LIGA 1  ·  RECOMANDĂRI

VIDEO Cristian Dragotă, preparatorul fizic al campioanei CFR, exemplifică exerciții de făcut în izolare: „Vă puteți antrena și acasă, vă arăt eu cum!”

Articol de , , - Publicat marti, 31 martie 2020 11:50

Cristian Dragotă, asistentul lui Petrescu, are doar 33 de ani și e printre românii cei mai pricepuți din acest domeniu, cu studii la Amiens, la Lyon și cu mentori faimoși.

Fotbaliștii sunt și ei închiși în case, obligați să se antreneze doar pentru menținerea unui tonus decent, că o pregătire specifică nu au cum să mai facă. Există soluții și pentru așa ceva. Ca să ofere exemple, preparatorul fizic de la CFR Cluj s-a fotografiat în practicarea câtorva exerciții de bază, bune de executat în perioada aceasta de către sportivi, dar și de către oameni simpli care pot executa o parte dintre ele dacă vor să ajungă la o condiție fizică bună.

Pentru profesioniști, antrenamentele mențin musculatura și articulațiile într-o stare rezonabilă, atât. Specialistul admite și el că pregătirea de unul singur, acasă, nu poate avea efectele pe care le are aceea realizată pe teren, în colectiv, sub comanda unui staff întreg. Dar altă soluție nu există deocamdată pentru jucători, pot doar să-și păstreze cât de cât trăsăturile unor sportivi profesioniști.

Asistentul lui Dan Petrescu are numai 33 de ani, însă a acumulat deja o experiență îndeajuns de bogată încât să reprezinte o autoritate în domeniu. A absolvit Facultatea de Educație Fizică în Cluj, apoi a parcurs un masterat la Amiens și un curs pentru preparatori fizici la Lyon. Studiile universitare din Lyon sunt recunoscute de FIFA drept calificarea maximă pentru preparatorii fizici.

Antrenament CFR+14 FOTO

"Nu mi-e greu să colaborez cu Petrescu. Nu știu cum e văzut din afară, dar cu Mister e ușor să lucrezi dacă te vede că ești pasionat. Câtă vreme eu sunt dispus să stau la stadion și până la două noaptea ca să-mi termin treaba, Petrescu e mulțumit. Fotbalul e viața lui, e implicat sută la sută zi de zi, d-aia are pretenția ca și asistenții să se comporte ca el"
Cristian Dragotă, preparator fizic CFR

Experiența lui nu înseamnă doar studiu, ci și legături directe cu personaje dintre cele mai importante din domeniu. I-a avut profesori pe Claudio Gaudino, primul preparator fizic din istoria fotbalului italian, și pe Antonio Pintus, omul cu care Zidane a câștigat trei trofee Champions League la Real Madrid. Gaudino a lucrat cu Lippi la Juventus, la Inter și la naționala Italiei, Pintus a trecut în vara anului trecut de la Madrid la Milano, ca să colaboreze cu Antonio Conte la Internazionale. 

CV Cristian Dragotă

  • Data nașterii: 3 iulie 1986
  • Cluburi pentru care a lucrat: CFR, APOEL Nicosia, ETO Gyor, ASA Târgu Mureș, Petrolul
  • A mers în practică, de-a lungul timpului, la: Stuttgart, Inter Milano, Juventus, AS Roma, Napoli, Lyon, Porto, Anderlecht, Watford
  • Antrenori cu care a colaborat: Dan Petrescu, Vasile Miriuță, Paulo Sergio, Ioan Andone, Alin Minteuan, Mircea Rednic

"Deac a alergat peste 12 kilometri în fiecare meci în decurs de trei sau patru zile, am avut partide și în campionat, și în Europa League! Asta înseamnă enorm! Toată echipa a demonstrat o condiție fizică excelentă. Bine, nu susțin că e meritul meu, meritele principale le au jucătorii și antrenorul principal, noi suntem niște pioni și facem parte din mecanism"
Cristian Dragotă, preparator fizic CFR

VEZI ȘI:Cinci români și-au pus soțiile să se prostitueze în același apartament. Cele cinci cupluri au făcut „Turul Franței” și femeile câștigau și câte 7.000 € pe lună
Libertatea
Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
10:00 Tenis, WTA
Turneul din Adelaide
Digi 2, Telekom 2
17:00 Fotbal, Liga 2
Gloria Buzău - Rapid
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
19:55 Fotbal, Europa League
Arsenal - Benfica
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
19:55 Fotbal, Europa League
Rangers - Antwerp
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
19:55 Fotbal, Europa League
Napoli - Granada
Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
22:00 Fotbal, Europa League
AC Milan - Steaua Roșie Belgrad
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
22:00 Fotbal, Europa League
Club Brugge - Dinamo Kiev
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
22:00 Fotbal, Europa League
Leicester - Slavia Praga
Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
Program TV complet
Liga 1