 16:58

Kyros Vassaras, șeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, a vorbit despre implementarea VAR în Liga 1 și a lămurit situația poziționării portarilor la loviturile de pedeapsă. 

UPDATE: Regula, pe înțelesul tuturor

IFAB a făcut într-adevăr o modificare la regulile pentru penalty-uri. Până acum, portarul era obligat ca în momentul în care adversarul lovește mingea să aibă cel puțin un picior pe linie sau deasupra ei. Din acest sezon, goalkeeper-ul poate rămâne cu un picior și în spatele porții, IFAB considerând că nu își crează astfel niciun avantaj. 

În explicația regulii de pe site-ul IFAB există și o parte care poate provoca confuzii, însă care este valabilă doar până la lovirea balonului: „În spiritul Legilor Jocului, portarul trebuie să stea cu ambele picioare pe linie sau deasupra liniei până când mingea este lovită. Nu trebuie să stea în spatele sau în fața liniei”.

UPDATE 13:20 » Mihai Stoica reacționează: „Îmi cer scuze arbitrilor. Eu înțelesesem altceva”

Mihai Stoica, managerul general al celor de la FCSB, a reacționat după intervenția lui Vassaras. Nu s-a putut abține să nu fie ironic.

„Ni s-a spus că se s-a schimbat regulamentul referitor la poziționarea portarului când se execută loviturile de pedeapsă. Înțeleg că, dacă sezonul trecut portarul era obligat să aibă un singur picior pe linia porții, din sezonul ăsta este obligat să aibă un singur picior pe linia porții. 

Am fost ironic mai sus. Deci schimbarea e ceva de genul 360 de grade. Prin urmare, dacă Bălgrădean a făcut ce trebuie aseară, îmi prezint scuze arbitrilor de la meciul CFR - Rapid. Eu înțelesesem altceva”, a scris managerul pe facebook.

Știrea inițială: Vassaras a lămurit faza controversată de la meciul CFR - Rapid

Grecul anunță că la penalty, portarul trebuie să aibă neapărat un picior pe liniei, iar poziția celuilalt picior poate să fie „în fața, în spatele sau deasupra liniei”. În cazul în care această regulă nu este îndeplinită și lovitura de la 11 metri este apărată, atunci arbitrul este obligat să dicteze repetarea penalty-ului.

Mihai Stoica s-a enervat după CFR - Rapid: „Nu suport să mă facă cineva orb! Trebuia repetat penalty-ul”
CFR Cluj - Rapid 1-0
Mihai Stoica s-a enervat după CFR - Rapid: „Nu suport să mă facă cineva orb! Trebuia repetat penalty-ul”

Vassaras: „Portarul trebuie să aibă cel puţin un picior pe linie, iar, în rest, poate să fie în faţa sau în spatele liniei”

„Arbitrii de pe teren îşi fac treaba, apoi cei din camera VAR verifică dacă mingea este apărată de goalkeeper, dacă portarul era în poziţia corectă potrivit legilor jocului.

Ce se schimbă acum, din acest an, şi este bine ca oamenii să ştie. Portarul poate să îşi pună unul dintre picioare în spatele liniei porţii, iar acum acest lucru este permis.

Trebuie să aibă cel puţin un picior pe linie, iar, în rest, poate să fie în faţa sau în spatele liniei, deasupra liniei, nu e nicio problemă. Dacă nu e niciun picior pe linie şi ambele picioare sunt în faţă, iar goalkeeper-ul apără mingea, atunci VAR trebuie să intervină, pentru ca lovitura de pedeapsă să fie executată din nou.

Decizia este luată întotdeauna de arbitrul de pe teren, arbitrul VAR doar îl informează pe central. De câte ori mingea este afară şi trebuie să verifice o situaţie, cei din cabina VAR îl anuntă pe central să întârzie reluarea jocului, deoarece se verifică un posibil cartonaş roşu, un posibil henţ, orice se încadrează în cele patru categorii”, a spus Vassaras, potrivit Orange Sport.

MM Stoica, enervat după CFR - Rapid 1-0

CFR Cluj a trecut de Rapid, scor 1-0, în primul derby al sezonului din Liga 1. VAR-ul putea să întoarcă soarta partidei la ultima acțiune, dar Bălgrădean a apărat penalty-ul executat de Alexandru Albu.

Mihai Stoica susține că portarul gazdelor nu a stat pe linie și lovitura trebuia repetată. „Rapidul a arătat mai bine pe final. E o semi-viciere de rezultat, faptul că unii nu cunosc regulamentul nu ne exonerează de piciorul lui Bălgrădean! E clar, stângul e în fața liniei porții.

Îți citesc ce spune regulamentul. «Noua regulă impune goalkeeperilor să poziționeze ambele picioare în contact direct cu linia de poartă». Trebuia repetat penalty-ul și cartonaș galben pentru Bălgrădean. Ar trebui să-i cheme de la vestiar și să se repete”, a spus MM Stoica după meci, la Orange Sport.

Citește și:

CFR și-a găsit portar » Clujenii au făcut anunțul oficial

Pigliacelli pleacă de la Craiova, dar așteaptă convocarea în naționala României: „Dacă voi fi vreodată chemat, cu siguranță voi răspunde”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (67)
francklin67
francklin67  •  17 Iulie 2022, 22:36
Postat de arnautul pe 17 Iulie 2022, 13:23

de unde sa stii tu ca pentru a avea grafica VAR pe ecran nu tine de VAR si tine de aia care transmit meciul, cu un car ce nu are posibilitatea de a prelua imaginile furnizate de VAR ;)

Tocmai de asta e MADE in ROMANIA sistemul VAR.Introdus cu mare intarziere fata de RESTUL LUMII si avem LIPSURI.

88gore88
88gore88  •  17 Iulie 2022, 19:25

Vassaras ne-a lamurit ca legea poate fi aplicata dupa bunul plac...Arbitrii VAR si tusierul trebuiau sa sesizeze iar centralul sa repete penalty-ul (si avea toate motivele necesare) dar n-a facut-o pt ca e vb de CFR,pt ca politicul implicat acolo i-ar fi distrus cariera si a ales calea usoara,aceea de a sta ghiocel.Hai sa fim seriosi,campionatul e lung,la fel vor face si pt FCSB in meciurile contra unor echipe slabe si tot asa...MeMe Stoica se victimizeaza aiurea,chiar mai rau decat rapidistii...Oare la fel de saritor ar fi fost daca era avantajul in cazul FCSB-ului sau ar fi redescoperit si el celebra "fanta de lumina"?

digitalmasacrer
digitalmasacrer  •  17 Iulie 2022, 19:13
Postat de digitalmasacrer pe 17 Iulie 2022, 18:56

Regulamentul FIFA e cumva neclar si se bate cap in cap: LAW 14 (se refera la penalty-uri) mentioneaza: "The defending goalkeeper must remain on the goal line, facing the kicker, between the goalposts, without touching the goalposts, crossbar or goal net, until the ball has been kicked.". Iar peste 4 paragrafe, apare asta: "When the ball is kicked, the defending goalkeeper must have at least part of one *** touching, in line with, or behind, the goal line." Mai mult, in paragraful al doilea, "or behind" este subliniat si are un amendament: "Previously, the goalkeeper was required to have part of at least one *** on/above the goal line at the moment when a penalty kick (or kick from the penalty mark) was taken. Consequently, if the goalkeeper had one *** in front of the goal line and one behind it, this was technically an offence even though no unfair advantage is gained. The text has been amended to avoid such a position being penalised. Explanation of this amendment should emphasise that the ‘spirit’ of the Law requires the goalkeeper to have both feet on/above the line until the moment when the kick is taken, i.e. the goalkeeper may not stand behind (or in front of) the goal line.". Ar trebui trimisa faza asta de VAR la FIFA si ei sa dea explicatiile finale, asa nu ar mai avea nimeni nimic de comentat, nici pro nici contra.

Bai GSP, un sfat: daca bot-ul (robotul) vostru de cenzura considera cuvantul "***" (picior, in engleza) ca fiind limbaj vulgar, va sugerez sa il inecati in Dambovita. Angajati 3-4 moderatori de comentarii sau, mai bine, schimbati-le postul feciorilor din redactie care scriu articole despre fetele de la pagina cinci. Macar sa faca ceva util, plus ca invata vocabularul limbii romane.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (67)
Comentează