FOTBAL  »  LIGA 2  »  DINAMO

Cine sunt noii șefi ai lui Dinamo » Prietenul lui Nicolae Badea, fostul vicepreședinte al rivalei Rapid + omul lui Băsescu

Eugen Voicu / FOTO: Forbes.ro
Eugen Voicu / FOTO: Forbes.ro

Articol de - Publicat vineri, 24 februarie 2023 18:29 / Actualizat vineri, 24 februarie 2023 20:18

Dorin Șerdean a cedat, a acceptat să vândă pachetul majoritar de acțiuni de la Dinamo, 72 la sută, către o firmă, Red&White, ce-i are în prim-plan pe Eugen Voicu, liderul Certinvest, Andrei Nicolescu, ex-vicepreședinte Rapid, și Dorin Iacob, tatăl lui Vlad Iacob.

  • Red&White 2022 Management deține din acest moment 80,7758% din acțiunile lui Dinamo. Au preluat procentele deținute până astăzi de Dorin Șerdean, dar și 8% dintre cele deținute de Asociația „Peluza Catalin Hîldan”

Dorin Șerdean a fost de acord să cedeze pachetul majoritar de acțiuni astăzi, la capătul mai multor zile de negocieri, se așteaptă doar rezolvarea detaliilor financiare pentru a se prezenta oficializarea afacerii.

Șerdean a cedat pachetul de 72,27 la sută din acțiunile pe care le deținea la Dinamo și a ajuns la un acord cu firma Red&White. Suma afacerii: 500.000 de euro, bani care se vor plăti în funcție de anumiți parametri de performanță. Dacă sâmbătă se preconizează o reacție oficială din partea noilor acționari majoritari de la club, luni sau marți ar trebui să fie o conferință de presă în acest sens.

Cine sunt noii șefi de la Dinamo

Eugen Voicu și Andrei Nicolescu sunt cei doi fondatori ai societății care preia controlul la Dinamo. Nicolescu deține 60% din Red&White, în timp ce restul procentelor îi revin lui Voicu. Alături de ei, ca administrator, va veni și Dorin Iacob, tatăl lui Vlad Iacob, administratorul special al lui Dinamo. Șerdean va renunța la ideea revenirii la Dinamo, chiar dacă a câștigat procese în acest sens.

Eugen Voicu

  • 64 de ani;
  • nu a mai fost implicat în fotbal, fiind pasionat mai degrabă de tenis și golf;
  • fondatorul și acționarul majoritar al Certinvest, cea mai mare societate independentă de administrare a investițiilor;
  • un „jucător” important în lumea afacerilor din țară, a condus mai multe business-uri în domeniul financiar, în imobiliare și în zona pensiilor private și a asigurărilor;
  • conform Wall-Street, cel mai recent proiect al acestuia, înainte de preluarea lui Dinamo, este holdingul Meta Estate Trust, companie listată la bursă în 2022.

Andrei Nicolescu

  • 46 de ani;
  • avocat de meserie;
  • a fost vicepreședinte la Rapid când giuleștenii se aflau în Liga 4;
  • a venit în Giulești alături de Victor Angelescu, însă a fost îndepărtat în 2021, după ce a încercat să blocheze venirea lui Daniel Niculae ca președinte;
  • a dat clubul în judecată și a cerut despăgubiri de 5 milioane de euro;
  • în august 2022, acesta a creditat-o pe Dinamo cu 100.000 de euro.

Dorin Iacob

  • tatăl lui Vlad Iacob, administratorul special al lui Dinamo;
  • este considerat unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Traian Băsescu;
  • înainte de 1989, a fost ofiţer de Miliţie, iar după Revoluţie, ar fi fost racolat de SRI;
  • a ajuns şeful de cabinet şi omul de încredere al directorului SRI, Virgil Măgureanu, iar în 1998 l-a urmat în Partidul Național Român (PNR), unde a devenit vicepreședinte;
  • a intrat în PD odată cu unificarea PNR-ului cu partidul lui Traian Băsescu, primind funcţia de secretar executiv, potrivit Grupului de Investigaţii Politice (GIP), organizaţie care realizează anchete şi analize referitoare la oamenii politici din România.

Eugen Voicu e prietenul lui Nicolae Badea!

Omul cu banii din cadrul noului proiect de la Dinamo este apropiat și de Nicolae Badea, fostul conducător al clubului care a influențat și el sosirea Certinvest la clubul din Ștefan cel Mare! Cel mai important nume din portofoliul de business al lui Badea, Computerland, a fost unul dintre fondatorii Certinvest, care este recomandată ca fiind cea mai mare societate independentă din România de administrare a investițiilor. 

De fapt, inclusiv Nicolae Badea a fost invitat la discuțiilor privind preluarea clubului din Ștefan cel Mare de noua companie, Red&White, care-i are în componență pe Voicu, Nicolescu și Iacob.

Dinamo are datorii de 7 milioane de euro!

Cu vechime în lumea afacerilor din România, Certinvest derulează business-uri uriașe anual, de văzut cât va pompa la Dinamo. Fiindcă în afara celor 500.000 de euro pentru Șerdean, mai sunt datorii de 7 milioane de euro la club! 

Planul de reorganizare este în pom, dacă nu pe hold, se îngroașă rândul celor care acționează Dinamo în judecată și amenință cu emiterea cererii de faliment dacă nu-și primesc sume, de la zeci la sute de mii de euro.

1,2 milioane de euroar asigura noii investitori ai lui Dinamo în primul sezon

Eugen Voicu este un redutabil om de afaceri, dar nu este microbist. Nu este suporter, nici al lui Dinamo, nici al altei echipe. Pus în mișcare de Dorin Iacob, care a fost vectorul acestor discuții de aproape un an, Voicu s-a angajat să încerce resuscitarea lui Dinamo. 

12 milioane de euroar asigura noii conducători ai clubului în următorii 4 ani

Apoi, să renască clubul și să-l transforme într-un business profitabil. Pentru început, presantă, este suma de un milion de euro pe care Dinamo trebuie s-o vireze către creditori până la finele lunii aprilie, ca să obțină licența în perspectiva revenirii în eșalonul de elită. 

Nu avem nicio implicare, nu ne-a întrebat nimeni nimic. Nu trebuia pentru a-și ceda unii altora acțiunile
- Răzvan Zăvăleanu, administrator judiciar

Parafrazând o melodie ce făcea furori acum mai mulți ani: "Neoficial, este bine!". Zilele viitoare, vor fi mai multe detalii despre tot acest subiect, să lăsăm să se încheie și ziua bancară, și tot
- Reprezentanții Red&White angajați la discuții

Tranzacția depinde de Planul de reorganizare modificat

Situația nu este foarte clară în ceea ce privește tranzacționarea acțiunilor lui Dorin Șerdean, atâta timp cât nu se știe ce se întâmplă cu planul de reorganizare modificat propus de administratorul judiciar, Răzvan Zăvăleanu, ce va fi rejudecat la Curtea de Apel pe 26 aprilie. Acțiunile pe care le vinde Dorin Șerdean s-ar putea prăbuși de la 72,87% din Dinamo, la numai 0,75%!

Principala miză a Planul de reorganizare modificat, respins de judecătorul sindic la 13 decembrie 2022, ca nelegal, era transformarea APCH/DDB în acționar majoritar, prin mecanismul conversiei în acțiuni a sumei de 5.830.659,56 lei (1,2 milioane euro) reprezentând creanță garantată. Între timp, APCH/DDB a cedat la rândul ei acțiunile către Red&White 2022 Management.

Dacă Planul modificat ar fi aprobat, APCH ar fi devenit acționar majoritar, cu 99,17%, în acest moment fiind doar acționar minoritar, cu 20,06%. Dorin Șerdean/Lotus, acționarul majoritar de acum, se va prăbuși de la 72,87% la doar 0,75%, Nicolae Badea/ACSFC Dinamo de la 7,03% la 0,07%, iar Cornel Dinu de la 0,03 la 0,003%. Administratorul judiciar precizează că prin convertirea în acțiuni a creanțelor garantate APCH, indicatorii societății se îmbunătățesc considerabil.

VIDEO. Ovidiu Burcă: „Suntem aproape de play-off, din păcate nu stăm doar la mâna noastră. Trebuie să câștigăm tot!”

Citește și alte știri din sportul românesc: 

EXCLUSIV Numai în Liga 1: s-au antrenat pe sintetic, iar 3 jucători s-au rupt! Terenul cu iarbă s-a transformat în parcare

Craiova l-a pierdut pe Bauza » Anunțul făcut de olteni înainte de meciul cu Mioveni

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (36)
adriann_
adriann_  •  26 Februarie 2023, 11:19
Postat de digitalmasacrer pe 25 Februarie 2023, 21:32

Adica vei sustine o echipa sustinuta politic si de stat, *** Bine de stiut.

Decat echipa unei firme al carei scop nu e performanta sportiva ci producerea de bani pentru clanul becali? Tu intelegi totusi despre ce vorbim aici?

creeperno807
creeperno807  •  25 Februarie 2023, 22:47

In 4 ani, Dinamo va fi cel mai puternic club de fotbal din Romania!

digitalmasacrer
digitalmasacrer  •  25 Februarie 2023, 21:32
Postat de adriann_ pe 25 Februarie 2023, 21:04

Ce treaba are branza cu un individ care doar datorita coruptiei din ROmania comunista a scapat de puscarie pentru specula cu alimente in vreme de penurie alimentara/rationalizare? :)) A, ca nu mananc branza de la machidoni samd, asta e altceva. In rest, ar trebui sa intelegi o chestie: un regim securistic e nasol, dar asta nu inseamna ca echipele importante din ROmania ar trebui sa incapa (sau sa ramana) pe mainile unor puscariasi care vor doar sa produca bani pentru vreun clan.

Adica vei sustine o echipa sustinuta politic si de stat, *** Bine de stiut.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (36)
Comentează