FOTBAL  »  Superliga  »  DIICOT

VIDEO Pițurcă, audiat azi de DIICOT în dosarul privind cumpărarea stadionului Extensiv: „Cred că am terminat cu acest dosar”

Victor Pițurcă, 66 de ani, e audiat astăzi de DIICOT Craiova în dosarul cumpărării stadionului Extensiv, în care procurorii acuză constituire de grup infracțional și deturnare de licitații publice.
Victor Pițurcă, 66 de ani, e audiat astăzi de DIICOT Craiova în dosarul cumpărării stadionului Extensiv, în care procurorii acuză constituire de grup infracțional și deturnare de licitații publice.

Articol de - Publicat luni, 27 februarie 2023 12:47 / Actualizat luni, 27 februarie 2023 14:43

Victor Pițurcă, 66 de ani, a fost audiat astăzi de DIICOT Craiova în dosarul cumpărării stadionului Extensiv, în care procurorii acuză constituire de grup infracțional și deturnare de licitații publice.

  • CONTEXT: În urma unei sesizări a lui Nicu Mihăilescu, fost patron la Extensiv, procurorii acuză mai multe persoane și firme de constituire de grup infracțional și deturnare de licitații publice, după ce un teren de 4 hectare din centrul Craiovei s-a vândut la nici jumătate din prețul evaluat - detalii, pe larg, AICI.

UPDATE, ora 14:30. Victor Pițurcă a ieșit de la audierile DIICOT: „Cred că am terminat cu acest dosar”

„Am fost audiat ca martor, mi-am spus punctul de vedere, n-am nimic în comun cu această licitație. Fiica mea chiar n-are nicio implicare, se ocupă soțul ei. Mi s-au pus întrebări, dacă îi cunosc pe cei care au licitat, nu-i cunosc, habar n-am cine sunt, nu știu nici care a fost prețul licitației. Eu cred că s-a terminat azi cu acest dosar, în ceea ce mă privește pe mine”, a precizat Pițurcă, după o oră și 15 minute de audieri, mult mai afectat de dosarul măștilor neconforme:

„Acolo m-am simțit umilit. Să n-ai nici cea mai mică implicare și să ți se întâmple lucrul ăsta... să vedem ce va fi, cei care au făcut lucrul ăsta trebuie să plătească”.

Știrea inițială: Pițurcă va fi audiat la DIICOT

Pițurcă va sta de vorbă cu procurorii azi, de la 13:00. „Întrebați la DIICOT ce s-a întâmplat. Ce mă întrebați pe mine? E vorba despre tranzacția stadionului Extensiv, da. Vorbim după, acum ce să vă spun? Nu știu ce să vă spun, n-am participat la nicio licitație, sunt citat ca martor. Probabil va veni și fiica mea (n.r. - firma fiicei lui Pițurcă e implicată în dosar, detalii mai jos”, a precizat fostul selecționer la intrarea în sediul DIICOT.

„Este un dosar destul de stufos, unul de documente, nu de declarații. Procurorii au urmărit traseul banilor dați între firmele care au făcut acea suveică între ele, pentru ca AGROFERT LAND INVEST SRL să pună mâna pe cele 4 hectare, unde se află și stadionul Extensiv, la jumătate din prețul estimat inițial. Procurorii au probe, răspunsuri de la bănci, au văzut cum s-au plimbat banii prin conturi, ce contracte fictive s-au încheiat între firmele implicate”, susțin sursele Gazetei.

Fata lui Pițurcă va fi chemată la DIICOT la ora 14:00, iar ginerele lui Boldici, Șpak, la ora 15:00. În dosar ar mai fi implicați și 12 avocați.

Mai jos, povestea dosarului pe larg.

Vânzarea terenului cu Stadionul Extensiv, la numai 48% din evaluare

Pe 12 noiembrie 2021, în cadrul unei licitații, mai multe firme din Craiova au pus la cale un complot pentru a obține, la un preț mult sub cel al pieței, cea mai râvnită zonă din centrul orașului, acolo unde se află și stadionul Extensiv.

O proprietate a SC Extensiv Com SRL, deținută de frații Eugen și Nicu Mihăilescu, 4 hectare aflate între Parcul Romanescu și cartierul cu același nume.

