FOTBAL  »  NATIONALA  »  ELVEȚIA - ROMÂNIA 2-2

CORESPONDENȚĂ DIN ELVEȚIA Elveția - România 2-2. Notele „tricolorilor” și analiza post cu post: cine a fost cel mai slab „tricolor” și cine e „jucătorul care ar trebui să stea acasă până își schimbă atitudinea”

Articol de , - Publicat marti, 20 iunie 2023 12:13 / Actualizat marti, 20 iunie 2023 13:50

Elveția - România 2-2. Suntem slabi sau suntem buni? Suntem ăia din primele 89 de minute sau ăia din ultimele? Meciul de la Lucerna ne-a arătat că suntem și unii și alții, că avem resurse să producem și fotbal atunci când ne dorim cu adevărat asta. Întrebarea este dacă din tot acest amalgam poate ieși în scurt timp o națională performantă care să nu mai meargă prin deplasări cu gândul să se apere ca la Rovine, sperând să ciupească ceva.

“Cei mai buni 11 jucători dintr-o țară nu înseamnă neapărat o națională bună. E dificil, trebuie văzut exact dacă jucătorii foarte buni sunt complementari. E important să găsești jucători care se înțeleg pe teren. 11 jucători valoroși nu fac obligatoriu o echipă câștigătoare”, spunea pentru Gazetă George Bregy, fostul internațional care a ordonat jocul Elveției în victoria șocantă cu România de la Mondialul din 1994.

Bara lui Bodin și sprinturile lui Mihăilă
7 SCURTE
Bara lui Bodin și sprinturile lui Mihăilă

Are România piesele potrivite pentru o echipă națională bună? Să vedem cu ce impresii rămânem după miraculosul episod Lucerna 2023, cu precizarea că notele de mai jos ar fi fost mult mai mici fără revenirea din final.

Horațiu Moldovan

Contestat, inclusiv de autorul acestor rânduri, de-a lungul ultimului sezon în special din cauza gafelor stupide făcute în poarta Rapidului, goalkeeperul de 25 de ani a arătat siguranță la națională. Aseară nu a avut nicio responsabilitate la primirea golurilor, ba chiar a reușit prin câteva intervenții să țină România în meci. Nota 6.

Cristi Manea

Titularizat într-un flanc în care Elveția era extrem de puternică datorită învăluirilor experimentatului și ofensivului fundaș Rodriguez, jucătorul CFR-ului a avut un meci încărcat. Neprotejat așa cum trebuie de omul din fața sa, Ianis Hagi, Manea s-a trezit în deseori în prima repriză copleșit numeric. Multe dintre acțiunile periculoase din prima parte, inclusiv faza golului de 1-0, au pornit din zona sa. Nota 4.

Ionuț Nedelcearu

Scos de forma lui Drăgușin din formula de start cu 4 fundași, fostul dinamovist a apărut aseară în teren pentru a aglomera zona din fața careului lui Moldovan. Jocul elvețienilor cu un vârf , Amdouni, și pasele acestora între linii l-au făcut în câteva rânduri să pară dezorientat, neobișnuit cu colegii și cu mecanismele acestui 5-4-1. Cum centrul de greutate al Elveției s-a lăsat în partea lor stânga, chiar în fața zonei lui Nedelcearu, au fost momente când fundașul român ieșea să-l întâmpine pe Xhaka, lăsând în spate un gol în care a apărut speculativul Amdouni. Nota 5.

Radu Drăgușin

Elveția - România 2-2. Notele „tricolorilor” și analiza post cu post: cine a fost cel mai slab „tricolor” și cine e „jucătorul care ar trebui să stea acasă până își schimbă atitudinea”

Fundașul român pe val, omul atât de sigur și de lăudat după Kosovo, a arătat aseară că mai are multe de învățat pentru a conduce impecabil apărarea României într-un meci cu un adversar de mare anvergură. A intrat prost în joc, după ce l-a scăpat copilărește din marcaj pe Amdouni în minutul 7, a încercat să dea siguranță între Burcă și Nedelcearu, dar a fost în repetate rânduri bulversat de jocul rapid al elvețienilor. La faza golului de 1-0, pleacă de pe traiectoria de centrare a lui Vargas și lasă în spate o zonă în care apare nemarcat Amdouni. Nota 5.

Andrei Burcă

Probabil cel mai puțin tehnic dintre cei trei fundași centrali, fundașul CFR-ului a început meciul cu două baloane bubuie la Doamne ajută în primele 10 minute. Greoi, a fost pus la grea încercare de incursiunile în careu ale micuțului Shaqiri. La primul gol al Elveției, e surprins de ieșirea în față a lui Drăgușin și nu mai are timp să acopere spațiul liber din fața porții. Nota 5.

Deian Sorescu

Soluția de avarie din partea stângă a apărării a avut de închis un flanc la fel de periculos precum cel drept. Încă din start, Shaqiri și superofensivul Fernandes s-au plantat aproape de tușă, inclusiv când mingea era pe partea cealaltă, pentru a lărgi spațiile din apărarea noastră cu cinci fundași. Acoperit un pic mai bine de Coman, Sorescu n-a avut nicio contribuție ofensivă, fiind mereu în criză de timp și de spațiu. Coincidență sau nu, golurile României se marchează de pe partea sa, dar la un sfert de oră după ieșirea lui Sorescu de pe teren. Nota 5.

Vladimir Screciu

Elveția - România 2-2. Notele „tricolorilor” și analiza post cu post: cine a fost cel mai slab „tricolor” și cine e „jucătorul care ar trebui să stea acasă până își schimbă atitudinea”

Titularizat în mod surprinzător în fața apărării, fundașo-mijlocașul Craiovei a fost eficient în tacklinguri și în intercepții, reușind să recupereze patru baloane în prima repriză. Totuși, la faza primului gol, Zakaria verticalizează jocul între liniile noastre exact printre Screciu și Stanciu, așezați în scară, iar Xhaka, demarcat în spatele mijlocașilor noștri avea să dezvolte faza în banda stângă. Nota 6

Nicolae Stanciu

Un jucător creativ care de câțiva ani a învățat să facă și treaba murdară de la mijlocul terenului, experimentatul căpitan al României pare uneori o mașină sport folosită la tractări auto. În puținul timp în care nu a avut grijă la infiltrările interului Freuler, Stanciu n-a avut sprijin pentru a produce faze periculoase. Când a primit mingea, a căutat mai mereu jocul direct pe Alibec, Coman sau Hagi deși aceștia erau în situații defavorabile. Nota 5

Ianis Hagi

Elveția - România 2-2. Notele „tricolorilor” și analiza post cu post: cine a fost cel mai slab „tricolor” și cine e „jucătorul care ar trebui să stea acasă până își schimbă atitudinea”

Revenit ca titular la națională după o pauză nefericită cauzată de o accidentare gravă, jucătorul lui Rangers a arătat că nu a ajuns încă la ritmul, la intensitatea necesare unui meci cu miză mare. Jucat destul de puțin, a arătat în câteva rânduri nesiguranță inclusiv la preluări. Aportul său defensiv a fost mai degrabă mimat, lăsându-l pe Manea descoperit la câteva faze. Nota 4

Florinel Coman

În mare formă în Liga 1, starul FCSB s-a comportat aseară ca un copil răsfățat și botos, incapabil să strângă din dinți și să-și asume nereușitele. În cel puțin trei rânduri, Coman a gesticulat nervos spre colegi, deși în măcar una dintre faze el era responsabil pentru pierderea posesiei. A pierdut mingi, și-a prelungit nepermis preluarea la singura fază mai acătării din prima repriză și a înotat neputincios într-o zonă în care Elveția s-a dovedit că e fragilă. N-ar strica dacă Florinel Coman ar rămâne acasă până când își schimbă atitudinea din teren atunci când lucrurile nu-i merg. Nota 4.

Denis Alibec

Elveția - România 2-2. Notele „tricolorilor” și analiza post cu post: cine a fost cel mai slab „tricolor” și cine e „jucătorul care ar trebui să stea acasă până își schimbă atitudinea”

De fiecare dată când echipele în care joacă Alibec pornesc într-un meci cu a doua șansă există mereu impresia și speranța - de cele mai multe ori false - că atacantul va inventa ceva și va salva situația. Izolat aseară, campionul României din sezonul recent încheiat a fost singurul care a dat ceva bătăi de cap apărării Elveției, fără însă a produce ceva spectaculos. Dar presiunea pusă de el pe Akanji l-a făcut pe fundașul titular al campioanei Europei să se încurce de două ori în preluări, semn că apărarea gazdelor ar fi putut ceda mai devreme în meci dacă nu era lăsată să doarmă de așezarea ultradefensivă a lui Iordănescu. Nota 5

Valentin Mihăilă

Introdus de Iordănescu în minutul 55, Mihăilă a profitat la maximum de fragilitatea flacului drept al apărării elvețiene. La Mondialul din Qatar, marea problemă a naționalei lui Murat Yakin în înfrângerea umilitoare cu Portugalia (1-6) a fost tocmai improvizația Edimilson Fernandes, un jucător fără mari valențe defensive. “Am vrut să-l schimb înainte de primul gol al României”, a spus Yakin aseară la conferință. Din fericire pentru noi selecționerul Elveției s-a mișcat greu, iar rapidul atacant al Parmei a profitat marcând pentru 2-1 cu un șut din voleu. Timing absolut perfect. Nota 9

Olimpiu Moruțan

Intrat la pachet cu Mihăilă, creativul mijlocaș de la Pisa are merite egale cu ale marcatorului. Pasa sa în diagonală, în spatele apărării elvețiene, are o precizie milimetrică. Un pic mai tare sau mai învârtită și acum vorbeam despre o înfrângere fără drept de apel. De la transferul în Italia, Moruțan dă senzația că s-a maturizat în joc, fără a pierde din atingerea minunată cu care s-a născut. Nota 9.

George Pușcaș

Fără să vrea, contestatul atacant al României are o contribuție esențială la golul egalării. Mingea i-a căzut pur și simplu în cap. Și nu doar atât. În timp ce Pușcaș se uita mirat să vadă ce l-a lovit, ricoșeul a ajuns perfect la Moruțan care a continuat cu pasa decisivă pentru Mihăilă. Dincolo de norocul din spatele fazei, Pușcaș are meritul că a pus presiune pe Akanji în condițiile în care fundașul elvețian părea încă cu gândul la partyurile cu Grealish de după câștigarea triplei cu Manchester City. Nota 6

Darius Olaru și Alexandru Cicâldău

Cei doi se remarcă doar prin faptul că s-au aflat pe teren la marcarea golurilor care au smuls un punct nesperat la Lucerna. De contribuția lor nu-și va mai aminti nimeni peste ani cum nu-și va mai aduce aminte nimeni că până în minutul 89 nu am existat în joc. Nota 6.

Edward Iordănescu

Elveția - România 2-2. Notele „tricolorilor” și analiza post cu post: cine a fost cel mai slab „tricolor” și cine e „jucătorul care ar trebui să stea acasă până își schimbă atitudinea”

Selecționerul pe care ofițerul de presă al FRF, Cătălin Popescu, l-a introdus la conferința de presă de după meci cu numele tatălui său a vrut să replice sistemul folosit de Anghel Iordănescu la Mondialul din 1994. 

Excesiv de prudent, Edward Iordănescu nu a schimbat nici măcar la pauză, deși era evident că Hagi și Coman nu ajută cu nimic echipa. La final, selecționerul a vorbit despre “un viitor interesant” care se poate naște la echipa națională, dar interesant cu adevărat ar fi să vedem o echipă care își propune să-și pună adversarul în dificultate, nu doar să încerce să-l împiedice să marcheze. Nota 4 pentru primele 89 de minute, nota 6 după finalul miraculos.

Citește și: 

Acum ne numesc „vampiri” » Ziariștii și jucătorii elvețieni sunt în stare de șoc: „Parcă am fi pierdut”
ELVEȚIA - ROMÂNIA 2-2
Acum ne numesc „vampiri” » Ziariștii și jucătorii elvețieni sunt în stare de șoc: „Parcă am fi pierdut”
Nu suntem la prima „ispravă” » Două meciuri recente în care naționala a fost „sac de box”, dar a scăpat miraculos de la eșec + o coincidență izbitoare
ELVEȚIA - ROMÂNIA 2-2
Nu suntem la prima „ispravă” » Două meciuri recente în care naționala a fost „sac de box”, dar a scăpat miraculos de la eșec + o coincidență izbitoare

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (39)
ipsilante
ipsilante  •  20 Iunie 2023, 19:38

Cine-mi spune si mie de ce nu a jucat aseara Ianis Hagi? Cum? A jucat? Unde? Cand? Taticul lui stie? L-a vazut? Acum este fericit ca genialul lui fiu (asa cum viseaza el, cu ochii deschisi!) a fost titular? Aseara Nationala Romaniei a fost O RUSINE, prin prestatia aratata, cca 70 de minute, iar Hagi junior, alaturi de Coman si inca vreo 4-5 indivizti din echipa, o rusine si mai mare, prin ABSENTA din joc sau prestatia JALNICA. REGELE, prin definitie, ar trebui sa fie o personalitate corecta, impartiala, cinstita si echilibrata, in declaratii si fapte. Hagi, cand vine vorba de odrasla lui, NU ESTE! Sa fim corecti! Ianis este talentat, are ambele picioare dar, ATAT! Ca joc si utilitate pentru echipa este "fotbalist ROMAN contemporan": intr-un sezon face 2-3 jocuri bune, in rest, mediocru sau submediocru. A fost PRAF la Fiorentina, de unde l-a "rascumparat" taticutu si, pana acum, NU a rupt gura targului nici la Rangers! A ajuns la jumatatea carierei si este inca speranta... neconfirmata! Din respect pentru Gica, toata lumea se poarta cu manusi cu el desi cariera lui este una MODESTA! Cu un fizic labil, el s-a recuperat dupa 15 luni, desi un Bancu, cu picioarele RUPTE de doua ori, s-a recuperat, mereu, dupa cca 8-9 luni. L-o vedea Gica precum GENIUL DIN CARPATI dar, el este mai mereu "mana moarta", ca si aseara, in loc sa fie un lider, in echipele in care activeaza. Deci, cu respect, domnule Hagi: intelepciune, impartialitate si echilibrau va cer! E

Vladpopescu125
Vladpopescu125  •  20 Iunie 2023, 19:30
Postat de zica pe 20 Iunie 2023, 16:47

Cu note fără note,jucat f slab,blamați de toți, pana la urma scorul vorbeste ,restul vorbe de claca ,în analele UEFA nu va scrie ca România a fost penibila ci Elvetia-Romania 2-2.

Macaroana..., lasa tata tigarile))).bati campii grav. Care microbist este interesat de statistici..? ! ( doar *** nascuti dupa ultima ploaie, dar aia nu inteleg acest sport complex).practic tu de ce urmaresti fotbal ...?))). Daca ai bun simt te ai simtii umilit de ce se intampla pe teren in fiecare meci al acestor hahalere.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

zica
zica  •  20 Iunie 2023, 16:47
Postat de maccarone707 pe 20 Iunie 2023, 15:46

bravo, stucane, ai notat perfect si obiectiv. deci Moldovan, care chiar tu zici ca nu a avut nicio vină la goluri si a avut cateva interventii salvatoare - nota 6. olaru si cicaldau, care s au remarcat - chiar tu zici - doar prin prezența pe teren, tot 6. cum e?

Cu note fără note,jucat f slab,blamați de toți, pana la urma scorul vorbeste ,restul vorbe de claca ,în analele UEFA nu va scrie ca România a fost penibila ci Elvetia-Romania 2-2.

Vezi toate comentariile (39)
Comentează