FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO 2019

România U21 // 4 idei fixe pe care le demolează România U21: de ce nu e nevoie de un lider și cum arată Mirel Rădoi a antrenor de modă nouă

Articol de - Publicat duminica, 23 iunie 2019 09:20

România U21 are fani, e un focar de lideri și e deschisă spre nou. Și are un selecționer dispus să spună lucruri. Uite ceva ce nu am mai văzut de o vreme la naționala mare.

Accidentatul Drăguș a subliniat perfect schimbarea, când a anunțat la GSP Live că jucătorii de la naționala U21 au fost antrenați de Gică Hagi să se dezbare de mentalitatea veche, de scos rezultate la ciupeală. Tricolorii mici vor să scrie poveștile, „nu doar să le asculte pe cele cu Generația de Aur”. 

După doar două victorii la Euro 2019, evoluțiile generației lui Ianis Hagi, Ionuț Radu sau George Pușcaș au început să clatine obișnuințele din ultimii ani în fotbalul reprezentativ. Iată câteva:

1. Ideea că naționala are nevoie de un lider

Nu. Are nevoie de mai mulți.

Dacă ne gândim mai bine, Hagi nu a fost liderul Generației de Aur, a fost cel mai bun jucător din Generația de Aur. Gică Popescu, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Miodrag Belodedici, Ionuț Lupescu sau Didi Prodan, Dumnezeu să-l ierte, au fost toți lideri, unul și unul. Toți cu personalitatea necesară să înscrie în momentele de glorie sau să închidă în clipele critice. 

România U21 a revenit la acest model. E un roi de personalități, care începe cu discursurile electrizante ale lui Andrei Radu și ajunge la angajamentul tăcut și hotărât al lui Ianis Hagi, trecând prin golurile lui Pușcaș, sacrificiile lui Băluță și devotamentul lui Pașcanu. Avem o națională și nu mai e „a lui Mutu, Chivu” etc. E, în dozaj egal, a fiecăruia. Cum ar trebui să fie. 

Vezi AICI rezumatul meciului România U21 - Anglia U21 » Golurile unei seri memorabile

2. Ideea antrenorului cazon, care nu își recunoaște greșelile

La 25 de ani de la un alt turneu final care a răscolit România, Mondialul din America 1994, Rădoi întruchipează drumul lung pe care țara și fotbalul de aici l-au avut de parcurs. De la un Anghel Iordănescu dispus să zidească ușile cantonamentelor, am ajuns la un selecționer degajat, care știe să mențină sub control o generație cu un potențial imens de volatilitate.

Sincer la conferințe, Rădoi nu se ferește să dezvăluie părți din tactică, să își asume greșelile public, cum a făcut-o în cazul alegerii titularului în disputa Andrei Ivan - Florinel Coman, să lase prietenele jucătorilor să se bucure împreună cu sportivii.

Într-o epocă în care Contra alege țâfna în loc să explice clar de ce, de exemplu, a dat afară un jucător important afară din lot, Rădoi spune lucruri, înțelege că e dator să iasă și să le vorbească fanilor.  

3.  Ideea naționalei reactive 

E destul de revigorant să vezi o națională a României care se năpustește asupra adversarului încă din primul minut, indiferent de numele acestuia. OK, nu neapărat cu succes și cu multe spații lăsate în spate. Dar iată un grup curajos, dispus să dicteze ritmul de joc, nu să se adapteze mereu la presiunea adversarului. 

România U21 a avut doar 36% posesie împotriva Angliei, însă nu s-a izolat în apărare și a ripostat cu 15 ocazii de gol și 9 șuturi cadrate. În ciuda efortului gigantic făcut de tricolori, cifrele arată luciditate. Nu e reconfortant să termini un meci cu senzația că ai făcut tot ce s-a putut să-l câștigi, nu că ai stat în așteptarea adversarului?

4. Ideea că fanii s-au îndepărtat de fotbal

OK, am avut rezultate. Dar mai mult de atât, am arătat atitudine.

Tot fotbalul românesc se plânge că a scăzut interesul pentru Liga 1, pentru națională, chiar și pentru sport în general. Că ar fi de vină telefoanele mobile sau apariția ultimului Red Dead Redemption pe Xbox, că sunt prea multe opțiuni de distracție și prea puțină răbdare să stai în tribune. 

Dar iată că o generație plină de speranță, de voință și de curaj, care vrea să se exprime, atât pe teren, cât și în toate mediile de comunicare posibile, de la Instagram și până la interviuri în GSP, singurul ziar de sport din România, poate readuce lumea cu patimă la stadion.

Numărul total de fani din cele două meciuri nu contează așa mult, deși au fost 12.000 de oameni. Contează cablarea la ce se întâmplă pe gazon, sentimentul că fanii și echipa sunt iar una, că nu e vorba de cioburi legate între ele pentru 90 de minute, care abia așteaptă să bifeze tricolorul și să se împrăștie iarăși la propriile cluburi. 

EURO U21 2019 » CLASAMENT GRUPA C

EURO U21 2019 » PROGRAMUL GRUPEI C

18 iunie

21 iunie

24 iunie

  • 22:00 - Franța - ROMÂNIA (Cesena)
  • 22:00 - Anglia - Croația (Serravalle, San Marino)

Citește și:

TOATE calculele pentru semifinală: suntem 95% acolo! Am simulat șansele noastre la orice alt rezultat din grupele A și B

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
alenb
alenb  •  23 Iunie 2019, 13:43

Care 15 ocazii de gol?

reteleanu
reteleanu  •  23 Iunie 2019, 13:33
Postat de sibelius pe 23 Iunie 2019, 12:18

Ce s-ar face lumea fara antrenorii de internet?

ha, ha, da, dar sa stii ca omul are cateva observatii de bun-simt. cicaldau era livid la sfarsitul meciului; ca habar n-avem cum trebuie refacut (sau dozat efortul) asta-i alta poveste. pe urma, ivan (da, ala pe care-l injuram toti) si eu cred ca ar trebui sa fie titular, e un piston neobosit pe stanga.

rikiriki365
rikiriki365  •  23 Iunie 2019, 12:46

Ar fi banal, cum este si comentariul tau!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează