FOTBAL  »  LIGA 4  »  CUTREMUR ÎN FOTBAL

FCSB vs Steaua // Asta e Steaua! Unica Champions League din „D” » Nu mai există pe continent vreo deținătoare a trofeului retrogradată la amatori

În mai 1986, Steaua lui Ienei și Iordănescu devenea regina Europei
În mai 1986, Steaua lui Ienei și Iordănescu devenea regina Europei

Articol de , - Publicat sambata, 06 iulie 2019 09:00

România a bifat, oficial, un caz unic în fotbalul european: Cupa Campionilor Europeni a ajuns în Divizia D! Tribunalul București i-a atribuit clubului Armatei palmaresul Stelei istorice, inclusiv Cupa Campionilor din 1986. CSA are istoria de până în 2003, până la transferul echipei de fotbal către societatea lui Gigi Becali.

  • CSA Steaua are palmaresul.
  • Tribunalul a hotărât că, inclusiv Cupa Campionilor Europeni, se află în Liga 4.
  • Nu mai există pe continent vreo deținătoare a trofeului Champions League retrogradată la amatori.
  • FCSB mai are 5 titluri și e cu mult în urma lui Dinamo, după vitrina trofeelor.

Mai tari sunt Venus, UTA, Chinezul

FCSB a rămas cu ce a realizat după 2003: 5 titluri de campion, semifinala de Cupa UEFA cu Middlesbrough. E departe de Dinamo, de 18 ori campioană în Liga 1. Peste clubul lui Gigi mai sunt Venus, UTA, Chinezul Timișoara, cu câte șase campionate câștigate. 

Sentința din Tribunal nu e definitivă, Becali o poate contesta la Apel. A și anunțat, într-o declarație pentru gsp.ro, că mai speră să schimbe situația în instanța superioară: „Dacă și Curtea de Apel menține decizia înseamnă că toți suntem nebuni și proști, tot globul e idiot și numai judecătorul e deștept! Asta e România, mă minunez și eu de asemenea hotărâri”. 

Toți de după 2004 devin fecesebiști!

CSA Steaua rămâne cel mai premiat club din fotbalul românesc, cu 21 de titluri de campion și cu Cupa Campionilor Europeni. În istoria Champions League, cu tot cu vechea denumire CCE, doar două cluburi care au cucerit trofeul nu evoluează azi în primele ligi naționale: Nottingham Forest și Aston Villa. Ambele formații din Anglia se află în Championship, al doilea eșalon. E vorba însă tot despre o competiție profesionistă, ca și Premier League. 

Doar Steaua București, din toată „coroana” Ligii Campionilor, a fost retrogradată într-o ligă de amatori, Divizia D pe București. Și a fost împiedicată să promoveze în „C” doi ani la rând, o dată în concurența cu Rapid, a doua oară în vara asta, când a pierdut un baraj cu Carmen București. 

Adrian Falub, retrogradat cu Chiajna la capătul stagiunii trecute, a devenit tehnicianul celui mai tare club din istoria României, CSA Steaua! Iar Nicolae Dică, un idol al steliștilor din 2004 încoace, nu a jucat, de fapt, niciodată pentru Steaua! S-au păcălit și el, și alții, când au crezut că purtau tricouri ale Stelei și clubul era, în realitate, FCSB!

Cele mai bune cluburi din prima ligă:

  1. Dinamo 18 titluri, 13 Cupe, două Supercupe, o Cupă a Ligii
  2. CFR Cluj 5 titluri, 4 Cupe, 3 Supercupe, 2 Cupe ale Ligii
  3. FCSB 5 titluri, două Cupe, două Supercupe
  4. Astra un titlu, o cupă, o Supercupă
  5. Viitorul un titlu, o Cupă
  6. FC Voluntari o Cupă, o Supercupă

Ce a câștigat CSA Steaua la Tribunal:

  • Cupa Campionilor Europeni câștigată în 1986
  • Supercupa Europei cucerită un an mai târziu
  • Finalistă în Cupa Campionilor în 1989
  • 21 de titluri de campioană a României
  • 20 de Cupe
  • 4 Supercupe

Talpan „masacrează” și Clubul Armatei!

Victoria în disputa pentru palmaresul Stelei l-a încurajat pe Florin Talpan, juristul CSA, să ceară postul de comandant al Clubului Sportiv al Armatei: „Comandantul Bixi Mocanu a urmărit să mă termine în toată perioada asta, mi-a trimis controale și a căutat să mă facă să pierd timp în loc să pregătesc prestația din instanțe! Cu mine comandant, Steaua ar fi fost acum în Liga 2, nu într-a patra! Suporterii din Asociația Steliștilor sunt la fel de vinovați pentru ratarea promovării ca și Mocanu și Lăcătuș! Fanii au trecut pe lângă biroul meu și nu m-au întrebat o dată «mai poți, Florine?». Nu am dormit săptămâni la rând pentru aceste procese! De aceea sunt fericit pentru hotărârea pe care a pronunțat-o Tribunalul București, am câștigat toată istoria Stelei!”.

Cum a crezut Becali că era patronul Stelei fără să fi fost de fapt

  • În 2003 a fost creată o nouă societate care a preluat locul din prima ligă al roș-albaștrilor și lotul de jucători. Becali a devenit patronul acestui club, care a continuat să participe în competiții sub numele Steaua București. Echipa lui Gigi juca în Ghencea și achita chirie către CSA pentru utilizarea stadionului și a celorlalte facilități de pregătire. 
  • Jucătorii și suporterii au crezut în acel moment și în anii care au urmat că o reprezentau pe Steaua tradițională, fondată de regimul comunist în 1947 și susținută de familia Ceaușescu până la Revoluția din 1989. 
  • CSA a susținut în 2011 că formația lui Becali nu avea dreptul de folosire a numelui Steaua. În decembrie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că echipa din Liga 1 nu mai avea voie să poarte denumirea Steaua. Obligat să respecte decizia, Gigi și-a botezat clubul FC FCSB și a continuat să evolueze în prima ligă. 
  • CSA a reînființat o secție de fotbal în 2017 și s-a înscris în Liga a 4-a, unde a rămas blocată până azi, pentru că a ratat promovarea doi ani la rând. 
  • Talpan a cerut în 2018 să fie recunoscut dreptul CSA Steaua asupra palmaresului pe care l-a înregistrat clubul roș-albastru între 1947 și 2003, până la transferul către societatea lui Becali. 
  • Tribunalul București a stabilit ieri că Armata e, într-adevăr, moștenitoarea vechii echipe a lui Hagi și a lui Lăcătuș și deținătoarea CCE 1986. Becali are dreptul să conteste decizia la Curtea de Apel. 

Dorinel n-a mai trădat, Chipciu nu mai e stelist

CSA a cerut anularea numelui Steaua pentru clubul lui Becali abia în 2011, la opt ani de când Gigi devenise patronul echipei din Liga 1 și continuase să utilizeze marca în tot acest timp. Au mai trecut șapte ani până cînd o instanță a stabilit că palmaresul, istoricul Stelei tradiționale e al CSA. În tot acest timp, suporteri și fotbaliști s-au păcălit crezând că erau alături de Steaua, jucau pentru FCSB, de fapt. Alex Chipciu nu a jucat niciodată pentru Steaua, conform verdictului. Nici Chiricheș, nici Goian. Iar Dorinel Munteanu, pe care suporterii dinamoviști l-au acuzat de trădare fiindcă s-a făcut stelist după ce pornise în fotbalul serios din Ștefan cel Mare, semnase, în realitate, cu FCSB în 2003, deci cu o grupare „neutră”, a cărei rivalitate cu Dinamo nu existase, din moment ce fecesebiștii au fost înființați abia în 2003. 

Talpan vrea și locul din Liga 1

Juristul CSA a repetat ieri solicitarea pe care a mai făcut-o de când a obținut transformarea Stelei din prima ligă în FCSB: FRF și LPF s-o repună în drept pe CSA Steaua, să-i predea locul din Liga 1 pe care-l ocupă acum formația lui Becali. Din moment ce tranzacția din 2003 nu a fost realizată corect și complet, din punct de vedere legal, Gigi n-a preluat nici locul din Divizia A, nu doar numele și marca îi lipsesc. Asta pretinde Talpan.

„Pierd doar un pic din coeficient”

Becali a calculat cum va plăti, în mod concret, ca urmare a pierderii palmaresului până în 2003: „Scade un pic coeficientul european, fiindcă era luată în calcul și Cupa Campionilor. Asta este, pierde România din coeficient!”. E vorba despre clasamentul coeficienților cluburilor pe ultimii zece ani, un top cu influență la împărțirea banilor din market-pool, o cotă pe care o repartizează UEFA la sfârșitul fiecărei ediții din Champions League și din Europa League, pe lângă premiile clare pentru calificarea dintr-o fază în alta și în plus față de bonusurile pentru punctele câștigate în grupe.

„Cupa a fost întotdeauna la CSA!”

Gloriile steliste cele mai însemnate erau oricum de partea CSA, și înainte ca Tribunalul să-i acorde Armatei palmaresul. Excepțiile: Duckadam și Ilie Dumitrescu, suporteri ai clubului pe care-l deține Becali. Portarul legendar de la Sevilla e angajatul lui Gigi, deci el nu poate fi tocmai obiectiv în disputa aceasta. Dumitrescu a explicat de ce nu poate s-o susțină pe CSA: „Eu m-am întors din Mexic în România în 1998 ca să-mi închei cariera la Steaua. Am renunțat la bani mulți ca să revin la clubul la care crescusem. Cum să accept acum că am fost păcălit, că aceea nu era Steaua de fapt?”. Bumbescu, fundaș central din echipa care a câștigat CCE, a reacționat imediat după ce a fost anunțat verdictul: „Palmaresul a fost întotdeauna la CSA, doar că federația nu a vrut să vadă asta, deși a avut documentele originale din care s-ar fi putut convinge”. Federația și Liga Profesionistă au susținut în tot acest timp că FCSB era urmașul Stelei. Interesul era evident: campionatul pierde din strălucire dacă dispare cel mai titrat club. Asta s-a întâmplat, dacă nu cumva Becali va întoarce decizia în instanțele superioare. „Merg până la Curtea Supremă pentru palmares!”, anunță patronul FCSB. 

Tribunalul l-a făcut stelist pe Dănciulescu

Dezvăluirea judecătorului, FCSB nu e și n-a fost niciodată Steaua, modifică și cariere ale unor fotbaliști care au evoluat pentru clubul lui Becali, și pe ale unor rivali. Pancu, spre exemplu, și-a construit faima de care se bucură în Giulești și prin prestațiile sale contra Stelei. Daniel a jucat împotriva Stelei reale doar până în 2002, a stabilit instanța. Meciurile lui împotriva roș-albaștrilor post 2003 erau cu FCSB, o grupare pe care fanii giuleșteni n-aveau de ce s-o urască. Altă consecință: Dănciulescu a rămas cu opt goluri în derby, doar două pentru Dinamo și șase pentru Steaua! Danciu mai înscrisese trei goluri împotriva FCSB, în meciuri care nu mai pot fi considerate derby-uri. Singurele reușite în tricoul roș-alb în derby au avut loc în 1996, într-o victorie a roș-albaștrilor cu 4-2. Dănciulescu a înscris ambele goluri ale „câinilor”.

Citește și:

Ce înseamnă pentru FCSB decizia de azi! Cum pierde echipa lui Gigi Becali bani și coeficient UEFA

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (147)
1609288426001049
Vasiliu Daniel  •  06 Iulie 2019, 20:32
Postat de mioriticul pe 06 Iulie 2019, 16:43

Bla bla bla. Dacă nu exista Gigi era un hoț mai puțin. Asta e singurul lucru pe care poți sa-l afirmi cu siguranța. Restul sunt (in cel mai bun caz) speculații!

Bla Bla.. Steaua a murit in 2000 . Chemati pe Piturca .. sigur va gaseste un alt Becali :)) Piturca: Eu l`am ajutat Pe Gigi Becali sa Cumpere STEAUA (declaratie a lui Victor Piturca) Deci in momentul de fata Steaua a disparut !! avem FCSB Care joaca in liga 1 cumparand locul AFC STEAUA(Club Falimentat in 2002) Avem CSA Steaua care joaca in liga a 4-a .. echipa infiintata in 2017 ..(sustinuta din bani publici fara drept de a juca in fotbal profesionist ) Tot ce e Bun trebuie sa Dispara !!! De asta nu mai avem fotbal !! avem politica .. toti politicienii au echipe in momentul de fata .. !!

ioan.h
ioan.h  •  06 Iulie 2019, 17:53
Postat de mioriticul pe 06 Iulie 2019, 16:43

Bla bla bla. Dacă nu exista Gigi era un hoț mai puțin. Asta e singurul lucru pe care poți sa-l afirmi cu siguranța. Restul sunt (in cel mai bun caz) speculații!

Sa nu uitam ca Steaua a fost inscrisa fraudulos in Divizia A. !

balauru48
balauru48  •  06 Iulie 2019, 17:01
Postat de jalabert pe 06 Iulie 2019, 14:29

cum se numeste suporterul care sustine steaua? raspunsuri posibile: a. stelist b. dinamovist c. rapidist d. ceferist e. fecesebist

Cel mai prost user de pe gsp. Si mai enervant! Asta inseamna sa fii gigist pensionar la 80 de ani, cu prea mult timp liber.

Vezi toate comentariile (147)
Comentează