FOTBAL  »  NATIONALA  »  LIGA NAȚIUNILOR

EXCLUSIV "Sunt atacant pursânge, vreau să ajut naționala să meargă la EURO" » George Țucudean se destăinuie înaintea meciului cu Lituania: "N-am uitat ce mi-a spus bunicul"

George Țucudean traversează cel mai bun moment al carierei // FOTO: Raed Krishan
George Țucudean traversează cel mai bun moment al carierei // FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat marti, 09 octombrie 2018 12:32

Internaţionalul George Ţucudean este mândru că a marcat numai din acţiune toate cele 54 de goluri în Liga 1: "Sper să o ţin tot aşa, inclusiv la naţională, să ducem echipa la EURO!"

- George, meciul cu Astra a fost mai simplu decât vă așteptați?
- Nu, n-a fost deloc așa. S-a jucat echilibrat până când am reuşit să marcăm primul gol. Apoi ne-am făcut noi meciul ceva mai ușor când ne-am desprins la 2-0. Astra este o echipă puternică, am avut emoţii pe final. Dar bine că am câştigat, e mai linişte acum și la noi.

"Avem nevoie de liniște la CFR"

- În repriza a doua, puteai să pleci pe un contraatac, dar ai întors jocul. A părut că o lăsaseși mai moale.
- Îmi amintesc de fază. Era 2-0, simţeam că nu mai au cum să întoarcă rezultatul. Eu tocmai ce am revenit după o entorsă, m-am gândit să nu mai forţez, să mă menajez puţin. Veneau aceste partide cu Lituania şi cu Serbia și nu voiam să risc vreo recidivă. În timpul unui meci, în anumite situații, te mai gândeşti şi aşa.

- Apropo de linişte, voi cum percepeţi tot ce se întâmplă la nivelul conducerii de la CFR, cu toate schimbările din conducere?
- Poate că nu ar trebui, dar e clar că lucrurile astea, cu antrenori și conducători schimbați, afectează şi vestiarul. Eu am mai spus-o şi a fost interpretat ca un atac la adresa domnului Mureşan. Nu e bine ca oameni care au contribuit la un titlu să fie îndepărtaţi. Sezonul trecut am reuşit împreună, cu Copilu, cu Mara, cu Bilaşco, cu Mureşan. Ar fi trebuit să rămână la fel, ca o familie care are acelaşi obiectiv. Sper ca în această pauză să se găsească cea mai bună soluție, fiindcă echipa are nevoie de linişte.

- Tu ai avut o relație destul de ciudată cu echipa națională, o pauză de peste șase ani.
- M-am gândit și eu la asta. Prima dată am fost convocat pentru acel turneu amical din 2011, în America de Sud, cu Brazilia și cu Paraguay. După aceea, nimic! Prin 2012 s-a mai pus, parcă, problema să fiu convocat pentru meciul amical cu Belgia. Dădusem vreo 6 goluri în două săptămâni pentru Dinamo, dar până la urmă domnul Pițurcă nu m-a mai chemat. Am mers la naționala de tineret, unde am marcat cu Suedia. Am continuat să îmi fac treaba la club, indiferent unde am fost, și am sperat că va veni și rândul meu. Iar anul trecut am debutat cu selecționerul Cosmin Contra. Și sper să rămân, să joc pentru România cât mai mult.

"Vreau să fiu golgeterul Ligii 1 și sezonul ăsta!"

- Ai câștigat în carieră trofee și la Steaua, și la Dinamo. Cum crezi că te va percepe lumea: stelist, dinamovist?
- Sincer, mi-aș dori să fiu perceput ca un atacant bun, profesionist, care a încercat să dea tot ce e mai bun unde a jucat. Nu asta își doresc fanii?! Să rămână ceva după jucători?! Nu spun nume, dar sunt mulți care se dau mari steliști sau dinamoviști, dar nu au cucerit nimic cât au jucat acolo.

- Viitorul ți-a relansat, practic, cariera?
- Da, e adevărat, a fost o cotitură importantă, poate cea mai bună perioadă din carieră. Domnul Hagi a știut să profite de calitățile mele, mi-a dat încredere, iar eu m-am mulat pe jocul celor de la Viitorul. Cred că ne-am ajutat reciproc.

- Cât de important e titlul de golgeter pentru tine?
- Sunt atacant, deci e foarte important. Sezonul trecut l-am luat la egalitate cu Gnohere. Acum sunt tot acolo, sus, și vreau să fiu iar cel mai bun marcator din Ligă. N-am uitat ce îmi spunea bunicul: dacă mă apuc de o treabă, să o fac serios, cât mai bine posibil.

- Ai 54 de goluri în carieră în Liga 1, toate din acțiune.
- Să știi că sunt mândru că am înscris doar așa, din acțiune, la Liga 1. E o carte de vizită. Sunt un atacant pursânge, un "nouar" clasic. Și suntem rari! Una e să scrie în CV-ul tău că ai dat goluri numai din acțiune și alta e să dai jumătate dintre goluri din penalty.

- Ți-e teamă să bați penaltyuri?
- Nu, deloc. Dar pe la toate echipele la care am jucat nu prea eram pe lista principalilor executanți. Doar la Viitorul eram printre primii, dar mereu veneau și mă rugau Eric și Ganea să bată ei, iar eu, băiat bun, îi lăsam. Puteam să am peste 70 de goluri dacă băteam penaltyuri. De exemplu, la Alașkert, am dat un gol din penalty. Dar la CFR, principalul executant e Culio. Așa a zis antrenorul, eu mă conformez. Însă tot vreau titlul de golgeter! (Râde)

- Care e visul tău la echipa națională?
- Să marchez cât mai mult, să ajut echipa, să ne calificăm la Euro! Avem acum două partide dificile. În Lituania trebuie să fim atenți, că jucăm pe sintetic și nu suntem obișnuiți. Eu sper să câștigăm la Vilnius și apoi, cu Serbia, să se umple Arena Națională și să facem un meci mare. Chiar cred că putem să terminăm primii în grupa de Liga Națiunilor!

"Mă simt în formă, marchez, vreau să o fac și la națională, unde Cosmin Costra chiar a schimbat lucrurile. Ne dă din energia lui, știe să ne motiveze"

"Am doi băieți, Maximilian, de patru ani, și Marc, de doi ani. Eu nu i-am influențat și nici n-am s-o fac, dar de câteva luni s-au îndrăgostit de fotbal, vin la meciuri, la teren, vor să dea în minge"

"Nu regret nimic în carieră, nici că am trecut pe la Târgu Mureș sau Pandurii. Au fost echipe frumoase acolo, dar la ASA n-au mai fost bani, iar Pandurii au intrat în insolvență"

"Mai am și acum de recuperat bani de la Pandurii. Mă judec cu ei, vreau să îi recuperez, fiindcă e munca mea, nu merită să îi las acolo. Și, dacă câștig, am să-i donez" George Țucudean

Vezi și: 

CLASAMENTUL GRUPEI:

Muntenegru 2 1 1 0 2-0 4
Serbia 2 1 1 0 3-2 4
ROMÂNIA 2 0 2 0 2-2 2
Lituania 2 0 0 2 0-3 0

PROGRAMUL URMĂTOARELOR MECIURI:

• 11 octombrie | Lituania – RomâniaMuntenegru – Serbia (ora 21:45)
• 14 octombrie | România – Serbia (Arena Națională, ora 16:00), Lituania – Muntenegru (ora 21:45)
• 17 noiembrie | Serbia – Muntenegru (ora 16:00), România – Lituania (ora 21:45) – stadion “Ilie Oană”, Ploiești
• 20 noiembrie | Serbia – LituaniaMuntenegru – România (ora 21:45)

În funcție de rezultatele obținute în Liga Națiunilor, România poate intra într-o urnă mai bună la tragerea la sorți pentru preliminariile EURO 2020. În plus, dacă nu se califică din preliminariile clasice la EURO 2020, “tricolorii” mai pot avea o șansă la play-off, dar trebuie mai întâi să termine măcar pe locul 2 în Liga Națiunilor, dintr-o grupă cu Serbia, Muntenegru și Lituania. Citește AICI ghidul complet al Ligii Națiunilor!

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
haideusicfr
haideusicfr  •  09 Octombrie 2018, 15:12

Reintra Deac un servant de exceptie.

cpt.ahab
cpt.ahab  •  09 Octombrie 2018, 14:04

Succes, Țucule! Felicitări lui Hagi, celui care te-a relansat!

observator_federal
observator_federal  •  09 Octombrie 2018, 13:43

Ţucudean chiar este atacant pursânge, omul potrivit la locul potrivit, fructificând pasa ultimă venită de la coechpieri sau, de multe ori, erorile adversarului. Primul lui gol la Naţională (în victoria din amicalul din Israel) a fost o scăriţă de efect după o pasă senzaţională primită de la Mitriţă. Apropo de Mitriţă (care nu este atacant dar este golgheter), acesta îşi construieşte mai greu (dar indiscutabil mai frumos) golurile din acţiune şi are meritul că, în plus, construieşte şi faze fructificate de alţii. La meciul de la Belgrad, dacă Chipciu i-ar fi pasat când trebuia - adică mai repede - Mitriţă ne-ar fi putut aduce victoria (adică ar fi putut fi "mai inspirat", după cum i-a reproşat ulterior goleadorul Ţucudean )...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează