FOTBAL  »  Superliga  »  UNIVERSITATEA CRAIOVA

FOTO Week-end trist în Bănie » Liderii Universității Craiova au mers la mormântul lui Ilie Balaci + Mesajul postat de clubul lui Mititelu

Liderii Universității Craiova au mers la mormântul lui Ilie Balaci +7   FOTO
Liderii Universității Craiova au mers la mormântul lui Ilie Balaci

Articol de - Publicat sambata, 21 octombrie 2023 13:19 / Actualizat sambata, 21 octombrie 2023 13:36

Week-end trist în Bănie. Sâmbătă, 21 octombrie, s-au împlinit cinci ani de la dispariția celui mai iubit dintre olteni, Ilie Balaci. „Minunea Blondă” a fost omagiată așa cum se cuvine de actualul lot al Universității Craiova.

În frunte cu „interimarul” Dragoș Bon, Alex Mitriță, Andrei Ivan și Vladmir Screciu, cei mai importanți fotbaliști ai lui CSU Craiova, au mers să aprindă o lumânare în locul în care Ilie Balaci își face odihna veșnică.

Juveții s-au recules la mormântul simbolulului lor, unde au depus și o coroană de flori pe care era inscripționat mesajul „De la 8 spre ∞ (infinit)”. 

5 ani de la decesul lui Ilie Balaci. Screciu, Ivan și Mitriță au pus o coroană la mormânt (foto: Universitatea Craiova)
5 ani de la decesul lui Ilie Balaci. Screciu, Ivan și Mitriță au pus o coroană la mormânt (foto: Universitatea Craiova)
5 ani de la decesul lui Ilie Balaci. Screciu, Ivan și Mitriță au pus o coroană la mormânt (foto: Universitatea Craiova)
5 ani de la decesul lui Ilie Balaci. Screciu, Ivan și Mitriță au pus o coroană la mormânt (foto: Universitatea Craiova)
5 ani de la decesul lui Ilie Balaci. Screciu, Ivan și Mitriță au pus o coroană la mormânt (foto: Universitatea Craiova)
+3 FOTO

Duminică, la duelul Universității cu Petrolul, clubul și-a propus să-l omagieze și în fața propriilor suporteri pe cel care a fost Ilie Balaci. 

Iar lovitura de start a partidei va fi dată, din informațiile obținute de GSP.ro, de Hristu, unul dintre nepoții „Minunii Blonde”, nimeni altul decât fratele actor al lui Atanas, cel care are șanse să apară pe foaia de joc.

A reacționat și FCU Craiova: „Ilie, Ilie, ce dor ne e de tine”

Clubul rival, FCU Craiova, a publicat încă de la primele ore ale dimineții un mesaj în memoria fostului „optar” al Craiovei: „Ilie, Ilie, ce dor ne e de tine...”.

Tot sâmbătă, ultrașii din Peluza Sud '97, care nu-și mai fac apariția de luni bune la meciurile echipei finanțate de Adrian Mititelu, au depus la rândul lor o coroană în locul în care Balaci e înhumat. „Unul dintre noi”, au scris cei din P.S.'97 la postarea omagială publicată pe Facebook. 

Week-end trist în Bănie » Liderii Universității Craiova au mers la mormântul lui Ilie Balaci + Mesajul postat de clubul lui Mititelu
În dreapta, coroana depusă de ultrașii din Peluza Sud '97

Lorena, despre cea mai mare neîmplinire a lui Ilie Balaci: „Gândește-te că n-a avut loc nici la Craiova”

Lorena Balaci, 45 de ani, fiica marelui Ilie Balaci, a discutat anul acesta, în podcastul „Profu' de Sport”, despre una dintre cele mai mari neîmpliniri ale tatălui său: regretul de a nu fi devenit un antrenor important în România. „Nu că n-a avut loc în țară, tu gândește-te că n-a avut loc la Craiova!”, a oftat Lorena. 

Întrebată de ce crede că Ilie Balaci n-a ajuns niciodată un antrenor de renume în fotbalul românesc, fiica „Minunii Blonde” a oferit un răspuns elaborat. A început parafrazând un citat din Biblie rostit de Iisus - „Un prooroc nu este disprețuit decât în patria Lui” - apoi a dezvăluit că tatăl ei, dispărut în octombrie 2018, a sperat până în ultima clipă că va reveni pe banca unei echipe din România.

Ilie Balaci a antrenat mulți în Africa și Asia, cu rezultate notabile pe ambele continente, dar n-a avut același succes și în campionatul României, unde singurele „zvâcniri” le-a avut chiar la Universitatea Craiova.

- Ilie a fost plecat foarte mulți ani, foarte multe experiențe în o grămadă de țări din zona aceea (n.r. - în Golf). De ce crezi că nu și-a găsit un loc mai bun în fotbalul românesc?
- Este foarte simplu. Pentru că nimeni nu e profet în țara lui! Și să știi că această sintagmă i s-a potrivit perfect lui tata, din păcate, cu toate că el și-ar fi dorit foarte mult... Din păcate, nu că n-a avut loc în țară, tu gândește-te că n-a avut loc la Craiova! Și, atunci, această sintagmă i s-a potrivit perfect. Totuși, vezi? Dumnezeu nu lucrează cu jumătăți de măsură, niciodată nu ia ceva fără să dea altceva! Nu și-a găsit împlinirea în țară, dar, pe de altă parte, a strâns iubirea și idolatria multor străini. Și acum, la aproape cinci ani de la moartea lui, eu încă primesc mesaje pe Facebook.

- Da? 
- De te miri unde, de la suporteri din Tunisia! Gândește-te că el a câștigat Cupa Campionilor Africii prin '92, da? Cu Club Africain de Tunis (n.r. - echipă antrenată de Balaci în acea perioadă). Pentru Dumnezeu, sunt 30 de ani de atunci! Și oamenii nu-l uită. Cu nici un an înainte să moară, a fost cu mama plecat la Dubai câteva zile. Îl oprea lumea pe stradă! Lumea încă îl recunoștea, după atâta timp, ceea ce înseamnă că lumea chiar l-a iubit. Dar, din păcate, nu aici a fost împlinirea pentru el.

- Cât de greu crezi că i-a fost, totuși, să accepte că nu-și va împlini menirea de antrenor în țară sau, mai departe de-atât, la Craiova? 
- Să știi că, la cum îl știu eu pe tata, el n-a acceptat lucrul ăsta niciodată! 

Ilie Balaci nu renunțase la visul de a deveni un antrenor de succes în România: „Tata încă își dorea”

- Nu s-a împăcat cu ideea că va fi „profet” doar în alte țări
- Nu! Adică, sunt absolut convinsă că, în adâncul sufletului lui, încă își dorea.

- Și l-a măcinat, crezi...? 
- Nu știu dacă...trecuse un pic de partea aia de măcinare. Cred că era un pic mai detașat. Dar, dacă cineva i-ar fi spus la momentul respectiv: „Ilie, vrei să antrenezi pe...?” - nu dau nume, ca să nu creăm alte discuții apoi - sunt absolut convinsă că zicea da! Nu era la modul să spună: „Nu, dom'le, nu vreau”. Ți-am zis, cred că trecuse de perioada aceea de măcinare internă. Era mai detașat din punctul ăsta de vedere.

- Poate faptul că, așa cum spuneai mai devreme, a fost mai visător...poate chiar asta l-a împiedicat ca, în anumite momente, să fie mai cinic în anumite relații, în țară? 
- Tata nu putea să fie cinic, nu era felul lui, nu putea! Pentru că vrei să-ți spun ceva? Și toți cei care l-au cunoscut mai bine pot spune lucrul ăsta: tata, în sufletul lui, era un om extrem de bun. El își dădea cămașa de pe el oricui i-o cerea! Nu ar fi putut [să fie cinic], ar fi însemnat că nu e el. Ar fi însemnat să se transpună într-o persoană, care, cu siguranță, nu și-ar fi dorit să fie. Nu putea fi cinic! Da, poate în cel mai rău caz era uneori ironic, dar să știi că și ironiile lui, cumva, cred că aveau un dram de tristețe pe undeva. Uite, spre exemplu, știu că în ultima perioadă refuza să meargă la tot felul de emisiuni televizate.

- Din ce cauză? 
- Pentru că erau lucruri pe care el le spusese cu ceva timp în urmă, le preluaseră doi-trei ulterior și toată lumea se minuna: „Vai, ce a zis cutare!”. „Păi stați, fraților, că v-am spus despre treaba asta acum un an și jumătate și nimeni nu m-a băgat în seamă”. Nu că era tatăl meu, dar era un profet! Îmi pare rău că lumea nu și-a dat seama că el avea o putere de a previziona niște lucruri... Și știu foarte multe lucruri pentru că noua, acasă, ni le spunea. Zicea: „Faceți pariu cu mine că o să se întâmple așa?”. „Hai, mă, tată!”.

Citește și alte știri de actualitate:

S-o fi supărat soția? „Dacă eram convocat, anulam cununia. Să mergi la națională e ceva extraordinar”

CFR Cluj e în doliu » A murit fostul jucător, conducător și antrenor al „feroviarilor”: „Și-a dedicat întreaga viață clubului nostru”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează