FOTBAL  »  LIGA 2  »  DINAMO

Noul director sportiv de la Dinamo, „invenția” lui Ovidiu Burcă » „Așa m-am apucat de scouting”

Articol de - Publicat joi, 11 mai 2023 13:33 / Actualizat joi, 11 mai 2023 15:43

Dinamo și-a completat organigrama cu un director sportiv. Noii acționari l-au numit în acestă funcție pe Gabriel Glăvan, al cărui rol este să organizeze și să conducă departamentul de scouting.

Gabriel Glăvan va aduce cu el la Dinamo o parte din echipa de 40 de scouteri pe care a format-o la FC Voluntari, unde a lucrat cinci ani.

Contestă vehement noul plan propus la Dinamo: „Vor să ne radă munca! Astăzi depun noi probe” » Are de primit peste 200.000 de euro!
DINAMO
Contestă vehement noul plan propus la Dinamo: „Vor să ne radă munca! Astăzi depun noi probe” » Are de primit peste 200.000 de euro!

Gabriel Glăvan este prieten bun cu Ovidiu Burcă, Vlad Iacob și Andrei Nicolescu

Glăvan a mai colaborat cu UTA, Universitatea Craiova, Rapid, Oțelul Galați și FRF, unde a făcut parte din staff-ul lui Florin Bratu, ca analist video, la naționala U21.

Gabriel Glăvan a ajuns la Dinamo pe baza relațiilor foarte bune pe care le are cu trioul Ovidiu Burcă - Vlad Iacob - Andrei Nicolescu.

Burcă este cel care l-a introdus pe Glăvan în fotbal, la Oțelul Galați, în 2014, pe când antrenorul lui Dinamo era manager sportiv. Cu Vlad Iacob se cunoaște de 7-8 ani, iar cu acționarul Andrei Nicolescu a colaborat 5 luni la Rapid.

"Încerc de ceva timp să schimb modul de recrutare a jucătorilor în fotbalul românesc și mi-a luat ceva timp încât să câștig destulă influență încât să pot să inițiez un astfel de proiect. E clar că problemele din fotbalul românesc au la bază nu doar lipsa fondurilor și investițiilor, dar și recrutarea deficitară, lipsa reperelor în a analiza potențialul jucătorilor aduși la echipele de Liga 1", spunea Glăvan pentru GSP.ro, pe vremea când lucra la Voluntari.

Gariel Glăvan a povestit cum sunt cooptați scouterii: „Au jucat de mici Football Manager. Tot așa m-am apucat și eu de scouting”

Noul director sportiv al lui Dinamo a explicat în decembrie la GSP Live, pe când activa la UTA, modul de lucru și cum își recrutează colaboratorii:

„Scopul nostru este să creăm o bază de date cu jucători și să propunem jucători atunci când ni se cere. Lucrăm cu 40 de scouteri voluntari, care fac acest lucru din pasiune.

Ei înțeleg că trebuie să se educe înainte, pentru ca apoi să poată face parte dintr-un club de fotbal.

Ei sunt pasionați, au jucat de mici jocuri gen Football Manager și au visat mereu că vor ajunge să urmărească jucători care în viața reală sunt recomandați cluburilor. Tot așa m-am apucat și eu de scouting în 2014 și vă spun că satisfacția era foarte mare".

Nu așteptăm să ne propună agenții diferiți jucători, ci îi căutam noi pe cei care ne plac și pe care îi analizăm cu câteva luni înainte
Gabriel Glăvan

Gabriel Glăvan a adus nume importante în România

Gabriel Glăvan a contribuit la aducerea unor jucători străini care au impresionat în primul eșalon.

Este vorba de atacantul iberic Jefte Betancor, care a fost la Voluntari, Farul și CFR Cluj, iar acum este la Pafos (Cipru). Apoi, jucătorul de bandă portughez Ricardinho, de la Voluntari, dar și mijlocașul ofensiv Aissa Laidouni, la Voluntari, tunisianul fiind transferat de Union Berlin în ianuarie 2023 de la Ferencvaros pentru suma de 2,6 milioane de euro!

Cum lucrează Gabriel Glăvan

Tot la GSP Live, Gabriel Glăvan a explicat modul său de lucru.

Urmărim 40 de campionate. Fiecare scout urmărește un campionat. Vizionează fiecare meci, etapă de etapă, pe platforma instat. După fiecare etapă, scoutul respectiv face echipa etapei care are între 11 și 22 de jucători, pentru că poate pune și doi jucători pe post. Se formează baza de date brută, cu aproximativ 10.000 de jucători.

Antrenorul decide

Următorul pas: aria de căutare se restrânge la acei jucători care intră în tiparele trasate de antrenor și de managerul sportiv.

„Pe acești jucători aplicăm anumite criterii, pe care le discutăm în cadrul clubului. Spre exemplu, ca fundaș lateral avem nevoie de un jucător care are o anumită viteză; dacă nu o are nu ne interesează.

Sau ca atacant, dacă ne trebuie un atacant care își câștigă duelurile aeriene, pe care pot să joc direct iar dacă un jucător are o talie mai scăzută, nu mă interesează, indiferent de celelalte calități.

Mai punem și criterii cum ar fi acela de a le expira în maxim un an contractul pentru că nu avem buget mare de transferuri. Cu aceste criterii aplicate facem o bază de date cu cei mai buni 10 jucători din fiecare campionat, un total de aproximativ 400 de jucători"

Cum alcătuiește Gabriel Glăvan baza de date cu jucători

Scouterii cu care colaborează Gabriel Glăvan întocmesc rapoarte pe bază de note pe fiecare calitate a jucătorului, fizică, tehnică, mentală.

„Toate aceste note se introduc într-o aplicație care le calculează pe bază de medie ponderată. Ce înseamnă asta? Dacă tu selectezi postul atacant, dacă dai o notă de 9 la finalizare și 2 la un atribut defensiv, nota de 2 va cântări mai puțin decât la un fundaș iar nota de 9 va cântări mai mult decât la un fundaș.

E un algoritm iar pe el noi formăm niște rapoarte. Raportul pentru fiecare jucător conține 5 puncte: fizic, tehnic, psihologic, tactic și social. 

Putem selecta jucătorii cu cea mai mare notă la general sau jucători cu cele mai bune note pe un anumit atribut, în funcție de ce urmărim. Baza de date este creată de noi, pe baza a ceea ce vedem și ce interpretăm noi."

În final, echipa lui Gabi Glăvan realizează o bază de date netă, cu cei mai buni 5 jucători pe fiecare poziție, pe care o prezintă antrenorului.

Citește și:

Florin Talpan interpretează motivarea din dosarul palmaresului și se cere general: „Merit să fiu avansat! Palmaresul ne aparține!”

https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/chindia-targoviste-contracte-697388.html

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
jackdante
jackdante  •  15 Decembrie 2023, 19:32
Postat de magic4ever pe 11 Mai 2023, 15:25

Este liber de contract Carlos Fierro (28 ani) care la Football Manager 2012 era un golden boy si ajungea printre cei mai buni atacanti din joc in 2-3 ani...

ha ha ha. ce ratat esti,la fel ca echipa ta de suflet.

creeperno807
creeperno807  •  11 Mai 2023, 22:42

Am luat Champions League cu Dinamo pe Football Manager

magic4ever
magic4ever  •  11 Mai 2023, 15:25

Este liber de contract Carlos Fierro (28 ani) care la Football Manager 2012 era un golden boy si ajungea printre cei mai buni atacanti din joc in 2-3 ani...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close