Vânzarea terenului cu Stadionul Extensiv, la numai 48% din evaluare

Terenul, pe care se află și vechiul stadion de fotbal al celor de la FC Extensiv, se număra printre activele care trebuiau scoase la licitație, după ce clubul intrase în faliment în 2010. Evaluarea terenului și a unei hale fusese stabilită la 5,5 milioane euro în 2016.

Iar achiziționarea lor s-a făcut pentru doar 2,6 milioane euro, adică la 48,8% din preț! La un an de la cele petrecute, în urma uneri plângeri penale făcute la DIICOT de Nicu Mihăilescu, procurorul Julien Stoiculescu emitea o ordonanță care anunța finalizarea primei părți a anchetei.

Iar cei implicați sunt urmăriți penal sub acuzația de constituire de grup infracțional și deturnarea licitațiilor publice. 

Stadionul Extensiv ocupa numai 17.000 de metri pătrați din terenul achiziționat în 1998 de frații Mihăilescu. Arena de 8.700 de locuri fusese omologată de FRF, dar nu fusese înscrisă în Registrul Bazelor Sportive. Astfel că acolo se pot face orice dezvoltări imobiliare. După intrarea SC Extensiv COM SRL în faliment, activele trebuiau vândute pentru a acoperi masa credală de 1,9 milioane euro.

Au achitat creanțele știind că vor plăti mult mai puțin

Ordonanța procurorului este foarte explicită în legătură cu modul de operare al „rechinilor” imobiliari. Narcis Florin Niță, patronul de la SC Biz Solutions, a achiziționat creanțele de la AVAS (60.000 euro) și de la Direcția Finanțelor Publice Craiova (1,1 milioane euro), devenind astfel creditorul majoritar la masa credală, cu o pondere de 55,34%. Ulterior a convocat adunarea creditorilor, unde s-a decis scoaterea la licitație a celor două active.

S-a stabilit ca prețul de pornire să fie cel vechi, 5,5 milioane euro. Dacă la prima licitație nu se prezenta nimeni, la a doua prețul de start era de 75% din cel anterior. Iar dacă existau cel puțin doi cumpărători, deși nimeni nu oferea prețul de pornire, vânzarea să se facă, dar nu la mai puțin de 30% din cele 5,5 milioane euro.

Firme „fantomă” plătite să se retragă

Biz Solutions SRL, în calitate de creditor majoritar, nu putea cumpăra, conform legii, sub valoarea de 75% din prețul stabilit de evaluatori în 2016. La prima licitație, evident, nu s-a prezentat nimeni. Pentru a doua, Niță a apelat la Agrofert Land SRL, administrată conform ordonanței de „concubina sa, Silvia Goagă” și la SC Drasor SRL, pentru a asigura numărul de doi ofertanți.

Pentru că respectivele firme nu erau printre creditori, BIZ Solutions le-a achitat garanția de participare la licitație, 550.000 euro, dar și caietul de sarcini, 2.500 euro. Condiția era ca SC Drasor SRL să nu ofere mai mult de 13.000.000 lei la licitație.

Ginerele lui Boldici, „tunuleț” de 235.000 de euro

Între timp, la licitație au mai intrat însă două firme. Prima era Mikland Imobiliare SRL, administrată de Șpak Constantin Boldici, ginerele fostului portar al Universității Craiova. Dar firma era a Claudiei Naboiu, fiica lui Victor Pițurcă. Mikland a fost plătită să se retragă din licitație, chiar în dimineața acesteia. Prin plata de 235.000 de euro către Recycling System SRL, firmă controlată tot de Șpak Constantin Boldici.

Plata a făcut-o SC Casa Noastră SRL, cealaltă firmă apărută în licitație. Aceasta, condusă de Ștefan Cherciu, s-a retras și ea din licitație. Anterior încheiase un acord cu Biz Solutions și Agrofert: să cumpere de la ele terenul, cu 3,3 milioane de euro, pentru a construi acolo blocuri.

În aceste condiții, au rămas la licitație numai Agrofert SRL și Drasor SRL. Iar prima a oferit 13.010.000 milioane (2,6 milioane euro), cu 10.000 lei peste Drasor SRL, și a câștigat. O parte importantă din acești bani revenea firmei inițiatorului planului, Narcis Florin Niță, Biz Solution SRL fiind creditorul principal.

S-a creat în Craiova o piață paralelă a procedurilor de lichidare. În loc să lase prețul să curgă, unii lichidatori permit înțelegerea celor care licitează. Normal, dacă vezi doar că discută între ei, oprești licitația. Dar nu fac asta! 

- Sursă GSP

Persoane urmărite penal pentru constituire de grup infracțional:

  • Florin Narcis Niță
  • Silvia Goagă și Ana Maria Georgescu
  • Mihai Marian și Ioneluș Nicolae
  • Alexandru Predoi, Ștefan Cherciu, Ionuț Pârvulescu

Firme acuzate de deturnarea licitațiilor publice:

  • SC Biz Solutions SRL
  • SC Agrofert Land Invest SRL
  • SC Drasor SRL

Victor Pițurcă, acuzat de DNA de cumpărare de influență

La începutul lunii, Victor Pițurcă a avut câștig de cauză la Tribunalul București, care i-a admis contestația și a ridicat măsura controlului judiciar cerut de DNA în dosarul măștilor neconforme achiziționate de spitale MApN. 

CAZUL PE SCURT:

  • Victor Pițurcă este acuzat de DNA de cumpărare de influență în dosarul măștilor neconforme achiziționate de spitale MApN.
  • Prin acest contract, o firmă a fiului său, Alexandru Pițurcă, a încasat 2,2 milioane de euro. 
  • Dacă e găsit vinovat, Victor Pițurcă poate fi condamnat la închisoare de la 2 la 7 ani!

Mai multe articole de actualitate:

„Băi oameni buni, m-am săturat!” » Gică Popescu, izbucnire în emisiunea lui Costin Ștucan: „Mă bucur că au ajuns la retrogradare! Știi ce mi-a zis Cruyff?”
FC Argeș - FCSB 1-2
„Băi oameni buni, m-am săturat!” » Gică Popescu, izbucnire în emisiunea lui Costin Ștucan: „Mă bucur că au ajuns la retrogradare! Știi ce mi-a zis Cruyff?”
Marcel Răducanu atacă în războiul lui Lupu cu Hagi: „Titulatura de «Rege» al fotbalului românesc n-ar trebui să existe, mi se pare o tâmpenie”
RĂBUFNIRE
Marcel Răducanu atacă în războiul lui Lupu cu Hagi: „Titulatura de «Rege» al fotbalului românesc n-ar trebui să existe, mi se pare o tâmpenie”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (10)
19sevilla86
19sevilla86  •  27 Februarie 2023, 16:14

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

steauaefcsb
steauaefcsb  •  27 Februarie 2023, 15:11
Postat de Catalynn..__ pe 27 Februarie 2023, 14:51

Dacă e vinovat de ceva, Piți sa răspundă! Deocamdată însă pare un alt fonfleu ca și treaba cu maștile. Bun, firmele s-au înțeles, urat din partea lor!, însă nici nu a fost vreun doritor sa plătească o suma apropiată de cea evaluată. Un exemplu: sa zicem ca Fiscul scoate la licitație una dintre mașinile lu’ Tate, evaluată la sa zicem 100 de mii. Se înțeleg X și Y ca ei sa meargă la licitație și sa liciteze minimul, sa spunem 25 de mii Asta însă nu îl împiedica pe un terț sa vina și sa ofere 50 de mii. Cam așa și cu terenurile, din păcate nu a fost nimeni interesat sa ofere mai mult.

Asta e specialist in toate! Nu stiu cum naiba a fost atat de prost sa sustina alte echipe timp de 14 ani!

Catalynn..__
Catalynn..__  •  27 Februarie 2023, 14:51

Dacă e vinovat de ceva, Piți sa răspundă! Deocamdată însă pare un alt fonfleu ca și treaba cu maștile. Bun, firmele s-au înțeles, urat din partea lor!, însă nici nu a fost vreun doritor sa plătească o suma apropiată de cea evaluată. Un exemplu: sa zicem ca Fiscul scoate la licitație una dintre mașinile lu’ Tate, evaluată la sa zicem 100 de mii. Se înțeleg X și Y ca ei sa meargă la licitație și sa liciteze minimul, sa spunem 25 de mii Asta însă nu îl împiedica pe un terț sa vina și sa ofere 50 de mii. Cam așa și cu terenurile, din păcate nu a fost nimeni interesat sa ofere mai mult.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează