FOTBAL  »  LIGA 2  »  RAPID

RAPID // Mircea Lucescu își încheie cariera de antrenor! Începe o nouă aventură în Giulești » Toate detaliile colaborării cu Daniel Pancu

Articol de , - Publicat luni, 09 decembrie 2019 09:21

La 74 de ani, Mircea Lucescu își încheie cariera fantastică din antrenorat și își asumă un rol de consilier al Rapidului. Primarul Dan Tudorache încearcă de șase luni să-l demită pe Daniel Pancu și să-l schimbe cu „Il Luce”, acum cei doi devin colaboratori. 

Rapid termină anul pe poziția a treia în liga secundă, cu două puncte sub Mioveni și cu șase puncte sub UTA, deci vișiniii au dreptul să calculeze că ar putea obține un bilet de promovare în 2020. 

Argumentul în plus în competiția pentru accesul în prima ligă: Mircea Lucescu. Tehnicianul-veteran a fost permanent în anturajul clubului și în prima parte a stagiunii, inclusiv la partidele din Liga a treia asistase, diferența e că acum va avea un rol concret, de consilier al clubului și în special al lui Daniel Pancu.  

„Nu vrea să mai antreneze”

Oficializarea colaborării ar trebui să fie făcută în perioada următoare, dar situația e cam clară, nu mai e vorba despre optimism exagerat din partea primarului Tudorache. Edilul de la sectorul 1 l-a atras inițial pe Lucescu lângă echipă, acum și Pancu e convins că revenirea la Rapid a fostului său tehnician e iminentă: 

„Am avut o întâlnire cu primarul, va fi stabilită una și cu Mircea Lucescu. Dacă există vreun om în fotbalul românesc de la care să accept sfaturi, acela e nea Mircea. El nu mai e interesat să antreneze, ar fi alături de mine numai din postura de consilier”.  

Pancu și Lucescu ar fi, așadar, colaboratori în conducerea tehnică a Rapidului, după ce au mai fost legați de-a lungul timpului ca jucător-antrenor la Rapid și la Beșiktaș. 

Au câștigat titluri de campioni și în România, și în Turcia. Supărat pe Pancone, primarul Tudorache a lăsat impresia că ar fi existat o concurență, Il Luce ar fi vânat postul lui Daniel pentru a-l înlocui ca „principal”, numai că fostul atacant e convins acum că va putea să lucreze fără probleme alături de Lucescu. 

A început în 1979! 

Anunțul pe care l-a făcut Pancu e sinonim cu retragerea oficială din antrenorat a lui Mircea. Înseamnă finalul unei cariere de peste 40 de ani! El a debutat ca antrenor-jucător la Corvinul Hunedoara, când se afla spre finalul carierei de jucător. Ultimul job ca tehnician l-a avut la naționala Turciei, pe care a condus-o din august 2017 până în februarie anul acesta. 

Au mai existat știri despre un interes din Rusia pentru angajarea lui Lucescu, numai că nu s-a concretizat nimic. Mircea a respins și ideea ca el să devină selecționerul României pentru meciurile de baraj din martie, deși ideea o susținuse tocmai fiul său, Răzvan: „La vârsta mea, nu mai e cazul să preiau un asemenea post, trebuie să conducă oamenii tineri. Eu pot să ajut doar ca un sfătuitor, atât”. 

„Eu merg înainte la Rapid, că am contract, dar trebuie să rezolvăm anumite probleme. E obligatoriu, dacă vrem să promovăm! Am vorbit cu Mircea Lucescu în dimineața partidei cu Chiajna, el nu a mai putut să ajungă la stadion, dar mi-a transmis "succes!". Sper să fie lângă noi, pentru mine ar fi aur să am alături o persoană așa cum e nea Mircea” - Daniel Pancu, antrenor Rapid

Schimbă planul, caută români

Rapid nu apelează doar la Mircea Lucescu, caută și jucători noi pentru partea a doua a sezonului. Daniel Pancu a anunțat la TV DigiSport o schimbare a politicii, după ce vișiniii se orientaseră până acum mai ales către străini pe care-i recomandase Florin Manea: 

„Știu deja care sunt fotbaliștii pe care-i vreau, sunt trei sau patru care m-au impresionat în sezonul acesta în liga a doua”. 

Pancu a recunoscut și după ultimul joc de anul acesta, 3-1 la Chiajna, că relația lui cu conducerea a fost tensionată: „Sunt multe probleme interne, nu am fost uniți, nu toată lumea din club gândește la fel. Noroc cu suporterii, e meritul loc că suntem pe locul al treilea, nu pe al zecelea. Au fost multe momente în neregulă, în care eu m-am simțit hăituit.

