FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

EXCLUSIV Fostul internațional privește cu încredere către finalul preliminariilor: „Avem 3 jucători care au loc în orice echipă din Europa, putem merge la Mondial!”

Olimpiu Moruțan (foto) este unul dintre jucătorii evidențiați de Florentin Petre, alături de Nicolae Stanciu și Răzvan Marin // foto: Imago Images
Olimpiu Moruțan (foto) este unul dintre jucătorii evidențiați de Florentin Petre, alături de Nicolae Stanciu și Răzvan Marin // foto: Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 10 noiembrie 2021 08:07 / Actualizat miercuri, 10 noiembrie 2021 08:18

Fostul internațional Florentin Petre (45 de ani) crede că generația actuală are valoare să califice naționala la CM 2022, după 24 de ani.

Actual antrenor al Daciei Unirea Brăila, Florentin Petre, 54 de selecții, prezent cu echipa națională la două turnee finale, EURO 2000 și EURO 2008, are încredere că tricolorii lui Mirel Rădoi vor câștiga meciurile cu Islanda și Liechtenstein și vor accede la barajul pentru CM 2022.

Nucleu mixt la națională » Ce echipă lasă Mirel Rădoi în urmă + Cum poate arăta primul „11” cu Islanda
ROMÂNIA - ISLANDA
Nucleu mixt la națională » Ce echipă lasă Mirel Rădoi în urmă + Cum poate arăta primul „11” cu Islanda

- Te salut, Peter. Ce zici, suntem la baraj sau trebuie să ne mai facem probleme? 
- E clar, România are nevoie în momentul de față de o calificare la Mondiale ca de aer. Și spun asta pentru că avem un viitor frumos, jucători tineri cu o calitate foarte, foarte bună. E bine că avem pe ce să construim. Lor le trebuie însă competiții majore pentru a confirma performanța excepțională reușită la EURO 2019 de tineret. Doar luptându-te cu granzii poți ajunge mare.

- Învingem ușor Islanda? 
- Nu cred că va fi un meci ușor, chiar dacă în ultima perioadă naționala Islandei se confruntă cu unele probleme. Știm bine că fotbalul islandez a progresat foarte mult. Nu uit că în 1997, când eram la Dinamo, ne-am fript cu Knattspyrnufelag. Atunci islandezi începeau să-și facă un nume în fotbalul european. De atunci au învățat foarte bine fotbal și au realizat performanțe la nivel de națională, calificări la EURO 2016 și la CM 2018.

Florentin Petre: „Jucătorii au atitudinea corectă”

- Crezi că este capabilă generația actuală de o calificare la Mondialul de anul viitor? Suporterii și-au cam pierdut încrederea după cinci calificări ratate. 
- Eu am încredere. Sunt copii talentați, cu o dorință nebună de a face performanță. Merită mult mai mult. Trebuie să avem grijă de ei. Au capacitatea, au un selecționer bun, profesionist, tânăr, care vede foarte bine fotbalul.

- Evoluția din meciul cu Germania, de la Hamburg, ne dă speranțe că la baraj ne putem lupta cu șanse contra unor forțe? 
- Sigur. Mi-a plăcut cum au jucat contra Germaniei. Noi nu suntem o echipă care să ne apărăm. Ne-am apărat extraordinar în generația cu Hagi, când plecam foarte bine pe contraatac, dar atunci jucătorii erau crescuți și educați în spiritul ăla al disciplinei exagerate. După, am venit noi, care am mai reușit cât de cât performanțe împreună cu cei vechi. Eu chiar mă simt un norocos pentru că am mai prins acea generație excepțională cu Hagi, Gică Popescu, Petrescu, Belodedici. Apoi, cei care au crescut cu noi, mă refer la Mirel Rădoi, la Nicolae Dică, acum în stafful naționalei, le transmit jucătorilor atitudinea corectă. S-a văzut când au jucat fără frică și au avut agresivitate că pot face față fără nicio problemă la un ritm de joc foarte ridicat. De la încredere pleacă tot.

Florentin Petre: „Presiunea pe tineri e mai mare azi”

- E presiunea mai mare pe tinerii de azi de la națională decât a fost pe voi când ați fost promovați de Victor Pițurcă după Europeanul de tineret din 1998? 
- Da. Noi când am ajuns la națională am avut un noroc foarte mare pentru că aveam jucători cu experiență care jucau meci de meci numai la echipe mari. Parcă ne era mai ușor, nouă, copiilor, să ne integrăm. Eu știam că am mereu pe cine în spate care mă ajuta când greșeam, un Dan Petrescu, Hagi, Gică Popescu. Când joci cu astfel de fotbaliști îți cresc și ție aripile 30-40%. Acum, e mult diferit. Cel mai important este să formeze un grup puternic. Să-și dorească să facă performanță, să demonstreze că sunt buni și pot trece de orice adversar. 

- Putem să sperăm că trecem și de baraj? 
- Ținând cont de nivelul fotbalului intern calificarea la baraj este o performanță foarte bună. Dar calificarea la turneul final ar fi extraordinară. Naționala României a demonstrat în ultimele trei meciuri că poate să se califica la Cupa Mondială. Generația actuală are o mentalitate bună.

Îmi doresc ca Rădoi să câștige meciurile cu Islanda și Liechtenstein, să se liniștească și să-și continue munca la națională. Ar fi bine și pentru el, dar și pentru jucători.

Regretul meu este că nu am jucat la un Campionat Mondial și în Liga Campionilor cu Dinamo. În rest, le-am cam făcut pe toate.

Ianis Hagi este într-o formă bună. România trebuie să profite de calitățile lui. A crescut cu o mentalitate de învingător încă de mic. Îl cunosc de când mergea la grădiniță cu fiul meu Patrick. De atunci își dorea să ajungă mare.

Avem jucători de la mijloc în sus care pot face diferență. Stanciu, Moruțan, Răzvan Marin, pot juca în orice echipă din Europa.

- Florentin Petre, fost internațional

Citește mai multe știri despre echipa națională: 

FRF anunță ce urmează dacă pleacă Rădoi: „Astfel, continuitatea s-ar face mai ușor”

Dan Petrescu pune presiune pe „tricolori” înaintea meciurilor cu Islanda și Liechtenstein: „Dacă nici cu ăia nu suntem favoriţi, cu cine mai suntem?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
853246084756615
Marcel Popa  •  11 Noiembrie 2021, 22:21

O nationala cu jucatori lesinati,asta avem.Abia am batut Armenia.Petre cumpara-ti o pereche de ochelari.Dica si Radoi sant paraleli.

radu876
radu876  •  11 Noiembrie 2021, 20:43

"Stanciu, Moruțan, Răzvan Marin, pot juca în orice echipă din Europa.". ca sa vezi- virgula dintre subiect si predicat nu e cea mai mare eroare de aici.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează