FOTBAL  »  NATIONALA  »  SUEDIA - ROMÂNIA

13 zile până la Suedia - România » Silviu Lung mizează pe experiența și continuitatea portarului de la Nantes: „Aș merge tot pe Tătărușanu” 

Ciprian a fost titular în poarta României în 11 din cele 14 jocuri cu Contra selecționer
Ciprian a fost titular în poarta României în 11 din cele 14 jocuri cu Contra selecționer

Articol de - Publicat duminica, 10 martie 2019 09:00

SUEDIA - ROMÂNIA // Silviu Lung, fostul mare portar al naționalei României, crede că selecționerul Cosmin Contra ar trebui să mizeze în continuare pe Ciprian Tătărușanu în poartă la debutul în preliminariile pentru Euro 2020.

  • Meciul dintre Suedia și România va avea loc pe 23 martie, de la ora 19:00, în direct pe Protv și liveTEXT pe GSP.RO.

„Ne așteptam să vină peste noi, cu centrări, în forță, cum e stilul lor”, își amintește portarul Silviu Lung (62 de ani) despre bătălia naționalei de pe „Rasunda”, din '83, în preliminariile Euro '84. Deși Suedia pornea ca mare favorită, „tricolorii” au învins cu 1-0 și ulterior au ajuns la turneul final continental găzduit de Franța.

- Domnule Lung, cum ați trăit din poartă acel meci cu suedezii, de pe „Rasunda”?
- Ufff, cum să-l trăiesc, am avut mult de muncă?! Au trecut 39 de ani, dar sunt unele meciuri pe care ți le amintești toată viața. Erau convinși că ne vor bate, cum aud că așa ar fi situația și acum. Pe lângă ambiția de a deveni o echipă care voia să scoată iar capul la turneele finale, am mai avut un atu.

- Ce atu?
- Mircea Lucescu, antrenorul nostru. Doamne, cum pregătea meciurile, știam totul despre adversarii noștri, aveam fișe individualizate, încă de atunci! Eu știam cum centrează, cum bat cornere, lovituri libere. Și uite că am reușit. 

„Erau să ne deturneze suedezele”

- Mai aveți amintiri despre evenimente de dinaintea meciului?
- Sunt multe. De exemplu, în seara de dinaintea meciului au fost la noi la hotel marele Bjorn Borg și Mariana Simionescu, soția lui pe atunci. A ținut să ne vadă și să ne încurajeze. El era mai sobru, normal că ținea cu ai lui. Apoi, a mai fost o întâmplare haioasa, chiar în dimineața jocului, într-un parc.

- V-au asaltat suedezii? 
- Nu, suedezele. Vorba vine, glumesc. Noi ne plimbam printr-un parc, era o vreme neobișnuit de însorită chiar și pentru mijlocul verii la ei. Și am dat de o zonă în care câteva fete făceau plajă. Topless. Îți dai seama, am cam căscat toți ochii, la noi nu vedeai așa ceva. Nea Mircea chiar își făcea griji că nu mai venim. Am întârziat puțin. Dar până la meci uitaserăm.

- Meciul?
- Greu, cu emoții. Totuși, am reușit să trecem peste statutul de outsideri. Îmi amintesc de o fază la care am respins un șut de la distanță și apoi, imediat, am parat alte două execuții din apropiere, cu piciorul. Trebuie să ai și șansă la astfel de partide. 

„Am mare încredere în Țucudean”

- Jucăm iar cu ei, iar sunt favoriți, după un Mondial la care noi am stat acasă și Suedia a ajuns în „sferturi”.
- Și ce dacă? Nouă ne convine când suntem outsideri. Hai să ne gândim și în favoarea noastră. Până la urmă, anul trecut nu am pierdut niciun meci. Am mai încurcat noi multe favorite de-a lungul timpului. Iar Contra, se vede cu ochiul liber, știe să-i monteze pe băieți. Se vede că e alt joc, altă determinare. Până la urmă, nu avem nimic de pierdut, ci doar de câștigat. În plus, ultima dată i-am bătut, anul trecut. Poate nu au venit cu prima garnitură, dar stilul e același.

- Totuși, e presiunea de a nu pierde calificarea la un turneu final care se joacă și la București. 
- Foarte bine, asta înseamnă un motiv în plus să ne ambiționeze, nu să ne apese. Valoare avem. Trebuie să punem osul și inteligența pentru a elimina avantajele lor, gabaritul, forța și faptul că sunt, trebuie să recunoaștem, foarte periculoși la fazele fixe. 

- Pe ce variantă ați merge ca portar, în situația în care și Tătărușanu, însă și Pantilimon, apără meci de meci? 
- Pe Ciprian, bineînțeles. E titular în Franța, în prima ligă, apără bine, are continuitate și foarte multă experiență la națională și asta contează. Și Costel e un portar foarte bun, cred că și în Championship se joacă la un nivel ridicat. Eu așa gândesc. Acum, depinde și cum îi va simți și Contra la antrenamente. E bine că are de unde alege. 

- Silvică e iar pe listă, are foarte multe convocări, însă puține prezențe la națională, doar 3. 
- El e bine la Kayserispor, e titular, apără. Vine cu plăcere la orice convocare, dar pe postul ăsta de portar, e mai altfel, se fac schimbări rar. Mai ales că cei mai experimentați au apărat bine. Dacă va rămâne pe listă e bine, dacă nu, vine acasă, își încarcă puțin bateriile și o ia de la capăt. Va mai veni și rândul lui. 

- Vedeți vreun jucător care să joace rolul lui Cămătaru atunci, pe „Rasunda”?
- Eu am mare încredere în Țucudean, îmi place tot mai mult, s-a maturizat, e ambițios, marchează, e mereu periculos. Și văd că toți atacanții sunt în formă, înscriu și Pușcaș, Andone, Keșeru. Asta e un alt motiv să fim optimiști. 

„Soția mea trebuia să facă o operație când noi eram la Stockholm. Pe atunci era greu să suni acasă, nu aveam vești, eram îngrijorat. Mircea Lucescu mi-a zis că a vorbit el și totul e bine. Apoi am aflat că s-a operat chiar când eu jucam pe «Rasunda». Era și un mare psiholog nea Mircea”
Silviu Lung, fost internațional

„Eu am încredere în această echipă națională. E o grupă grea cu Spania, Suedia și Norvegia, însă avem șansele noastre. Nu pierdem în Suedia, eu merg pe un 1-1 acolo”
Silviu Lung, fost internațional 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează