FOTBAL  »  LIGA 2  »  CSA STEAUA

ANALIZĂ GSP Ce haos va fi! „Cazul Steaua" poate provoca încă un final de sezon din care nu vom înțelege nimic: posibile baraje anulate și meciuri rejucate

FOTO: facebook.com/CSASTEAUA
FOTO: facebook.com/CSASTEAUA

Articol de , , - Publicat joi, 13 aprilie 2023 22:38 / Actualizat vineri, 14 aprilie 2023 00:05

Steaua poate promova chiar din această vară în prima ligă, a transmis azi FRF în exclusivitate pentru cititorii Gazetei. Dar dacă Legea Sportului nu va fi schimbată până pe 20 mai, iar Federația va respecta logica de anul trecut, Steaua nu va intra în calculele promovării și finalul acestui sezon va fi o harababură completă. Iată mai jos explicațiile.

CONTEXT:

  • Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, și colegi de-ai săi din PSD au propus dezbaterea în regim de urgență a unor modificări aduse Legii educației fizice și sportului.
  • Conform actualei Legi a Sportului, roș-albaștrii nu pot ajunge în primul eșalon decât dacă își schimbă forma de organizare. Fie ca asociație non-profit, fie ca societate comercială pe acțiuni. Cealaltă variantă este să obțină modificarea legii și cluburile de drept public să poată fi considerate profesioniste.
  • Schimbările propuse de politicienii PSD pot să aducă dreptul de promovare al celor de la CSA Steaua chiar la finalul acestui sezon, după cum a precizat FRF pentru Gazeta Sporturilor

Anul trecut, Steaua a terminat play-off-ul de Liga 2 pe locul 4, însă Federația nu i-a permis să dispute barajul pentru că la acea oră cadrul legal nu era updatat. Imediat după ultima etapă a campionatului trecut, FRF a comunicat oficial că Steaua nu poate juca barajul. Locul ei a fost luat atunci de Concordia Chiajna.

În aprilie 2023, cadrul legal e încă neschimbat. Totuși, steliștii trag nădejde că proiectul depus de Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, referitor la dezbaterea în regim de urgență a unor modificări aduse Legii educației fizice și sportului, se va finaliza în timp-record.

Un expert politic, analiză pe inițiativa care o ajută pe CSA Steaua: „Dacă proiectul e asumat de coaliție, legea va fi promulgată cel târziu în luna mai. Însă am văzut ceva ciudat în document
CSA STEAUA
Un expert politic, analiză pe inițiativa care o ajută pe CSA Steaua: „Dacă proiectul e asumat de coaliție, legea va fi promulgată cel târziu în luna mai. Însă am văzut ceva ciudat în document"

Ultima etapă din sezonul în curs al Ligii a doua e programată pe 20 mai. Și cum barajele de promovare se dispută foarte repede după aceea (28 mai și 3 iunie), FRF trebuie să anunțe imediat, adică pe 21 mai, echipele care promovează direct și pe cele care vor juca baraj cu locurile 13 și 14 din SuperLiga.

Dacă până la acel moment Legea Sportului va fi updatată cu modificările dorite de steliști, echipa lui Oprița va putea intra în calculele promovării.

Poate fi haos în Liga 2

Dacă Legea Sportului, cu eventualele ei modificări, nu va fi promulgată până pe 20 mai, iar Federația va respecta regulile de anul trecut și se va raporta la legea în vigoare, teoretic nu o va declara pe Steaua nici promovată direct (în caz de clasare pe locurile 1-2), nici nu o va programa la baraje (în caz că va termina pe 3-4).

Ce poate produce furtuna perfectă? Modificarea Legii Sportului după finalul lunii mai. De ce? 

Pentru că atunci deja barajele vor stabili componența viitoare a primei divizii. Iar în privința Stelei, FRF se va raporta la nivel de licență. Cele două comisii interne vor termina de judecat licențierea până cel târziu pe 30 mai. Dacă până atunci Legea se va schimba, Steaua va avea un argument solid să fie repusă în drepturi. Cu CONDIȚIA ca legea să prevadă în mod expres că are aplicabilitate imediată. Chiar și dacă se va depăși acest termen, șansele Stelei rămân în viață. Poate merge la TAS, unde ar putea dura 3-4 săptămâni, perioadă în care dacă Legea va fi promulgată, atunci ar putea câștiga.

În acest ultim caz însă, FRF va fi pusă în mare dificultate, pentru că ar fi nevoită să refacă tabloul Ligii 1 și, în funcție de locul pe care Steaua se va clasa la finalul Ligii secunde, fie să o primească direct pe prima scenă, fie să o programeze la un nou baraj, unde să joace cu o echipă care tocmai susținuse deja o "dublă" decisivă.

Asta pentru că noua formă e Legii vizează dreptul de participare în sezonul următor, iar dacă Steaua va fi obținut acel drept pe teren (promovare directă sau acces la baraj), Federația nu i-l va putea refuza. Ci va fi forțată să refacă din mers toate calculele și programările.

Un haos de care fotbalul românesc nu e străin. În 2013, Rapid a fost retrogradată de TAS după ce începuse sezonul de Liga 1, așa că în locul ei a fost adusă Chiajna din B, deși giuleștenii apucaseră să joace două meciuri din acel campionat pe prima scenă.

Steaua mai are de jucat 7 meciuri până la finalul sezonului. Iată programul:

18 aprilieSteaua - Dinamo
22 aprilieGloria Buzău - Steaua
29 aprilieUnirea Dej - Steaua
6 maiSteaua - Oțelul
10 maiPoli Iași - Steaua
13 maiDinamo - Steaua
20 maiSteaua - Gloria Buzău

Clasamentul Live din Liga 2

VIDEO Adi Popa: „Ne gândeam deja la meciul cu Dinamo” + Replică pentru Ovidiu Burcă: „Sunt 7 echipe cu numele Dinamo”

Citește și: 

Mesaj tranșant după inițiativa lui Dîncu: „Legea Sportului trebuia dată încă din anii '90! Nu sunt tot bani publici? Adică Primăriile au voie și Ministerele nu au voie?”

Fanii Stelei, comunicat după declarațiile date de Florin Talpan: „Nu avem un scop din a ridica pe brațe eroi de conjunctură” + „Propunerea de modificare a Legii Sportului nu este rezultatul muncii unui singur angajat al clubului Steaua”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (34)
Naste74
Naste74  •  16 Aprilie 2023, 19:53

Cativa pesedei, vreo doi sau trei, vor sa modifice Legea sporturilor si sa aduca jucaria lui Talpan in Superliga cu orice pret. Capul rautatilor este marele sociolog Dancu. Dupa ce a rezolvat in mandatul sau de ministru al Apararii problema inzestrarii moderne a Armatei Romane, revigorarea Romarm si a Institutului Cantacuzino, s-a gandit sa revolutioneze si sportul militar. Si uite asa, pesedeii incearca sa intre cu bocancii in principiile de drept, stiind ori nu ca lucrul acesta poate crea monstri? Bai pesedeilor, voi nu stiti cine e Dancu? El e seful grupului de la Cluj, grup care va pune bete in roate. Inteleg ca stati mai modest cu memoria si cu rigoarea, dar totusi amintiti-va ce miscari facea Dancu in campaniile electorale ale lui Basescu, ce facea Ioan Rus in campania pentru referendumul de destituire a lui Basescu (“Nu e bine domnul chestor!...”) sau cand declara ce declara cu privire la nevestele diasporenilor. Ati evaluat vreodata cam ce deservicii v-au adus toate acestea? Probabil nu. Cercetarea sociologica nu este apanajul oricui. Domnul Dancu, baiat subtire si cu multa scoala, stapaneste la perfectie aceasta tehnica. Dumnealui sigur a pus in ecuatie ce inseamna sa se mute peluzele de la peluza in Piata Victoriei sau ce inseamna sa superi peste doua milioane de votanti ai adevaratei Stele. Voi nu stiti, dar dl. Dancu stie ca sunt milioane de romani pe care, din cauza voastra, nu ii intereseaza stirile politice, mincinoase si veninoase, urmarind doar sport. Sport

atthur
atthur  •  14 Aprilie 2023, 16:00
Postat de observator_federal pe 14 Aprilie 2023, 07:57

Domne', eram obișnuiți ca modificările de interpretare sau din temelii ale regulamentelor FRF/LPF să se facă, uneori realmente spectaculos, doar când Nea Gigi avea vreo dorință (spunea el blând "o să-i zic lui Argăseală" și lucrurile se aranjau, ba chiar mergând mai departe, veritabilă demonstra[ie de forță "am vorbit cu Ciolacu"). Ei și taman acum de Paște, apare Dâncu ca înviat din morți, și strică "legea veche" la care achiesaseră cohortele de specialiști și jurnaliști, dragomirii, orlanzii, stancii, grădineștii ș.a.m.d. Întrebarea care se pune este cum se va produce a doua năpârlire a steliștilor deveniți între timp fecesebiști înfocați, când și în ce fel se vor lepăda ei de genialul conducător Nea Gigi??

Șezi blând, ca nu se va schimba nici o modificare....!!!...

atthur
atthur  •  14 Aprilie 2023, 15:56
Postat de fc_zcsb_manita_manita pe 14 Aprilie 2023, 08:34

Steaua Bucuresti va promova! Dupa ani si ani numele STEAUA va aparea din nou in clasamentul primei ligi. Tot dupa ani si ani de asteptare vom avea un STEAUA BUCURESTI v DINAMO BUCURESTI pe GHENCEA. 18 aprilie 2023 - ce zi mare!

Și, INSTANTANEU(nu după ani si ani),ne dăm seama cât de prost ești tu și cei 200 de proști tslpanisti!!! Vezi cum faci să nu vă domine mimao,in tribună (ca fotbal nu există si nici nu interesează pe nimeni amicalul vostru)!Si pe urmă, vom rade mult...!!!...Cum ,de cine??? De tine ,de prostul de talpan,de cascalin,de guimaraes și de oribilitatea csacazarmatalpania!Și, ghici ce??? Vom râde INSTANT nu după ani și ani...!!!...

Vezi toate comentariile (34)
Comentează