FOTBAL  »  NATIONALA  »  JUNIORI LA EURO

Hagi le povesteşte juniorilor experienţa sa la Euro U19: "Plîngeam în cameră de durere, iar antrenorii ziceau că sînt fiţos"

Hagi şi Iaşko au fost colegi la
Hagi şi Iaşko au fost colegi la "naţionala" de juniori a României

Articol de , - Publicat duminica, 08 mai 2011 00:00 / Actualizat sambata, 07 mai 2011 19:54

Cel mai mare fotbalist român din toate timpurile retrăieşte la Belgrad emoţiile primul său turneu final din carieră: la 18 ani a participat în Anglia la Euro '83 pentru echipe U19

Puştii lui Adrian Văsîi au lîngă ei un suporter special. Hagi a sosit de joi la Belgrad pentru a-i susţine în tentativa de calificare la Mondialul din Mexic (18 iunie - 10 iulie). Prezenţa în apropierea juniorilor i-a reamintit lui Gică experienţa pe care a trăit-o la începutul carierei sale.

"Pentru aceşti copii, participarea la un turneu final înseamnă foarte mult. Aşa a fost şi în cazul meu. La 18 ani am jucat la primul turneu final din carieră, Euro '83 la Under 19. Eram mai mic cu un an decît generaţia respectivă", rememorează Hagi.

"M-am simţit prima dată fotbalist"
Cel mai mare fotbalist român din toate timpurile continuă povestea: "Debutasem deja în Divizia A, la Farul Constanţa. Sîmbătă, la ora 17:00, jucam la seniori, iar duminică, de la 11:00, evoluam la Luceafărul, în B. La acel turneu final de juniori am simţit însă pentru prima dată că pot ajunge fotbalist, jucînd cu cei mai buni. În primul meci ne-a bătut Iugoslavia, 2-0, un gol l-a marcat Pixie Stoikovici, care avea să devină un star".

Băi cu sare timp de trei ore
Hagi a suferit mult atunci: "Aveam nişte dureri groaznice la pubis, nu puteam să merg, dar mi-am dorit enorm să joc. N-am vrut să ratez şansa pe care o aveam. Stăteam trei zile în baie de sare, plîngeam în cameră, iar nea Marcel Pigulea şi ceilalţi antrenori îmi ziceau că am fiţe în cap. În meciul al doilea, am bătut Turcia, cu 6-0, dar am ieşit la pauză din cauza durerilor. În ultimul joc, cu Italia, am jucat doar o repriză. Ne trebuia egal, dar am pierdut cu 2-0. A fost însă o experienţă extraordinară, care m-a ajutat enorm în carieră".

Promovat la lotul A direct de la juniori
După acel turneul final de juniori din '83, Hagi şi-a continua ascensiunea, sărind peste lotul de tineret U21: "Din Anglia am plecat cu lotul UEFA '65 în Olanda şi am cîştigat o competiţie cu echipe foarte puternice. Cînd m-am întors de acolo, Mircea Lucescu m-a promovat imediat la prima reprezentativă, într-un amical cu Norvegia, la Oslo, apoi într-un meci oficial cu Cipru. Înainte mă mai pregătisem cu «naţionala» mare".

Descoperit la 13 ani
Din generaţia lui Hagi, care a participat la turneul final Euro '83 din Anglia, a făcut parte şi Adrian Văsîi, actualul antrenor al selecţionatei U17. În lotul de atunci s-au mai aflat Iaşko, Mateuţ, Săndoi, Mihali, Ţîrlea, Muzsnai, Meszaros.

Hagi îşi aminteşte şi cum a fost selecţionat la Luceafărul, lotul de juniori care avea să pună după anii '90 bazele "Generaţiei de Aur": "La 13 ani am participat la nişte selecţii, dar tata nu m-a lăsat să plec la Bucureşti decît la 15 ani".


49 de meciuri a jucat Hagi pentru "naţionalele" de juniori ale României, marcînd 10 goluri: la U16 - 4/0, la U17 - 13/1 şi la U18 - 32/9

Spectator la OFK Belgrad - Steaua Roşie
Hagi a fost într-o continuă mişcare de cînd a ajuns în Serbia. Fostul mare internaţional, împreună cu impresarul Ioan Becali, au avut mai multe întîlniri cu reprezentanţii cluburilor italiene Inter, Juventus, Milan, dar şi cu agenţi din Serbia. Printre invitaţii lui Hagi se află şi fostul său elev din primul mandat la Galatasaray, croatul Tomas, în prezent scouter la Rubin Kazan. La Belgrad se mai află şi asociatul fraţilor Becali, impresarul italian Pietro Chiodi. Hagi a asistat ieri şi la al doilea derby al Belgradului, OFK - Steaua Roşie.

Citește și:

Acuzații GRAVE la Craiova: „L-am dat afară pentru că bănuim că a influențat anumiți jucători să nu-și apere corect șansele” + Replica acuzatului
Liga 2
Acuzații GRAVE la Craiova: „L-am dat afară pentru că bănuim că a influențat anumiți jucători să nu-și apere corect șansele” + Replica acuzatului
Cătălin Cîrjan, la Dinamo! Transferul anunțat marți de GSP, oficializat astăzi
Superliga
Cătălin Cîrjan, la Dinamo! Transferul anunțat marți de GSP, oficializat astăzi
Laszlo Pinocchio » Dioszegi și-a vândut onoarea pentru „peste un milion”. De la „ca să arăt tuturor din România că nu facem blaturi” la „100% Ștefănescu nu e de vânzare pentru FCSB”
Superliga
Laszlo Pinocchio » Dioszegi și-a vândut onoarea pentru „peste un milion”. De la „ca să arăt tuturor din România că nu facem blaturi” la „100% Ștefănescu nu e de vânzare pentru FCSB”

„Scaunul dentistului din Hong Kong!” » Momentul NEBUN cu Paul Gascoigne la Euro 1996: „Păcat că era glucoză în sticlă, nu gin ...”

Leonard Doroftei despre averea strânsă: „M-au vândut în Canada. Aveam de toate, dar nu aveam nimic”


Comentarii (5)
21...
21...  •  08 Mai 2011, 17:17

Sunt foarte multi cpoii talentati. Cunosc un pusti care la 15 ani are inaltine 1,83, joaca fundas central si a ratat o selectie la Nationala Romaniei U16 din cauza antrenorului. A fost la selectionala Oltului capitan de echipa. "Pustiul" joaca la Progresul Corabia in Liga 4, iar daca echipa mare nu se desfinta, campionatul asta trebuia sa joace in liga 3 la 15 ani. Pe "pusti" il cheama Zamfir Florin.

guest_one
guest_one  •  08 Mai 2011, 13:09

rau

adriar
adriar  •  08 Mai 2011, 13:00

Gura Barza Crascior 1981...fost coleg va transmite salutari...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează