FOTBAL  »  LIGA 2  »  DINAMO

SPECIAL GSP 5 lucruri inedite după ce Dinamo și-a aflat programul din Liga 2: primul derby cu Steaua după 20 de ani + dueluri cu „dragonii” și „călăreții roșii”

Imagine de arhivă de la un Dinamo - Steaua din 2002 / Sursă foto: GSP
Imagine de arhivă de la un Dinamo - Steaua din 2002 / Sursă foto: GSP

Articol de - Publicat miercuri, 20 iulie 2022 15:15 / Actualizat miercuri, 20 iulie 2022 19:27

Dinamo și-a aflat astăzi programul pentru primul sezon din istorie pe care îl va petrece în eșalonul secund. „Câinii” încep în deplasare, cu Progresul Spartac, derby-ul cu CSA Steaua fiind programat în etapa a 6-a. 

Pentru prima oară în existența de 74 de ani, „câinii” vor fi prezenți la startul ligii secunde. Roș-albii, care nu sunt văzuți printre favoriții la promovare, vor avea parte de câteva ipostaze inedite pe durata campionatului. Iată 5 dintre ele: 

1. După 16 ani, tot cu Progresul în prima etapă. Dar atunci urma titlul!

În prima etapă, roș-albii dau piept cu Progresul Spartac în deplasare, formație proaspăt promovată din Liga 3, ai cărei fani consideră echipa drept continuatoarea vechiului „Progresul”.

În urmă cu 16 ani, în ultimul an în care Dinamo a luat titlul, roș-albii jucau în prima etapă, tot în deplasare, cu FC Național. Meciul, jucat în „Parcul cu Platani”, astăzi o ruină, s-a încheiat cu victoria lui Dinamo, 2-1, goluri Adrian Cristea și Cătălin Munteanu. Pe banca roș-albilor era Mircea Rednic, iar dinamoviștii începeau atunci o serie de 13 victorii consecutive.

Ovidiu Burcă, cel care are șanse importante să devină noul antrenor al lui Dinamo, era atunci căpitan la FC Național. „Bancarii” erau antrenați de Marin Dună.

5 lucruri inedite după ce Dinamo și-a aflat programul din Liga 2: primul derby cu Steaua după 20 de ani + dueluri cu „dragonii” și „călăreții roșii”
Ovidiu Burcă, în duel cu dinamovistul Ionel Ganea / Sursă foto: Arhivă GSP

2. Primul Dinamo - Steaua după 20 de ani

Ultimul duel direct care intră în palmaresul duelurilor Dinamo - Steaua a avut loc pe 27 noiembrie 2002, în optimile de finală ale Cupei României. Partida s-a jucat într-o singură manșă, pe stadionul din Cotroceni, iar Dinamo s-a impus autoritar, scor 3-0. 

Antrenați de Cornel Dinu, dinamoviștii s-au calificat după golurile reușite de Florentin Petre, Flavius Stoican și Vlad Munteanu. 

Rădoi, actualul antrenor Oprița, George Ogăraru sau Claudiu Răducanu evoluau pentru „militarii” pregătiți de Pițurcă, în timp ce la Dinamo jucau Giani Kiriță, Gabi Tamaș, Dan Alexa, Dănciulescu sau Mitea.

5 lucruri inedite după ce Dinamo și-a aflat programul din Liga 2: primul derby cu Steaua după 20 de ani + dueluri cu „dragonii” și „călăreții roșii”
Stelistul Mutică a fost eliminat încă din minutul 26 de Cristi Balaj, actualul președinte de la CFR Cluj

În acea ediție de Divizia A, Dinamo s-a clasat abia pe locul 6, iar Steaua a terminat pe 2, după Rapid.

Conform statisticianului GSP Liviu Manolache, primul Derby între cele două a avut loc în noiembrie 1948: CSCA București - Dinamo București 0-1, meci găzduit de stadionul Venus..

3. Întâlnire de gradul 0: Claudiu Niculescu - Dinamo

Dacă nimic neprevăzut nu se întâmplă până atunci, etapa a 15-a va aduce un duel inedit între Claudiu Niculescu, antrenorul Politehnicii Iași, și Dinamo, echipa la care Clau-gol a scris istorie din postura de jucător, dar unde a fost umilit ca antrenor

În septembrie 2018, Niculescu a fost instalat pe banca echipei de suflet, dar a fost demis după doar 3 meciuri și înlocuit după o noapte furtunoasă cu Mircea Rednic

Claudiu Niculescu s-a văzut nevoit să rezilieze amiabil contractul cu Dinamo, după o ședință la hotelul lui Negoiță. Într-un comunicat oficial, clubul i-a cerut scuze că l-a demis pentru a-i face loc lui Rednic, dar Clau-gol n-a părut dispus să ierte. „E umilitor”, spunea fostul atacant. 

5 lucruri inedite după ce Dinamo și-a aflat programul din Liga 2: primul derby cu Steaua după 20 de ani + dueluri cu „dragonii” și „călăreții roșii”
Claudiu Niculescu a antrenat Dinamo doar 20 de zile / FOTO: Arhivă GSP

Claudiu este jucătorul cu cele mai multe prezenţe în cupele europene pentru Dinamo, 43 de jocuri, cu două partide peste ex-colegul său din atac, Ionel Dănciulescu. De asemenea, ocupă prima poziţie în topul privind golurile marcate în competiţiile internaţionale, 18.

3 titluri de campiona câştigat cu Dinamo: 2001-2002, 2003-2004, 2006-2007. În „Ştefan cel Mare”, a devenit de două ori golgeterul României, în 2005 și 2007

4. Revedere și cu Dorinel Munteanu

În etapa a doua vine în Ștefan cel Mare fosta campioană Oțelul Galați, pregătită de Dorinel Munteanu, fost jucător și antrenor în „haită”. În urmă cu 9 ani, în sezonul 2012-2013, Munti bifa prima victorie în calitate de antrenor al lui Dinamo tocmai contra Oțelului Galați. 

Se întâmpla pe 23 noiembrie 2012, într-un meci jucat pe Arena Națională. Dorinel Munteanu era proaspăt instalat pe banca roș-albilor și își învingea echipa cu care în urmă cu doar un an cucerea un titlu istoric.

5 lucruri inedite după ce Dinamo și-a aflat programul din Liga 2: primul derby cu Steaua după 20 de ani + dueluri cu „dragonii” și „călăreții roșii”
La un an după ce lua titlul cu Oțelul, Dorinel Munteanu îi învingea pe gălățeni din postura de tehnician al „câinilor” / Sursă foto: Arhivă GSP

5. „Derby-uri” cu „dragonii” și „călăreții roșii” 🙃

Dacă pentru moment și-au luat la revedere de la confruntările de tradiție din Liga 1, dinamoviștii vor avea parte de unele dueluri inedite în eșalonul secund. De exemplu, „câinii roșii” vor da piept cu „călăreții roșii” din Șelimbăr, așa cum se autointitulează fotbaliștii echipei înființate în urmă cu 6 ani. 

Dinamo îi va avea adversari și pe „dragonii” din Slobozia și „vulturii verzi” din Chiajna. În urmă cu două săptămâni, roș-albii pierdeau fără drept de apel amicalul cu Unirea Slobozia, 5-0 pentru „dragoni”!

5 lucruri inedite după ce Dinamo și-a aflat programul din Liga 2: primul derby cu Steaua după 20 de ani + dueluri cu „dragonii” și „călăreții roșii”
Fostul dinamovist Alex Curtean e căpitanul „călăreților roșii” / Sursă foto: facebook.com/CSC1599Selimbar/

Programul din Liga 2 al lui Dinamo:

  • Etapa 1: Progresul Spartac - Dinamo
  • Etapa 2: Dinamo - Oțelul Galați
  • Etapa 3: Viitorul Pandurii Tg. Jiu - Dinamo
  • Etapa 4: Dinamo - Unirea Dej
  • Etapa 5: Concordia - Dinamo
  • Etapa 6: Dinamo - CSA Steaua 
  • Etapa 7: Gloria Buzău - Dinamo
  • Etapa 8: Dinamo - Unirea Slobozia
  • Etapa 9: Minaur Baia Mare - Dinamo
  • Etapa 10: Dinamo - Ripensia
  • Etapa 11: Metaloglobus - Dinamo
  • Etapa 12: Dinamo - CSM Slatina
  • Etapa 13: Csikszereda - Dinamo
  • Etapa 14: Dinamo - CSC Dumbrăvița
  • Etapa 15: Politehnica Iași - Dinamo
  • Etapa 16: FC Brașov - Dinamo
  • Etapa 17: Dinamo - Unirea Constanța
  • Etapa 18: CSC Șelimbăr - Dinamo
  • Etapa 19: Dinamo - Politehnica Timișoara

VIDEO Ionuț Chirilă știe strategia care ar salva Dinamo: „Se poate construi o echipă, există jucători talentați”

Citește și alte știri despre Dinamo:

VIDEO S-a tras la sorți țintarul sezonului 2022-2023 din Liga 2 » Ce program au Dinamo și CSA Steaua

Tragere norocoasă pentru Dinamo: început lin și doar două deplasări istovitoare

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (21)
alesian
alesian  •  23 Iulie 2022, 15:03
Postat de Ady_1947 pe 20 Iulie 2022, 18:01

Ce mai prosti promovati UM SC ROMTEHNICA csa REGAL FERDINAND 2017 nu a jucat niciodata cu DDB !

dar tu de ce promovezi emblema armatei de la profil???? =))))))))))) ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

pinguinul_japonez
pinguinul_japonez  •  20 Iulie 2022, 23:45

Doar Dinamo-n B !

creeperno807
creeperno807  •  20 Iulie 2022, 22:40

O sa aiba rating bun liga 2

Vezi toate comentariile (21)
Comentează