Reperele carierei grozave a lui Lucescu:

- A devenit antrenor-jucător la Hunedoara la începutul anului 1979. A retrogradat cu Corvinul la sfârșitul acelui sezon și a promovat în stagiunea următoare.  

- A devenit în 1981 selecționerul României și i-a calificat pe "tricolori" la Euro 1984, o competiție la care participau doar opt formații europene! Naționala lui Lucescu eliminase Italia din preliminarii ca să prindă turneul final.

- Între 1985 și 1990 a condus-o pe Dinamo, cu care a devenit campion în 1990. A jucat și o semifinală de Cupa Cupelor în 1990, cu o trupă cu care Mircea pariază că ar fi putut câștiga Cupa Campionilor dacă n-ar fi fost destructurată după Revoluție, când au plecat și antrenorul, și jucătorii. 

- A trecut în Serie A în 1990, a preluat-o pe Pisa. Toscanii îi aveau pe Chamot și pe Simeone, viitori internaționali argentinieni, dar au retrogradat. 

- Demis de la Pisa, Lucescu a preluat-o pe Brescia, din Serie B. Era 1991 și „rândunelele” se aflau în Serie B. Au promovat imediat, au câștigat liga a doua. A urmat încă o retrogradare pentru Mircea, de pe locul 15, în urma unui baraj pierdut cu Udinese, 1-3. La capătul sezonului 1993-1994 a promovat iar, de pe locul al treilea, cu Hagi și cu Sabău, cu care picase în „B”. 

- În 1995, iar retrogradare, a treia a lui Mircea în Italia. Brescia a început cu el și stagiunea următoare, dar l-a înlocuit pe parcurs și a încheiat pe poziția a 16-a, s-a salvat la limită să nu pice în „C”.  

- Următoarea echipă a lui Lucescu în Italia: Reggiana. Emilienii promovaseră cu Ancelotti, care plecase la Parma, așa că l-au angajat pe Mircea. Au retrogradat, au terminat ultimii în clasament, după ce-l dăduseră afară pe român pe parcurs. 

- A revenit în România și a câștigat un titlu de campion cu Rapid. 

- Între ianuarie și martie 1999 a asigurat un interimat pe banca lui Internazionale Milano, la care jucau Ronaldo, Baggio, Zamorano. 

- Cu Galatasaray a câștigat campionatul în Turcia, apoi a mers la Beșiktaș și a devenit campion și cu „vulturii”. Cu Galata a luat și Supercupa Europei 

- La Șahtior a stat cel mai mult, din 2004 până în 2016, timp în care a cucerit Cupa UEFA și opt titluri de campion intern. 

- Ultimele experiențe, Zenit și naționala Turciei, nu i-au mai adus mari succese. În Rusia a luat Supercupa, dar parcursul din campionat a fost dezamăgitor. Cu turcii a ratat calificarea la Mondial. 

Vezi și: 

Ioanițoaia despre venirea lui Lucescu la Rapid: „Când ești al doilea după legendarul Sir Alex Ferguson, parcă nu ți se potrivește să antrenezi în B”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (18)
ray51
ray51  •  12 Decembrie 2019, 08:38

Nu vad posibila o relatie pozitiva intre cei doi: Lucescu si Pancu. Sunt 2 caractere diferite, varsta e o prapastie, gradul de competenta este alta prapastie, viziunea despre organizarea unui club este alt zid de netrecut, etc.

899401133777278
Eugen Bitica  •  10 Decembrie 2019, 16:27

Prea mult tam tam face ziaristul de scrie pe pagina asta cu Lucescu la Rapid Dar Lucescu nu a dat nici o declarație pe tema asta sînt doar minciuni gazetărești sa umple pagina. Eu nu se compromite il Luce sa vina la noi,Cînd aici moldovanu asta tine de scaun cu dinti si aici nu e organizare.

899401133777278
Eugen Bitica  •  10 Decembrie 2019, 16:24

Prea mult tam tam face ziaristul de scrie pe pagina asta cu Lucescu la Rapid Dar Lucescu nu a dat nici o declarație pe tema asta sînt doar minciuni gazetărești sa umple pagina. Eu nu se compromite il Luce sa vina la noi,Cînd aici moldovanu asta tine de scaun cu dinti si aici nu e organizare.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează